دوئل اخلاق و ضداخلاق در روز تاریخی مجلس
گروه سیاسی ـ زهرا ترابی: بالاخره روز موعود فرار رسید. امروز ـ یکشنبه- طرح برجام به صحن علنی مجلس آمد تا درباره آن تصمیمگیری شود. پیش از این، خبر رسیده بود که نمایندگان دلواپس مجلس قصد آبستراکسیون و نصابشکنی دارند. هرچند صحن علنی امروز مجلس شاهد این حرکت از سوی دلواپسان نبود، آنچه در حواشی متن مجلس اتفاق افتاد، چیزی کمتر از تلاش برای نصابشکنی نبود.
هوای صحن علنی امروز مجلس، گرگ و میش بود و ادبیات حاکم بر آن چنان دلگیرکننده که صدای علیاکبر صالحی را درآورد و باعث شد سکوتش را بشکند. صالحی که از سوی یکی از دلواپسان به اعدام تهدید شده بود، در نطق خود از تریبون مجلس گفت: برخی امروز با قسم جلاله میگویند که سیمان رویت میریزیم و در همان راکتور اراک دفنت میکنیم.
در همینباره خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، با چند تن از نمایندگان مجلس و صاحبنظران عرصه سیاسی گفتوگو کرده است:
آصفی: در فضای امروز مجلس مشخص بود مخالفان و موافقان به دنبال چه هستند
سخنگوی وزارت امور خارجه در دوره اصلاحات درباره تصویب کلیات طرح برجام در صحن علنی مجلس گفت: با توجه به فضایی که امروز در مجلس برقرار بود برجام تایید شد، البته آراء نشان میدهد که موافقان و مخالفان به دنبال چه هستند.
حمیدرضا آصفی، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه، در گفتوگو با آنا، درباره فضای امروز مجلس که بررسی طرح برجام در دستور کار بود، گفت: فضای امروز مجلس، فضای خاص و مهمی بود و طرفین با پافشاری بر مواضع خود خیلی جدی حرکت میکردند و همچنین خیلی قاطعانه از مواضع خود در این باره دفاع کردند. به نظر من، فضای امروز مجلس فضای خیلی خوب و آزادی بود. فضای مجلس باید به همین شکل باشد و با این روش منافع ملی و مردمی را دنبال کنند.
وی با اشاره به اینکه نمایندگان باید با ادبیات محکم حرف بزنند، اظهار کرد: نمایندگان مجلس، وکلای مردم هستند و با رأی مردم پا به مجلس گذاشتند؛ بر این اساس، باید محکم حرف بزنند و از حق مردم دفاع کنند؛ ولی این محکم حرف زدن خیلی متفاوت است با ادبیاتی تند و اهانتآمیزی که برخی استفاده میکنند و در شأن مجلس و نمایندگان آن نیست. میتوانند دوستانه و با آرامش، مطلب خودشان را مطرح و بررسی کنند. هیچکس با دوستانه و آرام حرف زدن از کارش پشیمان نمیشود و حتی خیلی هم مفید است.
وی ادامه داد: اگر نمایندگانی فضا را به سمت تنش ببرند، قطعا جواب نمیگیرند و همه چیز علیه آنها تمام میشود.
آصفی درباره تصویب کلیات طرح برجام در صحن علنی مجلس گفت: با توجه به فضایی که امروز در مجلس برقرار بود، برجام تأیید شد؛ البته آرا نشان میدهد که موافقان و مخالفان به دنبال چه هستند.
سفیر پیشین ایران در فرانسه تأکید کرد: در حال حاضر آنچه مهم و حساس است حمایت دولت و مجلس از طرح برجام است که باید با همدلی و وحدت و البته با کار کارشناسانه انجام شود.
آصفی در پایان خاطرنشان کرد: باید توجه داشت دشمن در کمین است تا از اختلافات و منازعاتی که بین قوا صورت میگیرد، بیشترین بهره را ببرد.
منصوریآرانی: امروز دوئل اخلاق و ضداخلاق را در مجلس ایران شاهد بودیم
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت که امروز دوئل اخلاق و ضداخلاق را در مجلس ایران شاهد بودیم و این برجستهترین نکته امروز بود.
عباسعلی منصوریآرانی در این باره به آنا اظهار کرد: متأسفانه شاهد جلسه اخلاقی در جلسه علنی امروز نبودیم و سقوط اخلاق را شاهد بودیم.
وی افزود: متأسفم که رذائل اخلاقی بین ما مسئولان در حال فزونی است. نقطه برتری ما نسبت به سایر حکومتهای دنیا همین رعایت اخلاق بود ولی امروز اخلاق خوبی را شاهد نبودیم. اگر اخلاق در این کشور از بین برود دیگر تمایزی بین ما و دیگران باقی نمیماند.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس درباره رویکرد خاص علی لاریجانی رئیس مجلس در جلسه علنی امروز بهارستان تصریح کرد: آقای لاریجانی راهی غیر از این نداشت و باید از حیثیت مجلس، مذاکرهکنندگان و همه تلاشگرها در این زمینه دفاع میکرد. آقای لاریجانی فشار زیادی را متحمل شد و چارهای جز این نبود.
