آموزش مهارت های زندگی به کودکان چیست؟ / بهترین روش آموزش این مهارت ها
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا دختر یا پسر جوان 18 سالهای را در نظر بگیرید که فقط بزرگ شده است، نمیتواند دفتر و کتابهای درسیاش را پیدا کند، همیشه به دنبال لباسهای تمیز است اما هیچ وقت به فکر شستشوی لباسهای خود نیست، همیشه پول تو جیبی خود را از خانواده میگیرد، از آشپزی کردن هم چیزی جز کار کردن با مایکروویو بلد نیست و هر زمان که به اتاق او نگاه کنید نا مرتب است و هیچ وسیله ای سر جای خود نیست. حالا تصور کنید این دختر یا پسر جوان، با همین شرایط میخواهد وارد اجتماع شده، کار کند و زندگی را تشکیل دهد. مشخص است که موفق نخواهد شد. اما چاره کار چیست؟ برای این منظور، خانواده ها باید مهارت های زندگی را به کودکان بیاموزند.
آموزش مهارت های زندگی به کودکان
آموزش مهارت های زندگی به کودکان بعد از تامین نیازهای اولیه آن ها، مهمترین اولویت تربیتی است. یکی از مهم ترین وظایفی که والدین در طول زندگی با آن روبرو میشوند، تربیت فرزندان است. کودکانی که در محیط امن، صمیمی و تحت مراقبت خانواده بزرگ می شوند، به زودی وارد اجتماع شده و تشکیل خانواده خواهند داد. کودکان همواره از والدینشان الگوبرداری کرده و تمامی رفتار و کارهای آن ها در ذهن کودک ثبت می شود که تاثیر بسیار زیاد و مستقیمی بر شخصیت آن ها می گذارد. به همین دلیل بهتر است والدین با مهارت های زندگی کودکان آشنا بوده تا بتوانند آن ها را به خوبی به کودکان خود آموزش دهند. اگرچه تربیت کودکان کاری بسیار تخصصی و حرفهای است. پس بهتر است در مواقع حساس و یا هر زمان که نیاز به کمک داشتید، از مشاوره کودک راهنمایی بگیرید.
آموزش مهارتهای زندگی به کودکان به عنوان یک کار ضروری
در آموزش مهارت های زندگی به کودکان مشاور متخصص به عنوان نقش مکمل در کنار پدر و مادر تعریف می گردد. هر انسانی ممکن است در اثر مشغله های زیاد و مشکلات زندگی در شرایطی قرار بگیرد احساس ناامیدی و درماندگی همه وجود او را پر کند و فکر کند که سختی های زندگی بسیار بیشتر از آستانه تحمل است. بعضی اوقات در مقابل ارتباط با دیگران و یا رفتارهای ناخوشایند و گاهاً تند و تیز افراد احساس استیصال کرده و شتابزده و عجولانه برخورد میکند که تمامی این مشکلات به دلیل ناپختگی و عدم آموزش مناسب مهارت های زندگی به کودکان است. باید بدانید که کودکان همیشه در کانون امن خانواده نیستند و می خواهند وارد اجتماع شوند در نتیجه با مشکلات ریز و درشت زندگی مواجه خواهند شد. پس بهتر است قبل از اینکه این اتفاق بیفتد، مهارتهای زندگی را به فرزندان خود آموزش دهید تا در آینده زندگی بهتری داشته و رفتار مناسب تری از خود نشان دهند. مهارت های بسیار زیادی وجود دارد که یادگیری آن برای همه کودکان ضروری است. در ادامه به توضیح برخی از آن ها می پردازیم.
آموزش 6 مهارت مهم زندگی به کودکان
آموزش مهارت ارتباط و تعامل با دیگران به کودکان
بچه ها همیشه در یک سن باقی نمیمانند و به زودی بزرگ میشوند، کار میکنند، ازدواج میکنند، وارد اجتماع شده و با مسائل مختلف و چالشهای بزرگی روبرو میشوند. در صورتی میتوانند با این مسائل و مشکلات مختلف کنار بیایند که از قبل برای آن آماده شده باشند. یکی از موثرترین تمرین ها برای رویارویی با مشکلات زندگی، تعاملات میان خواهرها، برادرها و دوستان است. همه کودکان باید یاد بگیرند که در عین احترام گذاشتن به دیگران و همچنین کنترل خود بتوانند حق خود را گرفته و نظر خود را خیلی راحت بیان کنند. مثلاً برای این کار می توانید از آن ها بخواهید تصویر یکدیگر نقاشی کنند و هر وقت که یکدیگر را آزرده کردند، قسمتی از نقاشی را پاره کنند. این کار تاثیر بسیار زیادی بر کودکان دارد و به آن ها یاد میدهد که رنجاندن دیگران چه تاثیر بدی می تواند بر آن ها بگذارد.
آموزش مدیریت زمان به کودکان
اگر همه ما از کودکی یاد بگیریم که چگونه زمان خود را مدیریت کنیم، هرگز در بزرگسالی با کمبود وقت و بی برنامگی مواجه نخواهیم شد. مهارت مدیریت زمان یکی از اساسی ترین و مهمترین مهارت های دوران بزرگسالی است. کودکان باید مدیریت زمان را یاد گرفته و با فعالیت های بیهوده و مفید آشنا شوند. مثلاً باید به آن ها یاد بدهید که تماشای زیاد تلویزیون علاوه بر این که سودی برای آن ها نخواهد داشت، تأثیر بسیار بدی بر آن ها و نحوه زندگی شان هم می گذارد. اما میتوانید بگویید که برای تماشای تلویزیون ساعت مخصوصی داشته باشند و همچنین به آن ها بیاموزید که برای بیدار شدن ازخواب تقلا کند. باید کودکان را تشویق کنید تا کارها و وظایف مدرسه شان را در زمان مقرر انجام دهند. راه حل بهتر این است که به آن ها بگویید وظایف روزانه خود را یادداشت کنند تا یک برنامه درست برای انجام آن ها داشته باشند. ممکن است با این روش برای انجام به موقع کارها اضطراب زیادی پیدا کنند که در این صورت بهتر است راهی پیدا کنید تا موجب آرامششان شود.
آموزش مدیریت مالی
از جمله مهارت های مهم زندگی که می توانید به کودکان خود آموزش دهید این است که به آن ها اجازه دهید تصمیم های مالی کوچکی بگیرند. اگر چه ممکن است در این تصمیم گیری ها با اشتباه مواجه شوند، اما همین اشتباه ها، مهارت های زیادی به فرزندان می آموزد. بچهها باید یاد بگیرند پول خود را چگونه خرج کنند و حتی مقداری از آن را پس انداز کنند. برای انجام این کار می توانید شرایط و قوانین خاصی را برای بچه ها تنظیم کنید. مثلاً باید بدانند اگر به صورت ماهانه به آن ها پول میدهید، تا ماه آینده خبری از پول نیست و اگر پول خود را زودتر از موعد مقرر خرج کنند، دیگر پولی دریافت نخواهند کرد. به آن ها بیاموزید پولی که دریافت میکنند را برای نیاز و هدف های مختلف خود تقسیم بندی کنند.
آموزش رعایت نظم
حتما شما هم دیده اید که بسیاری از خانواده ها وسایل کودکان خود را جمع می کنند و دلیل آن ها برای انجام این کار این است که فرزندانشان را دوست دارند. اما اگر شما هم واقعاً به فرزندان خود علاقه دارید بهتر است دسته بندی و مرتب کردن وسایل بچه ها را به خودشان بسپارید. این یکی از مهم ترین بخش های آموزش مهارت های زندگی به کودکان است. همچنین بهتر است آن ها را تشویق کنید وسایل و اسباب بازی های قدیمی شان را به دیگران ببخشند. برای این منظور می توانید صندوق های فانتزی و جذاب برای آن ها درست کنید تا برای مرتب کردن وسایل شان تشویق شوند.
آموزش مهارت های خانه داری در زندگی به کودکان
همه انسان ها در هر شرایطی که باشند، باید بتوانند کارهای خود و خانه را انجام دهند که این مهارت ها یک شبه به دست نمی آید. پس بهتر است این بخش از آموزش مهارت های زندگی را از کودکی به فرزندان خود بیاموزیم. برای مثال می توانید از آن ها بخواهید موقع غذا خوردن سفره را پهن کرده و ظرف ها را بچینند و یا برای چیدن نان ها از کودکان کمک بگیرید. همچنین می توانید هنگام خرید کردن، کودکان را همراه خود ببرید تا با مواد غذایی مختلف و همچنین ملاحظات اقتصادی آشنا شوند. اگر کودکان کارهای خانه را به صورت تدریجی بیاموزند، در بزرگسالی به خوبی می توانند از عهده کارهای شخصی خود بر بیایند.
آموزش مهارت تصمیم گیری
با وجود این که همه مهارت های گفته شده بسیار مهم هستند، اما اهمیت مهارت تصمیم گیری از بقیه بسیار بیشتر است. از فرزندان تان بخواهید اهداف آینده خود را بنویسند و سپس در مورد کارهایی که باید برای رسیدن به آن انجام دهند، با هم صحبت و گفتگو کنید. به آن ها بیاموزید که در مسیر رسیدن به اهدافشان باید تلاش کنند و با اطمینان تصمیم بگیرند. همچنین می توانید در هنگام تصمیم گیری کودکان مزایا و معایب آن تصمیم را به آن ها بگوید اما در آخر باید تصمیم گیری را به عهده خودشان بگذارید.
انتهای پیام/4127/
انتهای پیام/