صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۱۰ - ۱۲ آبان ۱۳۹۸
آنا گزارش می‌دهد؛

وقتی دانشجویان خارجی برای تحصیل به دانشگاه‌های ایرانی روی می‌آورند/ دانشگاه آزاد رکورددار جذب دانشجوی خارجی

28 واحد از مجموعه واحدهای دانشگاه آزاد برای جذب دانشجوی غیرایرانی مشخص شده‌اند و در مقایسه با سایر دانشگاه‌های کشور که دانشجوی غیرایرانی دارند، رکورددار است.
کد خبر : 443039

به گزارش خبرنگار حوزه آموزشی و پژوهشی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، جذب دانشجویان غیرایرانی به دانشگاه‌های کشور به طرق مختلف صورت می‌گیرد. یکی از راه‌های جذب این دانشجویان  پردیس‌ها یا واحدهای بین‌المللی و برون‌مرزی است. در این مسیر دانشگاه‌های دولتی و غیردولتی نظیر آزاد اسلامی و پیام‌نور با راه‌اندازی پردیس‌ها و واحدهای برون‌مرزی اقداماتی انجام داده‌اند که در خور توجه است؛ چراکه توانسته‌اند دانشجوی خارجی بیشتری را نصیب کشور کند و در پی آن ارزآوری مناسبی را به ارمغان می‌آورد.


آمارها نشان می‌دهد که اکنون ۳۹ هزار دانشجوی غیرایرانی در دانشگاه‌های کشور تحصیل می‌کنند که ۲۸ هزار نفر در دانشگاه‌های زیرمجموعه وزارت علوم، 3 هزار در دانشگاه‌های زیر مجموعه وزارت بهداشت و 8 هزار دانشجو نیز در دانشگاه‌های زیرمجموعه دانشگاه آزاد اسلامی مشغول به تحصیل هستند.


تحصیل 11 هزار دانشجوی خارجی در دانشگاه آزاد


علیرضا شیخ‌عطار، معاون بین‌الملل و امور دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی درباره تعداد دانشجویان خارجی در مجموعه (واحدهای داخلی و برون‌مرزی) دانشگاه آزاد اسلامی گفت: «تا پایان سال ۹۷، حدود ۱۱ هزار دانشجوی غیر ایرانی داشتیم، اکنون این رقم به حدود ۱۶ هزار نفر رسیده و پیش‌بینی این است که تا پایان سال جاری، این عدد به ۱۸ هزار دانشجو برسد که در این صورت ما در مقایسه با سایر دانشگاه‌های کشور که دانشجوی غیرایرانی دارند، رکورددار خواهیم بود.»


به گفته وی 28 واحد از مجموعه واحدهای دانشگاه آزاد برای جذب دانشجوی غیرایرانی مشخص شده‌اند که به این دانشجویان خدمات ارائه می‌دهند. همانطور که پیش از این گفته شد دانشگاه آزاد اسلامی علاوه بر واحدهای داخلی در واحدهای برون‌مرزی هم دانشجوی خارجی جذب می‌کند. این دانشگاه اکنون در چهار واحد امارات، افغانستان، لبنان و آکسفورد انگلیس دانشجو جذب می‌کند. این واحدها دانشجویان غیرایرانی یا ایرانیان مهاجر به این کشورها را پذیرش می‌کند.»


واحد آکسفورد البته کمی متفاوت‌تر از بقیه واحدهای برون‌مرزی است، به گفته معاون بین‌الملل و امور دانشجویان غیرایرانی دانشگاه آزاد اسلامی در این واحد دانشگاهی دوره‌های کوتاه‌مدت با همکاری دانشگاه‌های معتبر انگلیسی برگزار می‌شود. این دوره‌ها اکنون در رشته‌های متعدد مدیریت، اقتصاد و حقوق در حال برگزاری است و به‌زودی برگزاری دوره‌های کوتاه‌مدت در رشته‌های مهندسی نیز اضافه می‌شود.


عطار در توضیح بیشتر چگونگی برگزاری این دوره‌ها گفت: «این شیوه، در واقع همان سیاستی است که امروزه در دانشگاه‌های پیشرفته دنیا به چشم می‌خورد که به جای دوره‌های طولانی‌مدت و متداول کارشناسی، ارشد یا دکتری بر دوره‌های کوتاه مدت تمرکز دارند و در پایان آن، گواهینامه‌های تخصصی به شرکت کنندگان ارائه می‌دهند.»


توسعه واحدهای برون مرزی دانشگاه آزاد در کشورهای همجوار


دانشگاه آزاد اسلامی برای جذب بیشتر دانشجوی بین‌المللی کشورهای دیگری را که به لحاظ فرهنگی و دینی نزدیکی زیادی با جمهوری اسلامی دارند، مورد هدف قرار داده است. عطار در این زمینه از ایجاد واحدهایی در عراق، سوریه و عمان خبر داد و گفت: متأسفانه به دلیل مشکلات بوروکراتیک رایج در این کشورها، مراحل طولانی و زمان‌بر شده است؛ اما پیش‌بینی می‌کنیم این واحدها تا پایان امسال راه‌اندازی شوند. شیخ عطار، مبنای رشته‌های قابل ارائه در این واحدها را نیاز کشورهای هدف عنوان کرد.


اخیراً هم این دانشگاه در راستای توسعه فعالیت‌های خود در حوزه بین‌الملل، در ۲ نمایشگاه در کشورهای قزاقستان و جمهوری آذربایجان شرکت کرده و زمینه‌های خوبی را برای جذب دانشجو از این ۲ کشور و البته کشور ارمنستان ایجاد کرده است که به گفته معاون امور بین‌الملل و دانشجویان غیرایرانی رایزنی‌های لازم در این زمینه در جریان است.


اقدامات پیام نور در جذب دانشجوی خارجی


در این میان دانشگاه پیام‌نور نیز برای جذب دانشجویان غیرایرانی همانند دانشگاه آزاد اسلامی در داخل و خارج اقداماتی انجام داده است. براساس گفته رئیس این دانشگاه در ۲ سال گذشته تعدادی مرکز در کشورهای انگلستان، چین، اوکراین، لبنان، سوریه، کره‌جنوبی، اتریش، ژاپن، عراق، کانادا، جمهوری خودمختار نخجوان، گرجستان، قبرس و اسلوونی راه‌اندازی شده است. برخی از نمایندگی‌های غیرفعال نیز نظیر مرکز جمهوری آذربایجان (باکو)، عمان، هندوستان و ترکیه که مدتی با رکود مواجه شده بودند؛ بار دیگر آغاز به کار کرده‌اند.


محمدرضا زمانی نیز از راه‌اندازی نمایندگی‌های ارمنستان (ایروان)، واحد اقلیم کردستان عراق (اربیل - سلیمانیه) و افغانستان (هرات - مزارشریف) خبر داد.


وی برگزاری دوره‌های مشترک تحصیلی و کوتاه‌مدت را از دیگر برنامه‌های دانشگاه پیام نور در حوزه بین‌الملل عنوان و اظهار کرد: «در این باره مذاکراتی با برخی از دانشگاه‌های معتبر جهانی انجام شده و تفاهم‌نامه اولیه نیز با برخی از مراکز به امضا رسیده است.»


دانشگاه پیام‌نور همچنین تعدادی واحد داخلی خود را نیز مأمور جذب دانشجوی غیرایرانی کرده که در این میان می‌توان به واحد تهران جنوب اشاره کرد. قرار است در این واحدها دانشجویان خارجی در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد جذب شوند.


دانشگاه‌های دولتی و پردیس‌های بین‌المللی


در این میان دانشگاه‌های دولتی نیز اقدام به پذیرش دانشجوی غیرایرانی به طرق مختلف کرده‌اند. اگر از بورسیه دانشجویان خارجی در این دانشگاه‌ها بگذریم، پردیس‌های بین‌المللی این دانشگاه‌ها دانشجویان خارجی را جذب می‌کنند. شاخص‌ترین این پردیس‌ها شامل دانشگاه تهران- پردیس جزیره کیش، دانشگاه تهران - پردیس منطقه آزاد تجاری ارس، دانشگاه صنعتی شریف- پردیس کیش، دانشگاه هرمزگان- پردیس قشم، دانشگاه تبریز- پردیس ارس، دانشگاه علوم و فنون دریایی چابهار- پردیس چابهار هستند.


البته آمار دقیقی از تعداد دانشجویان غیرایرانی در این پردیس‌ها در دسترس نیست ولی برای نمونه پردیس بین‌المللی کیش دانشگاه تهران حدود 2 هزار و ۶۰۰ دانشجو، پردیس دانشگاه تهران منطقه ارس حدود 200 دانشجو و پردیس بین‌الملل کیش دانشگاه صنعتی شریف حدود ۷۰۰ دانشجو دارند.


البته براساس هدف برنامه ششم توسعه در بین‌المللی‌سازی دانشگاه‌ها، رسیدن به ۷۵ هزار دانشجوی بین‌المللی ملاک عمل است و دانشگاه‌ها برای رسیدن به این هدف باید مولفه‌های زیادی نظیر امکانات آموزشی و رفاهی خاصی را در نظر گیرند چراکه این دانشجویان می‌توانند به تصویرسازی مناسب از جمهوری اسلامی در جهان کمک کنند. همچنین این دانشجویان زمینه‌ساز تبادلات فرهنگی و علمی برای کشور می‌شوند که در بسیاری از زمینه‌ها می‌تواند اثرگذار باشد. بنابراین سرمایه‌گذاری در این زمینه نتایج فراگیری را به بار خواهد داشت.


انتهای پیام/4040/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر