صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۶ - ۲۰ بهمن ۱۳۹۸
در گفتگو با آنا تشریح شد؛

جزئیاتی از سرای نوآوری و فناوری بذرهای گلخانه‌ای/ خودکفایی در ارقام «بذر» امکان‌پذیر است؟

سرپرست سرای نوآوری و فناوری بذرهای گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی مبارکه‌ -‌ مجلسی جزئیاتی از فعالیت و مأموریت‌های این سرا را تشریح و بیان کرد: «بزرگ‌ترین رسالت این است که حداقل چند سال آینده به خودکفایی در ارقام بذر برسیم.»
کد خبر : 470229

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ تحقیقات محققان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان در پروژه اصلاح نباتات و تولید بذر از سال ۱۳۸۸ آغاز و از سال ۱۳۸۹ وارد فاز عملیاتی شد و حالا چند سالی است که نخستین محصول این دانشگاه که چهار رقم مختلف هیبرید خیار گلخانه‌ای است، وارد بازار شده و تلاش می‌شود تا سال آینده نیز بذر هیبرید گوجه فرنگی گلخانه‌ای را وارد بازار کند.


محققان این دانشگاه اکنون به غیر از بذر خیار روی ۱۰ محصول مهم دیگر شامل صیفی‌جات مهم، کنجد به‌عنوان گیاه دانه‌ روغنی، گوجه فرنگی گلخانه‌ای و فضای باز، فلفل دلمه‌ای گلخانه‌ای و فلفل فضای باز، خربزه، هندوانه، بادمجان و پیاز در حال فعالیت هستند.


از طرفی با هدف تأمین حداقل ۳۰ درصد نیاز بذر کشور و تولید ۲۰۰ میلیون عدد بذر، طرح توسعه بذر در واحدهای دانشگاهی مبارکه - مجلسی، دهاقان و واحد اصفهان اجرا می‌شود.


در این راستا، مرداد ۸۹ بود که کلنگ طرح ملی خودکفایی بذر کشور در زمینی به مساحت ۳۰ هکتار شامل ۲۰ هکتار زمین گلخانه‌ای و ۱۰ هکتار فضای باز برای تولید بذر هیبرید صیفی‌جات از جمله خیار، گوجه فرهنگی، فلفل، ملون، خربزه، هندوانه، پیاز و دانه‌های روغنی (گلخانه‌ای و فضای باز) در دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه‌ -‌ مجلسی  به زمین زده شد.


این طرح (نخستین طرح جهادی دانشگاه آزاد اسلامی در سال «رونق تولید») علاوه بر جلوگیری از خروج سالانه ۳۰۰ میلیارد تومان ارز از کشور و کمک به خودکفایی در تولید بذر هیبرید صیفی‌جات در هر هکتار، به‌صورت مستقیم برای ۵۰ نفر و غیرمستقیم برای ۲۰۰ نفر اشتغال‌‍‌زایی ایجاد خواهد شد.


به همین‌ منظور به‌تازگی حمیدرضا روناسی از معاون تحقیقات، نوآوری و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی با عنوان مسئول راه‌اندازی و سرپرست سرای نوآوری و فناوری بذرهای گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه‌ -‌ مجلسی حکم دریافت کرد.


خبرنگار خبرگزاری آنا در راستای اهمیت موضوع در گفتگو با روناسی مأموریت‌های این سرا و موضوع بذرهای گلخانه‌ای را جویا شده است که با هم می‌خوانیم.


روناسی در گفتگو با خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا با اشاره به سرای نوآوری و فناوری بذرهای گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه-مجلسی اظهار کرد:‌ «95 درصد از بذرهای مصرفی در کشور ما محصول خارجی بوده که در این راستا مأموریت جدیدی توسط سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی بر عهده واحد مبارکه - مجلسی گذاشته شد. این دانشگاه در حال ایجاد شبکه‌ای است که محور آن با سرای نوآوری بذر، گلخانه و نهاده‌های کشاورزی است.


وی افزود: «همایشی هم در همین زمینه در استان اصفهان (گردهمایی متخصصان اصلاح نباتات) برگزار شد و تمام واحدهایی که رشته اصلاح نباتات داشتند، متخصصان و کارشناسان اصلاح نبات‌ خود را برای حضور در نشست هم‌اندیشی راهی اصفهان کردند.»


رئیس سرای نوآوری و فناوری بذرهای گلخانه‌ای واحد مبارکه - مجلسی ادامه داد: «مسئولان مراکز تحقیقاتی واحدهای دانشگاهی و مسئولان مربوط سازمان مرکزی هم در این همایش حضور داشتند و در واقع یک شبکه سراسری برای حل معضل مسئله بذر کشور شکل گرفته که محور آن با سرای نوآوری بذر واحد مبارکه - مجلسی است.»


روناسی خاطرنشان کرد:‌ «در واقع واحد مبارکه - مجلسی محل طرح ملی خودکفایی بذر بوده و سرای نوآوری می‌تواند خدمات صفر تا 100 را تأمین کند؛ البته واحدهای دیگر هم می‌توانند در این حوزه فعالیت داشته باشند.»



وی یادآور شد: «این سرا سال جاری مجوز فعالیت گرفت، همان‌طور که می‌دانید 10 استان هستند که مجوز سراهای نوآوری را دارند. یکی از آنها سرای نوآوری بذر، گلخانه و نهاده‌های کشاورزی است که مأموریت آن به واحد مبارکه-مجلسی داده شده است.»


رئیس سرای نوآوری بذر دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه - مجلسی درباره درآمدزایی سرای نوآوری بذر تأکید کرد: «ساختار سراهای نوآوری هزینه‌ای نیست و حتماً باید درآمدزا باشند. یعنی بودجه‌ای ابتدایی برای این سراها در نظر گرفته می‌شود و در ادامه خود این مراکز باید درآمدزایی کنند و بتوانند خودگردان شوند، واحدهای فناور را جذب و این واحدهای فناور بتوانند فناور تربیت، محصولات فناور را تولید کرده و ایجاد درآمد کنند.»


خودکفایی در ارقام بذر صیفی‌جات و سبزیجات در آینده نزدیک


روناسی درباره چشم‌انداز ایجاد درآمد از سرای نوآوری بذرهای گلخانه‌ای به آنا گفت:‌ «در حیطه سرای نوآوری، بزرگ‌ترین رسالتی که برای خودمان رقم زدیم، این بود که حداقل چند سال آینده به خودکفایی در ارقام بذر صیفی‌جات و سبزیجات که شاید بزرگ‌ترین معضل کشور باشد، برسیم. وقتی می‌گویم سبزی و صیفی، منظور ارقامی مانند خیار، صیفی‌جات، خربزه، هندوانه، گوجه‌فرنگی، پیاز، سیب‌زمینی و انواع ملون‌هاست.»


وی افزود:‌ «شاید بتوانیم بگوییم که اینها عمده‌ترین بذرهای وارداتی کشورمان را تشکیل می‌دهند. در واقع در آن رسالتی که در محور اولیه سرای نوآوری در نظر گرفته شده است، باید لاین‌های مناسب با توجه به حدوداً 23 هکتار گلخانه در زمینی به مساحت 55 هزار مترمربع و حدود 11 هکتار کشت فضای باز، یعنی بذرهای او.پی(OP) در این سرا ایجاد می‌شود. منظور از بذرهای او.پی، بذرهای کشت فضای باز است.»


رئیس سرای نوآوری بذرهای گلخانه‌ای دانشگاه آزاد اسلامی واحد مبارکه-مجلسی تصریح کرد:‌ «بذرهای گلخانه‌ای بیشتر مصارف گلخانه‌ای دارد. با توجه به گسترش گلخانه‌ها به‌دلیل محدودیت منابع آبی کشور، اکنون با مجوزهایی که داده می‌شود، حدوداً با رشد 30 درصد در بحث کشت گلخانه‌ای روبه‌رو هستیم؛ بنابراین نیاز کشور به این بذرها روز به روز و به‌ویژه در بحث سبزی و صیفی بیشتر می‌شود.»


بذر در مقایسه با سایر محصولات درآمدزایی بالاتری دارد


روناسی درباره پیش‌بینی خود از درآمدزایی این طرح به آنا گفت: «یک بذر با توجه به زیرساخت‌ها، هزینه‌ها و سرمایه‌گذاری‌هایی که روی آن می‌شود، با قیمتی بسیار بالاتری به فروش می‌رسد. در صنعت هیچ حوزه‌ای را نداریم که این چنین برگشت سرمایه داشته باشد، درآمدهای خوبی را در بحث بذر داریم.  هزینه قیمت تمام‌شده بذر در مقایسه با قیمت فروش آن بسیار کمتر است.»


وی اظهار کرد: «اکثر محصولات چیزی حدود 20 تا 30 درصد سود خالص دارند، به‌ویژه که اکنون قیمت دلار هم بسیار بالا رفته، بذرهای داخلی مزیت بیشتری پیدا کرده است؛ چراکه قیمت بذرهای خارجی با اینکه به‌صورت قاچاق وارد می‌شوند، بسیار بالاست، اکنون مزیت‌ها ایجاد شده و این می‌تواند زمینه افزایش درآمدزایی را ایجاد کند.


انتهای پیام/4103/4062/پ


انتهای پیام/

برچسب ها: کشت گلخانه‌ای
ارسال نظر