صادرات فرآوردههای نفتی، برق و گاز؛ راهحلی برای عبور از بحران اقتصادی ناشی از کرونا
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، دولت به دلیل تحریمهای نفتی و ضربه کرونا به اقتصادهای نفتی از جمله ایران به دنبال یک تغییر استراتژی در سیاستهای نفتی است. تا جایی که رئیسجمهور به وزیر نفت دستور داد که تولید فرآوردههای نفتی بیش از پیش شتاب بگیرد. کرونا و روند سقوط تاریخی قیمت نفت ضربات جبرانناپذیری را به اقتصادهای دنیا وارد کرد و بار دیگر مسئولان ایران را متوجه ساخت که اقتصادهای وابسته به خامفروشی نفت بهشدت شکننده هستند. یکی از راهکارهایی که دولت در شرایط تحریم و شیوع کرونا به دنبال آن است صادرات مشتقات نفتی، فرآوردههای نفتی، برق و گاز است.
حمید حسینی، سخنگوی اتحادیه صادرکنندگان فرآوردههای نفتی در رابطه با صادرات این محصولات گفته است: صادرات پتروشیمی، فرآوردههای نفتی، گاز و برق ایران در مجموع سالانه ۲۵ میلیارد دلار برآورد میشود. ۱۲ میلیارد آن مربوط به پتروشیمی، ۸ میلیارد فرآوردههای نفتی، یک میلیارد دلار صادرات برق و مابقی مربوط به صادرات گاز است. با توجه به کاهش قیمت نفت، قیمت فرآوردههای نفتی نیز با افت همراه خواهد بود. احتمالا هفت تا هشت میلیارد دلار از مجموع صادرات فرآوردههای نفتی و پتروشیمی ایران کم شود که حکایت از کاهش ۳۲ درصدی ارزش صادرات این محصولات دارد. فرآوردههای سنگین کمترین کاهش قیمت را داشتهاند تا آنجا که اکنون قیمت قیر از قیمت بنزین بیشتر است.
عاصمیپور، قائم مقام سابق شرکت نفت ایران با اشاره به بحران اقتصادی ناشی از کرونا گفته است: ایران چنین بحرانهایی را حتی قبل از ویروس کنونی تجربه کرده بود. این روند باید به ما این درس را بدهد که باید به سمت تولید فراوردههای نفتی و پتروشیمی حرکت کرد. باید وزارت نفت موظف شود طرحهای ۱۰ گانه پالایشگاهی را اجرایی نماید. بهخصوص امروز که افزایش مصرف بنزین کاهش یافته، باید روزانه ۳۰ میلیون لیتر بنزین صادر شود.
صادرات بنزین در شرایط کرونایی
اواخر سال ۱۳۹۷ بود که با افتتاح فاز سوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس، ایران در تولید بنزین خودکفا شد و توانست دروازههای واردات این فرآورده استراتژیک را ببندد. تا جایی که تابستان سال گذشته بالاترین رقم تاریخی تولید بنزین در ایران ثبت شد. سهمیهبندی بنزین از یک سو و شیوع ویروس کرونا از سوی دیگر میزان مصرف این فرآورده نفتی را کاهش داده که میتوان از این شرایط به عنوان یک فرصت برای کشور یاد کرد.
هادی قوامی، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به صادرات بنزین صرفهجویی شده در روزهای کرونایی، گفت: صادرات روزانه 45 تا 50 میلیون لیتر بنزین صرفهجوییشده، میتواند منبع درآمد بسیار مناسبی برای کشور در این روزها باشد؛ چراکه کسری بودجه سال 99 به دلیل افت قیمت نفت و عدم وصول مالیاتها مشهود است. رایزنی و دیپلماسی مناسب اقتصادی با کشورهای همسایه میتواند این فرصت را بالفعل کرده و منجر به فروش بنزین در ایام سخت اقتصادی کنونی شود. دولت باید برای صادرات بنزین مازاد تلاش بیشتری کند چراکه در غیر این صورت امکان کاهش تولید بسیار است. بهتر است از میزان تولید کاسته نشود بلکه با تدبیر از فرصت پیش آمده برای صادرات و ارزآوری بیشتر استفاده کرد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/