صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۴:۰۰ - ۲۸ مرداد ۱۳۹۸

حذف صفر از پول ملی چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟

برداشتن صفرها از پول ملی بدون اصلاحات لازم بار روانی سنگینی ایجاد می‌کند که مردم مهیای آن نیستند.
کد خبر : 411066

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، لایحه هیئت دولت درباره حذف چهار صفر با وجود اینکه با امیدواری خاصی طراحی شده است اما چند مشکل اساسی دارد. از جمله اساسی ترین  مشکلات لایحه مذکور این است که حذف صفر از پول ملی آخرین مرحله اصلاح اقتصادی است. یعنی زمانی باید این کار انجام شود که همه کارهای اصلاحی با موفقیت انجام شده و مرحله آخر برای مرتفع کردن آثار مشکلات اقتصادی صفرها که یادگار تورم و بیماری اقتصادی است حذف شود. درست مانند  فردی که دچار سانحه‌ای شده و حالا به مدد جراحی و مداوای پزشکی کاملا بهبود یافته و برای زدودن آثار زخم به عمل زیبایی نیاز دارد. 
اما دولتمردان و طرفداران این موضوع به جنبه روانی این لایحه اشاره می کنند.  همانطور که در جملات بالا گفته شد عدم اصلاح ساختاری و مبادرت ورزیدن و از بین بردن ظاهری مشکلات نه تنها کاری از پیش نمی برد بلکه از لحاظ روانی چون نه اقتصاد و نه مردم آماده نیستند مشکلات بیشتر می شود. 
برداشتن صفرها از پول ملی بدون اصلاحات لازم بار روانی سنگینی ایجاد می کند که مردم مهیای آن نیستند. درست مانند اینکه گفته شود از فردا جهت رانندگی از چپ به راست تغییر کند. در آن زمان بسیاری برای رانندگی با مشکلات زیادی رو برو می‌شوند. مانند اتفاقی که در سوئد افتاد و ترافیک کل خیابان ها را فرا گرفت. با این اوصاف بار روانی این موضوع نه تنها در سبک تر کردن مشکلات دردی دوا نمی کند بلکه بیشتر موانع خصوصا روانی و فنی برای مردم ایجاد می کند. آیا جامعه مهیای چنین بار روانی در اقتصاد بحران زده هست؟ 
کارشناسان بیان میکنند که حذف چهار صفر از پول ملی اثری در کاهش تورم، قدرت خرید مردم، ارتقای ارزش پول ملی و در یک کلام اتفاق مثبتی در ساختارهای اقتصادی مملکت ایجاد نمی‌کند اما به لحاظ روانی، ایجاد حیثیت و شان برای ریال اتفاق مثبتی است که البته اگر این اتفاق هم بیفتد موقت خواهد بود.
«حسین درودیان»، تحلیلگر مسائل اقتصادی با بیان اینکه حذف صفر از پول ملی سیاستی به حساب نمی‌آید و در حد و اندازه یک لایحه نیست، گفت: «در کشورهای دیگر وقتی تورم کم می‌شود یا دوره‌های تورمی به پایان می‌رسد حذف صفر از پول ملی انجام می‌شود، اما در کشور ما که تورم هنوز وجود دارد نمی‌توان با یک عامل روانی تورم را از بین برد. این کار گشایشی در اقتصاد کشور ایجاد نخواهد کرد و سیاست اقتصادی هم نیست در حقیقت این کار در حد و اندازه لایحه و اهمیت هم نیست. طراحان این امر نیز می‌دانند این مساله از جمله مسائل کلیدی کشور نیست و در شرایط تورم فعلی کشور باید فشاری که به اقشار ضعیف جامعه وارد می‌شود را در نظر بگیریم.» 
همچنین «کیوان کاشفی»، عضو هیات رئیسه اتاق ایران بیان می کند: «حذف صفر از پول ملی ایران چندین بار مطرح بوده و این طرح هیچ تاثیری روی ساختار اقتصادی و مشکلات آن ندارد. این طرح فقط می‌تواند در سیستم دفترنویسی و اسناد حسابداری تأثیر مثبتی داشته باشد. همچنین تقویت ارزش پول چون فقط به شکل ظاهری است و جنبه روانی دارد، اثری هم بر قدرت خرید نخواهد گذاشت.»
«داوود سوری»، اقتصاددان و استاد اقتصاد دانشگاه شریف  نیز مطرح می کند: «یک ضرب‌المثل قدیمی می‌گوید: «آرایشگرها که بیکار می‌شوند، سر همدیگر را می‌تراشند.» این ضرب‌المثل مصداق بارز اقدامات بانک مرکزی است که گویا از سر ناتوانی یا بی‌توجهی به شرایط اقتصادی کشور، هر روز تصمیم جدیدی اتخاذ می‌کند در حالی که تصویب و اجرای این لایحه جز آنکه هزینه‌های سنگینی را به دولت، شرکت‌ها و بنگاه‌‌ها وارد می‌کند، هیچ نتیجه‌ای نخواهد داشت. مضاف بر اینکه درصد خطا و اشتباه در بستر این تغییرات نیز افزایش خواهد یافت و هزینه‌های جبران این اشتباهات بر هزینه‌های اصلی این تصمیم افزوده خواهد شد.» 
درواقع به باور بسیاری از اقتصاددانان حذف صفرها از پول ملی بیشتر پاک کردن صورت مسئله است تا حل کردن آن. آنچه تا امروز بعد از تورم سرسام آور اتفاق افتاده است کمتر اثرگذاری را در کنترل بازار داشته است. اینکه دولت بخواهد با زدودن صفرها از پول ملی این کمبود مدیریتی و نتیجه بخشی آن را جبران کند، قطعا شاید در کوتاه مدت به لحاظ مبهم بودن فضای اقتصادی نتیجه بخش باشد اما قطعا مشکلات اقتصادی پابرجا خواهند بود و مشکلی از مردم حل نمی‌کند.


منبع:جهان‌نیوز


انتهای پیام/4112/


انتهای پیام/

ارسال نظر