توصیهها و راهکارهایی برای مقابله با آلودگی هوا و حفظ سلامتی
منصوره تجویدی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا در کرج با توجه به آلودگی این روزهای شهرهای کشور، آلودگی هوا و عوارض خطرناک آلایندهها برای سلامت ریهها و بدن را مورد توجه قرار داد و با بیان اینکه 70 درصد سیستم ایمنی بدن مربوط به ریهها میشود، اظهار کرد: «ریهها اگر به دلیل آلودگی هوا یا به هر علتی دچار مشکل شوند همه بدن با مشکل مواجه شده که امروزه با توجه به اینکه آلودگی هوا در سراسر جهان بهویژه ایران زیاد شده رعایت نکات ایمنی در این باره ضروری است.»
وی افزود: «آلایندههای موجود در هوا با حمله به سلولهای بدن عوارض نامطلوبی را بهجا میگذارند که در حالت عادی، سیستم دفاعی بدن، سلولها را از آسیبهای بیرونی محافظت میکند؛ اما عوامل مخرب محیطی مثل اشعه ماوراءبنفش و آلودگیهای محیط سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شده در نتیجه سلولها تحت تأثیر رادیکالهای آزاد(عوامل مخرب سلولها) آسیب میبینند.»
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج با بیان اینکه ترکیبات آنتیاکسیدان مولکولهایی هستند که جلوی عمل رادیکالهای آزاد و عوامل مخرب سلولها را گرفته و مانع از تخریب سلولهای حیاتی بدن میشوند؛ به دانشجویان، استادان و کارکنان دانشگاه توصیه کرد: «در شرایط آلودگی هوا استفاده از ترکیبات آنتیاکسیدان از قبیل شیر کمچرب، چای سبز و توت در رژیم غذایی روزانه خود استفاده کنند.»
تجویدی مصرف انواع فرآوردههای پروتئینی مانند گوشت، مرغ، ماهی، نخود سبز، حبوبات بهویژه عدس و جوانه گندم را به دلیل بالابودن میزان روی در شرایط آلودگی هوا توصیه کرد و گفت: «شیر و لبنیات، غلات سبوسدار و تخممرغ نیز از منابع غذایی روی هستند.»
وی با بیان نقش سلنیوم در جذب آلودگیهای وارد شده به بدن اضافه کرد: «این ماده مغذی را میتوان از طریق منابع غذایی آن (ماهی، گوشت قرمز، غلات، حبوبات، تخممرغ، مرغ و سیر) با تنظیم یک برنامه غذایی سالم دریافت کرد.»
معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج عنوان کرد: «منیزیم نیز بهدلیل خاصیتی که در کاهش جذب سرب و کادمیوم در روزهای آلودگی هوا دارد، بسیار کمککننده است؛ بنابراین مصرف انواع سبزیجات با رنگ سبز تیره مانند کاهو، اسفناج، کرفس و انواع سبزیخوردن که از این ماده مغذی غنی هستند به همه افراد توصیه میشود که البته بهتر است تا حد ممکن از سبزیجات تازه استفاده شود.»
جلوگیری از التهابات دستگاه تنفسی با ویتامینهای C ، E و بتاکاروتن
تجویدی با بیان اینکه دریافت منابع غذایی ویتامینهای C ، E و بتاکاروتن در بهبود فعالیت ریهها کمک کننده است، ادامه داد: «این مواد مغذی بهدلیل خواص آنتیاکسیدانی (ضدسرطان و التهاب) که دارند بهطور مؤثری از بروز التهابات دستگاه تنفسی جلوگیری کرده و موجب غیرفعال شدن رادیکالهای آزاد (ترکیبات سرطانزا) موجود در هوای آلودهشده و اثرات مخرب ذرات معلق موجود در هوای آلوده را میکاهند که ویتامین E در روغن سویا، آفتابگردان و سایر روغنهای گیاهی و در جوانه گندم، روغن ماهی، زیتون و انواع مغزها موجود بوده و ویتامین C نیز در سبزیها و میوهای تازه موجود است.»
وی با توضیح اینکه ویتامین C به حرارت، نور و محیط قلیایی بسیار حساس است، تأکید کرد: «بهتر است میوهها و سبزیجات در شرایط آلودگی هوا بهصورت خام مصرف شوند که مهمترین منابع این ویتامین در مرکبات (پرتقال، نارنگی، گریپفروت و..)، فلفل سبز، کلم بروکلی، گلکلم، کلمبرگ، گوجهفرنگی، سبزیجات برگ سبز، اسفناج، کیوی، طالبی، توتفرنگی و سیبزمینی وجود دارد.»
معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج مطرح کرد: «بتاکاروتن پیشساز ویتامین A بوده که در بدن به این ویتامین تبدیل میشود. ویتامین A در تقویت سیستم ایمنی نقش دارد؛ بنابراین در شرایط آلودگی هوا بهتر است از منابع غذایی این ویتامین مانند سبزیها و میوههای سبز، زرد و نارنجی مانند هویج، کدوحلوایی، کلم بروکلی، اسفناج، گوجهفرنگی، انواع کلم، طالبی، هلو، زردآلو و موز استفاده شود.»
تجویدی مصرف روزانه میوههای حاوی پکتین را برای کاهش خطرات آلودگی هوا توصیه کرد و گفت: «پکتین نوعی فیبر غذایی بوده که سرب را بهطور کامل از بدن دفع میکند و منبع غنی آن سیب است. مرکبات (پرتقال، نارنگی، لیمو و گریپفروت)، توتفرنگی، هویج و غلات سبوسدار نیز از دیگر منابع این فیبر هستند.»
افزایش حجم ریه با مصرف هفتگی 5 عدد سیب
وی بیان کرد: «سیب بیشترین تأثیر را بر دستگاه تنفسی داشته و در بهبود فعالیت این ارگان تأثیرگذار است؛ بنابراین مصرف پنج عدد سیب در هفته میتواند اثرات زیادی را در عملکرد ریهها داشته باشد و با مصرف این مقدار سیب، حجم ریه به میزان زیادی افزایشیافته و باعث بهبود فعالیت دستگاه تنفسی میشود.»
نوشیدن مایعات در شرایط آلودگی هوا باعث شستوشوی دستگاه گوارش میشود
معاون علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج مصرف چای سبز را بهدلیل دارابودن ویتامینهایی ازجمله ویتامین E، B، A، C، کلسیم، آهن و اسیدفولیک توصیه کرده و افزود: «نوشیدن مایعات بهویژه آب در شرایط آلودگی هوا بسیار مهم بوده و نهتنها باعث شستوشوی دستگاه گوارش میشود؛ بلکه عطش و خشکی دهان ناشی از آلودگی هوا را نیز از بین میبرد و از سوی دیگر با نوشیدن آب و فعالیت دستگاه گوارش، بخشی از آلودگیهای واردشده به بدن توسط ادرار دفع میشود.»
تجویدی با بیان اینکه استفاده از ماسک بهمنظور حفاظت در برابر آلودگی هوا باید مدنظر قرار گیرد، مطرح کرد: «ماسکهای کاغذی به لحاظ اینکه آلایندهها را از خود عبور میدهند به هیچ وجه توصیه نمیشوند و بهتر است از ماسکهای فیلتردار و ماسکی که دهان و بینی را بهطور کامل پوشش میدهد، بهویژه ماسکهای N90 و N95 استفاده شود.»
روزانه سه مرتبه بینی خود را شستوشو بدهید
وی اضافه کرد: «در شرایطی که آلودگی هوا زیاد بوده به افرادی که در محیط بیرون تردد میکنند توصیه میشود قبل از خوردن غذا دهان خود را شستوشو دهند. پس از مراجعت به خانه باید حتماً دوش بگیرند، زیرا آلودگیها روی پوست بدن و موها مینشینند و از طریق پوست، جذب بدن میشوند؛ بنابراین در زمان اوج آلودگی هوا، بهتر است روزانه سه مرتبه بینی خود را با محلول سرم یا حتی آب شستوشو داد.»
رئیس دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج شستشوی سه مرتبه در روز چشمها، دست و صورت با مایع دستشویی را ضروری دانسته و دانشگاهیان را بهعنوان قشر تحصیلکرده و تأثیرگذار در فرهنگ جامعه به استفاده از وسایل حملونقل عمومی بهمنظور کاهش آلودگی توصیه کرد.
تجویدی بیان کرد: «در روزهایی که آلودگی هوا بیشتر است افراد آسیبپذیر ازجمله افراد مبتلا به بیماریهای تنفسی در منزل بمانند و بهطور کلی در شرایط بحران آلودگی هوا، افراد از قدم زدن و انجام فعالیتهای ورزشی در فضای باز خودداری کنند.
انتهای پیام/4121/4062/
انتهای پیام/