چراغ «شفافیت» آرای نمایندگان در مجلس یازدهم روشن شد/ اقدامی که مردم سالها منتظرش هستند
به گزارش خبرنگار حوزه مجلس گروه سیاسی خبرگزاری آنا، طرح شفافیت آراء نمایندگان ابتدا در هشتم آذر سال ۱۳۹۶ مطرح و سپس در تاریخ ۱۴ شهریورماه ۱۳۹۷ با حمایت رسمی ۱۶۰ نماینده اعلام وصول شد که بر اساس آن، در تمام مواردی که بهموجب این قانون رأیگیری به عمل میآید و مصادیق آن در ماده ۱۲۱ مشخص شده، جهت اطلاع مردم اسامی نمایندگان موافق، مخالفت و ممتنع، منتشر میشود.
این طرح موجب میشود علاوه بر درج اسامی در مشروح مذاکرات، هیئترئیسه ملزم باشد نسبت به ایجاد سامانه الکترونیکی بهطوریکه قابلیت دسترسی به آن برای آحاد ملت فراهم باشد اقدام نماید و تنها در موارد استثنایی با تقاضای ۱۵ نفر از نمایندگان مجلس و با رأی موافق اکثریت مطلق حاضران، رأیگیری بهصورت مخفی انجام خواهد شد.
اما در نهایت دو فوریت این طرح در شهریور 98 با 103 رأی مخالف، 69 رأی موافق و 8 رأی ممتنع رد شد، ولی نمایندگان مجلس که در هفتههای قبل به فوریت طرح شفافیت آرای خود رأی نداده بودند دوباره در طرح جدید به شرط شفافیت آرای تمام نهادهای تصمیمگیر، حاضر شدند نخستین گام را در روشن شدن آرای خود بردارند.
برخی از نمایندگان مجلس معتقدند به دلیل اینکه حامیان این طرح در اقلیت مجلس هستند تصویب طرح شفافیت تاکنون به نتیجهای نرسیده است. از روز پنجشنبه که جلسه انتخاب ترکیب هیئت رئیسه مجلس یازدهم در جریان بود، در اقدامی بیسابقه در راستای شفافیت آرای نمایندگان مجلس، برخی نمایندگان تصویری از آرای خود به ترکیب هیئت رئیسه مجلس را در توئیتر منتشر کردند.
محسن زنگنه، نماینده مردم تربتحیدریه عکس رأی خود را در فضای مجازی منتشر کرد. او در این باره نوشت: «به مردم خوب شهرستان زاوه در شهر چخماق قول دادم تا وقتی قانون شفافیت آراء تصویب نشده، از رأیهام عکس بگیرم، الوعده وفا»
همچنین احمد راستینه، نماینده مردم شهرکرد در مجلس یازدهم در حمایت از طرح شفافیت آراء، در توئیتی نوشت: «جهت استحضار ملت شریف ایران؛ در فراکسیون انقلاب اسلامی اینجانب به ریاست آقای قالیباف جهت کسب رأی اعتماد در صحن مجلس رأی دادم».
مجتبی رضاخواه، منتخب مردم تهران در مجلس جدید در حمایت از پویش نمایندگان در توئیتر، رأی خود را افشا و در همین خصوص نوشت: «در پاسخ به خواسته مردم مبنی بر شفافیت آراء نمایندگان اعلام میکنم به ریاست آقای قالیباف رأی دادم. ادله بنده در رای به ایشان: ۱- بهتر و جامعتر بودن برنامه اقتصادی نسبت به سایر نامزدها. ۲- آشنایی بیشتر با فناوریهای روز که منجر به حل مشکلات مردم میشود. ۳-سابقه مدیریتی کارآمدتر.»
همچنین برخی دیگر از منتخبان مردم در مجلس یازدهم در حمایت از شفافیت آراء، در صفحات مجازی وابسته به خود مطالبی را منتشر کردهاند که قابل توجه است و نوید روزهایی را میدهد که احتمالاً مجلس یازدهم در مقایسه با دوره قبلی مجلس در پیگیری طرح شفافیت آراء فعالتر و جدیتر ورود پیدا کند.
سیداحسان خاندوزی، منتخب مردم تهران در مجلس یازدهمدر همین راستا در توئیتی نوشت: «تعهدم به شفافیت آراء نمایندگان در هفته اول مجلس یازدهم: رای روز ۷ خرداد برای رییس شعبه ۷ به آقای دهنوی. رای روز ۸ خرداد برای رئیس مجلس به آقای قالیباف و سایر اعضای هیات رئیسه. در هفته های بعد از طریق سایت رسمی ام (نه توئیتر) با فرمتی دقیق اطلاع رسانی میکنم.»
جواد کریمی قدوسی هم در همین راستا در توئیتر نوشت: «در آلبوم استوریهای صفحه اینستاگرام حقیر قسمتی تحت عنوان شفافیت موجود است و انشاءالله تمامی آراء و نظارت صریح خود را خدمتتان منتقل میکنم، در تدارک تهیه سازوکاری برای عملیاتی کردن این طرح در سایت شخصی خود نیز هستم.»
