صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۳۰ - ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۹
طالب‌تاش در گفتگوی تفصیلی با آنا مطرح کرد؛

لبیک دانشگاه آزاد اسلامی به مطالبه رهبر انقلاب درباره گسترش جلسات تفسیر قرآن در ماه رمضان/ ۶ اقدام جدید پژوهشکده قرآن برای ترویج مفاهیم قرآنی میان دانشگاهیان

رئیس پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی از لبیک این دانشگاه به مطالبه مقام معظم رهبری درباره گسترش جلسات تفسیر قرآن در ماه مبارک رمضان خبر داد.
کد خبر : 487439

به گزارش خبرنگار حوزه فرهنگی و هنری گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، قرآن کریم باعظمت‌ترین هدیه الهی برای بشریت و ارزنده‌ترین میراث پیامبر اکرم(ص) میان مسلمانان جهان است که باید فرهنگ آن توسط شیعیان به‌نحو شایسته و مطلوبی ترویج و توسعه پیدا کند.
قرآن مجید، کتاب زندگی و راهنمای کامل انسان‌ها برای رسیدن به کمال است که مسلمانان باید نسبت به تدبیر و تفسیر آن اهتمام ویژه‌ای داشته باشند؛ به‌تازگی حجت‌الاسلام قرائتی طی نامه‌ای به رهبر معظم انقلاب، پیرامون گسترش جلسات تفسیر قرآن به‌خصوص در ماه مبارک رمضان درخواست داشتند و معظم‌له خواسته وی را تأیید و بر ضرورت اینگونه جلسات تأکید کردند.
از طرف دیگر جامعه ما هم‌اکنون درگیر شرایط کروناست که گسترش فعالیت قرآن را در فضای مجازی می‌طلبد؛ پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی در راستای مأموریت خود فعالیت‌هایی را برنامه‌ریزی کرده است تا واحدها و مراکز دانشگاهی در زمینه قرآن و عترت بیشتر فعال شوند. برای جویا شدن از این فعالیت‌ها با عبدالمجید طالب‌تاش، رئیس پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی به گفتگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.


برگزاری کارگاه تفسیر سوره مبارکه شوری
آنا: برای گسترش جلسات تفسیر قرآن کریم در ماه مبارک رمضان که مورد تأکید مقام معظم رهبری است، چه اقداماتی در پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی انجام داده‌اید؟
طالب‌تاش: یکی از اقدامات مهمی که صورت گرفت، برنامه‌ریزی برای اجرای طرح بزرگ و فراگیر قرآنی با عنوان «رمضان بهار قرآن، کارگاه تفسیر سوره مبارکه شوری» است که در حقیقت منجر به یک نهضت «جلسات تفسیری ماه مبارک رمضان در دانشگاه آزاد اسلامی» تبدیل شده است و این نخستین اقدام پژوهشکده قرآن و عترت برای ترویج تفسیر قرآن در راستای مطالبه مقام معظم رهبری است.



بر اساس آیین‌نامه‌ای که توسط معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در تاریخ ۱۳۹۹/۱/۲۵ به شماره ۱۱/۵ به تمام استان‌ها، واحدها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی در سراسر کشور ابلاغ شد، مقرر شده است کارگاه آشنایی با تفسیر سوره مبارکه شوری که برای آن کد شناسه به مدت ۳۲ ساعت از دفتر توانمندسازی و مهارت‌های کاربردی اخذ شده است، به‌صورت الکترونیکی در همه واحدها و مراکز دانشگاهی برگزار شود.
براساس این آیین‌نامه همه اعضای هیئت علمی و مدرسان حق‌التدریس دانشگاه آزاد اسلامی، کارکنان (تمام وقت، نیمه وقت و قراردادی) و همچنین دانشجویان مشغول به تحصیل می‌توانند در این طرح قرآنی به‌صورت الکترونیکی شرکت کنند؛ کارگاه به‌صورت برخط در تمام واحدها و مراکز آموزشی هر روز ۲ ساعت قبل از اذان مغرب برگزار می‌شود و به واحدها و مراکز آموزش پیشنهاد شده است که می‌توانند زمان را متناسب با شهر خود اصلاح کنند.
برگزاری کارگاه در حوزه معاونت دانشجویی و فرهنگی واحدها انجام می‌شود و برعهده کانون‌های قرآن و عترت در واحدها و مراکز دانشگاهی است که مسئولیت ثبت‌نام، برگزاری و پیگیری جلسات را عهده‌دار هستند؛ تلاش شده است که در همه واحدهای دانشگاهی از اساتید برجسته، توانمند و صاحب‌نام در حوزه تفسیر استفاده شود.



