صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۵۲ - ۱۷ بهمن ۱۳۹۸
گزارش ویژه آنا را بخوانید؛

شکستن نمکدان انتخابات از بنی‌صدر تا روحانی؛ چرا افرادی که با انتخابات به‌جایی رسیده‌اند، آن را زیر سؤال می‌برند؟

برخی از سیاستمداران و جریان‌های سیاسی بارها در ادوار مختلف انتخابات‌ در نظام جمهوری اسلامی پیروز شده‌اند و آن انتخابات را سالم توصیف کردند ولی اگر در انتخاباتی بازنده شدند، صندوق رأی را ناسالم و تشریفاتی معرفی کردند.
کد خبر : 470356

به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، رهبر معظم انقلاب اسلامی روز گذشته صحبت‌های مهمی درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی ایراد کردند. حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در قسمت‌هایی از سخنرانی که در دیدار اقشار مختلف مردم انجام شد، به برخی اتهام‌زنی‌ها درباره انتخابات اشاره کردند و فرمودند: «وقتی شما به‌دروغ می‌گویید این انتخابات مهندسی شده و یا اینکه انتخابات نیست انتصابات است، مردم دلسرد می‌شوند».


رهبر انقلاب با ابراز تعجب از سخنان برخی که به‌وسیله انتخابات به جایی رسیده‌اند؛ اما انتخابات را زیر سؤال می‌برند، گفتند: «چگونه است که انتخابات وقتی به نفع شماست صحیح و متقن است اما وقتی به نفع شما نیست انتخابات خراب است».


بخش دوم صحبت‌های رهبر معظم انقلاب دارای نکات و محتوای تاریخی بزرگ و مهمی بود. نظام جمهوری اسلامی بعد از انقلاب اسلامی بالغ بر 38 انتخابات اعم از ریاست‌جمهوری، مجلس، شورای شهر، خبرگان قانون اساسی، همه‌پرسی و مجلس خبرگان رهبری برگزار کرده است. بعضی از بازیگران صحنه‌های انتخابات گاه در این عرصه پیروز شدند و در بعضی از وقت‌ها هم شکست خورده‌اند. در این بین افراد سرشناسی بوده‌اند که هر زمان خودشان پیروز شده‌اند، انتخابات ایران را مردم‌سالاری دانسته و هر زمان شکست خورده‌اند آن را انتصابی و فرمایشی عنوان کرده‌اند. در گزارش برخی از افراد که در 40 سال اخیر اصل انتخابات را زیر سؤال برده‌اند آورده شده است.


1-بنی‌صدر:


سید ابوالحسن بنی‌صدر نخستین رئیس‌جمهور بعد از انقلاب اسلامی بود. او در بهمن سال 1358 با حدود 11 میلیون رأی توانست به پاستور راه پیدا کند. بنی‌صدر در دو انتخابات ایران شرکت کرد. او ابتدا در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی شرکت کرد و به این مجلس راه یافت. او که دو بار در انتخابات‌های خبرگان و ریاست‌جمهوری رأی آورده بود، همواره در همایش‌های حزبی و جریانی خود به‌ویژه در میان سازمان منافقین انتخابات ایران را مهد دمکراسی اعلام می‌کرد و رأی 76 درصدی‌اش از مردم را نماد مردم سالاری و صندوق سالم رأی می‌دانست.


اما همین که جریان وابسته به او اعم از سازمان منافقین و دفتر هماهنگی ریاست‌جمهوری در نخستین انتخابات مجلس شورای اسلامی رأی زیادی نیاورد، شروع به تخریب نهادهای انتخاباتی در کشور کرد. ترکیب این مجلس خلاف میل رئیس‌جمهور وقت بود چراکه او می‌خواست همه نهادهای قدرت را از آن خود کند و مجلس اول چنین اجازه‌ای به او نمی‌داد و از این رو وقت و بی‌وقت به مجلس شورای اسلامی حمله می‌کرد و نمایندگان مخالف و منتقد خود را مورد اهانت قرار می‌داد. در همان دوران بنی‌صدر سخنرانی‌ها متعددی داشت و از تقلب در انتخابات مجلس صحبت می‌کرد. این موضوع در صورتی است که بنی‌صدر در دو انتخابات گذشته پیروز شده بود و حرفی از تقلب نمی‌زد.


2- نهضت آزادی و بازرگان:


نهضت آزادی تشکلی برآمده و منشعب از جبهه ملی ایران است. رهبران نهضت شامل مهدی بازرگان، یدالله سحابی و آیت‌الله طالقانی بودند. مرحوم طالقانی تنها در انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی شرکت کرد و همواره از انتخابات و سالم بودن آن در نظام جمهوری اسلامی دفاع می‌کرد. بازرگان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی به‌عنوان نخست‌وزیر موقت از سوی شورای انقلاب و امام خمینی(ره) انتخاب شد. او در نخستین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کرد. از سویی دیگر بسیاری از افراد نهضت آزادی مانند یدالله سحابی، عزت‌الله سحابی، فروهر، معین‌فر، محمد توسلی در انتخابات مجلس اول پیروز شدند و در مجموع بالغ بر 25 نفر از سوی نهضت آزادی به مجلس شورای اسلامی راه یافتند.


این گروه در این دوران از انتخابات ایران تعریف و تمجید می‌کردند و حتی مرحوم ابراهیم یزدی در گفتگوها با خبرنگاران خارجی این موضوع را بارها به‌عنوان نماد دمکراسی در ایران معرفی کرد. اما این تمجیدها زیاد دیر نپاید و بعد از رد صلاحیت برخی از افراد این جناح در انتخابات مجلس دوم و رد صلاحیت بازرگان در انتخابات دوره دوم ریاست‌جمهوری آنها هم شروع به تخریب اصل انتخابات در ایران کردند.


نهضت آزادی از زمان برگزاری انتخابات مجلس دوم، راه تحریم را در پیش گرفت و با صدور بیانیه‌ها و نامه‌هایی علیه سیاست‌های نظام و در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری دوره دوم هاشمی رفسنجانی و آیت‌الله خامنه‌ای در سال 1364 و همچنین انتخابات مجلس هفتم و هشتم و نهم از مردم خواست به دلیل فرمایشی بودن انتخابات در آن شرکت نکنند. بازرگان هم مانند بنی‌صدر زمانی که جریانش در انتخابات پیروز شد، آن را تأیید و زمانی که شکست خورده یا رد صلاحیت شد انتخابات را فرمایشی تلقی کردند.


3- مرحوم هاشمی رفسنجانی:


هاشمی کهنه‌کارترین فرد در عرصه انتخابات است. او چهار دوره در انتخابات مجلس، پنج دوره در مجلس خبرگان رهبری و چهار انتخابات در ریاست‌جمهوری شرکت کرد که نشان می‌دهد هاشمی رفسنجانی با درنظر گرفتن مجلس خبرگان قانون اساسی در 14 انتخابات شرکت کرده است. او به غیر از دو انتخابات ریاست‌جمهوری سال 84 و 92 در بقیه انتخابات پیروز میدان شده است؛ اما همین دو شکست باعث شد او  اصل انتخابات را زیر سؤال ببرد.


 هاشمی رفسنجانی در دیدار با حزب اراده‌ ملت به نحو بی‌سابقه‌ای به‌صورت رسا و بی‌مهابا ادعای تقلب در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 84 را مطرح کرد؛ البته این بار تقلب از دیدگاه او نه در انتخابات 1388 بلکه در دور دوم انتخابات 1384 صورت پذیرفته بود. او گفت که «استاندارها کارها را رها کرده و خوابیدیم و بلند شدیم انتخابات این گونه رقم خورد». مهدی کروبی هم گفت در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 84 خواب اصحاب کهف رفته و بعد از آن انتخابات به نفع احمدی‌نژاد رقم خورد.


4-اصلاح‌طلبان(مهدی کروبی، موسوی و...):


اصلی‌ترین افرادی که همواره در اصل انتخابات خدشه‌ وارد کرده‌اند، وابسته به جریان اصلاحات هستند. آنها در انتخابات مجلس چهارم و بعد از رد صلاحیت برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب اعلام کردند که مجلس پنجم فرمایشی است. این صحبت‌ها از سوی افرادی مانند موسوی خوئینی‌ها و محتشمی‌پور عنوان شد. البته انتخابات مجلس پنجم با بالاترین مشارکت انتخابات مجلس در طول بعد انقلاب برگزار شد. اصلاح‌طلبان در انتخابات‌های ریاست‌جمهوری سال 84 و 88 هم به‌صورت علنی انتخابات را فرمایشی عنوان کردند. موسوی و کروبی انتخابات سال 1388 را «کودتا» خواندند!


اصلاح‌طلبان انتخابات مجلس هفتم، هشتم و نهم را تحریم کردند. البته آنها همواره بعد از انتخابات‌هایی که پیروز شدند از سلامت نظام انتخاباتی در کشور صحبت کرده‌اند. در انتخابات مجلس سوم، ششم و دهم، و انتخابات ریاست‌جمهوری سال‌های 76، 80، 92 و 96 گزینه‌های اصلاح‌طلب رأی آوردند و همواره بعد از پیروزی در انتخابات آن را کاملاً مردمی معرفی کردند. شخص مهدی کروبی چند دوره نماینده مجلس بود و از درون همین صندوق رأی انتخاب شد و موسوی هم به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم توسط مردم انتخاب شده است.


5-روحانی:


گزینه آخر این لیست رئیس جمهور فعلی است. حسن روحانی پنج دوره در انتخابات مجلس، چندین دوره در انتخابات مجلس خبرگان رهبری و دو دوره در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۹۲ و ۹۶ پیروز شد. او بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری سال 92 و 96 مردم را پیروز انتخابات معرفی کرد. روحانی در سال 92 قبل از انتخابات گفت: «یک کلمه به صورت مبهم بگویم، امسال یعنی سال ۹۲، سال ۸۸ نخواهد شد، شما را از صندوق رأی دور نکنند.»


روحانی که در روزهای گذشته به‌شدت علیه انتخابات و شورای نگهبان فضاسازی کرده و حتی انتخابات آینده را تشریفاتی دانسته است، در سال 96 و بعد از پیروزی در انتخابات گفته بود: «تلاش همه دست‌اندرکاران انتخابات در شورای محترم نگهبان، قوای سه‌گانه نظام، وزارت کشور، ستادهای اجرایی و نظارت و نیروهای نظامی و انتظامی را ارج می‌نهم و سپاس می‌گویم. باور کنید که با همت مردم فصل جدید همدلی آغاز شده است. بار دیگر به توان این ملت شگفتی آفرین ایمان بیاوریم».


موارد بالا همگی نشان می‌دهد که برخی از افراد و جریان‌های سیاسی هر زمان که در انتخابات برنده شده‌اند انتخابات را مطلوب و سالم اعلام کرده‌اند و هر زمان که پیروز نشده‌اند اصل انتخابات را فرمایشی می‌دانند.


گزارش از محمدعلی حسن‌نیا


انتهای پیام/4082/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان 0 نظر
ناشناس
17:00 - 1398/11/17
احمدی نزاد نبود؟!
واقعاً بی طرفانه کار میکنید.خوبه به جای این سیاسی کاری های یکطرفه از درد مردم و دانشجویان بگید. مشکلات دانشجویان دانشگاه آزاد رو منعکس کنید.