نگاه به شرق، موفقیت بزرگ ایران در برابر غرب/ دشمنان نمیتوانند جمهوری اسلامی را به زانو درآورند
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا؛ روزنامه فرامنطقهای «رأیالیوم» در گزارشی به تشریح نتیجه سفر حسن روحانی به ژاپن پرداخت و از آن با عنوان «گرایش ایران به شرق» یاد کرد. در این گزارش آمده است: سفر رئیسجمهور ایران به ژاپن که روز جمعه انجام شد، اتفاق مهمی بهشمار میرود؛ زیرا نخستین سفر حسن روحانی به توکیو بعد از حدود دو دهه و در حالی است که واشنگتن و کشورهای غرب آسیا در تلاش هستند تا ایران را نزد کشورهای منطقه و جهان منزوی کنند. با وجود این، جنگ اقتصادی اعمالشده علیه تهران باعث نشد تا رئیسجمهور ایران راهی کنفرانس اسلامی مالزی در کوالالامپور نشود و ایران در آنجا حضور پررنگی داشت.
رأیالیوم میافزاید: روحانی در ادامه راهی توکیو میشود و همزمان وزیر امور خارجه هند به تهران سفر و با محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران دیدار و گفتگو میکند. این دیدارها و سفرهای دیپلماتیک رویکرد جدید سیاست خارجه ایران را در نگاه به شرق نشان میدهد و این در حالی است که تحریمهای آمریکا علیه تهران افزایش یافته است و جمهوری اسلامی ایران دیگر امید چندانی به وفای عهد کشورهای اروپایی در قبال تعهداتشان ندارد.
پیشنهادهایی برای دور زدن تحریمهای آمریکا
بهنوشته این روزنامه فرامنطقهای، گفته میشود که مذاکرات میان تهران و واشنگتن در بطن گفتگوهای میان حسن و روحانی و شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن قرار داشت؛ چه اینکه رئیسجمهور ایران بلافاصله پس از بازگشت از توکیو گفت که ژاپن پیشنهاد جدیدی را برای دور زدن تحریمهای آمریکا علیه ایران ارائه کرده است. با وجود این، روحانی درباره جزئیات پیشنهاد ارائه شده مطلبی بیان نکرد و تنها گفت که رایزنیها در این زمینه ادامه خواهد یافت.
شینزو آبه در کنار حسن روحانی
رأیالیوم مینویسد: اظهارات رئیسجمهور ایران نشان میدهد که مذاکرات غیرعلنی میان روحانی و آبه که یک ساعت و نیم به طول انجامید، بر موضوع لغو تحریمهای آمریکا متمرکز بود و توکیو نقش میانجی را میان تهران و واشنگتن بازی کرده است و پیامهای تهران را (به واشنگتن) منتقل میکند. همچنین بیانگر این است که تماسها و ارتباط میان دو طرف در زمینه تحریمهای آمریکا علیه ایران تا زمانی که ثمره هرچند جزئی داشته باشد، ادامه خواهد یافت. این تماسها در حالی انجام شد که هفتم دسامبر (16 آذر سال جاری) واشنگتن و تهران برای نخستینبار در چند سال اخیر به تبادل زندانی اقدام کردند؛ موضوعی که باعث شد گمانهزنیها درباره امکان مذاکرات جزئی یا جامع میان تهران و واشنگتن افزایش یابد.
طبق این گزارش، دو روز پس از تبادل زندانی میان واشنگتن و تهران یک روزنامه ایرانی درباره جزئیات سیاسی این موضوع نوشت: در چارچوب این توافق دولت آمریکا به ژاپن چراغ سبز توافقهای اقتصادی با ایران را نشان داد، از این رو حسن روحانی در هفتههای آینده برای انجام این توافقها به ژاپن سفر خواهد کرد.
این به معنای موافقت واشنگتن با نقش میانجیگری توکیو در رابطه میان ایران و آمریکاست؛ چه اینکه شینزو آبه 22 دسامبر (اول دی ماه جاری) پس از سفر روحانی به ژاپن، مذاکراتی با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا انجام داد و در آن درباره برخی موضوعات از جمله ایران، کره شمالی و روابط دوجانبه گفتگو کرد. محور این گفتگو انتقال پیام ایران به آمریکا بود.
سفر روحانی بدون دستاورد اقتصادی
رأیالیوم نوشت: سفر رئیسجمهور ایران و هیئت همراه به ژاپن نتیجه اقتصادی بزرگ و ملموسی نداشت و هیچ توافقنامه اقتصادی میان دو کشور امضا نشد، دلیل این موضوع آن است که توکیو با توجه به روابط گسترده اقتصادی، سیاسی و امنیتی با واشنگتن نمیتواند برای برقراری رابطه اقتصادی با ایران از زیر بلیت آمریکا خارج شود. حجم روابط تجارت میان ژاپن و آمریکا سالانه به 200 میلیارد دلار میرسد و این در حالی است که حجم مبادلات تجاری میان توکیو و تهران از دورهای که آمریکا و ایران دچار تنش نشده بودند، از 3 میلیارد دلار در سال تجاوز نکرد. بنابراین طبیعی است طرف ژاپنی چندان تمایلی برای امضای قرارداد اقتصادی با ایران نداشته باشد، هرچند آبه از تمایل کشورش برای سرمایهگذاری در بندر چابهار سخن گفته است.