آنا: برای این طرح قرآنی، تشویق هم در نظر گرفته‌اید؟
طالب‌تاش: بله، برای تشویق شرکت‌کنندگان مقرر شده است که در هر واحد دانشگاهی علاوه‌ بر گواهی شرکت در کارگاه تفسیر، به ازای هر ۵۰ نفر شرکت‌کننده سه نفر از میان اساتید، سه نفر از میان کارکنان و سه نفر از میان دانشجویان به‌عنوان نفرات برگزیده مورد تقدیر و تشکر قرار بگیرند.
آنا: چه منابعی برای تفسیر قرآن در نظر گرفته شده است؟
طالب‌تاش: منابعی که برای جلسات تفسیر قرآن در نظر گرفته شده است به دو دسته تقسیم می‌شود:


الف) منابع برای مدرس کارگاه که تفسیر البیان از شیخ طبرسی، تفسیر المیزان مرحوم علامه طباطبایی، تفسیر نمونه آیت الله مکارم شیرازی، تفسیر نور حجت‌الاسلام قرائتی و مفردات الفاظ قرآن از راغب اصفهانی است.


ب) منبع برای مطالعه و آزمون شرکت‌کنندگان در کارگاه آموزشی، تفسیر نور حجت‌الاسلام قرائتی در نظر گرفته شده است.
پیش‌بینی‌ شرکت ۴۰ هزار نفر در کارگاه تفسیر قرآن دانشگاه آزاد اسلامی
آنا: برگزاری کارگاه قرآنی در حال حاضر در واحدهای سراسر کشور چگونه است؟
طالب‌تاش: کارگاه هم‌اکنون در همه واحدهای دانشگاهی با اشتیاق وصف‌ناشدنی در حال برگزاری است و واحدهای دانشگاهی کماکان آمار این دوره از کارگاه قرآنی رمضان بهار قرآن را به پژوهشکده قرآن و عترت ارسال می‌کنند. هرچند جلسات تفسیر از سال‌های پیش در ماه مبارک رمضان در دانشگاه برگزار می‌شد لکن به دلیل شرایط جدید و با توجه به رویکرد دانشگاه در استفاده از فضای مجازی و همچنین با توجه به تأکیدی که مقام معظم رهبری نسبت به درخواست حجت‌الاسلام قرائتی داشتند، علاوه‌ بر کارکنان و استادان، زمینه برای مشارکت دانشجویان نیز در این کارگاه فراهم شد.



در حال حاضر شاهد حضور متفاوت دانشگاهیان نسبت به سال‌های گذشته هستیم و آن شرکت گسترده دانشجویان، استادان و کارکنان در این برنامه قرآنی است که پیش‌‌بینی می‌شود ان‌شاءالله تعداد شرکت‌کنندگان در این کارگاه بسیار مهم و سراسری به بیش از ۴۰ هزار نفر برسد.
این موضوع به معنای آن است که معاونت فرهنگی و دانشجویی موفق شده است در راستای تحقق مطالبه مقام معظم رهبری برای گسترش فرهنگ تفسیر قرآن کریم در ماه مبارک رمضان، بیش از ۴۰ هزار نفر از مدرسان، کارکنان و دانشجویان دانشگاه را در کارگاه تفسیر که به صورت برخط برگزار می‌شود، مشارکت دهد که به‌نوبه خود فعالیت فرهنگی کم‌نظیری به‌شمار می‌آید؛ این طرح در راستای مطالبه مقام معظم رهبری بسیار موفقیت‌آمیز بوده و می‌تواند الگوی مناسبی برای سایر دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور باشد.
برگزاری مسابقه حفظ سوره شوری
آنا: چه اقدامات جدید دیگری در راستای تفسیر قرآن انجام داده‌اید؟
طالب‌تاش: برای بهره‌برداری از فضای حفظ قرآن کریم، در آیین‌نامه پیش‌بینی شده است که از متقاضیان حفظ سوره شوری ثبت‌نام صورت بگیرد که این موضوع، اقدام دوم پژوهشکده قرآن و عترت برای ترویج قرآن در شرایط فعلی محسوب می‌شود‌. در پایان ماه مبارک رمضان هر یک از دانشجویان، استادان و کارکنان که علاقه‌مند به مشارکت در مسابقه حفظ سوره مبارکه شوری باشند، در این مسابقه ارزشی می‌توانند شرکت کنند.


​​​​​​​
برای ورود به مسابقه حفظ، شرط شرکت در کارگاه منظور نشده و همه دانشگاهیان می‌توانند در این مسابقات شرکت کنند؛ برای تشویق شرکت‌کنندگان مقرر شده است هر واحد دانشگاهی هدایای برگزیدگان مسابقات حفظ را برابر همان تعداد برگزیدگان کارگاه یعنی سه نفر از میان اساتید، سه نفر از میان کارکنان و سه نفر از میان دانشجویان به‌عنوان نفرات برگزیده حفظ، انتخاب و مورد تقدیر قرار دهد.
اجرای طرح قرآنی «پیغام دوست»
آنا: به‌تازگی در فضای مجازی طرحی به نام «پیغام دوست» را مشاهده می‌کنیم که جالب و مفید است؛ درباره این طرح توضیح دهید.
طالب‌تاش: سومین اقدام پژوهشکده قرآن و عترت دانشگاه آزاد اسلامی، طرح «پیغام دوست» است که هر روزه اجرا می‌شود. از آغاز سال ۱۳۹۹ هر روز یک آیه از قرآن کریم موضوع‌گذاری شده، متن آیه و ترجمه آن انتخاب شده و با عنوان «پیغام دوست» در یک قالب زیبا و جذِاب طراحی می‌شود.



سپس همراه با قرائت استاد منشاوی و یک توضیح تدبری چهار تا پنج دقیقه‌ای توسط یکی از متخصصان علوم قرآن و حدیث، به بیش از ۲۵۰ گروه چندصدنفره دانشگاهی و غیردانشگاهی و در محیط سایت‌های مرتبط در فضای مجازی منتشر می‌شود که مورد استقبال دانشگاهیان قرار گرفته است.
اجرای طرح «مسیر مهربانی» در پژوهشکده قرآن و عترت
چهارمین اقدام پژوهشکده قرآن و عترت، طرح «مسیر مهربانی» است که بر اساس آن، یکی از روایات اهل بیت (ع) در عرصه اخلاق اجتماعی انتخاب می‌شود و همراه با ترجمه و نیز موضوع‌گذاری در یک قالب مناسب و جذاب در گروه‌های مختلف منتشر می‌شود.



برگزاری همایش ملی «دعا و تعالی انسان»
اقدام پنجم، همایش ملی «دعا و تعالی انسان» است که فراخوان آن به‌صورت مشترک با دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد طراحی شد؛ این فراخوان آماده و طی مکاتبه‌ای به تمام واحدهای دانشگاهی ابلاغ شد تا همه علاقه‌مندان، مقالات علمی خود را تا پایان اردیبهشت‌ماه ۹۹ به دبیرخانه همایش واقع در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد ارسال کنند و در نیمه دوم خردادماه سال جار، این همایش به‌صورت مجازی برگزاری می‌شود.
تدوین کتاب الکترونیکی از دعاهای اهل بیت(ع) برای شرایط فعلی جامعه
ششمین اقدام در راستای ترویج تفسیر قرآن کریم، تهیه و تدوین یک کتاب الکترونیکی از مجموعه دعاهای اهل بیت (ع) بوده که مرتبط با شرایط کنونی جامعه اسلامی و در راستای نیازهای انسان در شرایط زندگی سخت است؛ این کتاب در فضای مجازی و در گروه‌های مختلف منتشر شد که قابل استفاده برای عموم افراد جامعه است.


*گفتگو از علیرضا محمدی
انتهای پیام/۴۱۱۸/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر