مخالفت مشکوک AFC و فدراسیون فوتبال ایران برای اجرای VAR
به گزارش خبرنگار حوزه فوتبال گروه ورزشی خبرگزاری آنا، بحث استفاده از کمک داور ویدئویی (VAR) در مسابقات فوتبال از جام جهانی 2018 روسیه اجرایی شد و بعد از خروجی موفقی که این سیستم داشت شاهد اجرای آن در لیگهای معتبر اروپایی، جام ملتهای آفریقا، جام ملتهای آمریکای جنوبی و جام ملتهای آسیا از مرحله یکچهارم نهایی بودیم.
علت مقاومت AFC برای اجرای VAR
باوجود اینکه استفاده از VAR این روزها با موفقیت اجرا میشود اما در لیگ قهرمانان آسیا شاهد اجرای این شیوه داوری نیستیم و دلیل آن دخالت کشورهای عربی در AFC است. این موضوع در مرحله نیمهنهایی لیگ قهرمانان آسیا فصل 2020-2019 باعث اعتراض اعضای تیم السد قطر شد. آنها معتقد بودند وقتی در لیگ ستارگان قطر از فنّاوری VAR استفاده میشود چه دلیلی دارد در لیگ قهرمانان آسیا که دیدارهای معتبرتری است؛ AFC از کمک داور ویدئویی استفاده نمیکند.
اعضای تیم السد معتقد بودند احمد ابوبکر سعید الکاف داور عمانی دیدار تیمشان با الهلال عربستان با اخراج بیدلیل عبدالکریم حسن بازیکن کلیدیشان روی خطایی که در فیلم بازی مشخص شده مستحق کارت زرد هم نبوده، زمینه پیروزی الهلال را رقم زده است. این اعتراض در حالی مطرح شد که این داور عمانی پیش از این در دیدار تیمهای عربستانی با نمایندگان ایران و برخی تیمهای عربی دچار اشتباهات تأثیرگذاری شده بود و داوران عربی دیگری هم وجود داشتند که در سالهای گذشته با اشتباهات فاحش باعث شدند تا نتایجی غیرحقیقی رقم بخورد.
مقاومت AFC برای برگزاری دیدارهای لیگ قهرمانان آسیا بدون استفاده از VAR این شائبه را تقویت میکند که نفوذ کشورهای عربی در کنفدراسیون فوتبال آسیا بهخصوص سعودیها موجب شده تا این کنفدراسیون بهرغم آنکه فیفا اصرار دارد تا در تمامی دیدارهای باشگاهی و ملی در قارههای مختلف به VAR مجهز باشد بدون این سیستم برگزار شد. این اتفاق باعث میشود تا تیمهای عربی که هزینههای فراوانی صرف میکنند تا فاتح لیگ قهرمانان آسیا و رقابتهای ملی قاره کهن شوند، بتوانند از کمک تیم داوری بهره ببرند. صعود به جام جهانی را هم باید به مسابقات مهمی که کشورهای صاحب نفوذ عرب زبان میتوانند در نبود VAR به توفیق آن دست پیدا کنند، اضافه کرد.
شائبههای غیبت VAR در فوتبال ایران
فدراسیون فوتبال ایران پیش از آغاز رقابتهای این فصل باشگاهی تلاش کرد تا با فراخوان از شرکتهای مختلف، استفاده از سیستم کمک داور ویدئویی را در ایران اجرایی کند اما تمامی شرکتهایی که در این فراخوان تست دادند، نمره مردودی گرفتند تا این فصل شاهد استفاده از VAR در ایران نباشیم. فدراسیون با تأخیر 21 روزه نوزدهمین دوره رقابتهای لیگ برتر فوتبال را آغاز کرد و دلیل آن تجهیز ورزشگاهها به استانداردهای مدنظر فیفا و AFC بود اما استفاده از فنّاوری VAR اجرایی نشد چون کنفدراسیون فوتبال آسیا اصراری بر اجرای آن نداشت و این اتفاق در حالی انجام میشود که در لیگهای ژاپن، قطر، کره جنوبی و چین در حال اجراست.
مسئولان فدراسیون که با اصرار موفق شدند ورزشگاههای تیمهای حاضر در لیگ برتر فوتبال را مجهز به استانداردهای مدنظرشان کنند میتوانستند با هزینههای بیشتر سیستم کمک داور ویدئویی را هم در ایران به مرحله اجر درآورند و اگر بحث منابع مالی وجود داشت با مکاتبه با فیفا امکان اجرا شدن آن فراهم میشد اما رایزنی لازم صورت نگرفت تا امروز تیمهای متوسط لیگ برتر اعتراضی بر حق به نبود VAR داشته باشند.
در هفته هشتم لیگ برتر فوتبال تیم داوری دیدار تیمهای استقلال و پارس جنوبی جم با مردود دانستن گل سالم و پنالتی نماینده جم باعث شدند تا آبیپوشان تهران به پیروزی 2 بر صفر دست پیدا کنند. با موشکافی دقیق میتوان به این نتیجه رسید که در بسیاری دیدارهای لیگ و جام حذفی داوران با اشتباهات خود باعث عوض شدن نتیجه مسابقه در بازیهای باشگاهی شدهاند و کمیته داوران با استناد به این موضوع که تمامی تیمها از اشتباهات داوری منتفع و متضرر شدهاند؛ بر این باورند که عدالت در لیگ و جام حذفی اجرا شدهاند در شرایطی که برخی تیمها ناخواسته سود زیادی از داوری بردند و تیمهای وجود دارند که با اشتباهات سهوی داوران بیشتر متضرر شدند.
وجود این تردید که داوران با سوتهای خود زمینه برتری تیمهای بزرگ و پرطرفدار را رقم میزنند شاید با ملاحظه دقیق سوتهای داوران از بین برود ولی هر اشتباه به نفع یکی از تیمهایی که هوادار زیادی دارد ضریب چند برابری در خاطر تیمهای کم طرفدار ایجاد میکند. فدراسیون فوتبال اگر نمیتواند با استفاده از پروژه بومی فنّاوری VAR را در فوتبال باشگاهی ایران اجرایی کند، میتواند از فیفا کمک بگیرد چرا که مشخص نیست AFC چه زمانی استفاده از VAR را در آسیا اجباری کند.
فراموش نکنیم که در آخرین ردهبندی که AFC در خصوص لیگهای برتر کشورهای قاره آسیا انجام داد ایران پس از ژاپن، قطر، کره جنوبی و چین در رده پنجم قرار گرفت تل لیگ کشورمان پس از کشورهایی قرار بگیرد که مجهز به VAR هستند و اگر دو کشور برتر مناطق شرق و غرب آسیا سهمیه 1+3 نمیگرفتند شاید ایران نمیتوانست چنین سهمیهای در لیگ قهرمانان آسیا داشته باشد و فراموش نکنیم کشورهای عربستان و امارات میتوانند با استفاده از این فنّاوری جای ایران را بگیرند.
*بهتر است فدراسیون فوتبال ایران هر چه زودتر دست به کار شود و برای آنکه تیمهای کشورمان در لیگ قهرمانان آسیا سهمیه خود را حفظ کنند استفاده از سیستم کمک داور ویدئویی VAR را به مرحله اجرا درآورد و از سویی دیگر تردید و شک را در فوتبال باشگاهی ایران ریشهکن کند تا تیمها دست از اعتراض به عملکرد داوران بردارند. مسئولان فدراسیون ثابت کردهاند هرگاه بخواهند میتوانند کاری مهم را عملی کنند.
انتهای پیام/4051/4048/
انتهای پیام/