بنزین سایر کالاها را آتش نزند!
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، «مسئولان هم البته دقّت کنند، مواظبت کنند، هرچه ممکن است از مشکلات این کار کم کنند.» این کلیدواژه اصلی موضعگیری رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره افزایش قیمت بنزین بود.
حضرت آیتالله خامنهای درباره سرایت نکردن افزایش قیمت بنزین به سایر کالاها هشدار دادند. ایشان گفتند که این افزایش قیمت موجب افزایش قیمت اجناس و کالاها نشود؛ چون الان گرانی هست، بنا باشد باز اضافه بشود گرانی خب این برای مردم خیلی مشکلات درست میکند، باید مراقبت کنند».
نیمه شب پنجشنبه بود که محمدباقر نوبخت در فرآیندی بسیار نابههنگام اعلام کرد که قیمت بنزین از لیتری یک هزار تومان به 3 هزار تومان افزایش پیدا کرده و سهمیهبندی هم برای سوخت در نظر گرفته شده است. این موضوع بعد از تورمهای افسارگسیخته چند سال اخیر دولت روحانی سبب بروز ناآرامیهایی در سراسر کشور شد.
برخی از تحلیلگران اقتصادی و سیاسی اعتقاد دارند که افزایش قیمت بنزین در زمان کنونی سبب بروز تنش قیمتی در برخی کالاهایی دیگر اساسی مردم خواهد شد. البته دولت گفته که قصدش از حذف یارانه بنزین که مبغلی در حدود 31 هزار میلیارد تومان میشود، کمک به اقشار ضعیف و دهکهای پایین جامعه است.
تجربیات گذشته نشان داده که این گونه ادعاهای دولت زیاد به واقعیت نزدیک نیست. در همان ابتدای سالهای 89 زمانی که دولت احمدینژاد بنزین را از لیتری 400 به یکهزار تومان رساند، برخی کالاهای دیگر هم به تبع آن گران شد. این گرانی سابقه هم داشته است. در دولت هاشمی رفسنجانی که همراه با سیاستهای تعدیل اقتصادی بود، همزمان با افزایش قیمت بنزین تورم به حدود 50 درصد رسید که همان موقع هم آشوبهای در نقاط مختلف کشور رخ داد. همین موضوع در زمان دولت اصلاحات تکرار شد؛ البته دولت هفتم و هشتم زیاد شجاعت ورود به موضوع حذف یارانهها را نداشت.
حذف یارانه از نگاه برخی تحلیلگران اقتصادی بهعنوان جراحی اقتصاد معیوب نفتی نگریسته میشود؛ اما میزان بهرهمندی دهکهای مختلف جامعه از یارانه قیمت بنزین جای بسیار تأمل دارد. از سویی دیگر دولت گفته که ایران رتبه چهارم ارزانترین بنزین جهان را دارد؛ اما بر اساس معیارهای اقتصادی هزینه و درآمد مردم ایران رتبه 53 جهان را به خودش اختصاص داده است.
حسن روحانی هم درباره افزایش قیمت بنزین گفته بود که این گرانی به سود مردم است. او دلیل اصلی خود را قاچاق سوخت میداند؛ البته روحانی پاسخی هم نداده که چرا کارت سوخت به مدت 4 سال در دولت او حذف شد. بنا برگفته بسیاری از کارشناسان عدم وجود کارت سوخت سبب قاچاق بیش از 66 هزار میلیارد تومان سوخت شده است.
بر اساس آمارهای مطالعات انرژی این برآورد میشود که حذف یارانه سوخت به دهکهای ضعیف جامعه که درآمد ثابت و کمی دارند بیشترین لطمه را وارد میکند. میزان بهرهمندی دهکهای اول(ثروتمند) در مقایسه با هزینه کل خانوار بالا است و این حذف یارانه بیشتر سبد خانوادههای ضعیف را نشان میگیرد.
از همین رو بیشترین دغدغه امروز رهبر انقلاب، عموم مردم و بسیاری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی افزایش هزینههای خانوار است. مردم این گلهمندی را دارند که بعد از حذف یارانه بنزین سایر کالاها هم با آن گران میشود. حال باید دید گرانی بنزین کالاهای اساسی مردم را آتش میزند یا خیر؟!
انتهای پیام/4082/
انتهای پیام/