روایت ساکنان قندوز از نبرد با طالبان
به گزارش خبرنگار گروه بینالملل خبرگزاری آنا به نقل از الجزیره انگلیسی، درحالیکه ارتش و نیروهای امنیتی افغانستان تلاش میکنند شبهنظامیان طالبان را از قندوز به عقب برانند، کریم احمدی، ساکن 34 این شهر شمالی افغانستان، در داغ از دست دادن عمویش نشسته است. او که بهسختی میتواند اشکهایش را نگه دارد، میگوید: «او برای کمک به همسایهمان که سه عضو خانوادهاش را از دست داده بود، از خانه بیرون رفت؛ اما در مسیر بازگشت و در جریان تبادل آتش میان نیروهای ارتش و طالبان کشته شد».
بنا به گفته دکتر وحید الله مایار، سخنگوی وزارت بهداشت عمومی افغانستان، بیمارستانهای محلی در قندوز تاکنون جسد 60 کشته و بیش از 350 زخمی را دریافت کردهاند. وی افزود: اکنون قندوز یک منطقه کاملا جنگی است و شناسایی اجساد شهروندان و شبهنظامیان طالبان کار بسیار دشواری است. همچنین با محدودیت تعداد پزشکان برای مداوای مجروحان روبهرو هستیم. درزمینه تجهیزات پزشکی نیز با کمبود مواجه هستیم. با ین حال تعدادی از پزشکان برای مداوای مجروحان از کابل به این شهر فرستاده شدهاند.
به دلیل این درگیریها، بسیاری از شهروندان قندوز را ترک کرده و در استانهای مجاور همچون تخار ساکن شدهاند. آنها مجبور شدهاند خانههای خود و در برخی از موارد خانوادههایشان را ترک کنند. نعیم خان، ساکن 30 ساله قندوز، یکی از همین افراد است که نتوانسته پدر و مادرش را به دلیل کهولت سن به تخار بیاورد. او حالا پس از اسکان موقت خانوادهاش، قصد بازگشت به قندوز را دارد تا بتواند والدینش را نیز از این شهر جنگزده خارج کند.
سید سرور حسینی، سخنگوی پلیس استان قندوز، میگوید: «تاکنون کشته شدن بیش از 150 نفر از اعضای طالبان در این درگیریها را تایید میکنیم. حدود 50 نفر از شبهنظامیان نیز در تخار و بغلان کشته شدهاند». بنا به اعلام برخی از منابع، قندوز هنوز از وجود طالبان بهطور کامل پاکسازی نشده و برخی از مناطق آن هنوز تحت کنترل شبهنظامیان است. در همین زمینه حاجی محمد، یکی از فرماندهان طالبان، بابیان اینکه 60 درصد از قندوز در اختیار آنهاست، اعلام کرد نبرد همچنان ادامه دارد. در همین حال، صدیق صدیقی، سخنگوی وزارت کشور افغانستان، اینگونه ادعاها را بهشدت رد کرد و تاکید کرد که نیروهای ارتش کنترل اکثر مناطق این شهر را در دست دارند. وی افزود: با شکست طالبان، منطقه کاملا پاکسازی شده است. هماکنون در حال خارج کردن شبهنظامیانی هستیم که در خانههای این شهر پنهان شدهاند.
در این میان، سازمان عفو بینالملل بهتازگی گزارشی در مورد درگیریهای قندوز منتشر کرده است. در این گزارش به کشتار جمعی، تجاوز به زنان و جستوجوی خانه به خانه پس از کنترل این شهر به دست طالبان اشاره شده است. حوریه مصدق، کارشناس افغانی در سازمان عفو بینالملل، در این زمینه گفت: انتشار این وقایع تلخ و تکاندهنده باید مقامات افغانستان را ترغیب کند تا اقدامات بیشتری برای محافظت از جان غیرنظامیان، بهخصوص در مناطقی که درگیریهای شدیدی در جریان است، انجام دهند. در مقابل ذبیحالله مجاهد با رد این گزارش، به الجزیره انگلیسی گفت: اولویت اول ما، بازگرداندن قوانین شریعت است. به فرماندهان ما دستور دادهشده است که از صدمات جسمی به شهروندان پرهیز کنند.
به دلیل وجود همین وضع است که احمدی نتوانست مراسم تشییع مناسبی برای عمویش برگزار کند. جنازه عموی او در زیرزمین نگهداشته شد تا اینکه اوضاع تا حدودی آرامتر شد. با وجود این، تعداد کمی در مراسم حضور داشتند. او که تا پیش از این خدمتکار بود و هفتهای 10 دلار به دست میآورد، از وضع سخت اقتصادی این روزها میگوید. همچون او، بسیاری دیگر از ساکنان این شهر نیز نمیتوانند به سرکار بروند و پساندازشان نیز رو به اتمام است.
در این میان ذبیحالله مجاهد از ادامه نبرد طالبان بهمنظور اجرای شریعت در سراسر افغانستان سخن میگوید. اما خان امیدوار است زمانی که برای بردن والدینش به شهر بازمیگردد، خبری از جنگ و درگیری نباشد. او میگوید: تنها امیدم این است که آنها زنده باشند تا بتوانم از این وضع نجاتشان بدهم. نبرد میان ارتش و نیروهای طالبان روزهای سختی را برای همه ما رقمزده است.
انتهای پیام/