افزایش درگیریها در لیبی همزمان با شیوع کرونا/ صلحبانانی که با گسترش کووید-19 چمدانهایشان را بستند
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه الاخبار چاپ لبنان در گزارشی نوشت: تاکنون ۳۵ مورد ابتلا به کرونا در لیبیِ تقسیمشده میان حکومت وفاق ملی به ریاست «فائز السراج» و ارتش ملی به رهبری خلیفه حفتر ثبت شده است. با وجود این، دو طرف مشغول درگیری در نوار ساحلی واقع در غرب طرابلس هستند و برخلاف برخی توافقات مطرح شده در جلسات پایانی کنفرانس برلین، نیروهای وفاق ملی با حمایت ترکیه همچنان به مناطق تحت کنترل ارتش ملی در ساحل غربی حمله میکنند و آنجا را هدف قرار میدهند.
بیشتر بخوانید:
ارتش حفتر از پیشرویهای جدید در لیبی خبر داد
طبق اعلام رسمی وزارت کشور حکومت وفاق ملی، از صبح روز گذشته تاکنون نیروهای مهاجم توانستند بر چندین شهر مهم ازجمله «صبراته»، «صرمان» و «زلیتن» مسلط شوند و دامنه تسلط خود را تا نوار ساحلی از طرابلس تا مرزهای تونس بکشانند.
پیشروی اخیر حکومت وفاق ملی در طرابلس پس از آن انجام میشود که حدود یک ماه بود با قطع پل ارتباطی میان این حکومت و ترکیه، کمکهای نظامی به نظامیان وفاق ملی نمیرسید و باعث شد تا نیروهای مبارز خود را از شمال سوریه به فرودگاه مصراته برسانند. اطلاعات میدانی نشان میدهد که پهپادهای ترکیه در حال پوشش هوایی مأموریت نیروهای حکومت وفاق ملی هستند که باعث شده است توازن نظامی به سود نیروهای وفاق ملی سنگینی کند و بتوانند بر نیروهای ارتش ملی غلبه یابند. در این میان نباید حمایتهای مصر و امارات را از حکومت وفاق ملی نادیده گرفت.
نیروهای ارتش ملی لیبی
این روزنامه عربزبان مینویسد: همزمان با این تحولات امروز و بهدنبال پیشروی نیروهای حکومت وفاق ملی ۱۰ موشک به طرابلس اصابت کرد و باعث تخریب چندین منزل مسکونی در منطقه اطراف فرودگاه معیتیقه شد؛ تنها فرودگاهی که این روزها در پایتخت لیبی مشغول به فعالیت و جابهجایی مسافران است. به موازات این حمله موشکی چند مورد درگیری در نقاط مختلف بهویژه مناطق جنوبی لیبی میان حامیان حکومت وفاق ملی و حامیان ارتش ملی به وجود آمده است.
راهحل سیاسی
الاخبار در گزارش خود آورده است: در حالی که نیروهای وفاق ملی حمله نظامی را آغاز کردند و گفته میشود قصد دارند تمام مناطقی را که در یک سال گذشته از کنترلشان خارج شده بود، بار دیگر به کنترل خود درآورند، «فتحی باشاغا» وزیر کشور حکومت وفاق ملی گفت: پیروزی نظامی کامل در لیبی امکانپذیر نیست و نمیتوان با وجود شخصی همچون خلیفه حفتر به راهحل سیاسی فکر کرد.
طبق این گزارش، در سایه درگيریهای موجود در لیبی و با توجه به ماهیت حمایتهای بینالمللی ارائه شده به طرفهای درگیر به نظر میآيد که نمیتوان به افقی برای حل سیاسی درگیریها در لیبی فکر کرد؛ چه اینکه کشورهای حامی به صورت جداگانه در حال کمک نظامی به دو طرف درگیر در لیبی هستند و نمیخواهند بنغازی یا طرابلس در این نبرد شکست بخورند و شاید ادامه درگیری در لیبی را به سود منافع خود میدانند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد به راهحل سیاسی اعتقاد دارد و تأکید کرد که باید درگیریها پایان یابد و راه حل جامع و دائمی شکل بگیرد. وی همچنین بر اهمیت تدابیر لازم برای جلوگیری از واردات سلاح به لیبی تاکید کرد.
گوترش معتقد است که پیدایش راهحل سیاسی میتواند به دولت لیبی در زمینه مقابله با شیوع ویروس کرونا در این کشور کمک فراوانی کند.
کروناویروس در لیبی جناح شرق و غرب نمیشناسد و موارد ابتلا به این بیماری در دو بخش تقسیم شده لیبی ثبت شده است. «مرکز ملی مبارزه با بیماریها» که مسئول مبارزه با شیوع کرونا در طرابلس لیبی است، اعلام کرد تحریمها مانع مبارزه کامل دستگاه بهداشتی این کشور با کروناست و طرفهای بینالمللی به جای حمایت از دولت وفاق ملی برای مبارزه با شیوع کرونا، در حال دامنزدن به درگیریها هستند.
الاخبار نوشت: چین در ماه مارس پنج کارشناس خود را برای همکاری با مرکز ملی مبارزه با بیماریهای لیبی به این کشور اعزام کرد و در حال تلاش برای تبادل اطلاعات با این کشور در زمینه مقابله با شیوع کروناست. وانگ یی، وزیر امور خارجه چین تأکید کرد که کشورش حمایتهای لازم را از لیبی انجام داده و در حال ارسال کمکهای پزشکی به این کشور آفریقایی است.
اروپاییها کجا هستند؟
این روزنامه عربزبان مینویسد: مقامات اروپایی در بحبوحه شیوع کرونا در جهان درباره لیبی مطلب خاصی بیان نمیکنند و بیتوجهی آنها تا جایی است که دولت مالت نامهای به رئیس اتحادیه اروپا نوشت و در آن خواستار ارائه کمکهای مالی به ارزش 100 میلیون یورو برای مقابله با فاجعه انسانی در میان آوارگان لیبی شد.
آوارگان لیبی
مالت ارزیابی کرد که بیش از 650 هزار نفر در انتظار ترک سواحل لیبی به سمت اروپا هستند و این میزان همزمان با افزایش شیوع ویروس کرونا در حال افزایش است و کشورهای اروپایی باید برای برطرف کردن نیازهای اساسی این افراد در کشورهای آفریقایی فکری کنند.
سخنگوی مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا پس از نامه ارسالی از سوی دولت مالت گفت: این اتحادیه در حال بررسی درخواست مطرح شده و پاسخ به آن است.
وی افزود: ما اوضاع خطرناک لیبی را درک میکنیم و در حال اتخاذ تدابیری برای حفظ امنیت اروپا در برابر انتقال آوارگان از کشورهای آفریقایی ازجمله لیبی هستیم.
این دیپلمات اروپایی تأکید کرد که از زمان آغاز شیوع کرونا در اروپا صلحبانان فعال در آفریقا ازجمله لیبی به کشورهای خود بازگشتهاند و فعالیتها در این زمینه بهطور کلی متوقف شده است.
انتهای پیام/4106/4033/پ
انتهای پیام/