صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۱۸ - ۲۷ بهمن ۱۳۹۸
در نشست خبری بررسی برنامه‌های اقتصادی لیست «ایران سربلند» مطرح شد؛

شریعتی: با شوک قیمتی بنزین مخالف بودیم/ زمانیان: امکان ایجاد یک میلیون شغل با رفع انحصار

نشست خبری بررسی برنامه‌های اقتصادی لیست «ایران سربلند» در محل خبرگزاری آنا با حضور آقایان مالک شریعتی و مصطفی زمانیان برگزار شد.
کد خبر : 472280

به گزارش خبرنگارگروه اقتصادی خبرگزاری آنا نشست خبری بررسی برنامه‌های اقتصادی لیست «ایران سربلند» با حضور آقایان مالک شریعتی و مصطفی زمانیان در خبرگزاری آنا برگزار شد.


*مالک شریعتی: با شوک بنزینی دولت مخالف بودیم


مالک شریعتی در این نشست خبری با اشاره به نامگذاری سالهای متمادی بر محور اقتصادی گفت: شعار سال 10 سالی است بر مبنای مسائل اقتصادی است و مهم‌ترین چالش انتخابات مجلس پیش رو موضوعات اقتصادی است.


وی ادامه داد: کمیسیون‌های مختلفی در مجلس نیز هستند که محوریت آنها اقتصاد است مانند کمیسیون انرژی، کمیسیون اقتصاد، کمیسیون برنامه و بودجه، کمیسیون کشاورزی و ... . در ائتلاف ایران سربلند، افرادی هستند که با تخصص اقتصادی در لیست ائتلاف حضور دارند افرادی چون آقایان  نادران، خاندوزی، رضاخواه، دهنوی، شاکری، آقامیری، اکبری، توانگر، رفیعی و غیره.


وی در رابطه با وضعیت اقتصاد کشور گفت: اقتصاد کشور در حال حاضر  در شرایط ناگواری است. ائتلاف ایران سربلند ناظر بر مشکلات اقتصادی کشور، برنامه‌هایی را دارد. بنده در حوزه انرژی و محیط زیست فعال بوده‌ام که در این حوزه 21 عنوان را در نظر داریم. اما 6 عنوان اصلی و اولویت‌دار آن را انتخاب کردیم. کشور در بحث قوانین، قوانین خوبی را دارد. به عنوان مثال قانون الگوی مصرف یکی از نمونه‌هاست. این قانون از سال 89 تاکنون مغفول مانده و اجرا نمی‌شود. یکی از دلایل عدم اجرای این قانون، و دیگر قوانین مناسب در کشور، نبود یک مجلس قوی، مطالبه‌گر و دارای نظارت است.



این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: یکی از موضوعات مهم اقتصادی، اصلاح یارانه انرژی و همچنین پرداختن به حوزه مالیاتی کشور است. در زمینه یارانه انرژی باید علاوه بر مسئله اصلاح تبعات اجتماعی و اقتصادی آن نیز مد نظر قرار بگیرد. پس از اجرای یارانه انرژی و تغییری که در یارانه بنزین رخ داد، از دولت درخواست‌هایی داشتیم که ابعاد کارشناسی این طرح برای همه کارشناسان آشکار شود؛ اما به درخواست‌های از سوی دولت پاسخی داده نشد.


وی در این رابطه ادامه داد: مطالبات کارشناسی از دولت در سه حوزه صورت گرفت. اول قیمت‌گذاری حامل‌های انرژی، دوم نحوه اجرا و سوم مدل سهمیه‌بندی بنزین بود. از طرفی از دولت خواسته شد اسامی کارشناسان موافق این طرح را شفاف اعلام کنند و پشتوانه کارشناسی این طرح نیز شفاف شود که دولت به این درخواست ها هم پاسخی نداد.


مالک شریعتی در رابطه با نحوه تصمیمگیری سهمیهبندی بنزین گفت: مدل تصمیم‌گیری دولت و مدل تصمیم‌سازی برای شورای هماهنگی سران قوا باید شفاف شود. باید مشخص شود که دولت چرا به سمت اصلاح یارانه بنزین رفته است و آیا طرح‌های دیگری برای جایگزینی این طرح وجود نداشته است؟ در واقع دولت به جای دست بردن در جیب 80 میلیون نفر، آیا نمی‌توانست از 100 هزار ویژه‌خوار مالیات‌های هدفمند بگیرد؟


وی خاطرنشان کرد: در زمینه انرژی بحث سوخت LPG برای تاکسی‌ها و وانت‌بارها باید اجرایی شود. همچنین توسعه ظرفیت جایگاه‌ها موضوع دیگر قابل اجرا است. در بحث یارانه‌های بنزین، موضوع یارانه به مردم به گفته بسیاری از کارشناسان، این یارانه‌ها به یکسوم مردم رسیده است. این اسناد باید کاملاً شفاف شود که چه افرادی از این یارانهها برخوردار هستند.



*وزارت نفت به ساخت پالایشگاه اعتقادی ندارد


شریعتی درباره راهکارهای کاهش اثرات تحریم بر درآمدهای نفتی کشور گفت: باور به اینکه مشکلات کشور در حوزه اقتصاد راه‌حل داخلی دارد، خودش اصل مهمی در مقابله با تحریم است. مشابه تحریم‌های حال حاضر در سال 90 در موضوع بنزین شاهد بودیم که با تدابیر مناسب دولت توانستیم بر این تحریم غلبه کنیم.


وی ادامه داد: تحریم در هر حوزه‌ای راه‌حل دارد. متأسفانه امروز وزارت نفت به ساخت پالایشگاه و پتروپالایشگاه‌ها اعتقادی ندارد. این در حالی است که سلاح‌های دفاعی کشور در شرایط تحریم نفتی همین پالایشگاه‌ها هستند. وزارت نفت در حال حاضر ساخت پالایشگاه‌ها را اقتصادی نمی‌داند. این در حالی است که می‌توانیم با ساخت پالایشگاه و فروش فرآورده‌های آن، به اقتصاد کشور کمک کنیم. برای فروش نفت خام نیز راه‌هایی از جمله ترکیب نفت با سایر نفت‌ها و تغییر API آن وجود دارد.


این عضو کمیسیون اقتصادی ائتلاف انقلاب اسلامی درباره ایده‌های آن‌ها برای حل مشکلات بانکی کشور گفت: ائتلاف ایران سربلند در حوزه بانک نیز ایده‌ها و نظرات کارشناسی دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنم. اولین اولویت کاهش سرعت گردش پول در کشور است که این موضوع به کنترل نقدینگی در کشور کمک می‌کند.


وی خاطرنشان کرد: حذف ربا از سیستم بانکی کشور اولویت دوم اقتصادی در حوزه بانک است که به معنای حذف ربح مرکب در فرآیندهای وام‌دهی بانک‌هاست. اولویت سوم کمیسیون اقتصادی ائتلاف در حوزه بانک، خروج بانک‌ها از بنگاه‌داری است که این مسئله به هدایت نقدینگی به مراکز تولیدی کمک می‌کند. رتبه‌بندی اعتباری مشتریان و تضمین سپرده‌های خرد و اصلاح نظام قضایی برخورد با واحدهای تولیدی بدهکار، اولویت‌های دیگر اقتصادی ائتلاف در حوزه بانک است.


*زمانیان: اقتصاد دریا مورد هدف تحریم ها است 


در ادامه این نشست  مصطفی زمانیان یکی دیگر از کاندیداهای حاضر در فهرست ایران سربلند در رابطه با نحوه تصمیم گیری در شورای سران قوا گفت: این روند در دولت‌های قبل هم بوده است که البته با نام دیگری مانند ستاد تدابیر ویژه اقتصادی وجود داشت و انصافاً تصمیمات بسیار خوبی در زمینه جنگ اقتصادی در آن زمان گرفته شد. این تصمیمات باعث شد تا دولت بتواند در این جنگ اقتصادی، تصمیمات چالاکی را بگیرد.


