صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۳ - ۲۹ آبان ۱۳۹۸
در دیدار شب گذشته با تولیدکنندگان؛

رهبر معظم انقلاب به کدام جنگ‌های اقتصادی در دنیا اشاره کردند؟ / نبرد تجاری عمو سام با اژدهای زرد و قاره سبز

رهبر معظم انقلاب شب گذشته در دیدار فعالان اقتصادی کشور به نبردهای تجاری آمریکا با رقبا و متحدانش اشاره کردند؛ هماوردی که به گفته ناظران جهانی، هیچ برنده‌ای ندارد.
کد خبر : 445653

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا؛ «جنگ اقتصادی در دنیا به شکل‌های مختلفی وجود دارد. آن‌کسانی که دستشان در کار مسائل اقتصاد بین‌المللی است، به‌روشنی می‌بینند که کشورها و قدرت‌ها، و همهٔ دنیا با هم سرِ مسئلهٔ اقتصادی جنگ دارند؛ حالا مثلاً در این دورهٔ ریاست جمهوریِ آمریکا این جنگ‌ودعوا ظهور و بُروز پیداکرده؛ با چین یک‌جور، با کرهٔ جنوبی یک‌جور، با اروپا یک‌جور، با دیگران یک‌جور، امّا این‌جور نبوده که در زمان غیر او این نباشد؛ چرا، به انواع مختلف؛ منتها این جنگ یک جاهایی جنبهٔ وحشیانه و کینه‌ورزانه می‌گیرد»، این بخشی از سخنان شب گذشته رهبر حکیم انقلاب در دیدار جمعی از تولیدکنندگان، کارآفرینان و فعالان اقتصادی بود. برای بررسی جنگ‌های اقتصادی که دولت ترامپ آغاز کرده، ضروری است نیم‌نگاهی به کشورهای درگیر با واشنگتن در معرکه اقتصادی و چند و چون ماجرا داشته باشیم و سپس، اظهارنظر برخی از کارشناسان جهانی را مرور کنیم.


جنگ تجاری آمریکا با پکن


جنگ تجاری آمریکا علیه چین پس از تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا، در ۶ ژوئیه ۲۰۱۸ بر اعمال ۳۴ میلیارد دلار تعرفه گمرکی بر واردات کالاهای چینی کلید خورد. ترامپ در تبلیغات انتخاباتی خود وعده داده بود سوءاستفاده‌های چین از سامانه نابسامان بین‌المللی و روش‌های نامنصفانه را از میان بردارد. وی در آوریل ۲۰۱۸ طی درخواستی از سازمان تجارت جهانی تقاضا کرد که بررسی کند آیا چین در حال زیر پا گذاشتن حقوق مالکیت فکری است یا نه. آمریکا سپس ۲۵۰ میلیارد دلار کالاهای وارداتی از چین را مشمول یک تعرفه گمرکی ۲۵ درصدی کرد و امروز تقریباً تمام کالاهای آمریکایی در چین مشمول تعرفه‌های بالا هستند. دور نخست از اقدام تحریمی چین شامل ۵ هزار و ۱۴۰ قلم کالای آمریکایی بود که ارزش آن برابر ۶۰ میلیارد دلار از واردات سالانه است. چین هم البته دست روی دست نگذاشته و با تصمیم دولت این کشور، افزایش ۲۵ درصدی حقوق گمرکی در انتظار واردات خودرو و قطعات یدکی از آمریکاست. دولت پکن این تصمیم را در ماه دسامبر ۲۰۱۸ گرفت اما اجرای آن در ابتدای سال جدید میلادی به حال تعلیق در آمد و هر زمان امکان اجرای مجدد آن هست. صنعت خودرو بخشی حیاتی برای اقتصاد آمریکاست و تقویت آن یکی از شعارهای تبلیغاتی ترامپ بوده است.



نبرد اقتصادی واشنگتن با اروپا


جنگ تجاری ترامپ فقط علیه چین نیست. مناقشات تجاری و تهدید به اعمال تعرفه برای کالاهای صادراتی میان اتحادیه اروپا و آمریکا از سال 2017 میلادی با حضور دونالد ترامپ در کاخ سفید شدت گرفت. دو سال پیش بود که ترامپ با استقبال از ورود به یک جنگ تجاری با اروپا اعلام کرد، ایالات‌متحده از «تجارت ناعادلانه» لطمه دیده است، بنابراین در نخستین گام تعرفه‌های واردات فلزات را برای فولاد 25 درصد و آلومینیوم 10 درصد بالا برد. وی درباره جنگ اقتصادی با اروپا به فاکس‌نیوز گفته بود، «اتحادیه اروپا به همان بدی چین است،‌ فقط کوچک‌تر، کاری که با ما می‌کنند وحشتناک است.» همان زمان مقام‌های اروپایی از جمله «ژان کلود یونکر» رئیس کمیسیون اروپا اعلام کردند که این اتحادیه با اقدامات تلافی‌جویانه «با افزایش عوارض واردات محصولات کشاورزی، فولاد و دیگر اجناس آمریکایی» پاسخ قاطعی به آن می‌دهد؛ بر این اساس بر واردات 2.8 میلیارد دلار از محصولات آمریکایی، تعرفه‌های مالیات‌های جدید وضع کرد. یونکر تصریح کرد خواهان جنگ تجاری با آمریکا نیستیم؛ اما واشنگتن باید بداند که اروپایی‌ها برده سیاست داخلی آمریکا نیستند. ترامپ هم در مقابل کشورهای اروپایی را تهدید کرده که تعرفه گمرکی بر خودروهای ساخت این کشورها را افزایش دهد.



روح ترامپ در کالبد جنگ تجاری ژاپن و کره جنوبی


جنگ تجاری ژاپن و کره جنوبی که هر دو از متحدان آمریکا هستند، به یک ماجرای تاریخی بازمی‌گردد. دیوان عالی کره جنوبی چندی پیش رأی خود مبنی بر پرداخت غرامت از سوی دو شرکت ژاپنی به خسارت دیدگان از سوءاستفاده سربازان ژاپنی از زنان کره‌ای در خلال جنگ جهانی دوم را صادر کرد که با واکنش تند تجاری از سوی توکیو روبرو شد. ژاپن برای مقابله با این دستور قضایی، سئول را از فهرست شرکای تجاری مورد اعتماد و اولویت‌های صادراتی خود خارج ساخت. درواقع با این اقدام کره جنوبی اولین کشوری است که با شدیدترین پاسخ تجاری و تکنولوژیک مورد غضب ژاپن قرار می‌گیرد و بخشی از ظرفیت‌های اقتصادی و تجاری صنایع خود را از دست می‌دهد. کره جنوبی هم اعلام کرد به‌شدت به این اقدام پاسخ خواهد داد و به‌هیچ‌عنوان از رقیب و همسایه خود شکست نخواهد خورد. تارنمای نشریه «World Politics Review» هم این تنش‌ها را بازتابی از سیاست‌های تجاری و تعرفه‌ای دونالد ترامپ ارزیابی کرد که از سوی دو شریک و متحد کاخ سفید در شرق آسیا دنبال می‌شود. شرایط در حال تبدیل کردن منازعه تجاری کنونی به یک چالش دیپلماتیک است؛ این وضعیت نه‌تنها ظرفیت‌های تهدیدآمیز برای منافع آمریکا در شرق آسیا را افزایش می‌دهد بلکه ممکن است مانع از اجرای خواسته‌های کاخ سفید در منطقه شود.



به اعتقاد تحلیلگران تمایل ژاپن به استفاده از تجارت به‌عنوان اسلحه، برای هر فردی در جهان مخاطره‌آمیز است چون‌که نشان می‌دهد حتی شکست ترامپ در انتخابات سال آینده آمریکا هم نمی‌تواند برنامه‌های سازمان تجارت جهانی را که رئیس‌جمهوری آمریکا دچار اختلال کرده است اصلاح نماید؛ افراد دیگری وجود دارند که مسیر ترامپ را دنبال می‌کنند.


برنده جایزه نوبل اقتصاد: جنگ‌های تجاری ترامپ فقط بازنده دارد


«جوزف استیگلیتز»، اقتصاددان معاصر آمریکایی و برنده جایزه نوبل اقتصادی (در سال ۲۰۰۱ میلادی) در گفتگو با یورو نیوز و در پاسخ به این سؤال که برنده جنگ‌های تجاری ترامپ با اروپا و چین کیست و این جنگ به سود چه کسی است؟ پاسخ داد: «همه در این جنگ بازنده هستند. جنگ‌های تجاری واقعاً ایده بدی بود. ترامپ با گفتن اینکه در این جنگ‌ها به‌آسانی پیروز خواهد شد، جنگ‌ها را شروع کرد. اما این‌طور نیست. جنگ تجاری ساده نیست. پس از سه سال مذاکره، هنوز به هیچ توافقی با چین دست نیافته است. تنها چیزی که دولت آمریکا تاکنون به آن دست‌یافته، چیزی است که آن را توافق مرحله یک نامیده‌اند. توافق مرحله یک همان چیزی است که سال‌ها پیش دولت در شرایط عادی (غیر از جنگ)‌ در مذاکره با چین به آن دست‌یافته بود. بنابراین، جهان به دلیل وجود این عدم قطعیت چیزهای زیادی را از دست داده است. واقعیت این است که می‌دانیم حتی اگر توافقی هم صورت بگیرد که به نفع بازار باشد، ترامپ چنانچه به نفعش نباشد، آن را پاره می‌کند.»


کیسینجر: پیامدهای جنگ تجاری آمریکا و چین ویرانگر است


«هنری کیسینجر»، وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی آمریکا در دوره‌های ریاست جمهوری «ریچارد نیکسون» و «جرالد فورد» در گفتگو با نشریه «اکسپرس» با جنگ تجاری آمریکا با چین اشاره کرد و گفت: «واشنگتن باید طرز تفکر خود را با چین در حال رشد تغییر دهد. دیگر نمی‌توان تصور کرد که یک‌طرف می‌تواند برطرف دیگر مسلط شود. از این رو کشورهایی که به استثنایی و منحصربه‌فرد بودن عادت دارند، باید به این واقعیت عادت کنند که رقیب دارند.»



هنری کیسینجر - وزیر امور خارجه و مشاور امنیت ملی اسبق آمریکا


به گفته این دیپلمات کهنه‌کار، ممکن است توافقی کامل میان چین و آمریکا حاصل نشود اما آنچه ضرورت دارد این است که دو کشور دریابند درگیری دائمی بین طرفین، راه به پیروزی ندارد و در صورت منتهی شدن به درگیری پایدار، نتیجه فاجعه‌بار در بردارد. کیسینجر هشدار داد که نتیجه این درگیری، بدتر از نتایج جنگ‌های جهانی است که تمدن اروپایی را نابود کرد.


انتهای پیام/4106/


 


 


انتهای پیام/

ارسال نظر