صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۰۹ بهمن ۱۳۹۸
در گزارش آنا بخوانید؛

انتقام از رد صلاحیت داماد یا فضاسازی برای مذاکره؛ چرا روحانی نقش رئیس ستاد انتخاباتی اصلاح‌طلبان را برعهده گرفته است؟

صحبت‌های حسن روحانی در نقد به شورای نگهبان و طرح موضوعاتی انحرافی مانند همه‌پرسی او را از رئیس‌جمهور به رئیس ستاد انتخاباتی اصلاح‌طلبان تنزل داده است که نشان می‌دهد روحانی در بن‌بست قرار گرفته است.
کد خبر : 468745

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، چند روز قبل بود که جلسه‌ای با حضور حسن روحانی، سیدحسن خمینی و رئیس دولت اصلاحات در کاخ سعدآباد برگزار شد. موضوعی که ابتدا در فضای مجازی و رسانه‌های غیررسمی منتشر شد و بعد از اینکه دولت درک کرد دیگر نمی‌تواند جلسه را انکار کند آن را به‌صورت رسمی اعلام کرد. خبرگزاری دولتی ایرنا در گفتگو با جواد امام، مدیرعامل بنیاد باران و مشاور ارشد محمد خاتمی صحت جلسه انتخاباتی حسن روحانی و رئیس دولت اصلاحات را تأیید کرد.


بعد از این جلسه اخباری مبنی بر شروع فعالیت‌های رسانه‌ای، روانی و انتخاباتی دولت و اصلاح‌طلبان برای انتخابات دوم اسفند منعکس شد. به همین منظور حسن روحانی در جلسه‌ای ناگهانی و بدون دعوت از خبرگزاری‌ها با حضور فرمانداران و استانداران سراسر کشور مباحث تندی را علیه جمهوریت نظام، انتخابات و شورای نگهبان مطرح کرد.


روحانی از همان ابتدا با دستور کار دوقطبی‌‌سازی فضا به شورای نگهبان حمله کرد و خواستار برگزاری انتخابات آزاد شد. البته این سخنان رئیس‌جمهور در صورتی مطرح می‌شود که دولت نقش مجری انتخابات مجلس را برعهده دارد و عملاً باید اجرا کننده انتخابات بی‌طرف باشد. روحانی اعلام کرد که حتی به شورای نگهبان نامه نوشته است، موضوعی که بی‌سابقه به‌نظر می‌رسد که رئیس دستگاه اجرایی کشور به نقش نهادی نظارتی بتازد. حرف‌های حسن روحانی که بیشتر معطوف به انتخابات مجلس شورای اسلامی در اسفند ماه است، نشان می‌دهد دولت بخشی از توان خود را بر روی حواشی انتخاباتی گذاشته است.


دستور کار عملیاتی بعدی روحانی هم دوقطبی‌سازی مجدد است. او که ید طولایی در دوقطبی‌سازی و ترساندن مردم با ایجاد پروژ‌ه‌های مانند؛ «جنگ-صلح، مقاومت-جنگ» دارد دوباره اعلام کرد که اگر رقبا و منتقدان او در انتخابات دوم اسفند کرسی‌های بهارستان را تصاحب کنند، دور کشور دیوار می‌کشند. در همین زمینه حسین مظفر، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به خبرنگار آنا گفت: «اینکه آقای روحانی می‌گوید اصولگرایان به‌دنبال انزوای کشور و بستن فضای تعامل با نظام بین‌المللی هستند یک تهمتی بیش نیست».


وی افزود: «بیان این مسئله از طرف رئیس جمهور مایه شگفتی است و به نظر می‌رسد چنین صحبت‌هایی جنبه کارکرد انتخاباتی و سیاسی دارد».


عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه رئیس‌جمهور نباید دور از شأن و جایگاهش اظهارنظر کند، یادآور شد: «هرچند ممکن است اصلاح‌طلبان و اصولگرایان نقطه‌ نظرات متفاوتی داشته باشند، اما نباید اظهارنظر یک شخص را به پای کل مجموعه اصولگرایان یا اصلاح‌طلبان نوشت و باید تفکیک قائل شد».


برای همگان روشن است که روحانی دوره‌های گذشته انتخابات هم از این حربه برای شکست رقبای انتخاباتی خودش استفاده کرده بود. او زمانی در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 92 منتقدانش را سرهنگ و خودش را حقوقدان توصیف کرد که رقبایش نمی‌توانند با جهان تعامل کنند. او در انتخابات ریاست‌جمهوری سال 96 هم گفته بود که اگر رئیسی، رقیب انتخاباتی‌اش رأی بیاورد بین مردم در پیاده‌روها دیوار خواهد کشید! صحبت‌های که از نظر بسیاری از تحلیل‌گران خنده‌دار به نظر رسیده و بیشتر جنبه تبلیغاتی داشت. رئیس‌جمهور چه در انتخابات سال ۹۲ و چه در انتخابات ۹۶ وعده‌های زیادی - حداقل در حوزه اقتصاد- داد، اما ظاهرا عزمی‌ برای حرکت به سمت تحقق این وعده‌ها ندارد!


البته حسن روحانی در سخنرانی‌های اخیرش تعریضی هم به شورای نگهبان زده است و خواستار برگزاری انتخابات آزاد در کشور شد! رئیس‌جمهور با بیان اینکه «مردم باید مطمئن شوند رای آنها کم و زیاد نمی‌شود و مشارکت، نظارت، سلامت و امنیت انتخابات و ایجاد نشاط در جامعه یک وظیفه همگانی است»، اظهار کرد: «بگذاریم انتخابات الکترونیکی باشد تا کمی مردم راحت و خیال‌شان آسوده شود. الان هم شما باید تلاش کنید که خیال مردم را آسوده کنید. با دقت و تلاش، مصاحبه، اقدام و امکان خود وزارت کشور، با بازرسی‌هایی که بالای سر صندوق‌ها تعیین می‌کنند. با بازرسانی که می‌فرستند مردم دل‌شان قرص باشد که رای آنها کم و زیاد نشود، این خیلی مهم است، اعتماد و اطمینان مردم بسیار مهم است. امنیت بسیار مهم است و شما مسئول امنیت و شوراهای تامین هستید.»


به نظر بیشتر کارشناسان صحبت‌های روحانی در وزارت کشور بیشتر برای فشار حداکثری علیه اصولگرایان و نهادی نظارتی و حاکمیتی است. برخی هم عقیده دارند رئیس‌جمهور از رد صلاحیت برخی از نزدیکشان به ویژه دامادش در انتخابات ناراحت است. در همین زمینه داماد روحانی که از تبریز نامزد ورود به بهارستان شده بود توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد و گفته شده رئیس‌جمهور برای دامادش به شورای نگهبان نامه‌نگاری کرده است.


رئیس‌جمهور علاوه بر دوقطبی‌‌سازی فضای کشور، حمله به شورای نگهبان و زیر سؤال بردن اصل انتخابات دوباره از لفظ رفراندوم هم استفاده کرد و گفت که عده‌ای از این کلمه ترس دارند. البته دولت در هفت سال اخیر در تمام زمینه‌های بزرگ نظیر؛ برجام، سهمیه‌بندی بنزین، حذف یارانه مردم، پیوستن ایران به کنوانسیون‌های مختلف هیچ نظرخواهی از مردم نکرده است و در عوض روحانی در صحبت‌های تأمل برانگیز گفته بود که هر روز از درون خودرو قیافه‌های مردم را نگاه می‌کند و طبق آن نظرسنجی می‌کند!


در همین رابطه محمد ابطحی، نماینده مجلس شورای اسلامی در باب اینگونه صحبت‌های حسن روحانی گفته متأسفانه رئیس جمهور مشاوران خوبی ندارد و در اینجا فقط باید گفت «من از بیگانگان هرگز ننالم که با من هرچه کرد آن آشنا کرد».


تمام این صحبت‌های و سخنرانی‌ها روحانی در چند تحلیل کلی توسط کارشناسان دسته‌بندی شده است.


1- افول محبوبیت: روحانی در هفت سال اخیر وعده‌های زیادی در زمینه اقتصادی و معیشتی به مردم داد. او قول داد که علاوه بر چرخیدن سانتریفوژ‌ زندگی و اقتصاد کشور و مردم هم بچرخد. کاری که با توجه به آمار و ارقام اقتصادی و اعداد کف میدان اقتصاد و معیشت مردم به هیچ عنوان با حرف‌های او صدق نمی‌کند. تورم 40 درصدی، فشار تحریم‌ها بر دولت، کاهش میزان فروش نفت، بالا نرفتن دستمزد معقول کارمندان، بیکاری زیادی در کشور  و رشد قیمت مسکن، خودرو و دلار و ارز در کشور همگی نشان می‌دهد که آمارهای اقتصادی دولت به‌شدت تنزل داشته است. از سویی دیگر بر باد رفتن 18 میلیارد دلار ارز دولتی فشارهای زیادی بر معیشت مردم وارد کرد. بر طبق آمارها محبوبیت روحانی به زیر 10 درصد رسیده است.


2-مذاکره مجدد: دولت روحانی و شخص ظریف، وزیر امور خارجه برای اینکه بتوانند وجهه‌ای برای خود دوباره مهیا کند به فکر طرح مذاکره مجدد با آمریکا افتاده‌ است. ظریف در سخنانی جنجال‌برانگیز گفته بود هرگز او راه مذاکره را بعد از شهادت سردار سلیمانی به مذاکره با آمریکا در چارچوب 5+1 بسته نمی‌بیند. این صحبت‌های او با جواب بسیار بد ترامپ روبرو شد که گفت نه مرسی با شما مذاکره نمی‌کنم! به همین علت هدف روحانی از طرح چنین مباحثی ایجاد روحیه دوباره مذاکره برای گرفتن امتیاز بیشتر در درون کشور است.


3-اعتراض‌ها به دولت: روحانی در شدیدترین نقدهای اقتصادی و اجتماعی در بدنه مردمی روبرو است. اعتراض‌های معیشتی شدید علیه دولت در دی ماه 96 و آبان 98 سبب شد او به شدت در عرصه جامعه دچار تزلزل محبوبیت شود و به همین دلیل قصد دارد با طرح کردن موضوعاتی عام‌پسند که خودش بیشتر متولی آنهاست در جایگاه طلبکار از نهادهای دیگر ظاهر شود تا کسب آبرو کند. او در سخنرانی دیروز گفته بود که با صحبت‌های او و دعوت از مردم آشوب‌های آبان امسال تمام شده است!


4- انتخابات و عدم استقبال از اصلاح‌طلبان: خاتمی، رئیس دولت اصلاحات در جمعی تکرار کرده که اگر او هم از مردم بخواهد دیگر حاضر نیستند به اصلاح‌طلبان رأی بدهند. این صحبت‌ها گواه بر این است که جایگاه سیاسی اصلاح‌طلبان بین مردم دیگر وجه‌ای ندارد. به همین علت هم بود که کرباسچی و قوچانی از اعضای کارگزاران سازندگی خواسته‌اند که رهبر جدیدی برای اصلاحات در نظر گرفته شود. این نقدهای اصلاح‌طلبان بارها هم به روحانی در پیدا و پنهان رسیده است و در همین جلسه اخیر گفته شده خاتمی از عمل نکردن رئیس‌جمهور به وعده‌هایش بسیار گله کرده است.


در همین زمینه سال گذشته بود که علی صوفی، مشاور رئیس دولت اصلاحات به آنا گفته بود که خاتمی از روحانی خواسته اگر نمی‌تواند کاری کند استعفا دهد. از این نظر تحلیل‌‌گران معتقدند حرف‌های روحانی برای دمیدن جان تازه‌ در کالبد مرده اصلاح‌طلبان برای انتخابات پیشرو است. هر چه که هست حرف‌های رئیس‌جمهور نشان می‌دهد که بیشتر رئیس دوقطبی سازی در کشور بوده و به‌‌جای عمل کردن به وظیفه اصلی ریاست جمهوری به رئیس یک ستاد انتخابات تبدیل شده است.


انتهای پیام/4082/


انتهای پیام/

ارسال نظر