دست دادن ظریف و اوباما از نگاه یک نماینده دلواپس: عصبانی شدیم و به غیرتمان برخورد!
مریم یوسفی: فقط 60 ثانیه احوال پرسی با اوباما کافی بود تا ظریف برای چندمین بار سیبل دلواپسان در مجلس شود. حالا «بیغیرت» لقب جدید وزیر امور خارجه است. نمایندگانی که روزی منتقد پیادهروی کری و ظریف، انگلیسی صحبت کردن وزیر امور خارجه و نگران صمیمت وزاری امور خارجه ایران و آمریکا بودند، حالا امروز نگران بیغیرتی ظریف هستد.
روز چهارشنبه کسانی که مشروح مذاکرات مجلس را میشنید، با شنیدن این اظهارات از یک نماینده دلواپس مجلس متعجب شدند؛ بهرام بیرانوند، نماینده منتسب به جبهه پایداری در تذکر خود گفت: «زمانی که صدها حاجی ایرانی به واسطه جنایت سعودی به آغوش مرگ خفتند یا مفقود شدند، ظریف به طور اتفاقی خود را به آغوش اوباما رساند. آقای ظریف غلط زیادی کرده است!»بیرانوند در ادامه سخنان خود گفت: «ظریف اگر به عنوان وزیر خارجه این خطا را انجام داده، باید بداند از چارچوب اختیاراتش تخطی کرده است و باید مجازات شود، اگر به عنوان یک شخص، عطش روبوسی با اوباما و کری را دارد، از سمت خود استعفا دهد و درب خانه کری و اوباما بساط کند».
اما این پایان تذکرات نمایندگان نبود. احمد علی مقیمی نماینده بهشهر به وزیر امور خارجه درخصوص توضیح علت دست دادن با مقامات آمریکایی و عبور از خطوط قرمز و عملکرد خلاف توصیههای امام (ره) و شهدا تذکر داد. در همین باره با این نماینده مجلس گفتوگویی کردیم که در ادامه متن گفتوگوی خبرگزاری آنا با او را میخوانید:
شما به آقای ظریف درباره دست دادن با مقامات آمریکایی تذکر دادهاید؟
بله، من درباره دست دادن وزیر امور خارجه با رئیسجمهور آمریکا تذکر دادهام.
پس از رسانهای شدن این دیدارو احوالپرسی چه حسی داشتید؟
قطعا این مساله با آرمانهای ما فاصله دارد. وقتی کسی به آرمان کشور ضربه وارد کند به غیرت ما برمیخورد.
پس عصبانی هم شدید؟
عصبانی شدیم و باید عصبانی شویم، دیوار که نیستیم هیچ واکنشی از خودمان نشان ندهیم.
درباره این تذکر کتبیتان در مجلس توضیح میدهید؟
سیاستهای نظام این نیست که ما با آمریکا رابطه برقرار کنیم. قبلا هم به اینها تذکر دادهایم که چه جور رفتار کنید که مقابل هم قرارنگیرند. از نظر ما این کار طراحی شده بود.
اما وزارت امور خارجه اعلام کرد که این احوالپرسی، کاملا اتفاقی بوده است.
این را وزارت امور خارجه میگوید ولی ما که میفهیم اصل داستان چیست. ما اطلاعاتی داریم که این دیدار برنامهریزی شده بود. ما دیپلماسی اتفاقی و یکدفعهای نداریم. این مساله معنی ندارد.
شما چه اطلاعاتی درباره این دیدار دارید؟
نمیتوانم به شما بگویم.
اما تنها خبرنگاری که شاهد این صحنه بود، خبرنگار بلومبرگ بوده و تایید شده که این دیدار اتفاقی بوده است.
خیر اینگونه نبوده است.
اینطور که در خبرها آمده بعد از سخنرانی آقای روحانی، ظریف و همراهانش به سمت ورودی حدود یک متری مجمع عمومی که مخصوص وزرا و سران است برای خارج شدن رفتند. مسئولان امنیتی به هیئت گفتهاند، چند لحظه صبر کنید چراکه یک هیئت دیگر در سطح رئیس کشور وارد میشود. سپس کری و اوباما وارد شدند. آنها سپس به سمت هیئت ایران رو کردند. کری، ظریف را به اوباما معرفی کرده است و بعد هم دست دادهاند.
معلوم است آنجا چه اتفاقی افتاده است. مگر آنجا گذر لوطی صالح است که هر کسی رفت و آمد کند. برای خودش تعریفی دارد، ترتیب و برنامهریزی دارد. مگر میشود از همان راهرویی که ظریف در حال رد شدن بود، اوباما هم رد شود. مگر راهروی سازمان ملل فقط 20 سانتیمتر است که همه از آن محل باید رد شوند. خوب از یک راه دیگر میرفتند. بعد هم اگر راست میگویند، اوباما بعد از سخنرانی که سالن را ترک کرد، آنجا چه میکرده است.
رئیسجمهوری آمریکا و هیات همراهش در نشستهای جانبی شرکت کردهبودند.
هر چه بوده مهم نیست، این کار از پیش برنامهریزی شده است و ما هم به خاطر این اقدام، ظریف را به مجلس احضار خواهیم کرد.
طرح سوال از وزیر امور خارجه را در دستور کار دارید؟
بله. سوال هم طرح شده است و به هیات رئیسه تحویل دادهایم.
متن دقیق این سوال را میگویید؟
از آقای ظریف سوال کردهایم با توجه به اینکه مغایر با سیاستهای نظام و دیپلماسی ماست، علت دست دادن شما با شیطان بزرگ چه بوده است.
اما ما در مذکرات هستهای با آمریکاییها مذاکره و گفتوگو داشتهایم.
ببنید چارچوب نظام مشخص است. حضرت آقا اجازه مذاکره با آمریکا در موضوع هستهای را دادهاند. الان آنها میگویند کشوری که ادعا میکرد 36 سال مقاومت داشته، به سوی ما دست دراز کرده است. وقتی ما به آقای ظریف میگفتیم طولانی شدن مذاکرات باعث خواهد شد قبح رابطه با آمریکا از بین برود، چنین چیزی را پیشبینی میکردیم.
یعنی شما احوالپرسی ظریف و اوباما را پیشبینی کرده بودید؟
بله، اگر ظریف و کری با یکدیگر پیادهروی نمیکردند، امروز شاهد این دست دادن نبودیم.
شما از مخالفان درجه یک پیادهروی وزاری امور خارجه ایران و آمریکا هم بودید، موضوعی که آقای ظریف بارها دربارهاش توضیح داد.
بله بودهام و خواهم بود. دو سال قبل گفتند آقای روحانی بهطور اتفاقی با اوباما تلفنی حرف زده است. سال قبل گفتند ظریف و کری اتفاقی در خیابانهای ژنو پیادهروی کردهاند، امسال هم گفتند اتفاقی برخورد کردهاند و دست دادهاند. به نظرم تاریخ پر از این اتفاقات است.
ظریف بارها با کری دیدار دوجانبه داشته است و باهم دست دادهاند و رایزنیهای بسیاری داشتهاند. حالا چه فرقی میکند که ظریف به جای جان کری با رئیسجمهور آمریکا دست دهد. آنها که با هم مذاکره نکردهاند، فقط دست دادهاند. این دست دادن با اوباما چه تفاوتی با دست دادن با کری دارد؟
برای دست دادن با کری و مذاکره با او در موضوع هستهای اجازه صادر شده بود اما برای این دست دادن اجازه صادر نشده بود.
آیا این موضوع میتواند دلیلی برای توهین و بیاحترامی به وزیر امور خارجه شود؟ بیرانوند، نماینده بروجرد روز چهارشنبه ظریف را بیغیرت خطاب کرد.
در این باره از خودشان سوال کنید من نمیتوانم جای آنها حرف بزنم.
این حجم انتقادها از ظریف در وضع فعلی منطقه و موضوع دست دادن ظریف و اوباما، اولویت مجلس میتواند باشد؟
مجلس اولین دیدبان است. بر اقدامات همه نظارت میکند. شما ببنید در حالی که بسیاری از زائرهای ما در مکه کشته شدهاند و خونهای آنها ریخته شده است و کسی جز آمریکا در پشت پرده این اتفاق نیست، آیا درست است دستمان را به سوی آمریکا دراز کنیم؟
بدبختی ما این است که وزیر امور خارجه کشورمان که با دیپلماسی خنده مشهور شده است اعتقاد دارد مذاکره با آمریکا شاید مشکلات ایران را حل کند. حالا شما دقت کنید که رایزنیهای این وزیر امور خارجه برای گرفتن حتی یک ویزای عربستان هم برای پیگیری حادثه منا نتیجهای به دنبال داشت؟ آمریکا در تمامی حوادث منطقه نقش دارد و ما به سوی آنها دست همکاری دراز میکنیم.
وزیر امور خارجه در نیویورک تلاش کرد و با تلاش او بود که ویزای وزیر بهداشت صادر شد. وقتی عربستان حاضر به همکاری نیست چه باید کرد؟
خیر، اینگونه نیست. دولت تدبیر و امید قرار بود احترام را به پاسپورتهای ایرانی برگرداند، اما دیدید که به نماینده رئیسجمهوری ویزای آمریکا داده نشد. وزیر امور خارجه عربستان درخواست ملاقات با ظریف را رد میکند. این چه بساطی است که اینها در آوردهاند؟
اما در مقابل هیات اروپایی و تجاری و کشورهای غربی مدام به ایران رفتوآمد دارند. موضوعی که در دولت قبل وجود نداشت.
مثلا چه کسانی وارد ایران شدهاند؟
جانشین صدراعظم آلمان، رئیسجمهوری اتریش، وزیران امور خارجه کشورهای اروپایی و آمریکای لاتین.
وقتی جانشین صدر اعظم آلمان و فابیوس (وزیر امور خارجه فرانسه) در سفر به ایران و در امالقرای جهان اسلام و پس از 36 سال از عمر نظام اسلامی از این میگویند که باید اسرائیل را به رسمیت بشناسید، حالا آمدنشان به ایران چه فایدهای دارد؟
ایران که نمیتواند مانع اظهارنظر مقامهای غربی شود اما پاسخ آنها را همواره داده است.
من کلی گفتم . بهنظرم رفتوآمد کشورهای اروپایی به ایران بیشتر برنامهریزی شده است.
برنامهریزی در چه جهتی؟
یعنی فقط به ایران سفر میکنند و میروند. همین. چیز دیگری نیست. این کشورهای غربی با خود تجار را به ایران میآورند ولی از سرمایهگذاران خبری نیست.
به هر حال تاجری که به ایران میآید برای سرمایهگذاری میآید.
تاجر برای تجارت و فروش کالایش به ایران میآید اما سرمایهگذار میآید که زیر ساختهای کشور را راه بیندازد.
انتهای پیام/