صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۷:۰۶ - ۲۰ دی ۱۳۹۸

5 راه برای تقویت حافظه تصویری + روش آزمایش شده افسران ارتش آمریکا

حافظه تصویری کمک می کند تا بتوانیم اطلاعات را به سرعت به ذهن بسپاریم و زمانی که به آنها احتیاج داریم با سرعت بالایی به خاطر بیاوریم.
کد خبر : 452014

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، درست مانند لحظه ای که با دوربین عکاسی یک تصویر را ثبت می کنیم، حافظه تصویری افراد نیز با یک فلش عکس های فکری ایجاد کرده و آن ها را در خود نگه می دارند. سپس مغز می تواند این عکس های ذخیره شده را بدون خطا فراخوانی کند.


اما در واقع حافظه سلول ها و قابلیت ذخیره یک تصویر کلی را ندارد. حافظه بیشتر شبیه به یک پازل است تا عکس! برای یادآوری یک رویداد از گذشته، ما عناصر مختلف را به هم متصل کرده و به شکل یک یادآوری کلی آن را به خاطر می آوریم. گذشتن از جزئیات به ما کمک می کند تا مفاهیم کلی را شکل دهیم.


البته افراد در توانایی خود برای یادآوری گذشته متفاوتند. بعضی افراد مسائل را با جزئیات کامل به راحتی به یاد می آورند و برخی دیگر حتی در به یادآوری کلیات نیز به مشکل برخورد می کنند.


شما می توانید حافظه خود را به صورت تصویری به یاد آورده و جزئیات آن را بررسی کنید. همین طور قابلیت زوم کردن روی برخی قسمت ها را نیز دارید.


روش صحیح مطالعه همین است که باعث می شود تا یک مطالعه ی لذت بخش داشته باشیم. باید با نحوه ی عملکرد و زبان حافظه بیشتر آشنا شویم. برای اینکه به این توانمندی برسیم نیاز است که با نحوه کارکرد حافظه، نحوه کارکرد مغز، نحوه کدگذاری حافظه (بیشتر کدگذاری از طریق حافظه ی تصویری مدنظر است) و اطلاعات آشنا شوید.


 


حافظه تصویری چطور عمل می کند؟


حافظه تصویری در سه مرحله عمل می کند: دریافت، پردازش و به یاد آوری


حافظه تصویری در مرحله دریافت


در این مرحله ذهن شخص تصاویر را به شکل قطعات یک پازل دریافت کرده و به خود راه می دهد. رنگ ها، ابعاد، برجستگی ها و مفاهیم متمایز بیشترین تاثیر را در این مرحله برجای می گذارند. رنگی دیدن تصاویر یا حتی رنگ بخشیدن مجازی به آن ها، موجب تقویت قوای حافظه در به خاطر سپردن آن ها می شود. به همین دلیل است که عکس ها را بهتر از متون نوشته شده، به خاطر می سپاریم. احتمالا شما تمام تصاویر کتب درسی تان را به خاطر دارید، اما آیا نوشته ها را نیز به همان دقت به یاد می آورید؟


حافظه تصویری در مرحله پردازش


مرحله پردازش از همان زمانی که تصویری را می بینیم یا آن را در ذهن تجسم می کنیم، آغاز می شود. این همان پروسه ای ست که طی آن تکه های پازل کنار یکدیگر قرار گرفته و از هم گسسته می شوند. در مرحله ی بازیابی این تکه ها دوباره به یکدیگر متصل خواهند شد.


در بخش پردازش رنگ ها، نکات برجسته شده و مفاهیم متمایز در ذهن امتیاز می گیرند. این امتیازها به شکل کلیدهایی نشانه گذاری شده، در زمان بازخوانی حافظه تکه های پازل را فراخوانی می کنند.


به عنوان مثال برای به یاد آوردن تصویر یک شخص، ممکن است به خاطر بیاورید که چشمان وی آبی بوده است. با به خاطر آوردن رنگ چشمان شخص، تمام قطعات کنار هم جمع شده و کل چهره را به یاد می آورید. رنگ چشمان شخص همان کلید نشانه گذاری شده در این تصویر است.


حافظه تصویری در مرحله یادآوری


در این مرحله شخص مفهومی را از ذهن خود فراخوانی می کند. همان طور که گفتیم این تصویر از تکه های رها شده ای در مغز تشکیل شده است که با فراخوانی و به وسیله ی نشانه هایی دوباره به شکل یک تصویر منسجم و گاهی ناقص به یاد آورده می شوند.
ممکن است شما تصویر شخص چشم آبی را به خاطر بیاورید، اما نتوانید فرم موهای وی را دوباره فراخوانی کنید.


 


تقویت حافظه تصویری


اما برای تقویت حافظه تصویری چه کارهایی می توان انجام داد؟ برای تقویت حافظه تصویری لازم است که خود را در موقعیت های تمرینی گوناگونی قرار دهید. برخی از تمرینات پیشنهاد شده به شرح زیر هستند:


1_ تمرین با تصاویر سیاه و سفید


با حذف رنگ و نگاه کردن به تصاویر سیاه و سفید به مغز خود این فرصت را می دهید تا بدون تکیه بر رنگ ها، جزئیات خطوط و شکل ها را دریافت کرده و به پردازش آن ها بپردازد.


2- تمرین با تصاویر رنگی


تمرین با تصاویر رنگی راحت ترین نوع دریافت و به خاطر آوردن است. رنگ ها از همان ابتدا به عنوان کلیدهای نشانگر ایفای نقش کرده و پروسه ی به خاطر آوری را ساده تر می سازند. اما این نوع تمرین به مانند عضله پروری، قدرت حافظه تصویری شما را افزایش می دهد.


3- تمرین با تصاویر طنزآمیز


نکات طنزآمیز تصاویر نقش همان رنگ ها و نشانگرها را ایفا می کنند. این نکات می توانند در ذهن مانند قطراتی نشسته و به محض فراخونی به واسطه ی آن ها، تصویر را به خاطر می آورید.


5- تمرین با تصاویر غم انگیز


تصاویر غم انگیز نیز با داشتن بار معنایی و مفهوم تحریک کننده ی ذهن، فرآیند به خاطر سپاری سریع تری دارند و با سهولت بیشتری به یاد آورده می شوند. با نگاه کردن به تصاویر در مدل های فوق می توانید ذهن خود را در به یاد آوردن جزئیات قوام بخشید.


 


نکته: هر بار بخشی از تصویر را به عنوان نشانه در نظر گرفته و این نشانه گذاری را در مساحت تصویر به چرخه دربیاورید. ذهن شما به این شکل می آموزد تا روی یک نقطه تکیه نداشته و قادر باشد با شروع از هر نقطه ای، کل مفهوم را فراخوانی کند.


 


حافظه‌ی تصویری خود را محک بزنید


روشی آزمایش‌شده وجود دارد که به مدت بیش از ۷۰ سال است در ارتش امریکا برای سربازان و افسران مورد استفاده قرار می‌گیرد. با این روش می‌توانید با یک بار نگاه کردن به یک صحنه یا صفحه‌، تصویر آن را در حافظه‌ی تصویری خود نگه دارید و در فرصت مناسب آن را بازیابی کنید. فقط باید به مدت ۳۰ روز به صورت مداوم این تمرین را انجام دهید و اگر یک روز وقفه بیفتد یک هفته بیش‌تر باید تمرین کنید.


لوازم مورد نیاز برای تمرین:



  • یک اتاق تاریک

  • یک چراغ روشنایی

  • یک صفحه‌ی کاغذ که درون آن را به شکل یک مستطیل به اندازه‌ی یک پاراگراف از یک کتاب بریده باشید.


روش تمرین:



  • این تمرین را باید ۱ ماه هر روز به مدت ۱۵ دقیقه انجام دهید. بعد از این مدت ذهن شما فقط ۵ دقیقه زمان نیاز خواهد داشت تا از چیزی تصویر بسازد و برای همیشه از آن نگهداری کند و با ادامه‌ی تمرین به زمان‌های کم‌تر از آن هم خواهید رسید.

  • یک اتاق تاریک در خانه پیدا کنید که برای مدت ۱۵ دقیقه کسی یا چیزی مزاحم شما نشود. این اتاق باید لامپ داشته باشد که شما بتوانید آن را خاموش روشن کنید.

  • نزدیک کلید برق اتاق بنشینید. کتاب را باز کنید. روی پاراگرافی که می‌خواهید تمرین را انجام دهید کاغذ بگذارید تا فقط همان پاراگراف دیده شود و مابقی کتاب سفید باشد.

  • حالا کتاب را دقیقاً مقابل چشم خود قرار دهید؛ به طوری که بتوانید به‌راحتی آن را بخوانید و هم بدون تکان خوردن آن را در جای خود نگه دارید. چشم خود را ببندید و باز کنید و به نوشته خیره شوید.

  • حالا بلافاصله چراغ را خاموش کنید. لازم نیست متن را بخوانید. فقط باید به آن نگاه کنید؛ مثلاً به مرکز پاراگراف. روشن و خاموش کردن چراغ را ادامه دهید.

  • چشم‌های شما سایه‌ی آن نوشته‌ها را می‌بیند ولی واضح نیست. وقتی سایه در حال محو شدن بود دوباره برای چند ثانیه چراغ را روشن کنید و باز خاموش کنید.

  • این کار را ادامه دهید تا زمانی که بتوانید تمام کلمات پاراگراف را به ترتیب در تصویری که در ذهن دارید بخوانید. با این کار تصویر پاراگراف را در ذهنتان نگه می‌دارید.

  • این حافظه به‌راحتی قابل توسعه است و می‌توان بیش‌تر مطالب درسی را به یاری تصویر به یاد سپرد و هر صفحه را به صورت تصویری در حافظه نگهداری کرد.


 


انتهای پیام/


انتهای پیام/

ارسال نظر