منصوریآرانی همچنین درباره اظهارات علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: آقای صالحی خالصانه و دلسوزانه سخنرانی کرد و حرفهایش بر دل نمایندگان نشست. مردمی که جلسه امروز را دنبال کردند بهترین قضاوتکننده هستند.
فتاحی: با برخی نمایندگان توافق کردیم تا مخالفان در سخنان صالحی ممانعت ایجاد نکنند/ امروز روزی تاریخی در تاریخ مجلس بود
همچنین، نماینده مردم ارومیه در مجلس، درباره فعالیتهایش در جلسه علنی امروز مجلس گفت: بنده و آقای پیرمؤذن و چند نفر دیگر از نمایندگان به این جمعبندی رسیده بودیم که اجازه ندهیم مخالفان طرح در سخنان آقای صالحی اخلال ایجاد کنند، امروز واقعا نفسگیر و سخت بود، به لطف خداوند توانستیم از این روز سخت عبور کنیم.
عابد فتاحی در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، اظهار کرد: در طول انقلاب اسلامی در اکثر مجالس جلسات علنی ویژه به چشم میخورد ولی جلسه علنی امروز مجلس یکی از پرشورترین جلسات علنی تاریخ مجالس ایران بود.
وی افزود: مخالفت مخالفان طرح برجام، موافقت موافقان آن و دفاع دولت همگی خاص بودند؛ اخلالهایی که برخی در جریان تصویب این طرح ایجاد میکردند را هیچگاه حداقل در مجلس نهم شاهد نبودیم.
رئیس فراکسیون اهل سنت در مجلس با اشاره به سخنان علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: حمایت آقای صالحی فوقالعاده بود، او امروز یک نطق تاریخی در مجلس داشت، همه میدانند که آقای صالحی صرفا متعلق به دولت روحانی نیست چراکه وی وزیر امورخارجه دولت قبل هم بود.
وی همچنین درباره رفتار برخی نمایندگان و اخلالهایی که در جلسه علنی امروز مجلس ایجاد میکردند، ادامه داد: نمایندگان عصاره ملت هستند و برای اینکه مجلس در رأس امور باشد باید در همه مقاطع در جایگاه عصاره ملت قرار گیرد، مخالفان توافق هم باید منافع ملی کشور را در نظر گیرند.
فتاحی خاطرنشان کرد: عدهای تندرویهای زیادی داشتند، نباید اینگونه رفتار میکردند؛ این رفتارها مورد پذیرش ملت ایران نیست و همواره میخواهند نمایندگان شأن و جایگاه مجلس را حفظ کنند. نباید به گونهای عمل شود که جایگاه مجلس زیر سؤال برود.
ابطحی: امروز در مجلس از ادبیات حاکم بر دولت احمدینژاد علیه صالحی استفاده کردند
محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاحطلب و معاون پارلمانی دولت اصلاحات معتقد است آنچه امروز در مجلس اتفاق افتاد، «نه» بلند نمایندگان ملت به یک اقلیت پرسر و صدا بود.
ابطحی در گفتوگو با آنا، گفت: فضای امروز در کل مجلس فضای خوب و خوشایندی بود. فعال بودن مجلس در یک طرح ملی نشان از آن دارد که ما یک مجلس زنده و دموکراتیک داریم و میخواهیم در این مجلس طرحی را تصویب کنیم که به خاطر منافع ملی و مردم است؛ همانطور که رهبر انقلاب اسلامی بارها مطرح کردند.
وی ادامه داد: اقدامی که امروز در مجلس صورت گرفت میتوان گفت این بود که وکلای خانه ملت به برخی از نمایندگان نه بلند گفتند. این حرکت نشان از دارد که این طرح ملی را توانستند از راه دیپلماتیک دنبال کنند.
معاون پارلمانی رئیس دولت اصلاحات درباره ادبیات توهینآمیزی که از سوی برخی نمایندگان مجلس علیه وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی استفاده شد، گفت: این نوع ادبیاتی که در صحن علنی مجلس و حتی خارج از مجلس استفاده میشود، دور از انتظار نبود؛ البته این موضوع را اضافه کنم که در دولت نهم و دهم چنین ادبیات علیه دولت نبود.
ابطحی افزود: به نظر من، این نوع تهدیدات و اهانتها را نباید جدی گرفت. در همه جای دنیا نمایندگانی هستند که از ادبیات تند استفاده میکنند و این موضوع را خطر نمیدانم. البته این نوع بیان و این نوع ادبیات کار قشنگ و جالبی برای یک پارلمان نیست. شاهد هم بودیم که استفاده از این نوع ادبیات تأثیری بر تصویب برجام نداشت.
وی در پاسخ به این سؤال که «چرا این نوع ادبیات در دولت احمدینژاد استفاده نمیشد؟»، اظهار داشت: در دولت احمدینژاد این نوع ادبیات خیلی رایج بود البته در خود دولت دیده میشد ولی این اهانتها علیه دولت نبود، بلکه در حمایت از دولت بود. رابطه دولت احمدینژاد و این افراد جدی بود گرچه اکنون برخی از آنها پشت احمدینژاد را خالی کردهاند.
ابطحی با اشاره به اینکه مجلس دوره بعد، مجلس میانهروی است، عنوان کرد: مردم ایران از ادبیات تند و افراطی خسته شدند و تصور میکنم آینده مجلس معتدلتر شکل میگیرد.
انتهای پیام/