در اتفاقات اخیر در آبان ماه یکی از مواردی که زیاد به آن توجهی نشد، نقش مجلس در اتفاقات بنزینی و حوادث آبان‌ماه بود. در حالی که همه تریبون‌ها منقد دولت بودند؛ اما از نقش مجلس نباید غافل شد در حالی که مجلس باید پاسخگو باشد که چرا سه سال این طرح اصلاح یارانه بنزین روی زمین مانده و اجرایی نشده بود؟ مجلس باید پاسخگو باشد که چرا این تصمیم را زودتر نگرفته است؟


وی در رابطه با شرایط اقتصادی کشور گفت: متأسفانه کشور در شرایط مناسبی در زمینه اقتصادی حضور ندارد. یکی از دلایل آن بی‌کفایتی و عدم صلاحیت مجلس گذشته است. در واقع مشکل مجلس تصمیمات بد گرفته شده نیست بلکه تصمیماتی است که باید گرفته می‌شده گرفته نشده است. جمله‌ای در بین سیاست‌گذاران معروف است که سیاست‌گذارها صرفاً با تصمیماتی که می‌گیرند، آینده را نمی‌سازند بلکه با تصمیماتی که نمی‌گیرند هم آینده را می‌سازند. چرا یک بار برای همیشه ساختار نظام مالیاتی کشور اصلاح نمی‌شود؟ موضوع مالیات و یارانه‌ها یکی از مسائل مهم اقتصادی کشور است.



این کارشناس اقتصادی در این باره ادامه داد: ساختار مالیاتی کشور به شکلی است که اقشار مختلف پردرآمد از معافیت‌های مالیاتی زیادی برخوردارند و ساختار یارانه‌ای کشور به گونه‌ای است که اقشار پردرآمد از یارانه بیشتری برخوردارند. در همه جای دنیا نظام مالیاتی بر مبنای درآمدها اجرایی شده و موفقیت‌آمیز بوده است اما چرا این قانون در کشور ما اجرایی نمی‌شود، موضوعی است که مجلس باید به آن بپردازد.


* مردم از اصلاحت اقتصادی ناامیدند


زمانیان در رابطه با جو حاکم بر مردم برای شرکت در انتخابات گفت: نکتهای که باید به آن توجه شود موضوع اقتصاد اجتماعی کشور است. مردم از اصلاحات اقتصادی ناامید شده‌اند. مردم عملکرد مجلس و دولت را به‌گونه‌ای بررسی می‌کنند که تنها غلط‌های آن را می‌شمارند. مردم در روزهای اخیر هیچ حس مشارکتی از انتخابات ندارند. حتی ما هم نمی‌توانیم با مردم ارتباط برقرار کنیم زیرا آنها دچار ناامیدی‌هایی شده‌اند. این وظیفه رسانه‌ها است که این شور را در مردم ایجاد کنند اما ظاهراً مردم هیچ حسی نسبت به انتخابات ندارند.


وی ادامه داد: مجلس جولانگاه افراد سیاسی شده است و مجلسی، مجلس قوی به نظر می رسد که قدرت لابی‌گری در صحن را داشته باشد. در صورتی که این رویکرد کاملاًض اشتباه است. مردم باید از کاندیداها برنامه بخواهند. اگر برنامه یکساله ندارند، حداقل برنامه 6 ماهه را ارائه کنند. یکی از مشکلات دیگر مجلس ما ساختار صحن‌محور آن است. در این مدل از ساختار، طرح‌ها از مسیر کارشناسی عبور نمی‌کند و معضلات حل نمی‌شود. این موضوع ربطی به تحریم، موضوع ارز و ناکارآمدی‌های دولت ندارد بلکه مشکل داخلی است.


زمانیان درباره اولویت‌های حوزه تجارت خارجی کشور گفت: در بین سندها و سیاست‌های کلی کشور در حوزه دریایی صنعتی وجود ندارد و از طرف دیگر اقتصاد دریا و تجارت از طریق آن، سهم ناچیزی در اقتصاد کشور دارد. این در حالی است که در شرایط کنونی کشور، بسیاری از راه‌حل‌ها و تجارت کشور از مسیر دریا انجام می‌شود.



این کارشناس حوزه سیاستگذاری افزود: تمرکز بر جایگاه مجلس می‌توان بسیاری از مشکلات حوزه سیاست‌گذاری تجارت خارجه را برطرف کرد. توجه به ظرفیت‌های بازارهای منطقه باید یکی از اولویت‌های اقتصادی دولت در شرایط کنونی باشد این درحالی است که در حال حاضر کشور ما سهم بسیار پایینی در بازار منطقه دارد.


*با رفع انحصارهای شغلی می‌توان یک میلیون شغل ایجاد کرد


وی ادامه داد: قدرت تحریم‌پذیری کشور به دلیل عدم توسعه بازارهای منطقه بالا رفته است که می‌توان با ایجاد خطوط اعتباری با کشورهای هم‌سو اثرات تحریم در حوزه ارزی و تجارت خارجی را کاهش داد. نمونه این اقدامات را کشورهای ترکیه و روسیه در حال انجام هستند. به عنوان مثال ترکیه در کشورهای عراق و سوریه با برگزاری نمایشگاه‌ها و حضور فعال دیپلماسی اقتصادی به دنبال پر کردن جایگاه ایران در اقتصاد این کشورهاست.


وی افزود: رقابت موضوع دیگری است که در برخی از اصول قانون اساسی مخصوصاً اصل 44 به آن پرداخته شده است. شورای رقابت متولی این حوزه است که یکی از وظایف مهمش رفع انحصارهای اقتصادی و شغلی است. وکالت یکی از نمونه‌های همین انحصارها است که برای آن قانونی در کشور وجود ندارد بلکه سازوکارهای موجود، موجب افزایش انحصارهای شغلی در این حوزه شده است.


این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بسیاری از فارغ‌التحصیلان حقوق امکان ورود به حوزه وکالت را ندارند زیرا متولی تعیین ظرفیت آزمون وکالت، خود مرکز وکلا و برخی دیگر از ذی‌نفعان آن است که این موضوع به افزایش انحصار در این حوزه دامن زده است. مجوز داروخانه، سردفترداری و بسیاری دیگر از مشاغل خدماتی، به همین وضع دچارند. در صورتی که انحصار مشاغل برداشته شود، پیش‌بینی می‌شود نزدیک به یک میلیون شغل ایجاد شود که این موضوع نیاز به هیچ‌گونه سرمایه‌گذاری دولت ندارد و تنها با افزودن یک بند قانونی و اجرای قوانین موجود می‌تواند محقق شود.


این کارشناس اقتصادی ادامه داد: بنده اولین اولویتم را در مجلس، رفع انحصارهای شغلی خواهم گذاشت تا بتوانم به افزایش تعداد شغل در کشور کمک کنم.



*ساختار حوزه نفت به شکل کارفرمایی اداره می‌شود


زمانیان درباره راه‌های کاهش اثرات تحریم نفت بر اقتصاد کشور گفت: تکمیل صنایع پایین‌دستی و زنجیره ارزش، حلقه مفقوده سیاست‌گذاری حوزه نفت کشور است. سهم قوانین حوزه پایین‌دستی بسیار پایین است. این در حالی است که ما در شرایط جنگی اقتصادی به سر می‌بریم و برای تقویت اقتصاد کشور، باید به سمت تکمیل زنجیره ارزش حوزه نفت برویم.


وی افزود: یکی از مشکلات حوزه نفت ساختار حکمرانی صنعت نفت است زیرا ساختار حوزه نفت به شکل کارفرمایی اداره می‌شود. از سوی دیگر ضعف دیپلماسی در حوزه اقتصاد موجب شده تا فرآورده‌های نفتی ایران در کشورهای منطقه خریداری نداشته باشد. یکی دیگر از مشکلات حوزه نفت، کمبود متخصص در حوزه دیپلماسی انرژی و اقتصاد انرژی است؛ زیرا سیستم آموزش عالی کشور به این موضوع بسیار کم بها داده است.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر