صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۸
فجر پیشرفت4/ آنا گزارش می‌دهد؛

ساخت شبیه‌ساز جراحی با همکاری دانشگاهیان/رمز پیشرفت؛ همگرایی حرفه‌ای میان دانشگاه‎هاست

دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید توسط دانشمندان و مهندسان ایرانی طراحی و ساخته شده و ماحصل همکاری و تعامل دانشگاهیان و انتقال نیاز حوزه بالینی به حوزه فنی است.
کد خبر : 470458

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا-هانا حیدری؛ هفته گذشته از دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید رونمایی شد که با همکاری دانشمندان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و صنعتی شریف طراحی و ساخته شده است. این دستگاه شبیه‌ساز امکان تمرین و کسب مهارت عمل جراحی آب مروارید را دستیاران می‌دهد، این امر نه تنها باعث مهارت‌افزایی کادر پزشکی می‌شود بلکه عوارض جانبی و خطرات عمل جراحی را به شدت کاهش می‌دهد.


آب مروارید در کمین آیندگان


آب مروارید بیماری جدی است که شیوع آن طی دهه گذشته به شدت افزایش یافته است و حتی پیش‌بینی می‌شود که در سال‌های آینده بیشتر شود. تابش خورشید یکی از عوامل اصلی بروز بیماری‌های چشمی است، بنابراین باید از چشمانمان به خوبی در مقابل اشعه‌های کشنده خورشید محافظت کنیم. گرمایش زمین و تغییرات آب و هوایی نیز باعث تحولات گسترده در اقلیم جهان شده که یکی دیگر از عوامل بروز آب مروارید است.



خطر ابتلا به بیماری آب مروارید با افزایش سن بیشتر می‌شود. ضربه به سر، سوانح ترومایی و حوادث جاده‌ای نیز باعث آسیب به چشم و بینایی می‌شود که احتمال بروز آب مروارید را افزایش می‌دهد. استفاده بیش از اندازه و نا به‌جا از کروتون و استروئید نیز می‌تواند خطر ابتلا به آب مروارید را افزایش دهد. براساس نتایج تحقیقات عملی، ارتباط مستقیمی میان ابتلا به دیابت و بروز آب مروارید وجود دارد.


به جرئت می‌توان گفت که نیاز به جراحی آب مروارید در آینده به شدت افزایش می‌یابد، بنابراین تربیت جراحان و چشم‌پزشکان ماهر از الزامات حوزه پزشکی است. استفاده از دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید نه تنها باعث افزایش مهارت جراحان می‌شود بلکه اعتماد آنها را نیز بالا می‌برد که در نتیجه خطر آسیب به چشم بیمار حین عمل جراحی کاهش پیدا می‌کند.


پیش به سوی پیشرفت با همگرایی حرفه‌ای میان دانشگاه‌ها


انجام این پروژه مشترک میان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و صنعتی شریف می‌تواند به توسعه فرهنگ کارهای تیمی و ترویج نگرش بهره‌گیری از دانش رشته‌های مختلف علمی کمک کند. شکاف میان حوزه بالینی و فنی یکی از مشکلات اصلی جوامع به شمار می‌رود. در پروژه ساخت دستگاه شبیه‌ساز متخصصان حوزه بالینی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیازهای خود را به متخصصان حوزه فنی دانشگاه صنعتی شریف منتقل کردند که نتیجه این همگرایی حرفه‌ای به طراحی و ساخت دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید انجامید و یکی از نیازهای مبرم حوزه پزشکی را رفع کرد.



شبیه‌ساز جراحی ایران‌ساخت شد!


سپهر فیضی از تیم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص این دستگاه گفت: از طراحی تا ساخت دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید در داخل کشور و توسط دانشمندان ایرانی ساخته‌ شده است. این دستگاه امکان شبیه‌سازی جراح آب مروارید را فراهم می‌کند و دستیاران می‌توانند این عمل جراحی را با این دستگاه شبیه‌ساز تمرین کنند.


وی افزود: تا پیش از این برای یادگیری عمل جراحی آب مروارید، دستیاران مجبور به انجام آن روی افراد واقعی بودند که می‌توانست عوارض بسیاری برای بیمار داشته باشد. حالا دستیاران می‌توانند به جای تمرین روی بیمار از دستگاه شبیه‌ساز استفاده کنند تا این عمل جراحی را یاد بگیرند و پس از اخذ گواهینامه دوره عمل را به صورت بالینی روی بیمار انجام دهد.


این چشم‌پزشک و فلوشیپ پیوند قرنیه بیان کرد: این امر باعث می‌شود عوارض عمل و مدت زمان یادگیری دستیار در اتاق عمل کاهش پیدا کند. این دستگاه در حال حاضر تنها برای تمرین عمل جراحی آب مروارید به کار می‌رود اما می‌توان سایر عمل‌های چشم مانند عمل جراحی آب سیاه و شبکیه را به آن اضافه کرد. در حال حاضر چهار مرکز شهید بهشتی، علوم پزشکی ایران، علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی مشهد این دستگاه شبیه‌ساز را خریداری کرده و از آن برای آموزش عمل جراحی آب مروارید استفاده می‌کنند.


دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب‌ مروارید صادر می‌شود


فیضی گفت: این پروژه سه سال قبل استارت خورد و در ماه‌های اخیر تکمیل شد و از آبان ماه کار آموزش دستیاران با این دستگاه شبیه‌ساز آغاز شد. امکان صادرات این دستگاه شبیه‌ساز به کشورهای دیگر وجود دارد و قرار است به روسیه و چین صادر شود. شبیه‌سازها یک قسمت نرم‌افزار و یک قسمت سخت‌افزار دارند، سخت‌افزار این شبیه‌ساز کاملاً آماده شده و پیاده کردن باقی عمل‌های جراحی روی این دستگاه از طریق نرم‌افزار ممکن است و می‌توان باقی اعمال جراحی چشم را به آن اضافه کرد.



آموزش رزیدنت‌ها با دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید


مرتضی قندهاری، مدیر بخش شبیه‌سازی دانشگاه صنعتی شریف، در خصوص این دستگاه بیان کرد: کارکرد دستگاه شبیه‌ساز عمل جراحی آب مروارید آموزش رزیدنت‌هاست. در دهه‌های گذشته رزیدنت‌ها برای آموزش عمل جراحی آب مروارید مجبور بودند که این عمل را روی سر بیمار انجام دهند که نه‌تنها برای بیمار خطرات زیادی داشت بلکه کاری پراسترس و نگران‌کننده برای رزیدنت بود. عمل‌های جراحی چشم دو دست و دو پای جراح را درگیر می‌کند و در فضای چهار میلی‌متری صورت می‌گیرد.


وی افزود: معمولاً عمل‌های جراحی که توسط افراد در حال یادگیری یا جراحان تازه‌کار انجام می‌شود، همراه با خطاست که این امر باعث تکرار چند باره عمل جراحی برای بیمار می‌شود. دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید فرصتی برای چشم‌پزشکان ایجاد می‌کند تا آموزش‌های اولیه را روی این دستگاه ببینند، تمرین کنند و به خوبی با مراحل عمل جراحی آشنا شوند.


ایران؛ دومین کشور سازنده شبیه‌ساز جراحی آب مروارید


مدیر بخش شبیه‌سازی دانشگاه صنعتی شریف بیان کرد: نخستین نمونه دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید هشت سال قبل در آلمان تولید شد و به بازار جهانی عرضه شد و حالا ایران دومین کشور در دنیاست که موفق به ساخت این دستگاه شده است.


قندهاری در خصوص مزایای نمونه داخلی نسبت به نمونه خارجی گفت:  شبیه‌ساز جراحی آب مروارید ایرانی به لحاظ کیفیتی ظاهری و فناوری گرافیکی نسبت به نمونه آلمانی بهبود پیدا کرده و در تمام زمینه‌های دیگر نیز قابل رقابت با نمونه خارجی است.



شبیه‌ساز جراحی آب مروارید؛ از صفر تا 100 ایرانی است


مدیر پروژه دستگاه شبیه‌ساز جراحی آب مروارید مطرح کرد: نرم‌افزار بخش قابل‌توجهی از این دستگاه را تشکیل می‌دهد و مدل‌سازی را به شکل بلادرنگ روی بافت انجام می‌دهد، بنابراین در چنین فناوری مفهوم مهندسی معکوس معنایی ندارد چراکه سخت‌افزاری وجود ندارد.


وی افزود: تمام مدل‌سازی‌ها از پاره شدن کپسول، بلعیده شدن لنز و آب شدن لنز با روش‌های و متدلوژی‌های ریاضیاتی از پایه طراحی و ساخته شود. نمونه‌ای که روی دستگاه فعلی نصب شده برای جراحی آب مروارید است اما تا دو ماه آینده نرم‌افزار عمل‌های جراحی دیگری روی این دستگاه و دستگاه‌های دیگر نصب می‌شود که یکی از آنها عمل جراحی ویترکتومی است که یکی دیگر از عمل‌های جراحی شایع دیگر در چشم به شمار می‌رود و برای سیگمان خلفی چشم است. عمل جراحی آب مروارید برای ناحیه قدامی چشم است. به عبارت دیگر قسمت سخت‌افزاری دستگاه ساخته شده و از این پس برای اضافه کردن عمل‌های جراحی دیگر تنها باید نرم‌افزار آن روی دستگاه پیاده شود.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر