مرمت بنای 120ساله قاجاری در خیابان قزوین تهران
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، عمارت گلستانه توسط فردی به نام سید محمد علی بیگم گلستانه معماری و ساخته شده است و در سال 1358 به شکل موروثی به مالکیت فرزندش سید حسین بیگم گلستانه درآمد.
فیض الله حسینی پیرمرد نقاش ساختمانی که مدعی است 50 سال پیش برای نقاشی ساختمانی به دعوت سید حسین گلستانه وارد عمارت شده است در تشریح معماری ساختمان میگوید: حدودا 50 سال پیش به این عمارت رفتم تا ساختمان ویژه مهمانان را رنگ و نقاشی کنم و زمانی که وارد ملک شدم در بدو ورود به خانه، گچبریهای بسیار زیبای سقف با طرحهای اساطیری و انبوه درختان کاج و حیاط سبز عمارت که به خوبی از پنجرههای بلند و کشیده سالن پذیرایی مشخص بود؛ توجه مرا به خود جلب کرد و بی شک یکی از خاطره انگیزترین خانههایی بود که در طول مدت فعالیت کاریام دیدم.
به گفته برخی سکنه قدیمی محله قلمستان سید محمد علی بیگم گلستانه مالک اولیه و سازنده اصلی ملک گلستانه، از جمله مردان بنام و مومن محله قلمستان بود که مردم به او احترام ویژهای میگذاشتند و معتقدند این ملک در زمان قاجار توسط معماران مشهور آن دوره با بهرهگیری از طرحهای گچبری اصیل ایرانی ساخته شده است و در سال 1387 که سید حسین گلستانه در سن 80 سالگی از دنیا میرود، عمارت گلستانه بر حسب توافق قانونی بین وراث، به عبدالله و ملیحه گلستانه میرسد.
از سرگذشت سکنه این ملک میتوان به گفتههای علی حسن پنجه بند که 82سال سن دارد و مالک مغازه خراطی مجاور ملک گلستانه است و بیش از 70 سال ساکن این محله است استناد کرد که میگوید: سید حسین گلستانه فرزند سیدمحمد علی بیگم گلستانه مردی بلند قامت بوده است که همچون پدر به صداقت و کردار شایسته در میان مردم محله شهرت داشته و اغلب میانجیگری مشکلات محله و مردم میکرد و زمانی که اختلافی بین مردم پیش میآمده طرفین را به حل دعوی در خانه گلستانه دعوت میکرد.
حسین علیمردان نیز از دیگر کسبه محله قلمستان در نزدیکی ملک گلستانه است که به شغل آهنگری مشغول است. علی مردان میگوید: سید حسین گلستانه در بازار تهران در زیر پله مسجد امام(ره) که به بازار بینالحرمین معروف است، مشغول فروش کتاب و لوازمالتحریر بوده که فرزند ارشد او نیز همراه پدر به این شغل اشتغال داشت و ما هر صبح او را میدیدیم که برای رفتن به محل کار از درب چوبی و قدیمی ملک گلستانه خارج میشد.
حسین علیمردان که به آهنگر محله قلمستان معروف است در ادامه توضیحاتش از سرگذشت سکنه ملک گلستانه گفت: پس از مرگ دو فرزند سید حسین گلستانه به مدت چند شبانه روز در خانه گلستانه مراسم عزاداری برپا بود که به علت شهرت این خانواده همه مردم محل در مراسم حضور پیدا کردند و در حیاط قدیمی به عزاداری مشغول شدند.
بر اساس این گزارش شهرداری منطقه11 در راستای صیانت از خانههای واجد ارزش معماری طی عقد قرارداد با مالک فعلی موفق به خریداری این ملک ارزشمند شده و در سال 1398 بخش شمالی عمارت گلستانه که در مالکیت شهرداری منطقه11 قرار دارد در طرح مرمت و بازسازی اماکن تاریخی قرار گرفت و بر اساس جزییات این طرح، مرمت و بازسازی ملک گلستانه در بافت تاریخی حصار ناصری طهران قدیم آغاز شد.
انتهای پیام/4046/
انتهای پیام/