صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۳ - ۰۹ فروردين ۱۳۹۹
آنا گزارش می‌دهد؛

شناسایی 700 شرکت خلاق در کشور/ سندی که در شورای عالی انقلاب فرهنگی دیده نشد

ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز فعالیت درخشانی در حوزه صنایع خلاق و فرهنگی داشته است، از شناسایی بیش از 700 شرکت خلاق و راه‌اندازی صندوق خطرپذیر سپهر گرفته تا توسعه شتاب‌دهنده و مراکز نوآوری تخصصی این حوزه در کشور از جمله تلاش‌های این ستاد برای توسعه زیست‌بوم شرکت‌های خلاق بوده است.
کد خبر : 478858

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-هانا حیدری، علوم و فناوری‌های سخت به شکل‌گیری و توسعه‌ صنایع سخت که غالباً کارخانه‌ای هستند، منتهی می‌شود. علوم و فناوری‌های نرم نیز صنایع نرم را شکل می‌بخشند؛ صنایعی که محصولات و خدمات حاصل از آن  به اعتلای انسان، افزایش کیفیت زندگی و تسهیل رابطه‌ بشر با محیط پیرامون کمک می‌کند. صنایع نرم انواع مختلفی دارد که یکی از مهم‌ترین شاخه‌های آن صنایع «خلاق و فرهنگی» است. این صنایع روی‌هم‌رفته «اقتصاد خلاق» را شکل می‌دهند.


صنایع خلاق و فرهنگی، در طول چند سال اخیر به قدری توسعه پیدا کرده که برخی آینده‌پژوهان، موج چهارم در فراسوی عصر اطلاعات و دانایی را موج خلاقیت یا عصر صنایع خلاق و فرهنگی می‌دانند. ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری در راستای پیشرفت و توسعه صنایع نرم در کشور ایجاد کرده تا زیست‌بوم مناسب برای رشد استارت‌آپ‌ها، شرکت‌های دانش‌بنیان، شتاب‌دهنده‌ها و مراکز نوآوری صنایع خلاق و فرهنگی شکل بگیرد.


شناسایی 700 شرکت خلاق در سال 98


سید محمدحسین سجادی نیری، دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری در خصوص فعالیت‌های این ستاد در سال 98 می‌گوید؛ دو مأموریت اصلی را برای توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌سازی در پیش گرفته‌ایم. مأموریت اول درخصوص  تثبیت و تقویت برنامه توسعه زیست‌بوم شرکت‌های خلاق بود که شامل افزایش تعداد شرکت‌ها، معرفی آنها به جامعه و تعریف فعالیت‌ها و حمایت‌های خوشه‌ای می‌شد.


برنامه ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز  این بود که تا پایان سال 98 هزار شرکت خلاق را شناسایی کند؛ اما با توجه به مشکلاتی که در دو ماه آخر سال به وجود آمد، موفق نشد به این هدف برسد. با این حال تعداد شرکت‌های خلاق شناسایی شده از 700 گذشت. قابل ذکر است که این ستاد موفق به شناسایی سه مبادی مؤثر در پایان سال 98 شد اما شیوع کرونا باعث توقف صعودی شناسایی شرکت‌های خلاق شد. مبادی به مجموعه‌های تخصصی گفته می‌شود که بخشی از معرفی شرکت‌های خلاق را برعهده دارد.


حمایت‌ها ستاد از شرکت‌های خلاق چیست؟


به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز، حضور در نمایشگاه‌های داخلی و خارجی و اهدای تسهیلات به شرکت‌های خلاق است. به جرئت می‌توان گفت که برنامه توسعه زیست‌بوم شرکت‌های خلاق به ثباتی مناسبی رسیده است. مأموریت دوم ستاد تکمیل و تقویت عناصر فعال در زیست‌بوم صنایع خلاق و فرهنگی کشور است که این عناصر شامل مراکز نوآوری، شتاب‌دهنده‌ها، صندوق‌های پژوهش و فناوری غیردولتی و سرمایه‌گذاران می‌شود. این امر با  ایجاد مراکز نوآوری، کمک به مراکز رشد و شکل‌گیری صندوق‌های خطرپذیر تحقق می‌پذیرد.



98 سالی خوب برای صنایع خلاق/ توسعه مراکز نوآوری و شتاب‌دهنده‌های خلاق


در سال 98 تعدادی مرکز نوآوری در حوزه خلاق و فرهنگی در کشور شکل گرفت، برای مثال مرکز نوآوری صنایع سرگرمی دانشگاه اصفهان که با حضور سورنا ستاری افتتاح شد. این مرکز نوآوری فضای استقرار مشترک مناسبی دارد و شتاب‌دهنده‌ها و تیم‌های استارت‌آپ‌های حوزه صنایع خلاق در این مرکز مستقر هستند. در سال 98 مراکز نوآوری حوزه علوم انسانی و اجتماعی نیز مجالی برای توسعه پیدا کردند. شعبه دوم مرکز نوآوری دانشگاه علامه، مرکز نوآوری امام صادق و مرکز نوآوری علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی در سال 98 شکل گرفته و شروع به کار کردند.


سجادی‌نیری می‌گوید؛ شتاب‌دهنده‌های حوزه صنایع خلاق نیز در سال 98 توسعه پیدا کردند، تعدادی از آنها موفق به اخذ مجوز شدند و تعدادی فعالیت رسمی خود را شروع کردند. برای مثال شتاب‌دهنده صنایع خلاق اصفهان، شتاب‌دهنده‌هایی مستقر در مرکز نوآوری صنایع خلاق سیستان و بلوچستان و مرکز نوآوری و شتاب‌دهنده صنایع خلاق گیلان فعالیت رسمی خود را در سال 98 آغاز کردند.


تلاش برای افزایش صندوق‌های خطرپذیر در حوزه صنایع خلاق


صندوق پژوهش و فناوری غیردولتی و تخصصی حوزه صنایع خلاق به نام «صندوق سپهر» نیز شروع به فعالیت کرد که تمرکز اصلی این صندوق بر کسب‌وکارهای صنایع خلاق است. تلاش برای شکل‌گیری صندوق‌های خطرپذیر بیشتر در صنایع خلاق ادامه دارد. در همین راستا تفاهم‌نامه‌ای میان ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز و صندوق شکوفایی و نوآوری برای ایجاد صندوق خطرپذیر تخصصی در حوزه بازی‌های رایانه‌ای به امضا رسیده که  در سال 99 شروع به فعالیت می‌کند. صندوق کریمه قم و صندوق فناوری‌های نوین پارک پردیس نیز فعالیت‌هایی در سال 98 داشتند که امید می‌رود فعالیت‌های حوزه صنایع خلاق آنها در سال 99 افزایش پیدا کند.


به گفته دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، ورود وزارت کار به حوزه صنایع خلاق در سال 98 یکی از اتفاقات خوب بود. این وزارتخانه مجوز دو بنیاد توسعه محتوای دیجیتال و بنیاد فناوری‌های فرهنگی را صادر کرد. توسعه بنیادهای حوزه صنایع خلاق به شکل‌گیری زیست‌بوم این صنایع کمک می‌کند.



ستادی به دنبال مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی!


سجادی‌نیری با اشاره به این که سند ستادهای توسعه فناوری در شورای عالی انقلاب فرهنگی مصوب می‌شود، می‌گوید؛ سند ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز دو سال قبل در ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور مصوب شد اما هنوز در صحن شورای عالی انقلاب فرهنگی طرح نشده تا توسط رئیس جمهور ابلاغ شود. امیدواریم این سند در سال 98 به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی برسد و توسط رئیس جمهور ابلاغ شود. وقتی برنامه جامع و سند بالادستی این حوزه ابلاغ شود، تمامی نهادهای کشور در این راستا حرکت می‌کنند و به فعالیت‌های صنایع خلاق توجه بیشتری می‌شود.  تلاش‌هایی در سال 98 در این خصوص انجام شد اما به نتیجه‌ای نرسید؛ امیدواریم این امر در سال 99 محقق شود.


انتهای پیام/4021/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر