صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۰۴ آذر ۱۳۹۸
در گزارش آنا بخوانید؛

همه فرماندهان بسیج در 40 سال

بسیج مستضعفین در طول چهار دهه فعالیت 10 فرمانده به خود دیده است.
کد خبر : 446386

به گزارش خبرنگار حوزه دفاعی و امنیتی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، سازمان بسیج مستضعفین در تاریخ ۵ آذر ۱۳۵۸ به فرمان امام خمینی(ره) تشکیل شد و پس از تصویب مجلس شورای اسلامی در دی ۱۳۵۹ به‌طور قانونی رسمیت پیدا کرد.


بسیج در تمام عرصه‌های انقلاب اسلامی از هشت سال دفاع مقدس تا جنگ اقتصادی و محرومیت‌زدایی همواره حضور جدی داشته است.


این نیرو که ذیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالیت می‌کند، همواره دارای فرماندهی بوده است. در ابتدای تشکیلات بسیج این نیرو با پیشنهاد فرمانده سپاه و حکم ولی‌فقیه انتخاب می‌شد.


بعدها بسیج در تشکیلات سپاه به «نیروی مقاومت» تغییر شکل داد و دوباره در سال‌های اخیر سازمان شد. بسیج دارای سه نوع عضویت؛ عادی، فعال و کادر است که نیروها از ابتدا با ورود به بسیج و طی مراحلی عقیدتی، نظامی، معنوی و سیاسی فعال می‌شوند.


در ۱۲ مهر ۱۳۸۸ سردار محمدرضا نقدی با حکم رهبر معظم انقلاب اسلامی به سمت فرمانده بسیج منصوب شده و نام بسیج نیز از «نیروی مقاومت بسیج» به «سازمان بسیج مستضعفین» تغییر پیدا کرد و متعاقب آن برخی تغییرات و رویکردها، ساختار و سازمان و وظایف آن پدید آمد. اما فرماندهان بسیج در این 40 سال اخیر چه کسانی بودند.


1-حجت‌الاسلام امیر مجد(14 تیر59 تا آذر 60)


نخستین فرمانده بسیج توسط بنی‌صدر حکم گرفت. حجت‌الاسلام امیر مجد یکی از نیروهای وابسته به دولت بنی‌صدر بود که بعد از سه ماه برکنار شد.


رحمانی یکی از فرماندهان بسیج درباره مجد گفت: «آقای مجد گرایشی به مجاهدین خلق پیدا کرده است و خیلی تأکیدی بر این موضوع نداشت که تنها از نیروهای مذهبی استفاده شود». مجد که فرمانده بسیج ملی را برعهده داشت با خطاهایی که صورت داد، عزل شد و حتی دستور دستگیری وی صادر شد که بعدها به مشهد و سپس به خارج‌ از کشور گریخت و دیگری خبر از او مخابره نشد. 


2- حجت‌الاسلام احمد سالک کاشانی(آذر60 تا بهمن 62)


احمد سالک پنج دوره نمایندگی مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی (دوره‌های اول- سوم- چهارم - نهم - دهم) را برعهده داشته است. او مدتی هم مسئولیت کمیته‌های اصفهان را برعهده داشت. سالک متولد 1325 در اصفهان است.


3-حجت‌الاسلام محمدعلی رحمانی(۲۷ بهمن 1362 تا دی 1368)


وی متولد سال 1335 در قوچان است. رحمانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران از اعضای دفتر امام بوده و در دوران جنگ هشت ساله ایران و عراق فرماندهی بسیج مستضعفین و مسئولیت «ستاد جذب و هدایت کمک‌های مردمی به جبهه‌ها» را به‌عهده داشت. او بعدها مسئول عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی شد. او از اعضای مؤسس مجمع روحانیون مبارز بود.


4-علیرضا افشار(۱۲ دی ۱۳۶۸ تا ۲۰ اسفند ۱۳۷۶)


او یکی از دانشجویان پیرو خط امام در تسخیر لانه جاسوسی آمریکا بود. وی که از فرماندهان هشت سال دفاع مقدس بود، نخستین فرمانده غیرروحانی بسیج محسوب می‌شد. پس از وقوع انقلاب، با تأسیس جهاد سازندگی در بهار ۱۳۵۸ به عضویت در نخستین شورای مرکزی جهاد سازندگی درآمد و تا سال ۱۳۶۱ در آنجا بود. افشار پس از خروج از جهاد سازندگی، به سپاه رفته و سخنگوی رسمی سپاه شد. معاون سیاسی وزیر کشور، معاون وزیر کشور در امور اجتماعی، فرهنگی و شوراها، قائم‌مقام وزیر کشور در امور اجتماعی و فرهنگی و رئیس مرکز امور اجتماعی وزارت کشور دیگر مسئولیت‌های افشار در دولت نهم و دهم بود.


5-سید محمد حجازی(۲۰ اسفند ۱۳۷۶ تا ۲۹ شهریور ۱۳۸۶)


حجازی از فرماندهان سپاه اصفهان در هشت سال دفاع مقدس بود که بعد از افشار فرمانده بسیج شد. او دانش‌آموخته دوره دکتری دانشگاه عالی دفاع ملی در رشته مدیریت استراتژیک و عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین است. وی طی حکمی در سال ۱۳۸۶ از جانب فرمانده کل قوا به سمت رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب شد. او متولد 1335 در اصفهان است.


6-محمدعلی جعفری(۲۹ شهریور ۱۳۸۶ تا ۲۲ تیر ۱۳۸۷)


جعفری از دانشجویان پیرو خط امام در تسخیر لانه جاسوسی بود. او بعدها فرمانده قرارگاه نصر در جنگ شد و بعدها فرمانده نیروی زمینی، جانشین و به مدت 12 سال فرمانده سپاه بود. او در فاصله بیش از یک سال با حفظ سمت فرمانده سپاه، فرماندهی بسیج را هم برعهده داشت. جعفری دانش‌آموخته کارشناسی مهندسی معماری از دانشگاه تهران و کارشناسی ارشد فرماندهی از دانشگاه امام حسین است. جعفری هم‌اکنون مسئول قرارگاه فرهنگی و اجتماعی سپاه است.


7- حجت‌الاسلام حسین طائب(۲۲ تیر ۱۳۸۷ تا ۱۲ مهر ۱۳۸۸)


طائب رئیس سازمان اطلاعات سپاه است که تا مهر سال 1388 فرمانده بسیج بود و بعد از آن در اطلاعات سپاه حضور دارد. او در سال ۱۳۶۱ به عضویت سپاه پاسداران درآمد و در سپاه منطقه ۱۰ تهران و سپاه استان‌های قم و خراسان رضوی فعالیت کرد. طائب همچنین سابقه فرماندهی حفاظت اطلاعات سپاه و معاونت ضد جاسوسی وزارت اطلاعات در دوران علی فلاحیان را برعهده داشت.


8-محمدرضا نقدی(۱۲ مهر ۱۳۸۸ تا ۱۷ آذر ۱۳۹۵)


نقدی در اوایل انقلاب اسلامی وارد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شد. او مدتی فرمانده قرارگاه اطلاعاتی رمضان سپاه را برعهده داشت و بعد از آن وارد عرصه دفاع از مردم مظلوم منطقه و بوسنی شد. او بعد از جنگ فرمانده حفاظت اطلاعات نیروی انتظامی شد و در پیگیری پرونده‌های فسادی مانند کرباسچی نقش ویژه داشت. از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۸ معاون آماد، پشتیبانی و تحقیقات صنعتی ستاد کل نیروهای مسلح و از ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ نیز معاون فرهنگی و اجتماعی فرمانده کل سپاه بوده و هم‌اکنون معاون هماهنگ‌کننده سپاه است.


9-غلام‌حسین غیب‌پرور (۱۷ آذر ۱۳۹۵ تا ۱۱ تیر ۱۳۹۸)


او اهل استان فارس است. غیب‌پرور از سال‌های ابتدای دفاع مقدس وارد سپاه شده و فرماندهی سپاه فجر استان فارس و فرمانده لشکر ۲۵ کربلا مازندران را برعهده داشت. او مدتی فرمانده قرارگاه امام حسین(ع) بود و بعد از آن وارد سازمان بسیج شد. غیب‌پرور هم‌اکنون فرمانده قرارگاه امنیتی امام علی(ع) کل کشور را برعهده دارد.


10-غلامرضا سلیمانی از تیر 98 تا اکنون


سردار سلیمانی در سال ۱۳۶۰ به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیوست و در طول جنگ ایران و عراق حضور جدی داشت. سلیمانی از ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۳ فرمانده لشکر ۱۹ فجر بود و در فاصله سال‌های ۱۳۸۳ تا ۱۳۸۵ به‌عنوان فرمانده لشکر ۴۱ ثارالله فعالیت می‌کرد وی از ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ فرماندهی لشکر ۱۴ امام حسین را برعهده داشت و پس از تشکیل سپاه صاحب‌الزمان استان اصفهان، تا سال ۱۳۹۸ برای مدت ۱۱ سال نیز فرمانده سپاه استان اصفهان بود. وی در سال ۱۳۹۶ درجه سرتیپی را دریافت کرد.


انتهای پیام/4082/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر