صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۲۸ - ۰۲ فروردين ۱۳۹۹
ظریف:

آمریکا با تروریسم درمانی دست به جنایت علیه بشریت زد/ برجام بسیار زنده است

وزیر امور خارجه تروریسم اقتصادی و درمانی آمریکا علیه ایران را جنایت بشری دانست و افزود که برجام بسیار زنده است.
کد خبر : 479337

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، محمدجواد ظریف در گفتگو با روزنامه «فولیا دی سان پائولو» از برزیل اظهار کرد: تروریسم درمانی ایالات‌متحده آمریکا مانع واکنش مؤثر در مقابل بیماری همه‌گیر جهانی است. گفتگوی ظریف با این روزنامه برزیلی به این شرح است:


فولیا دی سان پائولو: ایران دارای سومین آمار بالای مرگ‌ومیر ناشی از کروناست و برای رفع این مشکل، با مشکلات دیگری هم روبرو است. تحریم‌ها و انزوای اقتصادی بر این وضعیت چگونه تأثیر می‌گذارد؟


ظریف: این تحریم‌ها منابع اقتصادی ما، نه‌تنها ذخایر نفت بلکه بخش خصوصی ما را نیز تحت تأثیر قرار داده است. سیاست [آمریکایی] فشار حداکثری علیه ما مانع صادرات ما می‌شود؛ بنابراین منابع کمتری برای سرمایه‌گذاری داریم. ما یک کشور ثروتمند هستیم اما به دلیل تحریم‌ها منابع لازم را برای خدمت به مردم آسیب‌دیده در اختیار نداریم. حتی اگر توانایی مالی تهیه آن را داشته باشیم، تحریم‌ها مانع خرید دارو و تجهیزات می‌شود. محدودیت‌های بانکی و مالی اعمال‌شده مشخص نمی‌کند که شما کالاهای بشردوستانه خریداری می‌کنید یا خیر. هنگامی‌که یک بانک تصور می‌کند که انجام تجارت با ایران خطرناک است، به‌سادگی در را می‌بندد. 


علاوه  بر این، شرکت‌های سازنده تجهیزات پزشکی اروپا، به دلیل تهدیدات آمریکا با ما تجارت نمی‌کنند و کالاهای پزشکی را به ما نمی‌فروشند. بنابراین اعمال تروریسم اقتصادی و درمانی علیه ایران توسط ایالات‌متحده آمریکا، اشکال مختلفی دارد. این اقدامات از منظر حقوقی، جنایت علیه بشریت است.


فولیا دی سان پائولو: از طرف دیگر، ایران از پیشنهاد کمک آمریکا خودداری کرده است.


ظریف: این پیشنهاد منافقانه بود. چند روز پیش، [وزیر امور خارجه، مایک] پمپئو از سایر کشورها خواست که شرایطی را اعمال کنند که به ایران در مبارزه با کرونا کمک کند؛ تنها کاری که ایالات‌متحده بایستی انجام دهد، این است که ایجاد وقفه نکند. ما از خود مراقبت خواهیم کرد و در دنیا دوستان کافی داریم که به ما کمک کنند. تروریسم اقتصادی را متوقف کنید. اگر شما آماده انجام این کار نیستید، ما از جهانیان می‌خواهیم که نشستن و تماشا کردن این قلدری را متوقف کنند. این غیرانسانی است. مردم ایران دارند از دست می‌روند و دیگران فقط به این امید که خودشان صدمه نبینند، قلدری آمریکا را می‌پذیرند. این روش مؤثر نخواهد بود.


فولیا دی سان پائولو: آیا تازه‌ترین بحران با آمریکایی‌ها که تقریباً به جنگ ختم شد، برطرف شده است؟


ظریف: ایالات‌متحده اقداماتی را انجام می‌دهد که پیامدهایی دارد؛ به‌ویژه برای افرادی که تحت تأثیر مستقیم قرار می‌گیرند. در ترور ژنرال سلیمانی، تعداد قابل‌توجهی از عراقی‌ها نیز جان باختند؛ ازجمله یک فرمانده که معاون وزیر دفاع آن کشور نیز بود. آن‌ها مرتکب تجاوز می‌شوند و انتظار دارند که ایران جلوی واکنش دیگران را بگیرد. ما قادر به کنترل شهروندان سایر کشورها نیستیم که می‌خواهند از خود دفاع کنند. اگر آمریکایی‌ها به این تجاوزات علیه مردم عراق ادامه دهند، باید منتظر جواب باشند. آن‌ها نمی‌توانند پشت این بهانه که این تقصیر ایران است و آن‌ها گروه‌های موردحمایت ایران هستند پنهان شوند. آن‌ها از اصطلاح «گروه‌های نیابتی» استفاده می‌کنند که غیرمسئولانه و توهین به مردم عراق است. آن‌ها نایب [ایران] نیستند.


فولیا دی سان پائولو: رابطه این گروه‌های شیعه با ایران چیست؟


ظریف: ما فقط با گروه‌های شیعه رابطه نداریم. ما با سنی‌ها و مسیحیان هم رابطه داریم. ما یک سیاست حمایت از کسانی را که تحت‌فشار هستند داریم. ایالات‌متحده بایستی این مسئله را درک کند زیرا آن‌ها ادعا می‌کنند که از مردم‌سالاری و از کسانی که سرکوب می‌شوند حمایت می‌کنند. ایالات‌متحده این مسئله را در مورد ما تشخیص نمی‌دهد زیرا وقتی آن‌ها [ادعا می‌کنند] از مبارزان آزادی حمایت می‌کنند، [درواقع] از «نیابتی‌ها» حمایت می‌کنند. اما وقتی ما می‌گوییم از کسانی که مظلوم واقع‌ شده‌اند حمایت می‌کنیم، واقعاً از آن‌ها حمایت می‌کنیم. ما به آن‌ها نیازی نداریم که «نایب» ما باشند.


فولیا دی سان پائولو: آیا ایران هیچ نفوذی بر آن‌ها ندارد؟


ظریف: ما نفوذ داریم اما آن‌ها را کنترل نمی‌کنیم. این دو مورد بسیار متفاوت است. نفوذ، توانایی صحبت با کسی، بحث و گفتگو، تلاش برای متقاعد کردن است. کنترل کردن یعنی اینکه بتوانید دستور دهید. ما نمی‌توانیم و نمی‌خواهیم به این افراد دستور بدهیم [زیرا] اگر چنین شود ما استقلال و کرامت آن‌ها را از بین برده‌ایم. بدون کرامت، بدون تمامیت، هواداران ما برای ما هیچ ارزشی نخواهند داشت. آمریکایی‌ها این را درک نمی‌کنند.


فولیا دی سان پائولو: اندکی پس از ترور ژنرال سلیمانی، کلمه انتقام‌جویی برجسته [انتقام سخت] در ایران برجای ماند. آیا این [انتقام] به پایان رسید؟


ظریف: پاسخ دولت ایران در اقدامی دفاعی علیه پایگاهی که حمله به ژنرال سلیمانی را انجام داد، طبق ماده ۵۱ منشور سازمان ملل متحد، اجرا و تکمیل‌شده است. انتقام، برای مردم عراق مورد دیگری است. کسانی که درنتیجه عملکرد آمریکا شوریده‌اند، می‌توانند تصمیم بگیرند که خودشان اقدامی کنند. این موردی نیست که بتوانیم آن را کنترل کرده یا بر آن تأثیر گذاریم.


فولیا دی  سان پائولو: از آیا توافق هسته‌ای از بین رفته است؟


ظریف: نه، من معتقدم که بسیار زنده است. من معتقدم که حقوق بین‌الملل به‌واسطه آنکه یک مجرم آن را نقض می‌کند نمی‌میرد؛ درست همانند قوانین مربوط به قتل که وقتی چنین جنایتی ارتکاب می‌شود، نمی‌میرد. اکنون این یک واقعیت است که اثرات برجام برای روابط بین‌الملل و برای اقتصاد ما بسیار کمتر از آن است که ما می‌توانستیم به دست آوریم؛ اما این بدان معنا نیست که توافق هسته‌ای مرده است. ایالات‌متحده آمریکا رژیمی است که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد را نقض می‌کند.


فولیا دی سان پائولو: پس از قتل [سردار] سلیمانی، روابط ایران و برزیل با حمایت ژائیر بولسونارو از دونالد ترامپ، دچار تنش شد. اکنون در چه وضعیتی است؟


ظریف: ما بیش از 100 سال است که با برزیل رابطه داریم. ما همیشه روابط خوبی داشته‌ایم و سیاست‌های ما مانند اقتصادهای ما مشابه و مکمل هستند. ما یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان محصولات برزیل در منطقه خود هستیم و درگذشته، برزیل یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان محصولات پتروشیمی و سایر محصولات ما بوده است. البته روشن است که دولت برزیل برخی مواضع را اتخاذ کرده است که ما آن‌ها را نمی‌پذیریم و نظر خود را اطلاع می‌دهیم. ما نمی‌توانیم رضایت از تعرض علیه فردی در مأموریت صلح در کشور خارجی بوده است را بپذیریم. من معتقدم که از همه جنبه‌های حقوق بین‌الملل، این اقدام بایستی محکوم شود. برزیل به به‌واسطه دیدگاه خود در حمایت از حقوق بین‌الملل، تمامیت ارضی و احترام به‌حق حاکمیت شناخته‌شده است.[برزیل]  موضعی قوی در مورد منع استفاده از زور در روابط بین‌الملل دارد. لذا ما امیدواریم برزیل به این اصول متعهد بماند زیرا این اصول برای همه ما مهم است.


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر