پاسخ استانداران به نگرانیها درباره نفوذ سیاستهای احمدینژادی به دولت یازدهم
برای نمونه، از یازده کرسی فرمانداری استان لرستان 5 کرسی در اختیاری افرادی است که در دولت احمدینژاد توانسته بودند مناصب مدیریتی را بهدست آورند و در دولت حسن روحانی نیز با یک جابهجایی به سمت فرمانداری رسیدهاند. علاوه بر این سه شهرستان استان لرستان نیز فرماندارانی دارد که سابقه اعتدالی و اصلاحطلبی مشخصی ندارند.
جابهجاییهایی از این دست در دو سال اخیر با فعالان سیاسی حامی دولت روبهروه شده است. مرتضی مبلغ، معاون سیاسی وزیر کشور دولت اصلاحات، در این زمینه معتقد است که در دو سال اخیر در سیاست داخلی به ویژه در مورد وزارت کشور کمتوجهی شد. به نظر مبلغ «اینکه از گذشته مدیری بماند و با سیاستهای جدید کار کند بلامانع است و اتفاقا استفاده از تجربه مدیران و ثبات مدیران خوب است؛ اما اینکه کسانی که دولت و سیاست آن را قبول ندارند و حتی تخطئه میکنند این بخواهد بماند، یک نوع تناقض و خودزنی است که اتفاق افتاده است.»
به طور کلی رویکرد استانداران درباره تغییر مدیران سیاسی دولت قبل متفاوت است. برای نمونه، استان فارس 29 فرمانداری دارد که بررسیهای خبرنگار آنا نشان میدهد از این تعداد 11 نفر در دولت احمدینژاد سابقه تصدی پست مدیریت سیاسی یا استانی داشتند. این ترکیب سیاسی در استان فارس که میراث زمان سیدمحمد احمدی اولین استاندار فاس در دولت روحانی است با آمدن محمدعلی افشانی به این استان، این ترکیب تغییر کرد و فرماندارانی که از دولت قبل سمت داشتهاند، برکنار شدند.
این در حالی است که محمدحسین مقیمی، معاون سیاسی وزیر کشور در همایش استانداران سراسر کشور، خطاب به مدیران سیاسی دولت هشدار داد که مردم منتظر تغییرات در همه ابعاد اجرایی کشور هستند. از طرفی طی ماههای اخیر نیز مسئولان وزارت کشور بارها تأکید کردهاند که مدیران سیاسی غیرهمسو با دولت تغییر خواهند کرد.
بسیاری از هواداران دولت یازدهم بر این باورند که بدنه سیاسی وزارت کشور در استانها و شهرستانها همگام با دولت تدبیر و امید نیست و جریان سیاسی در فرمانداریها اگر در جهت رویکردهای دولت قبلی نباشند چندان به سمت اهداف اعلامی حسن روحانی هم حرکت نمیکند.در همین راستا، چندی پیش حسینعلی امیری، سخنگوی وزارت کشور، به فرمانداران غیرهمسو هشدار داد که دولت اصراری به حضور فرمانداران و استاندارانی که نتوانستند سیاستهای ابلاغی را اجرا کنند، ندارد. امیری با اشاره به گذشت دو سال از عمر دولت تدبیر و امید تأکید کرد که شرایط اقتضا میکند، کارنامه مدیرانی که از سوی دولت منصوب شدهاند، مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد. سخنگوی وزارت کشور اعلام کرده است که دولت در پایان طرح ارزیابی کارنامه فرمانداران و استانداران، اصراری به حضور کسانی که نمره لازم را کسب نکردهاند و نتوانستند سیاستهای اعلامی را اجرا کنند، ندارد. آنچه در ادامه میخوانید مجموعهای از گفتوگو با استانداران در این باره است.
استاندار اردبیل: فرمانداران بهجامانده از دولت قبل مجری سیاستهای دولت یازدهم هستند
در همینباره استاندار اردبیل در گفتوگو با آنا به انتقادات مطرح شده درباره مدیران سیاسی این استان پاسخ میدهد.
شما در استان اردبیل برنامهای برای تغییر مدیران سیاسی ندارید؟
خبر جدیدی نیست. اما بهصورت طبیعی وقتی دولتها تغییر میکنند، تعدادی از مدیران عمدتا سیاسی که غیرهمسو هستند تغییر میکنند. ما در استان خودمان تعدادی از مدیران را تعویض کردهایم و تعدادی از مدیران به مدیریت خودشان ادامه میدهند. طبیعتا جابهجایی و تعویض مدیران موضوعی نیست که خاتمه داشته باشد؛ بلکه عملکردی است. ممکن است حتی مدیری در دولت جدیدی نصب شده باشد ولی به لحاظ عملکردی مدیر توانمندتری جایگزین آن شود.
ارزیابی شما از مدیران سیاسی استان اردبیل چیست؟
ارزیابی من از مدیران سیاسی مثبت است. ما مدیر سیاسیای داشتیم که یک ماه پیش جابهجا شد و تا آن زمان به کار خود ادامه میداد. عرض کردم عمدتا جابهجایی مدیران مبتنی بر عملکرد است تا سوگیری سیاسی.
در دو سال گذشته نسبت به عدم همراهی بدنه سیاسی وزارت کشور با سیاستهای حسن روحانی انتقاداتی مطرح شده است. پاسخ شما به این انتقادات چیست؟
شعار انتخاب شده دولت آقای روحانی اعتدال است و ما هم همین رویه را در استان در پیش گرفتیم و از مدیران در شهرستانها هم همین انتظار را داریم. به اعتقاد من استانداران در اتخاذ مشی اعتدال موفق بودند.
مدیر سیاسی یا فرمانداری در استان اردبیل دارید که در دولت قبل هم فرماندار بوده باشد؟
بله.
با عملکرد آنها مشکلی ندارید؟
نه، مشکلی نداریم.
ولی گفته میشود که مدیران سیاسی دولت قبل، ارادهای برای اجرای سیاستهای دولت روحانی ندارند؟
نه الزاما به این معنی نیست. مشی اعتدال مورد نظر است و دوستانی که مشی اعتدالی داشته باشند، حتما مورد استفاده قرار میگیرند و بر اساس اصل شایستهسالاری که دکتر روحانی در برنامههای انتخاباتی اعلام کرد، اقدام میشود.
اما فعالان سیاسی استان شما منتقد عملکرد برخی از این فرمانداران هستند.
فرماندار مجری سیاستهای عمومی دولت است. هیچ فرمانداری نمیتواند بدون اینکه مجری سیاست عمومی دولت باشد ادامه کار بدهد و اصلا وجود چنین فردی در جایگاه فرماندار، نقض غرض است. البته ما فرمانداری داریم که در دولت قبل بوده و الان هم هست و به اعتقاد من مجری سیاستهای دولت است.
شما چه برنامه جدی برای اجرایی شدن هدفها و برنامههای سیاسی دولت روحانی در دو سال آینده دارید؟
ما تمام تلاش خود را کردیم که نیروهای مؤمن به نظام، معتقد به قانون اساسی و کسانی که التزام کامل به اسلام داشته باشند را برای سمت مدیریت سیاسی انتخاب کنیم و همچنین شایستهسالاری و دارا بودن تجربه مدیریتی متناسب برای ایفای مسئولت را مد نظر قرار دادیم. به اعتقاد من این ویژگیها را اگر درباره مدیران لحاظ کنیم، مشکل خاصی نخواهیم داشت.
استاندار مرکزی: فرمانداران احمدینژاد، انگیزهای برای پیاده کردن سیاستهای دولت تدبیر و امید ندارند
زمانیقمی که بعد از محمدحسین مقیمی، معاون سیاسی کنونی وزارت کشور، عهدهدار سمت استانداری مرکزی شد، معتقد است، فرمانداران دولتهای نهم و دهم انگیزهای برای پیاده کردن سیاستهای دولت تدبیر و امید ندارند و باید هرچه زودتر جای خود را به عناصر معتقد به دولت بدهند.
استاندار مرکزی در پاسخ به انتقادات گروههای اصلاحطلب از عملکرد سیاسی وزارت کشور میگوید که اگر دقت کنید مدتی است که سمت و جهت انتصاب استانها هم بیشتر به نفع سیاستهای دولت است و انتصاب جناب آقای اسدالله رازانی به استانداری کرمانشاه نیز در همین راستاست.
طی این مدت مسئولان ارشد وزارت کشور هشدارهایی دادهاند مبنی بر اینکه اگر مدیری همسو با سیاست دولت تدبیر و امید نباشد، تغییر خواهد کرد. شما در این راستا برنامهای برای تغییر مدیران سیاسی استان مرکزی دارید؟
مطلب روشن است. وقتی دولتی مستقر میشود، سیاستهایی دارد که باید بر اساس آنها کشور را اداره کند. پرواضح است که عناصر و اشخاصی میتوانند این سیاستها را خوب اجرا کنند که به آنها اعتقاد داشته باشند. بنابراین اعتقاد به سیاستها و توانمندی، دو مؤلفهای است که باید برای گزینش مدیران مورد عنایت باشد و علیالقاعده دولت تدبیر و امید هم با سیاست مشخصی مستقر شده است.
قطعا سیاست دولت تدبیر و امید، سیاست دولت نهم و دهم نیست و چون آن سیاستها نیست باید عناصری معتقد به همین سیاستها و توانمند در حوزه اجرا بیایند که این سیاستها را که چیزی جز خواست و اراده مردم نیست پیاده و اجرا کنند. اتفاق 24 خرداد یک صدای بسیار روشنی برای کنار گذشتن بسیاری از سیاستهای دولتهای نهم و دهم بود. ترجمه حضور مردم در 24 خرداد، همین سیاستهای حوزه اقتصاد، سیاست داخلی و سیاست خارجی و حتی حوزههای اخلاقی است.
طبیعتا همه مدیران باید همجهت باشند به این معنا که با تمام توانشان برای پیاده شدن خواست مردم بیایند و برای پیاده شدن اهداف و سیاستهای دولتی که خود مردم مستقر کردند، تلاش کنند.
در زمان آقای مقیمی در استان مرکزی، اقدامات خیلی خوبی صورت گرفت و بخش عمده کار انجام شده است. البته یک بخشی هم دارد که تغییرات ادامه پیدا میکند و مدیران و عناصری که اعتقادی به اجرای سیاستهای دولت تدبیر و امید نداشته باشند، باید جای خود را به عناصر توانمند، مجرب، متعهد و البته معتقد به سیاستهای دولت تدبیر و امید بدهند. من هم این مسئله را مد نظر داشتهام و تغییراتی انجام دادهام و حتما از این بعد هم تغییراتی اعمال خواهم کرد.
طی دو سال گذشته، همواره این انتقاد مطرح بوده است که بدنه سیاسی وزارت کشور که شامل مدیران ارشد استانی میشود در راستای اهداف دولت حسن روحانی فعالیت نمیکنند. پاسخ شما به این انتقادات چیست؟
من از جانب وزارت کشور حرف نمیزنم. اما از جانب استانداری مرکزی میتوانم بگویم که وزارت کشور کاملا دست مرا برای تغییرات در راستای سیاستهای دولت تدبیر و امید باز گذاشته است و جناب آقای رحمانیفضلی هم به من تأکید کرده است که برای اجرای سیاستهای دولت در هر زمینهای که برای تغییرات تصمیمی گرفتید، میتوانید کار خود را پیش ببرید. من از این بابت تشکر میکنم.
اگر دقت کنید مدتی است که سمت و جهت انتصاب استانها هم بیشتر به نفع سیاستهای دولت است و همین انتصاب جناب آقای رازانی که برای استانداری کرمانشاه صورت گرفت، مطمئنم منشأ تحولات خوبی در استان کرمانشاه میشود، چون جناب آقای رازانی از عناصر بسیار متعهد و مجرب و قدیمی وزارت کشور است.
هم آقای مقیمی معاون سیاسی وزارت کشور و بیش از همه آقای رحمانیفضلی تأکید کردهاند و دست استانداران را باز گذاشتهاند و من امیداورم که اگر نقصی در این زمینه است هرچه زودتر رفع شود.
طبیعی است که فرمانداران دولتهای نهم و دهم انگیزهای برای پیاده کردن سیاستهای دولت تدبیر و امید ندارند و به نظر من اینها باید هرچه زودتر جای خود را به عناصر معتقد به دولت بدهند.
آیا موانع محلی برای تغییرات وجود دارد؟
همه آقایانی که منشأ بروز و ظهور وضع کنونی بودند و در دولتهای نهم و دهم دستی در اجرا داشتند، امروز حتما عامل فشار به دولت هستند. جالب است همان کسانی که بسیاری از مشکلات امروز از جمله بیکاری نتیجه سیاستهای غیرمنطقی خودشان است، امروز طلبکار این دولت شدهاند.
تمام تلاش دولت این است که اوضاع را به نفع خواست مردم تغییر دهد. در این حال با موانع و انتقاداتی روبهروست و این امکان وجود دارد که مخالفان در مقابل هر عنصری که برای اجرای سیاستهای دولت بخواهد وارد دولت شود، نق بزنند و جوسازی کنند.
شما در ادامه کار خود در استانداری مرکزی برنامه مشخصی برای اعمال تغییرات دارید؟
از فرماندارانی که در زمان آقای مقیمی چیده شدند، من راضی هستم. چرا عنصری را که قبولش دارم تغییر بدهم؟ ولی در مدیران کل و بعضی از دستگاههای اجرایی که وزارتخانههای آنها باید تصمیم بگیرند، مذاکره کردم و تعدادی را تغییر دادهام و یک تعدادی را هم تغییر خواهم داد.
استاندار لرستان: فرماندارانی که از دولت قبل ماندهاند، از همان زمان هم به اصلاحات اعتقاد داشتند
«هوشنگ بازوند» استاندار فعلی لرستان نیز در دولت احمدینژاد، سابقه مدیریتی داشته است. بازوند از سال 92 با پایان یافتن عصر احمدینژادیها، صندلی معاونت عمرانی استانداری مرکزی در دولت سابق را رها کرد و به کاروان تدبیر و امید حسن روحانی پیوست. وی در دولت سابق دو بار پست معاون استانداری را برعهده گرفت که یک بار در لرستان طی سالهای ۱۳۸۴تا ۱۳۸۶ و یک بار هم در استان مرکزی طی سالهای ۱۳۸۶ تا ۱۳۹۲ معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری بود.
استاندار لرستان در گفتوگو با آنا به انتقادات درباره وضع مدیریت سیاسی این استان پاسخ داده است.
انتقاداتی به عملکرد مدیران سیاسی استان شما که در دولت قبل مسئولیت داشتهاند، مطرح است. این در حالی است که در بیشتر استانها، فرمانداران دولت قبل کنار گذاشته شدهاند. شما برنامهای برای تغییر این فرمانداران ندارید؟
مدیرانی که از دولت قبل بودند از جاهای دیگری شناسایی کردیم. اینها مدیرانی هستند که کاملا سیاستهای دولت را قبول دارند و از قبل هم که بودند گرایششان اصلاحطلبی بود.
اما گروههای حامی دولت و اصلاحطلبان، منتقد عملکرد برخی مدیران و فرمانداران از جمله فرماندار بروجرد هستند.
شاید نسبت به مدیران اعتراض باشد ولی فرماندارن نه! چون اتفاقا همان گروههای همسو با دولت، همه با فرماندارن موافق هستند. اتفاقا خیلی از اصلاحطلبان بروجرد حامی فرماندار فعلی هستند. همین فرمانداری که شما از آن صحبت میکنید در سال 84 رئیس ستاد آقای هاشمی رفسنجانی بوده است.
طی دو سال گذشته همواره این انتقاد مطرح بوده است که بدنه سیاسی وزارت کشور که شامل مدیران ارشد استانی میشود در راستای اهداف دولت حسن روحانی فعالیت نمیکنند. پاسخ شما چیست؟
افرادی در وزارت کشور و ریاستجمهوری حضور دارند که بررسی میکنند و حواسشان به مسائل است. اما اگر یک گروهی که بنا به دلایل خاص یکشبه طرفدار آقای روحانی شده است، بخواهد اظهار نظر کند، این اظهارنظر و اعتقاد آنهاست و اهمیتی ندارد. در ریاستجمهوری قطعا بخشهایی هستند که این موضوعات را بررسی میکنند، اگر مواردی باشد آنها تذکر میدهند.
انتهای پیام/