برای بازیابی اعتماد در جامعه نیازمند همدلی هستیم
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، فرشاد مهدی پور رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی گفت: در سال ۸۷ شعارهایی در سطح شهر نوشته میشد که فاقد محتوا بود، این شعار در بسیاری از نقاط شهر تکرار میشد و در برخی موارد نمود رسانهای داشت، مثلاً برخی با انتشار فیلمهایی درحالیکه صورتشان را پوشاندهاند این شعار را تکرار میکردند و یا از روی پلها این شعار را نوشته و آویزان میکردند. شعار آن سال “ما همه باهم هستیم” بود. آن زمان کسی از احتمال وقوع فتنه ۸۸ برآورد نداشت اما با شورشی در سال ۸۸ مواجه شدیم که هنوز بعد از ۱۰ سال تکانههای آن وجود دارد.
وی به حوادث سال 96 نیز اشاره کرد و افزود: عمده اتفاقات آن سال در مناطقی رخ داد که درگیر خشکسالی بودند سطح شورش و خشونت به نحوی بود که در برخی شهرها که ما حتی اسمشان را نشنیده بودیم، تمام سامانههای خدماتی از بین رفت و بانکها به آتش کشیده شد. مؤلفههای شکلگیری آن خشونت و شورش دو مسئله بیکاری و خشکسالی بود.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی بابیان اینکه برای وضع سیاستهای اقتصادی، خطمشی رسانهای و مشی سیاسی در مورد پدیده بنزین، باید این متغیرها را لحاظ میکردیم اضافه کرد: یک کد دیگر داشتیم و آنهم اینکه وقتی دولت وقت میخواست قیمت بنزین را از ۸۰ تومان به ۱۰۰ تومان برساند و موج اول سهمیهبندی بنزین اتفاق افتاده بود، با شورش مواجه شدیم حتی مدل سال ۸۶ نیز که بنزین سهمیهبندی شد، مدل خشونتباری بود و برخی پمپبنزینها به آتش کشیده شد؛ ما باید از این تجربه بنزینی در سیاستهایمان استفاده میکردیم و آنها را لحاظ میکردیم.
مهدی پور در ادامه تأکید کرد که صحبتهای رئیسجمهور در هفته گذشته به شکاف و تعارض اجتماعی اضافه کرد تصریح کرد: دولت از یک هفته قبل از این تصمیم بر شکاف و تعارضهای اجتماعی اضافه کرد که شامل حمله به قوه قضاییه، دستگاههای امنیتی و ایجاد شکاف اجتماعی بود و بر ضد کاری که قوه قضاییه در مبارزه با فساد انجام داده بود و علیه امیدی که در جامعه شکلگرفته بود شکاف ایجاد کرد.
وی بابیان اینکه ساعت 12 پنجشنبه بحث سهمیهبندی بنزین مطرح شد که رسانهها نتوانند بر روی آن صحبت کنند تصریح کرد:
از شنبه اعتراضات آغاز شد و در برخی از شهرها این رفتارها خشونتآمیز شد که دو گروه از افراد را شامل میشد هم کارمندان و هم افراد بیکار دراینبین دیده میشدند.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با تأکید بر اینکه ترس و اضطراب از روزهایی که سرنوشتان مشخص نیست سبب شد که این دو گروه اعتراض داشته باشند و متأسفانه در برخی از مناطق اراذلواوباش نیز به این گروهها اضافه شدند تا اعتراضات را به اغتشاش تبدیل کنند.
وی اضافه کرد: جامعه، بازار و حکومت باهم در تعاملاند جامعه به دنبال کرامت خود بود و احساس میکرد به او توهین شده است زیرا قبل از این اتفاق با مردم حرفی زده نشدند و نگرانی مردم از بالا رفتن قیمتها سبب شد شاهد رفتارهای خشونتآمیز باشیم.
مهدی پور با اشاره به اینکه بازار در این میاندار تنش نشد افزود: بازار به دنبال ثبات است و به دنبال بقای خودش است و حکومت در این میان به دنبال تأمین امنیت است و دولت با این اتاق و بیتدبیری این موضوع را تحت شعاع خود قرارداد.
رئیس پژوهشکده فرهنگ و مطالعات اجتماعی بابیان اینکه برای بازیابی اعتماد ما نیازمند ایجاد همدلی هستیم، گفت: اگرچه همه با این سیاست افزایش قیمت بنزین موافق بودند اما آنقدر رفتار دولت غیر همدلانه بود که کسی با او همراهی نکرد. باید جلوی این تحقیرها را گرفت. دیروز و امروز بر سردادن یارانه، خانوارها مشکلاتی داشتند و سامانهها دچار اختلال شد و شفافیت آنقدر پایین بود که بیاعتمادی را افزایش میدهد.
وی راهحل برونرفت از این مشکل را شنیدن صدای مردم عنوان کرد و افزود: باید صدای مردم شنیده شود تا حس همدلی به مردم بازگردد.
انتهای پیام/4087/
انتهای پیام/