چالشها و راهکارهای حمایت از اقشار ضعیف جامعه در زمان شیوع کرونا
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات اجتماعی این مرکز روز چهارشنبه در گزارشی با عنوان «درباره مقابله با شیوع ویروس کرونا (۷) چالشها و راهکارهای حمایت از اقشار ضعیف و محروم جامعه» آورده است؛ چنانچه فراگیری، همهگیری و دغدغه عمومی را سه مؤلفه اساسی برای تشخیص یک مسئله اجتماعی بدانیم، شیوع ویروس کرونا در کشور حائز هر سه مؤلفه است و یک مسئله اجتماعی حاد و مخاطرهآمیز است.
این گزارش افزود: در حال حاضر، تمام مناطق شهری و روستایی کشور در معرض ابتلا به این ویروس قرار دارند و هیچ نقطهای از کشور مصون از این مخاطره بیولوژیکی نیست. همه افراد اعم از زن و مرد، جوان و سالمند، مسئول و غیرمسئول، همه مستعد و در معرض ابتلای به این ویروس قرار دارند. همین مسئله موجب شده که برخی از تعبیر «ویروس دمکراتیک» برای توصیف مشی برابریخواهانه و خاصیت همهگیری آن استفاده نمایند.
مرکز پژوهشهای مجلس عنوان کرد: لکن، واقعیت آن است که طبقات پایین جامعه بهویژه اقشار فقیر و آسیبپذیر بیشتر از سایرین در معرض ابتلا و آسیبپذیری نسبت به این ویروس قرار دارند. رجوع به تجارب تاریخی گویای آن است که گروههای حاشیهای و محروم جامعه و آنان که از توان و قدرت اقتصادی و اجتماعی کمتری برخوردار بودهاند، بیشترین آسیب را از بلایای طبیعی مانند سیل، زلزله و بیماریهای همهگیر متحمل شدهاند.
این گزارش خاطرنشان کرد: افزون بر این، تحقیقات پزشکی و اجتماعی در کشورهای مختلف نشان داده است که بهواسطه سبک زندگی طبقات اجتماعی پایین و حاشیهای، قدرت انتشار و اثرگذاری بیماریها در میان این طبقات بسیار بیشتر است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس تصریح کرد: در مواقع شیوع بیماریهای همهگیر همانند وضعیت کنونی اخذ تدابیر حمایتی و مراقبتی توسط دولتها جهت حمایت و مراقبت ویژه از گروههای محروم و آسیبپذیر جامعه در مقابل اپیدمی لازم و ضروری است. در همین رابطه، در این گزارش تلاش شده با بررسی ابعاد زیستاجتماعی گروههای فوق و شناسایی وجوه آسیبپذیر آنان، راهکارها و اقدامات مناسب جهت حفظ و ارتقای سلامتی ایشان و به تبع آن جامعه ارائه شود.
این گزارش تأکید کرد: بیماریهای همهگیر مانند ویروس کرونا، فقرا و طبقات پایین و کمدرآمد جامعه و اقشار آسیبپذیری چون کودکان کار و خیابان، افراد بیخانمان یا کارتنخوابها، متکدیان و معتادین متجاهر را بیشتر از سایر افراد و طبقات تهدید میکنند. این طبقات بهواسطة شرایط و محیط کار، سبک و محل زندگی و سایر عوامل توان و قدرت کمتری جهت مراقبت از خود در برابر بیماری دارند و در صورت ابتلا میتوانند فرایند شیوع بیماری در سطح جامعه را تسریع کند. ازاینرو، نیازمند حمایت و تمهید اقدامات مراقبتی ویژهای هستند.
بر همین اساس، در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس از طریق واکاوی شرایط و محیط زندگی افراد، راهکارها و اقدامات مختلفی در سطح پیشگیری و درمان از قبیل: توزیع رایگان ماسک، دستکش و ژل ضدعفونیکننده در میان اقشار نیازمند و آسیبپذیر، ضدعفونی نمودن معابر محلات فقیرنشین و حاشیه شهرها، استقرار تیمهای تشخیص ویروس کرونا در محلات و مناطق هدف، شناسایی و جمعآوری افراد آسیبدیده و آسیبپذیر، تجهیز گرمخانهها و سامانسراها به امکانات بهداشتی و در سطح حمایتی و معیشتی از قبیل: پرداخت یارانه، تجمیع کمکهای معیشتی و استفاده از ظرفیتهای مردمی جهت حمایت مادی و معنوی از این اقشار پیشنهاد شده است.
انتهای پیام/4127
انتهای پیام/