صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۴۸ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۸
عاملی خبر داد:

تصویب تشکیل کمیته تلفیق برنامه‌های پنج‌ساله دستگاه‌ها/ کارگروه‌های تخصصی مهندسی فرهنگی در دستگاه‌ها تشکیل شد

دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از تشکیل کارگروه‌های تخصصی مهندسی فرهنگی در دستگاه‌ها و تصویب تشکیل کمیته تلفیق برنامه‌های پنج‌ساله دستگاه‌ها خبر داد.
کد خبر : 410595

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از مرکز خبر شورای عالی انقلاب فرهنگی، سعیدرضا عاملی در ابتدای اولین جلسه کمیته تخصصی ستاد هماهنگی اجرای نقشه مهندسی فرهنگی کشور که در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، با بیان اینکه مهندسی فرهنگی برنامه محاسباتی یکپارچه در حوزه فرهنگ است، اظهار کرد: این سند در دو دولت به تصویب رسیده است و برای اجرایی شدن آن‌ یک ستاد راهبری و هماهنگی در عالی‌ترین سطح تشکیل‌شده است که این ستاد تنها شورای تخصصی در شورای عالی انقلاب فرهنگی است که ریاست آن را شخص رئیس‌جمهور عهده‌دار است و در غیاب وی معاون اول رئیس‌جمهور جلسات را برگزار می‌کند.


وی با اشاره به تأخیر پنج‌ساله در اجرای این سند افزود: تدوین و تصویب این سند با هدف کمک به ارتقای حوزه فرهنگ در کشور بود که در دوره جدید شورای عالی انقلاب فرهنگی؛ تشکیل این ستاد به‌عنوان اولویت اول شورا قرار داده و از رئیس محترم جمهور چند بار تشکیل ستاد مهندسی فرهنگی را پیگیری کردم.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: با پیگیری‌های به‌عمل‌آمده و نامه‌ای که به رئیس‌جمهور نوشته شد که در آن ضمن تشریح وضعیت جامعه و اهمیت تشکیل این ستاد در پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی و رشد وضعیت فرهنگی از ایشان درخواست کردم که جلسات به ریاست معاون اول تشکیل شود که با آن موافقت شد.


عاملی با اشاره به تشکیل اولین جلسه ستاد راهبری مهندسی فرهنگی به ریاست اسحاق جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری در 28 تیرماه عنوان کرد: وزیر کشور، وزیر علوم، تحقیقات و فن‌آوری، وزیر بهداشت و درمان، وزیر ورزش و امور جوانان، وزیر آموزش‌وپرورش، رؤسای کمیسیون مربوطه مجلس مثل کمیسیون آموزش و تحقیقات و کمیسیون فرهنگی، رئیس سازمان صداوسیما، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده، یکی از معاونان قوه قضائیه، چهار نفر نماینده از شورای عالی انقلاب فرهنگی و دو نفر نماینده از شورای عالی حوزوی از اعضای ستاد راهبری مهندسی فرهنگی کشور هستند و تمامی متصدیان حقیقی و حقوقی در حوزه فرهنگ در فرآیند تصمیم‌گیری ستاد راهبری نقش دارند.


وی افزود: با توجه به سطح بالای اعضای ستاد راهبری مهندسی فرهنگی ضرورت دارد که تصمیماتی که برای تصویب وارد صحن این جلسه می‌شود از پختگی کافی برخوردار باشد.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تصویب آیین‌نامه داخلی ستاد در اولین جلسه آن گفت: طبق این آیین‌نامه تشکیل ماهیانه جلسات منوط به تشکیل پیش‌جلسه‌ای با عنوان کمیته تخصصی ستاد راهبری مهندسی فرهنگی و بررسی دستور جلسات ستاد قبل از ورود به صحن جلسه اصلی است. ضرورت دارد که دستور جلسات قبل از طرح شدن در کمیته تخصصی و صحن ستاد راهبری مهندسی فرهنگی در کمیته‌های کارشناسی مورد بحث و بررسی بیشتر قرار گیرد.


عاملی با تأکید بر اهمیت تشکیل کارگروه‌های تخصصی مهندسی فرهنگی در دستگاه‌های عضو ستاد راهبری بیان کرد: مواردی که از جانب ستاد به دستگاه‌ها ارجاع داده می‌شود در این کارگروه‌ها بررسی‌شده و نظرهای تخصصی دستگاه‌ها به تصمیم‌گیری بهتر در ستاد راهبری مهندسی فرهنگی منجر خواهد شد.


ارائه فرآیند تدوین و تصویب نقشه مهندسی فرهنگی


در ادامه جلسه محمد اسحاقی مشاور عالی فرهنگی دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی به بیان فرآیند تدوین و تصویب نقشه مهندسی فرهنگی در شورای عالی انقلاب فرهنگی پرداخت.