روحالله نجابت از دیگر نمایندگان مجلس یازدهم در همین رابطه نوشت: «پورتال رسمی مجلس بخشی داره تحت عنوان شفافیت داوطلبانه، منتها در مجلس جدید بهروز نشده، پیگیری میکنم که هرچه سریعتر فعال بشه و انشاءالله تمام آرا رو داوطلبانه از اون طریق اعلام خواهم کرد. در خصوص انتخابات هیئت رئیسه هم به جمعبندی فراکسیون پایبند بودم.»
طرح شفافیت آرای نمایندگان در مجلس دهم بیسرانجام ماند و طبیعتاً با توجه به طرح وعدههای مربوط به شفافیت، بازخوانی آسیبهایی که رأی مخفی برای جایگاه مجلس و وکیل ملت به همراه داشت و لمس آثار عملی این نقیصه در بروز مفاسد و رانتها درون پارلمان حالا یکی از مهمترین مطالبات از مجلس یازدهم همین شفافیت آرا است.
این مطالبه همچنین در قالب دعوت دیدهبان شفافیت و عدالت از منتخبان مجلس یازدهم برای پیوستن به پویش مجلس شفاف و ضدفساد مطرح شد. در 28 اردیبهشت ماه سال جاری دیدهبان شفافیت و عدالت طی بیانیهای ضمن اعلام راه یافتن بیش از 90 نفر از امضاء کنندگان تعهدنامه پویش مجلس شفاف و ضد فساد، به مجلس یازدهم از باقیمانده منتخبان دعوت کرد تا به این پویش بپیوندند.
این سند 10 تعهد صریح درباره شفافیت داشت که یکی از موارد آن این بود که با راهیابی به مجلس، طرح شفافیت آرای نمایندگان و پخش زنده کمیسیونهای مجلس را تصویب و اجرا کنند. این مطالبه اما تا کنون از سوی منتخبان مجلس یازدهم بیجواب هم نمانده و اکثر آنها شفافیت آرای نمایندگان را یکی از اولویتهای مجلس آینده میدانند.
در جریان رقابتهای انتخاباتی محمدباقر قالیباف، منتخب مردم تهران در مجلس یازدهم زمانی که از اولویتهای مجلس آینده صحبت میکرد بر لزوم توجه بیشتر به قانون شفافیت تأکید کرد و گفت: «اول اینکه بدانید فقط در خصوص رأی نیست که باید شفافیت باشد، بلکه ابعاد این موضوع گسترده است و باید شفافیت را در حوزههای مختلف را در نظر بگیریم. وقتی نماینده مجلسی از وزیری سئوالی میپرسد ولی آن را پس میگیرد دلیلش چیست؟ قانون تضاد منافع، قانون ضد انحصار و البته قانون حمایت از افشاگریهای مستند هم از دیگر قوانینی است که حتما در مجلس آنها را پیگیری خواهیم کرد.»
علیرضا زاکانی، منتخب مردم قم در مجلس یازدهم هم در جریان رقابتهای انتخاباتی تأکید کرده بود: شفافیت حق مردم بوده و باید این حرکت از مجلس شورای اسلامی آغاز شود.
وی شفافیت را مهمترین گام در مبارزه با فساد دانست و گفت: مردم کشور باید بتوانند انتخاب کنند و انتخاب درست نیازمند شفافیت در عملکرد مدیران و سازمانها بوده و باید مجلس شورای اسلامی بهعنوان اصلی ترین نماینده مردم در کشور این حرکت را آغاز کند.
حقی که نباید از مردم سلب شود
کارشناسان معتقدند حق مردم است بدانند نمایندهشان در مجلس به چه طرحی رأی میدهند یا برای چه با آن مخالفت میکنند؛ لذا اجرای طرح شفافیت آراء برای ارتقای کیفیت عملکرد نمایندگان ضروری است، اما اکثریت نمایندگان مجلس دهم با وجود آگاهی به فواید و مزایای این طرح، چندین بار از تصویب آن سر باز زدند و این موضوع ریشه در یک دلیل دارد و آن دلیل این است که برخی نمایندگان مجلس دهم شدیداً مبتلا به محافظهکاری و گرفتار در عدم شفافیت شدهاند.
متأسفانه نمایندگان مخالف شفافیت آراء اینگونه استدلال میکنند که چون مجبور هستند به تصویب یا عدم تصویب موضوعی رأی بدهند که خواست حزب مطبوع و حامیان مالیاش است، از شفاف شدن رأی خود واهمه دارند تا مبادا پیامدهایی برای او در پی داشته باشد؛ در صورتی که یک نماینده موظف است به صورت شفاف در خصوص رأیی که داده برای مردم توضیح دهد و مسئولیت رأی خود را بپذیرد.
تا زمانی که شفافیت آرا در مجلس حاکم نباشد، مجلس شورای اسلامی هرگز به رأس امور باز نخواهد گشت؛ زیرا تا زمانی که نماینده مسئولیت رأی خود نپذیرد و پشت رأیی که داده، منطق و استدلال وجود نداشته باشد، مجلس محافظهکار و پنهانکار همچنان به کار خود ادامه خواهد داد؛ بنابراین مجلس یازدهم پیش از هر اقدامی باید تلاش کند تا شفافیت آرا به مجلس بازگردد.
انتهای پیام/4079/
انتهای پیام/