بعد از برجام تولید پلوتونیم در رآکتور اراک را کاهش دادیم/ در 30 سال گذشته فقط 7 میلیارد دلار برای صنعت هستهای هزینه کردیم
به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری آنا، علیاکبر صالحی در نشست خبری با اصحاب رسانه که بعد از ظهر امروز در مجتمع رآکتور تحقیقاتی آب سنگین خنداب اراک برگزار شد، اظهار کرد: رآکتور آب سنگین از حدود ۲۰ سال پیش فعالیتش شروع شد و طرحی که بر اساس آن ساخته میشد طرح قدیمی بود و با همکاری روسیه یک بازنگری شد و از ۲۰ سال پیش کار ساخت آن شروع شد. طرح آن روسی بود اما امروز کارشناسان ما دارند این رآکتور را میسازند.
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: طراحی قدیمی نمیتوانست آن آزمایشهای لازم و تولیدات لازم را برای ما به همراه داشته باشد؛ چون ما نمیتوانستیم رادیو ایزوتوپهایی را که میخواستیم تولید کنیم.
صالحی خاطرنشان کرد: زمانی که بحث گفتگو با ۱+۵ پیش آمد و در این فرآیند مقرر شد از دو منظر رآکتور اراک را بازطراحی کنیم. طرفهای مذاکره میگفتند که این رآکتور سالانه ۸ کیلو در سال پلوتونیم تولید میکند و با آن میتوان بمب اتم ساخت و ما آن را به یک و نیم کیلو در سال کاهش دادیم.
بعد از برجام تولید پلوتونیم در رآکتور اراک را کاهش دادیم
وی گفت: با طراحی جدید، هم رآکتور را مدرنسازی کردیم و هم به خواسته خودمان رسیدیم و نگرانی طرفهای مذاکره را که میگفتند مبادا بیش از حد مشخص پلوتونیم تولید شود، برطرف کردیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه از منظر علمی پلوتونیومی که بیش از یک سال از عمرش گذشته شده باشد برای ساخت بمب اتم مفید نیست، تأکید کرد: اگر هم برای ساخت سلاح به کار رود خیلی کار دارد.
صالحی درباره سطح استاندارد رآکتور اراک گفت: طراحی جدید اراک مورد تأیید همه کشورهاست و در آینده اگر بخواهیم رآکتوری را برای کشور دیگر بسازیم این اطمینان برای سایر کشورها وجود دارد که ما در طراحی و ساخت رآکتور ضریب ایمنی بالا را لحاظ خواهیم کرد.
وی به ادعای توقف فعالیت رأکتور اراک پس از برجام اشاره کرد و افزود: عدهای میگفتند که رآکتور اراک را بعد از برجام به کل تعطیل کردیم؛ در صورتی که اصلاً این رآکتور راه نیفتاده بود که بخواهیم، متوقفش کنیم؛ چون پیش از برجام در مرحله طراحی بوده و بعد از برجام این طراحی متوقف شد که امروز دوباره طراحی و تکمیل آن آغاز شده است.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه باید ۵۲ سیستم در مجتمع اراک تکمیل بشود تا رآکتور کاملاً شروع به کار کند، گفت: از این ۵۲ سیستم ۲۰ سیستم مربوط به بخش ثانویه تکمیل شده و امیدواریم در ۶ ماه آینده بخش اتاق کنترل رآکتور آماده شود. همچنین ۱۴ سیستم دیگر در حال تکمیل است و مابقی سیستمها در حال طراحی است و هنوز به مرحله عقد قرارداد نرسیده است و اگر این ۵۲ سیستم تکمیل شود، میتوان انتظار داشت که رآکتور وارد تست سرد شود.
به گفته صالحی؛ رآکتور خنداب اراک مثل یک رآکتور قدرت است و تمام سیستمهای رآکتور قدرت را در اختیار دارد.
وی درباره حیرت دانشمند انگلیسی از توانمندی کشورمان در ساخت رآکتور اراک گفت: مدتی پیش در کارگروه طراحی رآکتور خنداب یک دانشمند انگلیسی به ما تبریک گفت و میگفت ما فکر نمیکردیم به این حد از پیشرفت رسیدهاید.
در 30 سال گذشته فقط 7 میلیارد دلار برای صنعت هستهای هزینه کردیم
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه برخی به ناحق درباره مسائل هستهای مباحثی را مطرح میکنند، خاطرنشان کرد: عدهای از آنها از اساتید دانشگاه هستند و میگویند که دولت برای صنعت هستهای میلیاردها دلار هزینه میکند؛ در صورتیکه از سال ۶۸ تاکنون فقط ۶ تا ۷ میلیارد دلار در صنعت هستهای هزینه کردهایم که یک و نیم میلیارد دلار آن برای نیروگاه اتمی بوشهر است و کلا ً سالی ۲۰۰ میلیون دلار هزینه در پی دارد که این رقم در صنعتی که موجب اقتدار ملی است واقعاً ناچیز است، البته باید این مهم را مدنظر داشت که با سرمایهگذاری صورتگرفته تاکنون سالانه ۷۰۰ میلیون دلار برای ما ارزش افزوده داشته است.
