صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۱۰ - ۱۵ مهر ۱۳۹۸
امیر سرتیپ فراوانی در گفتگو با آنا:

«پدافند گنبدی» به مقابله با انواع تهدیدات سایبری و سخت می‌پردازد

مشاور فرماندهی قرارگاه پدافند هوایی ارتش، پدافند گنبدی را اصطلاح مرسوم در دنیا عنوان کرد که برای مقابله با انواع تهدیدات سایبری و سخت به‌کار می‌رود.
کد خبر : 429254

به گزارش حوزه امنیتی و دفاعی گروه سیاسی خبرگزاری آنا، سامانه پدافند هوایی کشورمان با طراحی و ساخت انواع تجهیزات دفاعی در حوزه کشف و مقابله در زمره کشورهایی قرار گرفته که توانسته پدافند گنبدی را بسط و توسعه دهد. در حوزه پدافند گنبدی انواع و اقسام رادارها، پهپادها، موشک‌ها و هواپیماها و از همه مهم‌تر اخلالگرها قرار می‌گیرد.


امیر سرتیپ قاسم فراوان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری آنا، درباره مزایا و کارکرد پدافند گنبدی، تصریح کرد: ما باید کاری انجام دهیم تا فضای کشور را از هر نوع تهاجم مصون نگاه داریم؛ لذا تشکیل پدافند گنبدی با هدف حفظ امنیت آسمان کشورمان مطرح شده که در این نوع پدافند نه‌تنها پدافند موشکی بلکه پدافند سایبری هم به‌کار گرفته می‌شود.



وی افزود: برای تأمین امنیت فضای کشورمان باید در کنار پدافند موشکی، امواج الکترومغناطیس به‌صورت اکتیو(فعال) و پسیو(غیرفعال) آن‌چنان هم‌پوشانی داشته باشند تا هر جنبنده‌ای که وارد فضای نظارتی و مسئولیتی کشورمان می‌شوند، بلافاصله کشف شوند.




آخرین دستاورد راداری کشورمان در حوزه رادارهای پسیو، سامانه راداری پسیو «معین۴۰» است که قابلیت کشف اهداف ریزپرنده و موشک‌های کروز در محیط‌های شهری و پیرامون آنها را دارد. ویژگی رادارهای پسیو نسبت به رادارهای اکتیو این است که بدون انتشار امواج از فرستنده و تنها با دریافت بازتاب فرکانس‌های دریافتی ناشی از فرستنده‌های دیگر مانند فرستنده‌های رادیویی و تلویزیونی به اهداف، آنها را کشف می‌کند و به دلیل عدم وجود فرستنده، کشف این رادار توسط هواپیماها و سامانه‌های جمع‌آوری اطلاعات دشمن ممکن نیست.




مشاور فرماندهی قرارگاه پدافند هوایی کل کشور با بیان اینکه وقتی هدفی کشف شد، باید با سلاح‌هایی به مقابله با اهداف کشف‌شده متعارف، غیرمتعارف و مخفی از رادار پرداخت، خاطرنشان کرد: همچنین در خصوص تهاجمات موشکی باید مقابله موشک در برابر موشک انجام شود که مهم‌ترین قسمت دفاع محسوب می‌شود.


پدافند غیرعامل زیرمجموعه پدافند گنبدی محسوب می‌شود



فراوان درباره جایگاه نبردهای سایبری در سیستم پدافند گنبدی تأکید کرد: نبرد سایبری جزئی از پدافند غیرعامل به شمار می‌رود و خود پدافند غیرعامل هم زیرمجموعه پدافند گنبدی محسوب می‌شود؛ لذا زمانی می‌توان ادعا کرد آسمان کشورمان امن است که توانایی مقابله با تهدیدات جنگ الکترونیک و نبردهای سایبری را در کنار مقابله با تهدیدات هوایی و موشکی داشته باشیم.




اخلالگرهای «شاهین» نمونه‌ای از سلاح‌های مقابله با تهدیدات سایبری هستند که در سه نمونه کوله‌ای، استقراری و دستی با بردهای دو تا ۱۰ کیلومتر و قابلیت اخلال بر روی امواج ماهواره‌ای به تولید انبوه رسیده است. این اخلالگر ظاهری مانند سلاح انفرادی البته با ابعادی بزرگتر داشته و به‌دلیل بُرد بالا، بر روی آن دوربین هدف‌گیری تعبیه شده است.


همچنین دیگر عضو خانواده اخلالگرهای ارتباطی «شاهین» اخلالگر محمول بر پهپاد است که قابلیت اخلال در ارتباط پهپادها، مولتی روترهای جاسوسی و بمب‌افکن در محدوده فرکانسی ۲۰ تا ۵۲۰ مگاهرتز را دارد.




وی در پاسخ به این پرسش که چگونه اصطلاح پدافند گنبدی وارد ادبیات نظامی شد، گفت: پدافند گنبدی از ارتفاع صفر شروع می‌شود و تا فضا را پوشش می‌دهد که در ادبیات نظامی جمع بر مرکز محسوب می‌شوند؛ یعنی هرچقدر به سمت فراتر از سطح زمین یا آسمان پیش می‌رویم نسبت سطح در مقایسه با ارتفاع مقیاس کوچکتری پیدا می‌کند؛ بنابراین نمی‌توان به‌صورت یک استوانه از ارتفاع، سطح را رصد کرد، پس باید جمع بر مرکز انجام شود تا هرچقدر ارتفاع شیء حمله‌ور بالاتر رود در یک نقطه پیک آسمان ایران رصد می‌شود، که این را در فضای ذهنی به یک گنبد تشبیه شده است.


دفاع گنبدی به مقابله با تمامی عوامل تهدیدزا می‌پردازد


کارشناس مسائل پدافند هوایی افزود: به زبان ساده‌تر وقتی یک ظرفی را برعکس روی فضای کشورمان قرار دهید، یک ظرف فرضی و بسیار بزرگی است که چنین حالتی از نظر دفاع شکل می‌گیرد؛ بنابراین اگر دفاع استوانه‌ای باشد قسمت وسط فقط پوشش داده می‌شود، اما در دفاع گنبدی تمامی عوامل پوشش داده می‌شود.



به گفته فراوانی؛ پدافند گنبدی نوعی فضای ترسیمی و ذهنی است که در میان کشورها مرسوم شده است که با ترسیم چنین گنبدی به‌دنبال تأمین امنیت جوی هستند.


وی افزود: در پدافند گنبدی مقابله از ارتفاع کم شروع و تا بالاترین ارتفاع ادامه دارد و پدافند عامل و غیرعامل را شامل می‌شود.


اساس پدافند گنبدی زمین‌پایه است


استاد دانشگاه پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران اساس پدافند گنبدی را زمین‌پایه عنوان و خاطرنشان کرد: البته این بدین معنا نیست از سامانه‌های هوایی مانند هواپیماهای بدون سرنشین، هواپیماهای با سرنشین، موشک‌های هواپایه و موشک‌های ساحل به دریا غفلت کنیم، بلکه در پدافند گنبدی تمامی این سامانه جزء پدافند عامل محسوب می‌شوند و کاربردی هستند.


فراوان افزود: در پدافند گنبدی می‌توان برای جمع‌آوری اطلاعات اپتیکی، تصویری و مقابله از انواع «کوادکوپترها»، «کوادروترها»، «هلی‌شات‌ها» و «مولتی‌روترها» استفاده کرد.



وی با بیان اینکه در گذشته به تکمیل فرآیند پدافند گنبدی دست نیافته بودیم، گفت: در گذشته فقط توسط رادارهای بیسیک و استقراری به‌طور 360 درجه از فضای کشورمان مراقبت می‌کردیم و برای مقابله با تهدیدات از هواپیما و موشک‌های زمین به هوا استفاده می‌شد، اما امروز با تشکیل پدافند گنبدی چرخه پدافندی کشورمان توسط پدافند غیرعامل مانند دفاع سایبری و الکترومغناطیسی و پدافند عامل مانند موشک‌ها، هواپیماها و پهپادها تکمیل شده و ضروری است در زمان و مقاطع مختلف بیشتر تکمیل‌ هم شود.


به گفته فراوان؛ به دستاوردهایی دست پیدا کرده‌ایم که امروز توان کشف و مقابله با حجم عظیمی از تهدیدات وجود دارد.


 مشاور فرماندهی قرارگاه پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران گفت: خوشبختانه امروز در بخش هوانوردی موفقیت‌هایی را در حوزه طراحی و ساخت انواع بالگردها و هواپیماهای شکاری داشته‌ایم که به کمک‌ دانشگاه‌ها به این نقطه رسیده‌ایم.


انتهای پیام/4079/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر