تمامی کادر بهداشت و درمان مملکت باید هویت مستقل داشته باشند
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از وبدا، سعید نمکی در جلسه شورای عالی نظام پرستاری، با بیان اینکه پرستاران همکارانی وفادار و مردم دوست هستند که علیرغم طولانی شدن معوقات دریافتی، به جز نگاه مهربان، به بیماران ننگریستند، بیان کرد: خوشبختانه در دوره فعلی شورای عالی نظام پرستاری، اندیشه های پخته و کارآزمودهای دورهم جمع شدهاند که حضور آنها برای بنده که با نگاه استمداد از سازمان های مردم نهاد به این عرصه پای گذاردهام، کمک مؤثری خواهد بود.
وی افزود: یکی از خسرانهای عظیم ملی ما، ضمن احترام به جامعه پزشکی، این است که برای سایر کادر بهداشتی و درمانی مملکت بهعنوان ستونهای اصلی خدمت، هویت مستقلی تعریف نکرده ایم.
نمکی ادامه داد: از بهورز که در خانه بهداشت بهعنوان سرباز خط مقدم، تا پرستار که چنانچه نباشد، کارکرد بیمارستانها و نظام درمان لنگ است، باید دارای شخصیت و هویت مستقل باشند. در کنار اینها، داروسازان، ماماها و حتی پرسنل اداری، مالی بیمارستانها و نظام سلامت نیز باید هویت مستقل داشته باشند، نباید تصور شود که هویت اینها صرفاً وابسته به فعالیت همکاران پزشک است. تمامی کادر بهداشت و درمان باید احساس هویت حرفهای مستقل و غیروابسته به دیگران داشته باشند، این موضوع اولین گامی است که باید در نظام ارائه خدمت مملکت برداریم.
ضرورت جامعه محور کردن نظام آموزش پرستاری
وزیر بهداشت درخصوص نظام آموزش پرستاری، گفت: نگاه ما در آموزش پرستار مملکت آموزش بر مبنای بیمارستان است، معتقدم در حوزه پرستاری بیش از سایر حوزهها، باید به سراغ جامعه محور کردن نظام آموزش پرستاری برویم. باید پرستارانی تربیت کنیم که چند ویژگی داشته باشند، اولاً اینکه ماهرترین و زبدهترین فرد در نظام ارائه خدمت باشند. چراکه اولین تماس بیمار در مواقع بحرانی بیماری، با آنهاست. چنانچه پرستار نتواند اولین برخورد با پریشان حالی بیمار را مدیریت کند، ممکن است پروسه درمان با مشکل مواجه شود. دوم اینکه، پرستاران بدانند فقط برای کنار تخت بیمار آنهم در بیمارستان تربیت نشده است.
وی گفت: پرستاری که امروز تربیت میشود، پرستاری نیست که در نظام ارائه خدمت از آن حرف میزنیم، این پرستار قابلیتهای محدودی دارد. یکی از راههای اثبات وجود پرستار ماهر کارآزموده مؤثر، این است که مهارتهای غیرپرستاری را بیشتر فراگیرد تا بهعنوان عنصر مؤثر، در جایگاههای مختلف نظام ارائه خدمت، فعالیت کند.
وی افزود: نکته سوم این است که ما برای مدیریت نظام سلامت هرگز به پرستاران فکر نکردهایم. درحالیکه یکی از زبدهترین افرادی که میتوانند نظام سلامت را مدیریت کنند، پرستاران هستند. به همین دلیل، phdهایی که تربیت کردیم، بیکار ماندهاند و چنانچه دانشکدههای پرستاری این فارغ التحصیلان را بهعنوان اعضای هیئت علمی نپذیرند، این افراد نه پرستاران لیسانسهای هستند که در بیمارستان کنار تخت بیمار خدمت ارائه دهند، نه جایگاه دیگری برای آنها تعریف شده است و این موضوع یکی از نقصانهای امر آموزش پرستاری محسوب میشود. چراکه پرستار phd تربیت نکردهایم که بتواند مدیریت نظام ارائه خدمت را برعهده گیرد. درحالیکه این جایگاه، بسیار مؤثر و مفیدی است و باید در ساختار آموزشی به این سمت و سو برویم.
وی درخصوص نظام پرداخت، بیان کرد: ما در نظام پرداخت، همواره پرستار را بهعنوان گیرنده قسمتی از وجهی که طبیب در محل ارائه خدمت بهدست آورده است، تلقی میکنیم. این تفکر ما را دچار فقدان هویت حرفهای کرده است که باید ترمیم شود. زمانیکه در سازمان برنامه و بودجه بوده و بعد به وزارت بهداشت آمدم، همواره خواستار اصلاح نظام پرداخت فعلی بودم و تأکید داشتم که حداقل به سمت نظام پرداخت DRG برویم تا گروههای ارائه دهنده خدمت، احساس هویت کنند.
نمکی با تأکید براینکه سامانه قاصدک طرحی ناموفق، ناعادلانه و به لحاظ اقتصادی غیرمنطقی است، تصریح کرد: پیشنهاد میکنم، شورای عالی نظام پرستاری با همکاری دکتر حضرتی، دکتر حریرچی و کمکهای معاونت توسعه وزارت بهداشت، تیمی تشکیل دهند تا به چند نکته در مورد نظام پرداخت، بپردازیم؛ اول اینکه، چگونه میتوانیم مدلی طراحی کنیم که عادلانه باشد، دوم اینکه، رضایتمندی ایجاد کند و از همه مهمتر، با شرایط کنونی اقتصادی مملکت سازگار باشد.
وی درخصوص معوقات پرستاری، خاطرنشان کرد: در مقطعی، ساختار نظام اقتصاد سلامت کشور برهم خورد. یعنی به شیوهای از مطالبات دامن زدیم که با بضاعتهای اقتصادی کشور متناسب نبود و این موضوع در سال 92 و بعداز اجرای طرح تحول سلامت با افزایش هزینههای سازمانهای بیمهگر آغاز شد.
در پرداخت معوقات، پرستاران در اولویت هستند
وی ادامه داد: در حال حاضر، با پیگیریهایی که صورت گرفته، مطالبات 10 هزار میلیارد تومانی ما از سازمان تأمین اجتماعی، به 5 هزار میلیارد تومان رسیده که به تدریج در حال پرداخت معوقات هستیم و در این زمینه پرستاران در اولویت هستند. چراکه پرستاران، همان قشری هستند که با 18 ماه معوقه، به کار خود ادامه دادهاند و در هیئت دولت نیز، همواره منش و شخصیت آنها دفاع کردهام.
وزیر بهداشت بیان کرد: البته در این میان، برخی دانشگاهها خوب عمل کردند و از درآمدهای اختصاصیشان دستمزد پرستاران را پرداخت کردهاند. برخی دیگر تاحدودی و برخی دیگر انگار نه انگار که پرستاران نیز در مجموعه، حقی دارند و با بهانههایی از جمله اینکه این نیروها شرکتی یا قراردادی هستند، ضعیف کشی میکنند.
آنچه باعث طغیان اجتماعی می شود، احساس بی عدالتی است
نمکی اظهار کرد: چنانچه شرایط اقتصادی کشور با این آهنگ پیش رود، سال 99، سال سختتری خواهد بود و بنده نیز بهعنوان مدیر ارشد مجموعه، به گونهای عمل خواهم کرد که منطبق با جیب مملکت باشد و مطمئنم که مردم چنانچه بی عدالتی مشاهده نکنند، صبوری خواهند کرد. آنچه باعث طغیان اجتماعی میشود، احساس تبعیض و بی عدالتی است.
وزیر بهداشت درخصوص جایگاه بهیاران، عنوان کرد: وظیفه وزیربهداشت، تأمین نیروی انسانی کنار تخت بیمار و تأمین سلامت مردم است و اصراری نیست که این فرد بهیار یا پرستار باشد، این موضوع را باید مدیریت کنید. اما این نکته را رعایت کنید که همانطور که پرستاران برای خود خواستار شخصیت و هویت سازمانی مستقل هستند، بهیاران نیز همین انتظار را دارند، اما بهکارگیری این نیروها برعهده شما است و شورای عالی باید مدلی طراحی کند که این موضوعات را مدیریت کند.
ضرورت طراحی مدلهای ملی در حوزه استاندارد نیروی انسانی
نمکی درخصوص استاندارد نیروی انسانی، گفت: اینکه برخی الگوهایی جهانی برداشته شده و در کشور تعریف میشود، پذیرفتنی نیست، بلکه ما نیازمند مدلهای ملی هستیم. استاندارد نیروی انسانی باید برحسب نوع خدمت، تعریف شود. نیروی انسانی ما متناسب با تخت توزیع شده است و این درست نیست، بلکه باید متناسب با نوع خدمت این اقدام صورت گیرد.
وزیر بهداشت درخصوص مجوز نیروی انسانی، بیان کرد: مجوز استخدام 10 هزار نیرو داده شد که قرار بود 8 تا 9 هزار نیرو به پرستاران اختصاص یابد، اما این موضوع منجر به ایجاد شکاف و بی عدالتی بین نیروهای بهداشتی و درمانی میشد. اما باید این خبر را اعلام کنم که بهزودی، مجوز استخدام 10 هزار نیروی دیگر داده خواهد شد که همان 9 هزار نیروی پرستاری که وعده داده بودیم، محقق خواهد شد.
تصویب تعرفه پرستاری در منزل
نمکی در پایان درخصوص پرستاری در منزل، تصریح کرد: بهزودی، تعرفه پرستاری در منزل مصوب شده و پوشش بیمهای آن نیز محقق خواهد شد.
انتهای پیام/4127/
انتهای پیام/