شینزو آبه و دونالد ترامپ
بهنوشته این روزنامه فرامنطقهای، گفته میشود که روحانی در سفر خود به توکیو درباره تمایل ایران برای انعقاد توافقنامه اقتصادی با ژاپن، ازسرگیری صادرات نفت به این کشور و بازگرداندن 20 میلیارد دلار بلوکهشده در بانکهای ژاپن یا حتی بخشی از آن گفتگو کرده بود.
افزایش نفوذ ایران در بابالمندب و خلیج عدن
رأیالیوم مینویسد: شینزو آبه در گفتگو با حسن روحانی بر حمایت از طرح صلح هرمز و مشارکت نکردن ژاپن در طرح (ادعایی) آمریکا برای حفظ امنیت ناوبری دریایی در تنگه هرمز تأکید کرد. علاوه بر این، ابراز تمایل ژاپن برای ارسال کشتی شناسایی به خلیج عدن و بابالمندب به همراه 250 سرباز با هدف مشارکت در حمایت از ناوبری بینالمللی مزیت بزرگی برای ایران بهشمار میرود و مطرح کردن آن با روحانی از نفوذ ایران در بابالمندب و دریای سرخ حکایت دارد.
این روزنامه افزود: روحانی در گفتگو با آبه درباره اوضاع یمن صحبت و بر ارائه کمک به یمنیها توافق کرد. این به معنای آن است که ایران پیشنهاد حمایت از حوثیها (جنبش انصارالله) را بهعنوان تضمین موفقیت عملیات دریایی خود در خلیج عدن و بابالمندب پیشنهاد کرده است، موضوعی که میتواند از تکرار حوادثی همچون ربایش کشتی کره جنوبی در 18 نوامبر (27 آبان سال جاری) بعد از ورود به آبهای منطقهای یمن جلوگیری کند. بعد از آن رخداد بود که کره جنوبی از انصارالله عذرخواهی کرد و کشتی این کشور آزاد شد.
موفقیت ایران در نگاه به شرق
رأیالیوم مینویسد: ایران بر نقشآفرینی اروپا بسیار حساب میکرد و بعد از اینکه کشورهای اروپایی نتوانستند به تعهدات خود در قبال حفظ توافق هستهای عمل کنند، از اروپاییها بسیار ناامید شد و سیاست نگاه به شرق را در پیش گرفت. سیاست جدید ایران از آن رو دنبال شد که تهران بتواند ممنوعیتهای آمریکا را دور بزند، افقهای جدیدی را به روی خود بگشاید و در زمینههای مختلف در مقابل تحریمهای آمریکا جبهه جهانی دیگری ایجاد کند. تهران در حوزههای اقتصادی و ... دست خود را دراز کرده است و این نشان میدهد که ایران گزینههای جایگزین دیگری (به جای رابطه با غرب) در اختیار دارد.
این روزنامه افزود: ایران با نگاه به شرق ثابت کرده است دشمنان نمیتوانند این کشور را به زانو درآورند و محاصره کنند. سفر روحانی نتایج مثبتی بهدنبال داشت که اثبات منزوی نشدن ایران در روابط بینالملل از مهمترین موارد آن است؛ زیرا برخی کشورهای غربی تلاش میکنند اینگونه القا کنند که ایران و سیاستهایش دیگر در روابط بینالمللی و منطقهای جایی ندارند. ایران همچنین مسیرهای جدیدی را در زمینه گفتگو با واشنگتن گشود که ممکن است طولانی شود و سخت خواهد بود، ولی تهران میتواند پیام خود را از راه توکیو به واشنگتن برساند و آمریکا را به پاسخ دادن وادار کند. تهران در پاسخ خود که بهوسیله ژاپن منتقل شد، تحریمهای اعمالشده از سوی آمریکا را محکوم و تأکید کرد که خواهان ازسرگیری همکاریهای اقتصادی با توکیو است. اینک توپ در زمین رهبران ژاپن است که میان روابط گسترده خود با واشنگتن و منافع و نیازهایشان به نفت و گاز ایران توازن برقرار کنند.
رأیالیوم در پایان نوشت: در این سفر نتیجه خاصی بهویژه در زمینه اقتصادی محقق نشد، ولی مشخص شد که ژاپنیها خواهان سرمایهگذاری و همکاری در بندر چابهار هستند و این روند به محض ازسرگیری همکاریهای اقتصادی گسترده میان دو کشور محقق میشود؛ بهویژه اینکه توکیو بتواند از عهده نقش میانجیگری خود در روابط میان تهران و واشنگتن بهخوبی برآید.
انتهای پیام/4106/4033/پ
انتهای پیام/