ضربه نفتی روسیه بر پیکره عربستان/ شیوع کرونا بزرگترین چالش 10 سال اخیر بازار نفت
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کرونا در چین و تعطیلی کارخانهها، ادارات، مغازه ها و همچنین محدودیتهای مسافرتی در این کشور باعث شد چین به عنوان بزرگترین وارد کننده نفت، به نفت کمتری نیاز داشته باشد. چین تقریبا 14 میلیون بشکه نفت در روز مصرف میکند. اخیرا خبرگزاری بلومبرگ اعلام کرد که از مصرف روزانه نفت در چین 3 میلیون بشکه (بیش از 20 درصد) یعنی معادل کل نفت مورد نیاز ایتالیا و بریتانیا کاسته شده است. از سوی دیگر ژاپن و کره جنوبی هم به دلایل مشابه واردات نفت خود را کاهش داده اند.
این اتفاق سبب شد بازار نفت با بزرگترین شوک تقاضا از زمان بحران مالی جهانی 2008 تا 2009 و همچنین حادثه 11 سپتامبر مواجه شود. در چرخه عرضه و تقاضا اگر تقاضا کمتر از عرضه باشد؛ قیمت کالا سیر نزولی خواهد داشت. نفت نیز از این قاعده مستثنی نیست. سیر نزولی قیمت نفت در چند هفته اخیر به قدری شدید بود که کشورهای عضو و غیر عضو اوپک را برای چاره اندیشی گرد هم جمع کرد. هدف از نشست اخیر کاهش تولید 1.5 میلیون بشکه ای نفت بود. این نشست اما به نتیجه نرسید و زنگنه وزیر نفت ایران نشست اوپک را یکی از بدترین نشستهای تاریخ دانست و گفت: «اعضای اوپک با صدور بیانیهای پیشنهاد کردند برای جلوگیری از آثار منفی شیوع ویروس کرونا در بازارهای جهانی، روزانه 1.5 میلیون بشکه نفت از تولید خود را کاهش دهند. بر اساس این بیانیه، سهم اوپک از این میزان 1 میلیون بشکه و سهم غیراوپک ۵۰۰ هزار بشکه تعیین شده بود. در حالی که همه انتظار داشتند این طرح در نشست امروز به نتیجه برسد و قیمتها افزایش پیدا کند، روسیه با این توافق همراه نشد و نفت ۹ درصد از ارزش خود را از دست داد».
بی نتیجه ماندن نشست اوپک سبب شد رکورد کاهش قیمت نفت خام برنت در ۵ سال اخیر زده شود و قیمت آن با بیش از ۹ درصد سقوط به ۴۵.۱۸ دلار برسد. پایین ماندن قیمت، به ضرر اعضای اوپک است، و علاوه بر آن میتواند به ورشکستگی تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا هم منجر شود؛ چیزی که اوپکیها از آن بدشان نمیآید. ولی اگر نیت روسیه به عنوان کشور غیر عضو در اوپک، حرکت به سوی این هدف استراتژیک بوده، آن را به قیمت زیر پا گذاشتن اعتماد اعضای اوپک به دست خواهد آورد.
علاوه بر آن روسیه برای توازن بودجه به قیمت نفت ۴۰ دلاری نیاز دارد بنابراین الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه در مقطع فعلی عجلهای برای کاهش تولید و در نتیجه افزایش قیمت ندارد. اما عربستان سعودی به قیمت نفت ۸۰ دلاری نیاز دارد. ایران هم به عنوان یکی دیگر از اعضای اوپک به دلیل کاهش صادرات نفت ناشی از تحریم های آمریکا، نقش بسزایی را نمی تواند در اوپک و قیمتگذاری نفت ایفا کند. ادامه روند فعلی بیش از همه به سود روس ها و به ضرر عربستان است. به نظر نمی رسد ایران با توجه به صادرات 300 تا 400 هزار بشکهای خود ضرر قابل توجهی از کاهش قیمت نفت ببیند.
انتهای پیام/ 4141/
انتهای پیام/