پنهانکاری بیدلیل و پاس گل مسئولان به رسانههای خارجی
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، هواپیمای مسافربری اوکراین حامل جمعی از هموطنان و اتباع خارجی صبح چهارشنبه بر اثر سانحه هوایی سقوط کرد. رسانههای کشور از همان ابتدا بر اساس صحبت و واکنشهای مسئولان شروع به مطالبه درباره علل سقوط هواپیما کردند.
امنیت ملی هر کشوری در گرو اعتماد مردم به رسانههای داخلی آن کشور است و این مسئله بدون شک از مؤلفههای اصلی ثبات سیاسی و امنیت اجتماعی است اما در حادثه سقوط هواپیمای مسافری مسئولان به گونهای عمل کردند که میزان اعتماد مردم به رسانههای داخلی نیز دستخوش آسیب جدی شد.
پس از حادثه سقوط هواپیما رئیس سازمان هواپیمایی کشوری بهعنوان مرجع اصلی اطلاعرسانی در این زمینه بارها در گفتگوهای مختلف و نشست خبری خود اعلام کرد که علت این سانحه در دست بررسی است و اصابت موشک سامانه پدافند هوایی به بوئینگ اوکراینی را اساساً تکذیب کرد.
از سوی دیگر علی ربیعی، سخنگوی دولت روز قبل در بیانیهای اعلام کرد؛ کشورهای خارجی در حال سوءاستفاده از ماجرای سقوط هواپیمای اوکراینی هستند! وی نوشته بود: «در انتها متأسفم که سیستم عملیات روانی دولت آمریکا و همراهان آگاه و ناآگاه آنها با این دروغپردازیها بر زخمهای جانکاه خانوادههای داغدار نمک میپاشند و برای تأمین اهداف خود در این عملیات روانی خانوادههای قربانیان این حادثه را نیز قربانی میکنند».
طبیعی است که تمام رسانهها، مطبوعات و خبرگزاریهای رسمی بر اساس موضعگیریهای مسئولان خط خبری سقوط هواپیمای اوکراینی را دنبال کردند و درنتیجه همان ادعای رسمی بر خروجی همه خبرگزاریها قرار گرفت و بنابراین متهم کردن رسانهها به فریب و کمکاری در این ماجرا بهدوراز انصاف است.
سرانجام مسئولان کشور بعد از دو روز سکوت خبری، علت حادثه را مقابله پدافند هوایی با هواپیما مسافربری بر اثر خطای انسانی و سهوی اعلام کردند! در بخشی از اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح آمده است: «در شرایط حساس و بحرانی، پرواز شماره ۷۵۲ خطوط هوایی اوکراین از فرودگاه امام خمینی (ره) حرکت نموده و در هنگام چرخش، کاملاً در حالت نزدیک شونده به یک مرکز حساس نظامی سپاه و در ارتفاع و شکل پروازی یک هدف متخاصم قرار میگیرد که در این شرایط بر اثر بروز خطای انسانی و بهصورت غیر عمد، هواپیمای مذکور مورد اصابت قرار گرفته که متأسفانه موجب به شهادت رسیدن جمعی از هموطنان عزیز و جان باختن تعدادی از اتباع خارجی میگردد.»
بهت عجیبی عموم جامعه و اول از همه رسانهها را در برگرفت. همگان از این پنهانکاری در بهت بودند ولی رسانهها در بهت بزرگتری قرار گرفتند، زیرا ناخواسته و با نقلقول از قول مسئولان امر در انتقال این مطلب خلاف واقع به مردم سهیم شده بودند!
محمد اکبرزاده، قائممقام خبرگزاری دانشجو در همین زمینه در توئیترش نوشت: «چرا رسانهها و فعالان رسانهای را ملامت میکنید؟ رسالت رسانه پیگیری مجدانه و انعکاس صادقانه موضوعات است. در فاجعه هواپیمای اوکراینی باید قاصرین و پنهانکاران را شماتت کرد. سربازان دلسوزِ رسانهای زین پس شمشیر تیزتری برای پیگیری نواقص سیستم در اختیار خواهند داشت».
همچنین مهرداد سیدمهدی، رئیس خبرگزاری صداوسیما هم درباره کوتاهی اطلاعرسانی توسط مسئولان دولتی در توئیترش نوشت: «ماجرای هواپیمای اوکراینی بسیار تأسفبار است و کسی نمیتواند خود را بجای خانوادههای جانباختگان بگذارد؛ اما اینکه چرا برخی مراجع رسمی سکوت کردند و رسانهها بهویژه رسانه ملی را به مسیر دیگری سوق دادند جای سؤال دارد. رسانه ملی پیگیر جدی ابهامات و سؤالات درباره این ماجرا خواهد بود».
از سوی دیگر از زمان انتشار بیانیه ستاد کل نیروهای مسلح انتشار در صبح امروز، تلاشهای رسانهها برای ارتباط با مسئولان مربوطه درباره دلایل وقوع حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی تا ظهر امروز ادامه داشت و هیچ فردی از مسئولان ذیربط حاضر به گفتگو در این زمینه نشد. ساعتی پیش بود که سردار حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران، در گفتگوی خبری توضیحاتی دراینباره ارائه کرد. باید تأکید کرد اگر علت حادثه یا احتمال هدف گرفتن زودتر اعلام میشد رسانهها و مسئولان دستگاههای مختلف با قاطعیت از هدف قرار نگرفتن هواپیما سخن نمیگفتند.
اصل این اتفاق و خطای انسانی در همه جای جهان مسبوق به سابقه است که برخورد قضائی متناسب را با خاطیان میطلبد. حتی کشور اوکراین هم در گذشته یک فروند هواپیمای روسی را با موشک ساقط کرده بود. پنهانکاری وقوع چنین حادثهای توسط هر مسئولی در هر سطحی و انداختن توپ اطلاعرسانی در زمین رسانهها خطایی غیرقابلجبران است که تنها به از بین رفتن اعتماد عمومی به رسانههای داخلی میانجامد.
باید پرسید در شرایطی که همواره رسانههای خارجی و رسانههای فارسیزبان ضدانقلاب در تلاش برای کاهش اعتماد مردم به رسانههای داخلی هستند، چرا باید این پنهانکاری بیدلیل و غیرقابلتوجیه مسئولان آسیبی سخت به رسانههای کشور بزند و تا کی باید شاهد کاهش میزان سطح اعتماد مردم بود. جبران نشدن این اتفاق در سالهای آینده ثبات و آرامش کشور را به دلیل آسیب خوردن به اعتماد عمومی تحت تأثیر قرار خواهد داد.
انتهای پیام/4082/پ
انتهای پیام/