صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۲ - ۰۴ اسفند ۱۳۹۸
یادداشت اقتصادی/

دو علت اصلی نوسانات این روزهای نرخ ارز

امروز افزایش قابل توجهی در  نرخ ارز در بازار تهران را شاهدیم که برای تحلیل آن با دو علت اصلی روبه رو هستیم  که یکی علت فنی و دیگری روانی است.
کد خبر : 473751

امروز افزایش قابل توجهی در  نرخ ارز در بازار تهران را شاهدیم که برای تحلیل آن با دو موج اصلی روبه رو هستیم  که یکی موج فنی و دیگری روانی است که این دو موج امروز روی هم قرار گرفته است و موجب تشدید شرایط شده است.


موج اول یا همان موج فنی را باید در چین جست‌وجو کرد؛ بخش مهمی از دسترسی ایرانی‌ها به درهم و از درهم به دلار از طریق یوان چین است. یعنی یوان چین است که به عنوان یک بستانکاری در داخل اقتصاد چین در قالب فرایندی با جابه‌جا شدن طرف‌های دفاتر تجاری به درهم امارت تبدیل می‌شود و طرف ایرانی می‌تواند بستانکاری یوانی را به بستانکاری درهمی تبدیل کند.


در واقع ویروس کرونا باعث شده سرعت گردش اقتصاد چین به شدت افت کند. خیلی از شرکت‌های چینی بعد از تعطیلات سال نو چینی به سر کار برنگشته‌اند و اعلام کرده‌اند تا اول مارس تعطیل خواهند بود و این خودش را به صورت کند شدن چرخ‌های اقتصاد چین و به صورت محدود شدن کانال روزانه عرضه درهم امارات نشان خواهد داد.


آن چیزی که این موضوع را تقویت می‌کند این است که اگر یک قیمت تقاطعی بزنیم مابین یوان، درهم و دلار می‌بینیم معادل دلاری یوان بسیار بالاست. این یوان است که قیمت درهم را بالا می‌برد و این درهم است که قیمت دلار را بالا می‌برد. اگر قبلا کسی که با درهم کار می‌کرد و ریال در تهران می‌گرفت و از طریق همین فرایند معادل درهمی آن را تحویل می‌داد، زمان تبدیل طولانی‌تر شده و موجب افزایش موقعیت‌های باز آن دسته از درهم فروشانی که از مجرای یوان انجام می‌دادند و این خودش را به صورت اعتراض مشتریان در روز پنج شنبه هفته گذشته نشان داد. 


اما موضوع دگیر بحث FATF است بارها تاکید کرده‌ام موضوع FATF در ساختار فعلی ارزی و اقتصادی ایران اثری بر نرخ ارز ندارد اما اثر روانی قابل توجهی برای FATF ایجاد شده چون چند سال است که جامعه تحت تاثیر کمپین سطح اول سیاسی است که اگر FATF اقدامات تقابلی علیه ما انجام دهد، نتیجه آن افزایش نرخ ارز خواهد بود و به همین دلیل وقتی کسی آمد و صفحه ویکی پدیا را تغییر داد و ایران را در لیست سیاه گذاشت باعث شد 500 تومان قیمت ارز بالا برود. این دو موج یوان چین و تصمیم FATF با هم همراه شده است و از روز شنبه شاهد افزایش نرخ ارز هستیم. 


مسئله اینجا است که آینده نرخ ارز در بازار چه خواهد شد؟ واقعیت این است که به محض اینکه در چین گردش مبادلات اقتصادی آغاز شود این مشکل حل خواهد شد و احتمالا تا اول مارس تغییر زیادی خواهیم دید. اما آیا تا اول مارس افزایش نرخ ارز را خواهیم داشت؟  تصورم این است که بین این دو عامل چون یکی روانی است بانک مرکزی صبر می‌کند موج روانی مربوط به اف ای تی اف آرام شود، روی آن سوار شود و قیمت را پایین بیاورد.


تاکنون بانک مرکزی هیچ نشانه‌ای از تزریق ارز از خودش نشان نداده است و در این روزها بانک مرکزی هیچ تلاشی برای اینکه نرخ صرافی‌های تهران را به بازار آزاد بچسباند و شروع به تزریق کند انجام نداده است و به همین دلیل به نظر می‌رسد بانک مرکزی صرفا صبر می‌کند تا عامل روانی کمی آرامش پیدا کند.


یادادشت از مجید شاکری


انتهای پیام/


انتهای پیام/

برچسب ها: ارز کرونا
ارسال نظر
نظرات بینندگان 0 نظر
حسین
11:34 - 1398/12/06
سلام

حالا ما هیچ ...
خودت با خودت از این خزعبلات صد تا یه غازت خنده ات نمی گیره ...
اگه خنده ات نمی گیره خداییش باید بری دکتر افسردگی حاد ات رو معالجه کنی