وی ادامه داد: به دولت گفتهایم این ارزش افزوده را به ما بدهید تا به اولین سازمانی تبدیل شویم که هم از بودجه دولت بینیاز باشیم و هم مالیات پرداخت کنیم.
معاون رئیسجمهور درباره زمان راهاندازی نهایی رآکتور آب سنگین اراک گفت: امیدوارم تا سال ۱۴۰۰ تست سرد رآکتور آب سنگین اراک آغاز شود و من با ایمانی که به متخصصان این مجتمع هستهای دارم قطعاً عملی خواهد شد.
صالحی با بیان اینکه اگر اروپاییها در راهاندازی رآکتور اراک کمک نکنند، خودمان با توانمندی داخلی این رآکتور را راهاندازی خواهیم کرد، یادآور شد: همکاری آنها با ما افت و خیز داشته ولی کار خوب پیش میرود و سرعت گرفته، اما امید خود را به دیگران وصل نمیکنیم.
وی درباره طراحی درپوش نصبشده بر روی قلب رآکتور هستهای خاطرنشان کرد: درپوش رآکتور از سه بخش ۵۰ تنی، ۳۰ تنی و ۲۰ تنی تشکیل شده است. این درپوشها بارها برداشته و گذاشته خواهد شد و این کار جزئی از فرآیندهای مانور ماست و قسمت وسطی این درپوش باید دوباره بازطراحی شود تا در مرحله نهایی با مشکل روبهرو نشویم.
رئیس سازمان انرژی اتمی با اشاره به مذاکره با آمریکا گفت: طرف آمریکایی میگوید، میخواهیم کاری کنیم تا ایران به سمت سلاح هستهای نرود و ما هم میگوییم طبق برجام باید آمریکا تحریمها را بردارد؛ در صورتی که جمهوری اسلامی طبق فتوای رهبر معظم انقلاب به سمت سلاح هستهای نخواهد رفت، اما تا آمریکاییها تحریمها را برندارند با آنها مذاکره نخواهیم کرد و اگر تحریمها را حذف کنند حاضریم در چهارچوب ۱+۵ با آنها گفتگو کنیم و در آنجاست که میتوانیم درباره سایر موضوعات مثل پروتکل الحاقی که آقای ظریف گفته میتوان روند تصویب آن را تسریع کرد، صبحت به میان آورد.
صالحی به توقف ساخت برخی تجهیزات پس از امضای برجام اشاره کرد و افزود: در برجام بحث فنی به گونهای انجام گرفت تا به فناوری هستهای ایران آسیب وارد نشود و از هیچ حقی فروگذار نکردیم، اما محدودیتهایی را پذیرفتیم؛ محدودیتهایی که به صنعت هستهای آسیب وارد نمیشود برای مثال ما تعهد کردیم که فلز اورانیوم را برای مدت محدود تولید نمیکنیم عدم تولید فلز اورانیوم هیچ آسیبی به صنعت هستهای کشور وارد نمیکند و این را باید دانست که توانایی ساخت فلز اورانیوم را داریم ولی فعلا آن را متوقف کردیم.
وی ادامه داد: دیگر محدودیتی که پذیرفتیم، محدودیت در غنیسازی بود که امروز با گامهای چهارگانه ظرفیت غنیسازی را از ۱۰ تن پیش از برجام به ۳۰ تن رساندهایم و در بازه زمانی ۱۰ ساله به ۳۰۰ تن خواهیم رساند؛ لذا این محدودیتها به ذات صنعت هستهای آسیب وارد نکرد.
فعلاً نمیتوانم درباره گام پنجم کاهش تعهدات هستهای ایران صحبت کنم
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره گام پنجم کاهش تعهدات هستهای گفت: فعلاً نمیتوانم درباره گام پنجم صحبت کنم و این گام بستگی به نظر رئیسجمهور و رصد شرایط بینالمللی دارد.
صالحی بیان کرد: من معتقدم جمهوری اسلامی ایران با قدرت، سربلندی و افتخار از معرکهای که آمریکاییها به راه انداختهاند بیرون خواهد آمد، اما در عالم واقع سیاست کار به جاهای خطرناکی کشیده شده است و تمام ناظران و کارشناسان جهانی میگویند که ایران دست برتر را در این بازی داشته است. این چالش هرچند مشکلات مالی را برای مردم در پی داشته، اما اگر همینطور پیش برویم و صبور و مستحکم باشیم قطعاً پیروز خواهیم شد.
وی به ساخت نیروگاههای کوچک اشاره و خاطرنشان کرد: پس از برجام غربیها جلو نیامدند، اما کره جنوبی پیشنهاد ساخت چهار نیروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی را داد که خروج آمریکا از برجام این برنامه را برهم ریخت. همچنین امروز با چین و روسیه برای ساخت نیروگاههای کوچک در حال مذاکره هستیم. دلیل اینکه علاقه داریم نیروگاههای کوچک بساریم به این خاطر است که شرایط اقلیمی ایران خشک و نیمه خشک است.
انتهای پیام/4079/
انتهای پیام/