تولید محتوا برای کلاسهای الکترونیک بهصورت آنلاین و آفلاین انجام میشود/ احتمال برگزاری دروس عملی در تابستان
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا- هانا حیدری، با شیوع ویروس کرونا در کشور و تعطیلی دانشگاهها لزوم ارائه دروس آموزشی به شکل مجازی بیش از هر زمان دیگری احساس شد.
دانشگاه آزاد اسلامی یکی از نخستین دانشگاههای کشور بود که با در نظر گرفتن سلامت و امنیت روانی دانشجویان و استادان اقدامات لازم برای ارائه محتوای درسی به شکل مجازی را اتخاذ کرد. سودابه سلیمانی، معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی، در ادامه به تشریح روند کلاسهای مجازی و نحوه آموزش آنلاین این واحد میپردازد.
آنا: ارائه دروس واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی به شکل مجازی در چه مرحلهای قرار دارد؟
سلیمانی: روز شنبه دهم اسفند نامهای به دانشکدهها ارسال شد و از استادها خواسته شد که مشخص کنند درسهای خود را به چه روشی، آنلاین یا آفلاین، ارائه خواهند داد. روش آنلاین همان آموزش مجازی و روش آفلاین نیز به معنای تولید محتواست. این تولید محتوا نیز به دو دسته تولید محتوا با نرمافزار خاص ویدئویی و تولید محتوا به شکل ضبط استودیویی تقسیم میشود.
پنجشنبه 15 اسفند برگزاری کلاس آنلاین درسی که تدریس میکنم، انجام شد که خوشبختانه بدون مشکل و بهخوبی پیش رفت. دانشجویان به صورت مجازی در این کلاس حضور داشتند، تصویر کیفیت خوبی داشت و به طور کلی بازخوردهای خوبی از سوی دانشجویان گرفته شد.
از شنبه 17 اسفند برگزاری کلاسهای آنلاین به صورت رسمی انجام میشود. با توجه به محدودیتهای موجود، تعداد درسهایی که در هفته آینده به صورت آنلاین برگزار میشود نزدیک به 200 درس است که با در نظر گرفتن پهنای باند حدود هشت درس در هر سانس ارائه میشود.
اگر برگزاری کلاسهای آنلاین در این هفته به خوبی پیش برود تعداد آنها را با یک شیب ملایم افزایش خواهیم داد. استادان دارای شرایط خاص که قادر به برگزاری کلاسهای آنلاین نیستند نیز در حوزه تولید محتوا فعالیت میکنند. در این روش استاد پاورپوینت را آماده میکند و در هنگام توضیح دادن در خصوص هر اسلاید از وی فیلم گرفته میشود و در اختیار دانشجویان قرار میگیرد. دانشکدهها تولید محتوا به این روش را شروع کرده و از 17 اسفند برای استفاده دانشجویان روی سایت قرار میگیرند.
همچنین از 17 اسفند ضبط استودیویی برخی از دروس شروع میشود. اتاقی مجهز به ویدئوپروژکتور فراهم شده تا از استاد در هنگام درس دادن فیلمبرداری شود و این محتوا در اختیار دانشجویان قرار گیرد. به دلیل محدودیتها، اکثر دروسی که به این روش ارائه میشوند برای مقطع کارشناسی است. ریاضی یک و دو، فیزیک یک و دو، محاسبات عددی، معادلات دیفرانسیل، فارسی عمومی و زبان عمومی از جمله دروسی است که برای مقطع کارشناسی در هفته آینده ضبط میشود. تمامی دروس معارف تجمیع شده و یک استاد به صورت ضبط استودیویی آن را انجام میدهد تا در اختیار دانشجویان قرار گیرد.
آنا: دانشجویان از چه سامانهای میتوانند به کلاسهای درس مجازی دسترسی پیدا کنند؟
سلیمانی: کلاسهای مجازی واحد علوم تحقیقات از طریق سامانه آموزشی این واحد ارائه میشود. سامانه آموزشی هر واحد متفاوت است، سامانه واحد علوم تحقیقات در هفته گذشته مجهز به آموزش آنلاین شد.
بدین ترتیب دانشجویان و استادان میتوانند با ورود به پرتال آموزشی خود، درس آنلاین مربوطه را انتخاب کنند. نرمافزار رابط سامانه آموزشی «ادوبی کانکت» است که در این محیط استادان میتوانند محتوای درسی را به اشتراک بگذارند، دانشجویان میتوانند صحبتهای استاد را بشنوند و اسکرین مانیتور وی را ببینند.
بدین ترتیب استادان میتوانند در خانه کلاس درس را برگزار کنند. برای استادانی که شرایط خاص دارند، 30 کلاس در بلوک دوم واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی آماده شده که مجهز به لپتاپ و نرمافزارهای مورد نیاز برای ارائه کلاس مجازی است و استادانی که نمیتوانند از خانه کلاسهای درس را برگزار کنند، میتوانند از این اتاقهای ایزوله استفاده کنند.
آنا: امکان استفاده دانشجویان واحدهای دیگر دانشگاه آزاد اسلامی از کلاسهای مجازی واحد علوم و تحقیقات وجود دارد؟
سلیمانی: در حال حاضر با واحدهای دیگر هیچ ارتباطی گرفته نشده اما واحد علوم و تحقیقات آمادگی این را دارد که تولید محتوای استودیویی خود را در در اختیار دانشجویان از واحدهای دیگر نیز بگذارد.
در همه واحدهای دانشگاه آزاد دانشجوی مقطع کارشناسی وجود دارد و دانشجویان رشتههای فنی میتوانند از دروسی که به شکل استودیویی تدریس میشوند، استفاده کنند.
امکان پوششدهی برای کل کشور را داریم. بدین ترتیب لازم نیست که هر واحدی به صورت جداگانه به دنبال ارائه این دروس برای دانشجویانش باشد.
آنا: امکان دارد دروسی که به شکل استودیویی تولید محتوا میشوند برای دانلود در سایت قرار گیرد تا دانشجویان از هر واحدی بتوانند از آن استفاده کنند؟
سلیمانی: با توجه به این که بسیاری از دروس به این روش استودیویی تولید محتوا خواهند شد، امکان قرار دادن تمامی آنها روی سایت قرار ندارد چراکه باعث کاهش سرعت سایت و گرفتن فضای آن خواهد شد.
در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی 6 هزار و 700 درس ارائه میشود. در برنامهریزیهای انجامشده و با حذف دروس موازی تعداد به 4 هزار و 500 تا 5 هزار مورد رسید.
همچنین قرار است دروس مشابهی که با چند استاد تعریف شده اما محتوای یکسانی دارد، شناسایی شده تا تجمیع شوند.
بدین ترتیب برنامهریزی برای کلاسهای مجازی آسانتر خواهد شد. از سوی دیگر نمیتوان تمام دروس را به صورت آنلاین ارائه کرد و در برخی موارد باید به سوی تولید محتوای آفلاین رفت. فایل ذخیره این کلاسها برای مدت محدودی در سایت قرار میگیرند و سپس برداشته میشوند.
اگر واحدهای دیگر خواستار استفاده از محتوای درسی ما باشند، میتوانند مکاتبات مربوطه را انجام دهند تا جلسات کلاسهای آنلاین و آفلاین برای آنها نیز ارسال شود.
درسهایی که به صورت ضبط استودیویی انجام میشوند، محتوای کلاس را از جلسه اول ارائه میدهند تا تمام مطالب توسط یک استاد ارائه شود.
هر استادی روش تدریس متفاوتی دارد و ممکن است دانشجویی که از ابتدای ترم درس را با استاد دیگر به جز استاد منتخب برای ارائه محتوای آموزشی استودیویی، گذرانده باشد، بنابراین درسها از جلسه اول آغاز میشود تا مشکلی برای دانشجویان پیش نیاید.
آنا: در صورتی که روند فعلی تا اردیبهشت و خرداد طول بکشد، تمهیداتی برای انجام امتحانات دانشجویان به صورت مجازی اندیشیده شده است؟
سلیمانی: در جلسه ویدئوکنفرانسی که 14 اسفند برگزار شد در این خصوص و نحوه برگزاری کلاسهای عملی صحبت شد. مدیران سازمان مرکزی اعلام کردند که تصمیمگیری در خصوص کلاسهای عملی با توجه به شرایط کشور بعد از تعطیلات عید گرفته میشود.
از سوی دیگر گفته میشود که با گرم شدن هوا روند شیوع کرونا کاهش پیدا میکند، بدین ترتیب مشکلی در برگزاری امتحانات وجود ندارد.
یکی از مشکلات واحدهای دانشگاه این است که امکان برگزاری کلاسهای عملی وجود ندارد. بنابراین در خصوص برگزاری امتحانات مرتبط با این دروس مشکلاتی وجود دارد.
امتحانات دروس نظری هیچ مشکلی نخواهند داشت اما ممکن است که کلاسهای دروس عملی در تابستان برگزار شود و نمره آن ترم بعدی وارد شود.
انتهای پیام/4021/پ
انتهای پیام/