فعالیت 500 باب آزمایشگاه، کارگاه و مرکز تحقیقاتی در دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجانشرقی
گروه استانهای خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی با حدود 11 هزار آزمایشگاه و کارگاه و بیش از 147 هزار تجهیزات تخصصی، 12 پژوهشکده و 125 مرکز تحقیقاتی در خدمت جامعه دانشگاهی، پژوهشی و صنعتی کشور است. مجموعهای که در قالب سامانههای ساها، ساتا و آزمایشگاه همکار استاندارد آماده هرنوع خدمت آزمایشگاهی به دانشگاهیان و صنعتگران سراسر ایران است.
بر این اساس بر آن هستیم تا این ظرفیت بزرگ خدماتی کشور را در سلسله گزارشها و گفتگوهایی به دانشگاهیان، پژوهشگران، صنعتگران و ... معرفی و اطلاعرسانی کنیم. در این شماره به ارائه خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی پرداخته میشود.
بیشتر بخوانید:
ارائه 2 هزار و 400 خدمت آزمایشگاهی و کارگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی همدان
تعداد خدمات آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی بیش از 550 خدمت متنوع است که بهرهگیری از توان تخصصی و مهارت فنی حدود 80 کارشناس مجرب شاغل در این مجموعه ارائه میشود.
علاوه بر این، دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی دارای 9 مرکز تحقیقاتی دارای مجوز از سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی است که در اجرای مطالعات بنیادی و انجام طرحهای تحقیقاتی درون و بروندانشگاهی فعالیت میکنند.
در همین زمینه با سیدکمال سیدیصاحباری مدیر آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، مدیر آزمایشگاههای همکار استاندارد این دانشگاه و رئیس مرکز خدمات آزمایشگاهی و تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی به گفتگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه میخوانید:
آنا: ظرفیتهای آزمایشگاهی و کارگاهی دانشگاه متبوع خود را چگونه ارزیابی میکنید؟
سیدیصاحباری: دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی با دارابودن بیش از 500 باب فضای آزمایشگاهی، کارگاهی و تحقیقاتی از امکانات و تجهیزات مناسبی برخوردار است که از آن جمله میتوان وجود حدود 10 هزار تجهیز و دستگاه آزمایشگاهی، کارگاهی و تحقیقاتی را نام برد.
برخی از این تجهیزات جزء تجهیزات با فناوری بالا و ذیقیمت است و علاوهبر اینکه در راستای انجام فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی محققان مورد استفاده قرار میگیرد، در ارائه خدمات فنی به متقاضیان دروندانشگاهی و بروندانشگاهی نیز فعال هستند.
همه این ظرفیتها موجب میشود که بتوان مدعی شد دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی از استعداد، انگیزه و ظرفیت لازم در راستای تحقق فرمایش رهبری مبنیبر توصیه به مسئولان و فعالان جوان در عرصه علم و فناوری و کار آزمایشگاهی در راستای جهش تولید، برخوردار است.
آنا: چه دستگاهها و تجهیزات شاخصی دارید که حتی میتواند برند محسوب شود؟
سیدیصاحباری: از جمله تجهیزات شاخص با فناوری بالا و کاربردی که در دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی وجود دارد، میتوان دستگاههایی مانند دستگاه لایهنشانی در خلأ، لایهنشانی شیمیایی، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، جذب اتمی، GC ،GC – mass، اسپکتروفتومتر، آسیاب سیارهای، PF، لومینومتر، FTIR، فریزهای 80-، HPLC، سهمحوری و مکانیک خاک پیشرفته، PCR، الایزا، Real time-PCR، فوتومتر، میکروسکوپ اینورت، میکروسکوپ پلاریزان، انکوباتور CO2، شیکر انکوباتور، نانودرآپ، الکتروفورز، ژل داک، میکروتوم، کلروفیل متر، سانتریفیوژ یخچالدار، پروسسور التراسونیک، سوکسله، روتاری، هود لامینار، ژرمیناتور، سختیسنج، دوربینهای توتال استیشن و تئودولیت، اسیلوسکوپهای دیجیتال و حافظهدار، مشخصهنگار، انواع ماشینآلات تراش، فرز، سنگ و ...را نام برد.
آنا: کاربرد این دستگاهها برای چه گروههای تحصیلی و پژوهشی است؟
سیدیصاحباری: تجهیزات یادشده در گروههای فنی و مهندسی ازجمله مهندسی عمران، مهندسی برق، مهندسی مکانیک، گروههای علوم پایه از جمله شیمی، فیزیک، زمینشناسی، مهندسی کشاورزی، پزشکی، دامپزشکی و مراکز تحقیقاتی نانوفناوری صنعتی، بیوتکنولوژی، رباتیک و فناوریهای نرم و بیوفتونیک کاربرد دارند.
آنا: آیا آزمایشگاههای شما به آزمایشگاه همکار استاندارد تبدیل شده است؟
سیدیصاحباری: دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی در سالهای اخیر موفق به دریافت گواهینامه آزمایشگاه همکار استاندارد در واحدهای تبریز (در زمینه بتن آماده، سنگدانه بتن و آجر رسی) و بناب (در زمینه بتن آماده) شده است.
مجتمع آزمایشگاهی شهید مهندس مهدی باکری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز نیز موفق به اخذ و استقرار سیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه مبتنی بر الگوی استاندارد ISO 9001 شده است.
واحد تبریز هم اقدام لازم برای اخذ و استقرار سیستم مدیریت کیفیت آزمایشگاه مبتنیبر الگوی استاندارد ISO 17025 کرده و در حال طی مراحل ممیزی نهایی است.
آنا: تاکنون چه اقداماتی برای گسترش دانش آزمایشگاهی و علمی دانشگاهتان داشتهاید؟
سیدیصاحباری: دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی اهتمام ویژهای در راستای استانداردسازی آزمایشگاه و ارتقای ایمنی آزمایشگاهها، کارگاهها و مراکز تحقیقاتی کرده و بهمنظور حضور هرچه بیشتر در حوزههای ارائه خدمات بروندانشگاهی و افزایش سهم بازار اقدام به ایجاد مجتمع آزمایشگاهی شهید مهندس مهدی باکری و مجتمع مراکز تحقیقاتی و بیمارستان دامپزشکی در واحد تبریز کرده است.
همانگونه که قبلاً گفتهشد، واحد تبریز در رایزنی با سازمانها و نهادهای ذیصلاح در حال ایجاد آزمایشگاههای آکرودیته، معتمد و مرجع است. با بهبود مستمر سیستم مدیریت آزمایشگاه در حال تلاش برای قرارگرفتن در عرصه دانشهای کاربردی نیز هست.
ازجمله فعالیتهای دانشگاه آزاد اسلامی استان در زمینه گسترش دانش آزمایشگاهی، برگزاری کارگاههای آموزشی تخصصی ماشین ابزار و CNC بهصورت کشوری و دورههای آموزشی تخصصی ISO 17025 و GLP و HSE – MS و MSDS، ایمنی کار در آزمایشگاه بهصورت استانی در سالهای اخیر است.
آنا: با توجه به شعار سال (جهش تولید) در آزمایشگاهها و کارگاههای متبوعتان چه برنامههایی برای کمک به رونق و جهش تولید دارید؟
سیدیصاحباری: دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقیدر کنار سیستم آموزش دروس نظری با دارابودن ظرفیتهای تجهیزاتی مناسب آزمایشگاهی و کارگاهی که قبلاً ذکر شد، در تربیت نیروی کار ماهر و متخصص که بیشک یکی از نخستین فاکتورهای لازم برای تحقق شعار جهش تولید است، ایفای نقش میکند.
این مجموعه با ارائه خدمات فنی به اعضای هیئت علمی بهمنظور اجرای طرحهای بروندانشگاهی که گاه منجر به ساخت تجهیزات و دستگاههای مورد نیز صنایع میشود، در راستای نیل به هدف جهش در تولید ملی گام برمیدارد.
آنا: در زمینه سامانههای «ساها» و «ساتا» چه فعالیتهایی داشتهاید؟
سیدیصاحباری: آزمایشگاهها و کارگاههای دانشگاه آزاد اسلامی استان آذربایجان شرقی و واحد تبریز جزء دانشگاههای پیشرو در زمینه ساها بوده به شکلی که کتابچه معرفی ساها استان آذربایجان شرقی و کتابچه راهنمای توانمندیهای آزمایشگاهی و تحقیقاتی واحد تبریز جزء نخستین کتابچههای منتشر شده در این زمینه بوده است.
اجرای 700 پایاننامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری
در زمینه عملیاتی نیز آزمایشگاههای عضو ساها و ساتا این استان در زمینههای تحقیقاتی و پژوهشی در حال ارائه خدمت به دانشجویان و اعضای هیئت عملی است بهطوری که سالانه حدود 700 پایاننامه کارشناسی ارشد و رساله دکتری در این مجموعه اجرا میشود. در کنار آن با ارائه خدمات فنی به متقاضیان بروندانشگاهی، نقش بسزایی را از سهم حضور در بازار این دانشگاه ایفا میکند.
آنا: از موفقیتها و افتخارات مجموعههای آزمایشگاهی بگویید.
سیدیصاحباری: آزمایشگاه بتن و مصالح ساختمانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز علاوهبر اینکه موفق به اخذ گواهی آزمایشگاه همکار استاندارد شده است با احراز شرایط لازم در جشنواره ملی فرهیختگان سال 1398 دانشگاه آزاد اسلامی بهعنوان آزمایشگاه برتر کشوری شناخته شد و مورد تشویق رئیس دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفت.
آنا: در زیرمجموعه آزمایشگاهیتان در استان اقداماتی علیه کرونا هم صورت گرفته است که منجر به موفقیت و تولید محصول شده باشد؟
سیدیصاحباری: بله؛ در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز تولید ضدعفونی کننده دست و سطوح و ماسک فیلتردار با همکاری مرکز تحقیقات نانوفناوری صنعتی، مرکز رشد و شرکت دانش بنیان فاطر شیمی مستقر در مرکز رشد و ارائه پروپوزال طرح تولید کیت تشخیص covid-19 که مراحل تحقیقاتی تولید کیت در مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی واحد تبریز در حال انجام است
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ایلخچی هم واحد ایلخچی هم اقدام به تولید ماده ضدعفونی کننده سطوح در سطح انبوه کرده است.
گزارش: احسان عربی مفرد- مجتبی آزادیان
انتهای پیام/4103/4062/
انتهای پیام/