صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۰۰ - ۰۸ خرداد ۱۳۹۹
کارشناس حوزه مناطق آزاد در گفتگو با آنا:

کفه ترازو در ارزیابی مناطق آزاد به ضرر تولید است/ واردات قانونی قاچاق در مناطق آزاد

محمدی فرد بر ضرورت اصلاح رویکرد مناطق آزاد از حیث درآمدزایی تاکید کرد و گفت: صادرات مناطق آزاد 2 الی 3 درصد صادرات کشور بوده در حالی که این مناطق باید محلی برای پردازش صادارت باشند.
کد خبر : 492334

حسام محمدی فرد کارشناس حوزه مناطق آزاد در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، ‌با اشاره به عملکرد مناطق آزاد در طی سال های گذشته، گفت: در برخی از مناطق مرزی ایجاد مناطق آزاد توانسته تفاوت هایی را به نسبت قبل از ایجاد این مناطق ایجاد کند اما نگاه به این موضوع با دید کلی نتایج مثبت زیادی به همراه نداشته است.


وی با بیان اینکه محرومیت های بسیاری در برخی از مناطق آزاد ایجاد شده حتی با گذشت سال های بسیار از تاسیس آن ها مشاهده می شود، افزود: به طور مثال منطقه آزاد قشم هنوز درگیر تامین آب شرب بوده یا منطقه آزاد اروند محرومیت زیادی دارد با وجود اینکه بیش از 10 از تاسیس آن گذشته است.


واردات قانونی قاچاق در مناطق آزاد


محمدی فرد با تاکید بر اینکه توسعه محدودی که در برخی از مناطق آزاد کشور صورت گرفته ناشی از واردات نهایی کالا است، تصریح کرد: واردات کالاهای نهایی  یعنی ورود کالاهایی که در گذشته به صورت قاچاق وارد کشور شده ولی اکنون در مناطق آزاد قانونی وارد می شود.


این کارشناس حوزه مناطق آزاد با بیان اینکه شاید واردات کالا به مناطق آزاد برای چند نفر ایجاد اشتغال کرده باشد اما کارخانه‌های بسیاری را نیز به تعطیلی کشانده است، گفت: در نتیجه واردات صرف در مناطق آزاد حقوق دولت و مردم ضایع شده و فرارهای مالیاتی نیز افزایش یافته است.


وی با تاکید بر اینکه توسعه محدودی در برخی از مناطق آزاد به چشم می‌خورد، افزود: اگر قرار باشد با واردات کالای قاچاق جایی را آباد کنیم به طور حتم شهرستان بانه باید موفق باشد در حالی که در این صورت به جای جهش تولید به سمت جهش قاچاق حرکت کرده‌ایم از این رو مناطق آزاد باید رسالت اصلی خود را دنبال کنند.


اصلاح رویکرد مناطق آزاد از حیث درآمدزایی لازم است


محمدی فرد بر ضرورت اصلاح رویکرد مناطق آزاد از حیث درآمدزایی تاکید کرد و گفت: کسب درآمد در مناطق آزاد باید از قاچاق و واردات قطع شده و به سمت تولید و صادرت حرکت کند.


وی با بیان اینکه سیستم توسعه در مناطق آزاد باید مبتنی بر تولید و صادرات باشد، افزود: اگر اشتغالی در این مناطق شکل می گیرد باید در حوزه تولیدی یا خدماتی باشد تا عملکرد مناطق آزاد مثبت تلقی شود.


محمدی فرد در پاسخ به این سوال که مدیریت در مناطق آزاد آیا با اهداف از پیش تعیین شده همخوانی دارد یا خیر، تصریح کرد: طبق آمار دبیرخانه مناطق آزاد کشور نسبت به اهداف ایجاد این مناطق فاصله داریم  هر چند که آمار دقیقی نیز ارایه نمی شود.


وی با بیان اینکه طبق آمارها صادرات مناطق آزاد 2 الی 3 درصد صادرات کشور بوده در حالی که این مناطق باید محلی برای پردازش صادارت باشند، گفت: با همه معافیت‌های در نظر گرفته شده صادرات در این مناطق نمره قبولی ندارد.


آمار شفافی از تولید در مناطق آزاد وجود ندارد


کارشناس حوزه مناطق آزاد با انتقاد از اینکه آمار شفافی از تولید در مناطق آزاد وجود ندارد، افزود: بازنگری در مدیریت این مناطق با هدف تحقق رسالت‌های اولیه لازم است.


وی با بیان اینکه مناطق آزاد در بحث سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی و انتقال فناوری پیشرفته نیز موفق عمل نکرده اند، افزود: زنجیره ارزش افزوده در مناطق آزاد ایجاد نشده از این رو شاهد انتقال تکنولوژی نیز نیستیم.


محمدی فرد ادامه داد: حجم تولید کشور با سرمایه گذاری خارجی در مناطق آزاد نیز 7 الی 10 درصد بوده که با یک بررسی ساده در کنار تخلفات عدیده‌ای که در این مناطق رخ می‌دهد عملکرد منفی را نشان می‌دهد.


کارشناس حوزه مناطق آزاد یادآور شد: قاچاق کالا، فرارهای مالیاتی، منفی شدن تراز صادراتی و همچنین فسادهایی که در حوزه فروش زمین و غیره رخ می‌دهد از جمله مواردی است که عملکرد منفی این مناطق را اثبات می‌کند.


انتهای پیام/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر