آشنایی با خواص اعجاب انگیز میوه و سبزیجات بنفش در ویکی آنا
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، رنگدانهای که بیشتر از همه با آن آشنا هستید، کلروفیل است که باعث رنگ سبز در گیاهان میشود. اما گیاهانی که حاوی صدها رنگدانه دیگر هستند همگی فیتوشیمیاییها نامیده میشوند که این نوع رنگدانهها فعالیتهای آنتیاکسیدانی دارند.
رنگدانهای که موجب رنگ بنفش سبزیها و میوهها میشود، آنتوسیانین نام دارد. آنتوسیانینها طبقهای از فیتوشیمیاییها به نام فلاوونوئیدها هستند. آنتوسیانین معمولاً بنفش به نظر میٰرسد اما ممکن است سایههایی از قرمز تیره یا آبی هم داشته باشد که بستگی به pH آن دارد. آنتوسیانین، آنتیاکسیدان است بنابراین عجیب نیست که با رادیکالهای آزاد مبارزه کند.
در این مطلب قصد داریم شما را با ۱۰ سبزی و میوه بنفش و خواص بی نظیر آن ها آشنا کنیم.
۱- گل کلم بنفش
گل کلم بنفش از سبزیجات چلیپایی با ظاهری خیره کننده است که برخلاف نوع رایج سفید رنگ آن و به دلیل جهش ژنتیکی حاوی آنتوسیانین های فراوان می باشد که رنگ بنفش آن نیز از همین مسئله نشات گرفته است.
گل کلم بنفش نه تنها برای تزیین و رنگی کردن غذاها گزینه مناسبی است بلکه خاصیت ضد سرطانی داشته و از بدن در برابر برخی انواع سرطان از جمله سرطان روده بزرگ محافظت می کند.
همچنین افزودن سبزیجات چلیپایی بیشتر مانند گل کلم به رژیم غذایی می تواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش داده و باعث افزایش طول عمر شود.
۲- آلو سیاه
یکی از معروفترین میوههای بنفش رنگ آلوسیاه است. در این میوهها، پررنگتر بودن نشاندهندهی وجود آنتوسیانین بیشتر در آنهاست. آلوهای رسیده دارای مواد مغذی قابل استفادهی بیشتری هستند و همچنین پوست این آلوها بیست برابر گوشت میانی آنها دارای آنتیاکسیدان است.
۳- هویج بنفش
هویج بنفش از سبزیجات شیرین و ترد است که حاوی طیف گسترده ای از آنتی اکسیدان های پلی فنلی از جمله آنتوسیانین ها، اسید سینامیک و اسید کلروژنیک می باشد.
تحقیقات نشان داده افرادی که از رژیم های غذایی سرشار از پلی فنل ها استفاده می کنند نسبت به دیگران کمتر به بیماری های قلبی، چاقی و دیابت مبتلا می شوند.
هویج بنفش نسبت به سایر انواع هویج آنتی اکسیدان های پلی فنلی بیشتری دارد و اضافه کردن آن به رژیم غذایی روش هوشمندانه ای برای تقویت سلامتی بدن محسوب می شود.
۴- بلوبری
در تحقیقی پژوهشگران به دوندگان، به مدت ۶ هفته و به طور روزانه ۲۵۰ گرم بلوبری دادند. آنها قبل از دویدن هم ۳۷۵ گرم بلوبری خوردند. وقتی محققان خون و ادرار این افراد را یک ساعت بعد از ورزش سنجش کردند، گروهی که بلوبری مصرف کرده بود، مقادیر بیشتری از سلولهای قاتل طبیعی در خون داشت. سلولهای قاتل طبیعی با ویروسها مبارزه کرده و نشانههای التهابی و استرس اکسیداتیو را کاهش میدهند. محققان باور دارند آنتوسیانینهای موجود در بلوبری، عامل این فواید است.
۵- انگور
آنتوسیانین موجود در انگور از قرمز تا سیاه خواهد بود. این دانههای آبدار به خاطر داشتن رسوراترول مشهور هستند. رسوراترول نیز یک ماده مغذی است که میتواند از سلولها در مقابل آسیبهای مختلف محافظت کند. رسوراترول آنتی اکسیدانی است که در گروهی از گیاهان به نام پولی فنول وجود دارد که به مبارزه با سرطان، جلوگیری از بیماریهای قلبی کمک میکند.
۶- آکایی بری
آکائی بری که یک توت بنفش است، میوهای کوچک از نوع خاصی از درخت خرما است که در جنگلهای بارانی جنوب آمریکا یافت میشود. مصرف این میوه اخیرا در آمریکا بسیار متداول شده است و میتواند به عنوان یک افزودنی در اسموتی ها، غذاهای آماده یا نوشیدنیهای همزده یافت شود. فواید اوکائی به دلیل میزان آنتوسیانین بالای آن میباشد که به حفاظت از قلب، کاهش فشار خون و کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماریها کمک میکند. یک مطالعه نشان داد که این میوه به طور چشمگیری به کاهش کلسترول و بهبود کنترل قند خون در افراد دارای زن اضافه کمک میکند.
آکائی معمولا به صورت منجمد به صورت یک پوره یافت میشود و به طور متداول به عنوان ترکیب اصلی در تهیه "دسر آکایی" به کار میرود و با میوه، گرانولا یا چاشنیهای غذایی، به صورت چاشنی در میآَید. این پوره نیز میتواند به اسموتیها اضافه شود تا میزان آنتی اکسیدان را بسیار تقویت کند.
۷- کلم کیل ردبور
کلم کیل در هر رنگی که باشد یک منبع تغذیه ای عالی در میان سبزیجات به شمار می رود.
کلم کیل ردبور به رنگ قرمز مایل به بنفش است و طبق نتایج یک مطالعه عصاره آن حاوی 47 ترکیب گیاهی قدرتمند از جمله کامپفرول، کوئرستین و اسید پی کوماریک می باشد.
کلم کیل ردبور به دلیل رنگ خاص و بافت جالب آن اغلب به عنوان گیاه تزیینی استفاده می شود اما از نظر خوراکی نیز بسیار مغذی بوده و می توان از آن مانند سایر سبزیجات برگ سبز در بسیاری از دستورالعمل های غذایی بهره برد.
۸- مارچوبه بنفش
مارچوبه اغلب سبز رنگ است اما انواع رنگی آن از جمله مارچوبه سفید و مارچوبه بنفش نیز از شهرت نسبتا خوبی برخوردار هستند.
مارچوبه بنفش ظاهر غذاها را زیباتر کرده و فواید زیادی برای سلامتی دارد، این سبزی سرشار از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی قوی می باشد و منبع عالی آنتوسیانین ها محسوب می شود.
غلظت روتین موجود در مارچوبه بنفش از سایر انواع مارچوبه بیشتر است، روتین یک رنگدانه گیاهی پلی فنلی است که خواص ضد سرطانی داشته و از سلامت قلب محافظت می کند.
۹- چغندر
رنگ چغندر اثر مثبتی بر سلامت بدن می گذارد. چغندرها، سرشار از ویتامینهای آ، ث، ب ۶ و همچنین منبع عالی فولات، فیبر، زکسانتین، لوتئین و انواع مواد مغذی تقویت کننده سلامتی هستند. یکی از مواد مغذی موجود در چغندر، به نام بتائین، باعث کاهش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن میشود. چغندر میتواند به کنترل فشار خون و تاخیر در زوال عقل هم کمک کند. همچنین برای کمک به افزایش سرعت ریکاوری بعد از ورزش مفید بوده و به افزایش عملکرد در طول ورزش کمک میکند. در حقیقت مصرف این سبزی بنفش، برای سلامتی فوق العاده است.
۱۰- کلم پیچ بنفش
تمام انواع کلم پیچ فوق العاده مغذی هستند اما کلم پیچ بنفش یا کلم پیچ قرمز حاوی مقادیر زیادی آنتوسیانین می باشد که خواص آن را افزایش داده است.
کلم پیچ بنفش همچنین سرشار از فیبر، ویتامین A و ویتامین C است و به لطف سطح بالای ترکیبات گیاهی قدرتمند موجود در برگ های آن خاصیت ضد التهابی قوی نیز پیدا کرده است.
از کلم پیچ بنفش می توان مانند کلم پیچ سبز در دستورالعمل های غذایی و به عنوان افزودنی عالی برای سالاد کلم، خورش ها و غذاهای سرخ کردنی استفاده کرد.
۱۱- شاتوت
شاتوت یک میوه رنگی بسیار خوشمزهای است که طرفدار زیادی دارد. فواید آن تا حدودی مشابه با بلوبری است. این میوه سرشار از آنتی اکسیدانهای مشابه موارد یافت شده در میوه و سبزیجات بنفش دیگر است. اما ویتامین ث، فیبر، لوتئین، زکسانتین، پتاسیم و منیزیم زیادی هم دارد. شاتوت کمک کننده خوبی برای خنثی سازی رادیکالهای آزاد است و مانع رشد سریع سرطانهایی مانند: ریه، سینه، روده بزرگ و پروستات میشود. همچنین به حفظ سلامت مغز بسیار کمک میکند. طعم شاتوت به تنهایی فوق العاده است. البته میتوانید این میوه را با اسموتی ها، سالادها یا حتی دسرها صرف کنید.
۱۲- بادمجان
بادمجان از سبزیجات با تنوع رنگی بالا می باشد که در رنگ های مختلف از سفید و زرد گرفته تا سبز یافت می شود اما نوع رایج و محبوب آن همان بادمجان بنفش تیره است که در غذاهای مختلف می توان از آن بهره برد.
اگرچه بادمجان به اندازه بسیاری از سبزیجات این لیست مغذی نیست اما از نظر آنتی اکسیدان و منگنز در سطح بالایی قرار گرفته است. منگنز از مواد معدنی ضروری برای سلامت استخوان و متابولیسم بدن می باشد.
ناگفته نماند پوست بادمجان بنفش دارای مقادیر زیادی آنتوسیانین ناسونین است که طبق مطالعات حیوانی خاصیت ضد التهابی داشته و از سلامت قلب محافظت می کند.
۱۳- سیب زمینی شیرین بنفش
همه انواع سیب زمینی شیرین فوق العاده مغذی هستند و مقادیر زیادی ویتامین ها و مواد معدنی در خود گنجانده اند که از جمله مهم ترین آن ها می توان به ویتامین C، ویتامین A، پتاسیم و ویتامین های B اشاره کرد.
سیب زمینی های شیرین بنفش علاوه بر موارد ذکر شده حاوی نوعی آنتی اکسیدان به نام آنتوسیانین نیز می باشند، طبق نتایج تحقیقات لوله آزمایشی و حیوانی این سیب زمینی ها احتمالا دارای خواص ضد التهابی هستند و از بدن در برابر چاقی و انواع خاصی از سرطان مانند سرطان روده بزرگ محافظت می کنند.
سیب زمینی بنفش را می توان به عنوان جایگزین سیب زمینی های شیرین معمولی یا نارنجی رنگ در دستورالعمل های غذایی استفاده کرد.
انتهای پیام/
انتهای پیام/