صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۳۳ - ۰۳ آذر ۱۳۹۸
رئیس قوه قضائیه:

توسعه در پرتو عدالت امکان‌پذیر است

رئیس قوه قضائیه علم و دانش را یکی از مؤلفه‌های مهم و اساسی برای اقتدار یک جامعه دانست و گفت: توسعه و پیشرفت در هر حوزه‌ای در پرتو عدالت امکان‌پذیر خواهد بود.
کد خبر : 446437

به گزارش خبرنگار حوزه قضائی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، حجت‌الاسلام‌و‌المسلمین سیدابراهیم رئیسی در پنجمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی، علم و دانش را یکی از مؤلفه‌های مهم و اساسی برای اقتدار یک جامعه دانست و اظهار کرد: مهم آن است که دانش، چگونه مدیریت و جهت علم چگونه تنظیم شود. اگر علم در جهت قدرت، ثروت و به‌دور از معنویت، اخلاق و عدالت باشد، طبیعتاً نتیجه‌ای جز گسترش کلاهک‌های هسته‌ای، مواد مخدر صنعتی و ظلم و ستم به ملت‌ها نخواهد داشت و به ابزاری برای استعمار، استثمار و از بین بردن انسان و حقوق انسان تبدیل می‌شود.


رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه امروز جامعه بشری از دانشی که در دست قدرتمندان بی‌رحم است، رنج می‌برد، ادامه داد: آنچه امروز می‌بینیم، نیازمند تحلیل پیچیده‌ای نیست. علم و فناوری، امروز در مغرب زمین بدون اخلاق و معنویت به بن‌بست رسیده و همه فکر می‌کنند که چگونه می‌توان ابزاری برای مصون‌سازی نسل جوان و انسان معاصر در برابر تهدیدهای علمی ساخت. در واقع، دغدغه امروز، انسان‌شناسی، آسیب‌شناسی و جامعه‌شناسی برای دستیابی به راهکارهای مصون‌سازی است.


وی با بیان اینکه بسیار مهم است که مدیریت علم در دست چه کسی باشد، انسان‌های عالم دارای تزکیه نفس را بهترین مدیران علم و دانش در جهان دانست و افزود: در نظام ما که مبتنی بر فقه است، تمام زوایای جامعه باید مبتنی بر دین و آموزه‌های دینی باشد و البته کار حوزه، دانشگاه و پژوهشگاه‌، آزاداندیشی و داشتن روحیه نقد و نقادی نسبت به علوم است.


رئیسی با بیان اینکه نقادی علم، شیوه همیشگی بزرگان سلف، اساتید بزرگ و صاحبان مکاتب بوده و از این موضوع نباید هیچ‌گونه وحشتی داشت، بر ضرورت رعایت تفکیک میان تخریب و نقد عالمانه تأکید کرد و گفت: نقد عالمانه و مصلحانه بسیار ارزشمند است اما تخریبی که از موضع سیاسی باشد، پذیرفته‌شده و علمی نیست.


رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه نقد عالمانه در جهت ارتقاء، رشد و پیشرفت جامعه بسیار موثر است، اظهار کرد: اینکه رهبر معظم انقلاب فرمودند قرن، قرن اسلام است، سخن بسیار پرمغزی است و باید نسبت به این سخن، اندیشه‌ورزان تبیین لازم را داشته باشند. روزنه‌های تحقق این کلام رهبری نیز کاملاً معلوم است زیرا این اتفاق در حال رخ‌دادن است و زمینه‌های آن کاملاً در حال ظهور است؛ منتها باید در این زمینه کار کرد. لذا نیازمندیم در جریان این کار و تلاش، یک نگاه آسیب‌شناسانه نیز داشته باشیم.


وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر ضرورت بازنگاه در متون آموزشی، سرمایه‌گذاری برای امر پژوهش و حمایت‌های مادی و معنوی از پژوهشگران، تصریح کرد: پیوند اداره جامعه با علوم بسیار اهمیت دارد. امروز مساله‌یابی، اولویت‌بندی و یافتن راهکارهای علمی، سه کار مهمی است که باید در پرتو پیوند دانش با نظام اجرایی تحقق یابد. به عنوان مثال، امروز هزاران موضوع مورد سوال قضات است که باید مبتنی بر اجتهاد تمدن‌ساز به این سوالات پاسخ داده شود. در حوزه‌های بانکداری، بیمه، عقود مستحدثه و سایر مسائل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، حقوقی و ... نیز ضرورت مساله‌یابی، اولویت بندی و صورت‌بندی مسائل وجود دارد.


رئیسی ادامه داد: در زمینه عدالت، مبارزه با فساد، پیشگیری از وقوع جرم و ناهنجاری‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چه نهادی جز نهاد علم، دانش و پژوهش می‌تواند به حوزه اجرا کمک کند؟ بر همین مبنا می‌بینیم که نقش حوزه و دانشگاه در مبارزه با فساد بسیار برجسته است. در حوزه اجرای عدالت نیز چنین نیازی احساس می‌شود و باید توسط اندیشمندان و خردورزان، به‌صورت جدی دنبال شود.


رئیس قوه قضائیه با تأکید بر لزوم ارتباط زمینه‌های گوناگون علمی نظیر جامعه‌شناسی، اخلاق، روانشناسی، سیاست و ... با دانش حقوق، به ذکر مثال‌هایی در این زمینه پرداخت و تصریح کرد: شخصیت افرادی که مرتکب جرم می‌شوند با یکدیگر متفاوت است. این مساله‌ای است که در رابطه جامعه‌شناسی و روانشناسی با علم حقوق به دست می‌آید. دانشگاه و حوزه باید در این مباحث کاربردی، اقدامات عملی و دقیق انجام دهند، نسبت به این موضوعات حس داشته باشند و راهکار‌هایی برای مجریان و دست‌اندرکاران ارائه دهند.


وی با انتقاد از برخی موضوعات پایان‌نامه‌ها اظهار کرد: در برخی از پایان‌نامه و تحقیقات علمی، نوع مسئله غیربومی است. عناوین پایان‌نامه‌ها باید بومی شود و مسائل بومی، تنگنا‌ها، مشکلات و گرفتاری‌های خودمان در اولویت قرار گیرد. از سوی دیگر، همان‌طور که در مسئله‌یابی نباید تقلید کرد، در راهکار‌ها نیز نباید تقلید وجود داشته باشد. متأسفانه برخی، مسئله را درست نمی‌شناسند و برخی نیز راهکار مسئله را درست ارائه نمی‌دهند.


رئیسی در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم حمایت جدی از تضارب آرا، آزاداندیشی و نشاط علمی برای حل مسائل تأکید کرد و گفت: دستگاه‌های حاکمیتی باید از نوآوری‌های علمی حمایت کنند و این حمایت نیز صرفاً با سخن نیست بلکه باید واقعی باشد و از نوآوری‌هایی که در این رابطه وجود دارد، حمایت جدی صورت گیرد.


رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه امروز نه مسئله‌ها به‌درستی ارائه می‌شود و نه حرکت‌های علمی ما مسئله‌محور است، ارتباط بین برنامه‌ریزی و علم را یک ضرورت اجتناب‌ناپذیر دانست و اظهار کرد: اگر بخواهیم تمام واقعیات، راهبرد‌ها و خطوط حرکت را بیابیم، جامع‌ترین نسخه در بیانیه گام دوم است که رهبر معظم انقلاب اسلامی صادر فرمودند. از محوری‌ترین نکات بیانیه گام دوم، علم و فناوری و از محور‌های مهم دیگر، عدالت و مبارزه با فساد است.


وی اضافه کرد: ما توسعه را در پرتو عدالت تعریف می‌کنیم و این نیازمند یک کار علمی است. بنای ما در دستگاه قضائی، ارتباط با حوزه‌ها، دانشگاه‌ها و عرصه علم و دانش است. معتقدیم قضات و دست‌اندرکاران ما اگر از علم و به هنگام شدن نسبت به علم و دانش جدا شوند، مشکلات جدی برایمان ایجاد می‌شود لذا همواره معتقدیم این ارتباط یک ارتباط معنادار است و همه بخش‌های اجرایی در نظام به معنی وسیع کلمه باید ارتباط خود را با علم تعریف کنند. ما نیز از دیدگاه‌ها، نظرات، پیشنهادات و نقدهای اندیشمندان و صاحب‌نظران با آغوش باز استقبال می‌کنیم.


انتهای پیام/4110/


انتهای پیام/

ارسال نظر