از دانشگاه دافوس ارتش چه میدانید؟
به گزارش خبرنگار حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش (دافوس)، از مراکز معتبر و برخوردار از جایگاه علمی بالا در میان نیروهای مسلح محسوب میشود.
این دانشگاه در سال ۱۳۱۲ با عنوان دانشگاه جنگ تأسیس شد که در ابتدا کارکنان نیروی زمینی را آموزش میداد، اما در سال 1326 به «دانشگاه فرماندهی و ستاد» تغییر نام داد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی این دانشگاه برای مدتی کوتاه تعطیل شد و پس از انجام تحولات جدی و گسترده در اردیبهشت 1358 دوباره فعالیتهای آموزشی خود را از سر گرفت، اما طولی نکشید که فعالیت علمی و آموزشی دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش(دافوس)، به مدت دو سال و با هدف بازسازی اماکن و تجدیدنظر در موضوعات آموزشی که شرایط آن روز چنین اقتضایی را ایجاد میکرد، متوقف شد.
بیشتر بخوانید:
- دانشجویانی از ۴ کشور خارجی در دانشگاه دافوس ارتش تحصیل میکنند
- دانشگاه دافوس ارتش همکاری خوبی با سایر مراکز علمی کشور دارد
پس از آغاز جنگ تحمیلی، حضور افسران ارشد در میدانهای نبرد بیش از پیش احساس شد؛ لذا این ذهنیت بهوجود آمد که اساتید دافوس در مناطق عملیاتی حضور داشته باشند تا در طراحی عملیات، فرماندهان جنگ را یاری کنند.
پس از انتصاب شهید سپهبد صیاد شیرازی به فرماندهی نیروی زمینی، از سال 1361 مجدداً تشکیل دورههای دافوس اهمیت یافت. در ابتدا دورههای دافوس بهطور کوتاهمدت و ۹ ماهه با هدف آموزش فرماندهی و ستاد و نیز ارائه آموزشهای میدانی در جبهه برگزار شد.
جایگاه علمی و نظامی دافوس چنان بود که علاوه بر افسران ارشد و فرماندهان ردههای میانی ارتش، تعدادی از فرماندهان منتخب سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که دورههای مرسوم و آکادمیک نظامی را طی نکرده بودند، با درخواست سلسله مراتبشان، در این کلاسها حضور یافته و از همان دوره نخست دافوس پس از انقلاب، به این دانشگاه اعزام شدند.
اساتید دافوس نقش مؤثری در طراحی عملیاتهای بزرگ و مهمی همچون ثامنالائمه(ع)، طریقالقدس، فتحالمبین، کربلای ۶، والفجر ۴ و ... داشتند.
در گذشته داوطلبان ارتش برای تحصیل در این دانشگاه باید از طریق کنکور که بهصورت متمرکز برگزار میشد، جذب این دانشگاه میشدند و این در حالی بود که تعداد دانشجویان بورسیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که متقاضی تحصیل در دورههای دافوس بودند، در این مقطع افزایش یافت.
افزایش تعداد متقاضیان از سوی سپاه پاسداران باعث شد تا با الگوبرداری از دافوس ارتش، دانشکده فرماندهی و ستاد سپاه تأسیس شود تا سپاه هم بهطور مستقل دانشجو در مقطع فرماندهی و ستاد آموزش دهد.
در تأسیس دانشکده فرماندهی و ستاد سپاه تعدادی از افسران و اساتید دافوس ارتش همچون امیر سرتیپدوم نصرتالله معینوزیری، امیر سرتیپدوم عبدالحسین مفید، امیر سرتیپدوم غلامحسین امیربیگی، مرحوم امیر سرتیپدوم موسوی قویدل، مرحوم امیر سرتیپدوم سیروس لطفی و مرحوم امیر سرتیپدوم غلامحسین قرایی جهت اجرای آموزشها و فعال کردن این دانشکده به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی کمک کردند.
در سال ۱۳۶۶ با تصویب قانون جدید ارتش بنا شد با ادغام دافوس نیروهای زمینی، هوایی و دریایی، دافوسی یکپارچه ایجاد شود؛ لذا پس از پایان جنگ و لزوم بازسازی نیروها، تشکیل دافوس یکپارچه با قدری درنگ در سال ۱۳۶۹ محقق شد.
در دافوس ارتش چهار گروه آموزشهای تخصصی زمینی، هوایی، دریایی و پشتیبانی خدمات رزمی و همچنین یک گروه آموزشهای مشترک وجود دارد که هرکدام از این گروهها دارای کمیته آموزش فرماندهی و ستاد، کمیته آموزش تاکتیک یا کمیته آموزش جنگهای نامنظم هستند.
گروههای آموزش تخصصی جنگهای الکترونیک و سایبری، پدافند هوایی در ذیل دانشکده فرماندهی و ستاد و بهعلاوه گروههای آموزش تخصصی، نیروی انسانی، مالی، آموزش، لجستیک (در برنامه درسی دوره فرماندهی و ستاد) و همچنین گروههای آموزش تخصصی (در قالب دورههای غیردافوس)، مدیریت آموزش، مدیریت بحران و ژئوپلیتیک ذیل دانشکده پشتیبانی و ستاد و همچنین دوره فرماندهی عملیات مشترک و مرکب ذیل دانشکده جنگ این دانشگاه وجود دارند.
در ۱۳۷۲ تلاش دافوس پیرامون تطبیق دوره فرماندهی و ستاد با نظام آموزش عالی کشور، منجر به تصویب مدرک کارشناسی ارشد مدیریت امور دفاعی برای دانشآموختگان این دوره در وزارت علوم و آموزش عالی وقت شد. افزون بر این، دافوس نقش مؤثری در بازگشایی دانشگاه عالی دفاع ملی پس از ۱۲ سال وقفه در برگزاری دوره داشت و با تجربه تصویب دوره کارشناسی ارشد مدیریت امور دفاعی، اقدام به تهیه پیشنویس برنامه درسی رشتههای دکتری دفاع ملی و مدیریت راهبردی در دانشگاه عالی دفاع ملی کرد که برای ارتقای تصمیمسازی در سطوح راهبردی کشور (دفاعی و ملی) دارای اهمیت ویژهای است.
افسران ارشد نیروهای مسلح پس از طی دوره دافوس مجاز به استفاده از عنوان «ستاد» بعد از ذکر درجه و نصب آرم مخصوص این دوره بر روی لباس خود هستند که نشانگر ارتقا جایگاه نظامی آنها نسبت به سایر هموندان خود که این دوره را طی نکردهاند است.
دافوس شامل چندین دانشکده مانند دانشکده جنگ، فرماندهی و ستاد و همچنین پشتیبانی و ستاد است یکی از ثمرات این اقدام، ایجاد مرکز بازی جنگ است و در سطح نیروهای مسلح، منحصربهفرد تلقی میشود.
دانشگاه فرماندهی و ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران برای رشد و تعالی خود بهسمت همافزایی دانشی در سطوح ارتش، نیروهای مسلح و ملی مرتبط با حوزه علوم نظامی در تمامی سطوح تاکتیکی، عملیاتی و راهبردی، نرمافزارهای مدیریت اداری، آموزشی، پژوهشی، سامانههای شبیهساز، زیرساخت فیبرنوری و زیرساخت بیسیم حرکت کرده است.
گزارش از سعید امینی
انتهای پیام/4079/
انتهای پیام/