«آپارتاید علمی» یعنی تبعیض در بهرهمندی از دستاوردهای علمی/ خبرنگاران حوزه علم وظیفه سنگینی بر دوش دارند
گروه بینالملل خبرگزاری آنا: جهان امروزه با پدیده نوینی همچون «آپارتاید علمی» مواجه است که یک آسیب بزرگ در حوزه صلح، عدالت و امنیت جهانی به شمار میرود. این مهم میطلبد تا سازمانهای مردمنهاد و مجامع حقوق بشری با نشر و تبیین جایگاه علم، تأثیرپذیری صلح را در راستای برقراری امنیت تبیین کنند.
متأسفانه جمهوری اسلامی ایران یکی از قربانیان بیعدالتی و تبعیض علمی است. عدالت علمی یکی از مفاهیم مورد توجه در مبحث عدالت است. تحریمهای علمی گرچه محدودیتهایی برای کشورمان ایجاد میکند ولی فرصتهایی فراهم کرده است که ما در جریان آزاد علمی به کشوری پویا تبدیل شویم.
علاوه بر این، تحریمها نتوانسته است جوانان ایرانی را از تکاپو بازدارد و محدودیتها باعث شده تا ظرفیتهای داخلی را بیشتر بشناسیم. ایران در حوزههای مختلف دارای برجستگیهایی است و در برخی حوزهها جزو ۱۰ کشور برتر جهان هستیم. با وجود این، ما طرفدار عدالت علمی و جریان آزاد علمی هستیم و امروز علمآموزی در جریان سعادت بخشی بشر مورد توجه جهان اسلام قرار دارد.
داود عامری، دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی در گفتگو با خبرنگار حوزههای دیگر گروه بینالملل خبرگزاری آنا گفت: امروز اساساً بیعدالتی در حوزه علم و علمآموزی یکی از مؤلفههای مخاطرهآمیز صلح و امنیت در جهان است. در واقع نبود عدالت در حوزه علم و علمآموزی و تحریمهای متعدد علمی، جهان را دچار مخاطرات متعددی در حوزه صلح، عدالت و امنیت کرده است.
داود عامری، دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی
وی افزود: مبحث نوپدید «آپارتاید علمی» تلاش میکند عدالت در حوزه علمآموزی را بیش از پیش مورد توجه قرار دهد. امروزه عملاً تحریمهای علمی، انحصارهای علمی و علمآموزی ابزار و قدرتی شده است تا بنگاههای بزرگ اقتصادی در دنیا و قدرتهای سلطهطلب بتوانند قدرت خودشان یا بهتر است بگوییم قدرت تسلط بر ملتها را در دنیا حفظ کنند.
عامری تأکید کرد: اگر ما بتوانیم جریان آزاد علم و علمآموزی را تقویت کنیم شاهد این خواهیم بود که همه ملتها در مسیر توسعه قرار میگیرند، زمینه فقر کم و زمینه عدالت عمومی بیشتر خواهد شد. به نظر میآید ما نیازمند یک حوزه گفتمانی پیشرو هستیم تا بتوانیم مسیر را باز کنیم.
دبیرکل مجمع جهانی صلح اسلامی درباره تعریف دقیق از آپارتاید علمی گفت: تعاریف متعددی از این موضوع وجود دارد، ولی گفتمان تبعیضآمیز در حوزه علم و علمآموزی و بهرهمندی از دستاوردهای علمی را حوزه آپارتاید علمی میدانیم. امروز قدرتهای سلطهطلب در این زمینه پیشگام هستند و در عمل کاری انجام میدهند تا بنگاههای سلطهطلب اقتصادی بر جهان تسلط یابند.
عامری درباره موضوع «ژورنالیسم علمی» و اینکه تا چه حد میتواند در گفتمان صلح و عدالت تأثیر داشته باشد، تأکید کرد: امروزه خبرنگاران علممحور که از آنها به ژورنالیستهای علمی تعبیر میشود، یک قدرت و عامل تأثیرگذار بسیار بزرگ در برابر نظام سلطه محسوب میشوند. رسانه اگر بتواند نقش خود را بهخوبی ایفا کند، میتواند باعث ایجاد بصیرت و ایجاد آگاهی عمومی شود. این ایجاد آگاهی عمومی مسیری را ایجاد خواهد کرد که میتوانیم راه برونرفتی از مشکلات در مواجهه با جهان بیرونی برای خودمان باز کنیم.
انتهای پیام/4033/پ
انتهای پیام/