اسحاقی با بیان اینکه نیازهای عینی فرهنگی کشور در 25 سال الی پنجاه سال آینده کشور در این سند پیش‌بینی‌شده است، گفت: در تدوین نقشه همه جنبه‌های فرهنگی کشور و اسناد بالادستی موردتوجه قرارگرفته شده است. سند مهندسی فرهنگی کشور یک نقشه جامع است که مبتنی بر مبانی نظری در حوزه فرهنگ است و بر مسائل اجتماعی، اقتصاد و سیاست تأثیرگذار خواهد بود.


وی افزود: تمام دستگاه‌ها اعم از اقتصادی و سیاسی دارای ابعاد فرهنگی هستند و باید فعالیت‌های آنها موردتوجه قرار گیرد. حداقل 100 برنامه جامع برای اجرای این سند؛ مانند سند معماری اسلامی ایرانی باید اجرا شود. اجرای این سند غیر از اعضای سطح اصلی ستاد، در سطح دوم در بخش استان‌ها نیز توسط شورای فرهنگ عمومی پیگیری خواهد شد.


در ادامه جلسه عاملی با بیان اینکه دستور کار اصلی این جلسه بحث تقسیم‌کار ملی است، گفت: باید بر اساس سند مهندسی فرهنگی یک تقسیم‌کار ملی بین نهادها صورت گیرد که چگونگی مدل و الگوی تقسیم‌کار، دارای اهمیت فراوان است.


ارائه گزارش در خصوص وظایف کمیته تخصصی ستاد مهندسی فرهنگی


در ادامه جلسه حسن بنیانیان به ارائه گزارش در خصوص وظایف کمیته تخصصی ستاد مهندسی فرهنگی پرداخت و گفت: اولین وظیفه معیّن برای این کمیته تقسیم‌کار ملی و ایجاد هماهنگی برای اجرای نقشه مهندسی فرهنگی در سطح ملی و استانی و پیش‌بینی سازوکارهای لازم برای تحقق آن در قالب برنامه‌های پنج‌ساله و قوانین بودجه سالانه کشور است که باید سازوکاری برای هماهنگی بین سازمان برنامه‌وبودجه و برنامه پنج‌ساله، یک‌ساله دستگاه‌های اجرایی پیدا کنیم.


عاملی: سند مهندسی فرهنگی اگر بخواهد اجرایی شود باید در دل برنامه‌های پنج‌ساله برود


پس از ارائه این گزارش، عاملی با بیان اینکه سند مهندسی فرهنگی اگر بخواهد اجرایی شود باید در دل برنامه‌های پنج‌ساله برود، گفت: اکنون در سال سوم برنامه توسعه هستیم و باید برای برش‌های سالیانه آن‌که موضوع مهندسی فرهنگی در آن گنجانده شود فکر کنیم.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: در خود سند مهندسی فرهنگی اتصال سند به برنامه‌های پنج‌ساله پیش‌بینی‌شده است و با توجه به اینکه قصد نداریم تکلیف اضافی برای بودجه کشور ایجاد کنیم امیدواریم در اتصال سند به برنامه‌های پنج‌ساله موفق شویم.


وی افزود: برای اجرای کامل و فراگیر سند نیاز به شوراهای استانی داریم و برای اینکه تشکیلات جدید در کشور ایجاد نکنیم این وظیفه را به شورای فرهنگ عمومی استان‌ها و شهرستان‌ها واگذار کرده‌ایم.


غلامرضا غفاری معاون فرهنگی و دانشجویی وزارت علوم، تحقیقات و فن‌آوری در ادامه با طرح این سؤال که باید رسالت نظام آموزش عالی کشور در اجرایی سازی سند مهندسی فرهنگی مشخص شود؟ اظهار کرد: در دانشگاه‌ها با سه عرصه فرهنگ عمومی، فرهنگ ملی و فرهنگ حرفه‌ای مواجهیم که مأموریت‌های شناختی و ترویجی و بازشناسی آسیب‌ها در این حوزه متوجه آموزش عالی می‌شود.


وی افزود: در این راستا؛ آموزش زبان و ادبیات فارسی، آموزش آموزه‌های دینی و انقلابی، بازشناسی فرهنگ دینی و ترویجی ازجمله مأموریت‌های خاص وزارتخانه تعریف می‌شود و خودباوری، تقویت علم‌باوری و عقلانیت، اخلاق‌مداری، انس با قرآن و مکتب اهل‌بیت مأموریت‌های عام وزارتخانه خواهند بود.


همچنین یاقوتی نماینده قوه قضاییه عنوان کرد: عملکرد دستگاهی خوب است ولی نباید به شکل جزیره‌ای عمل کرد و باید همه دستگاه‌ها در یک جایی باهم جمع شوند و برای فعالیت‌های خود برنامه‌ریزی منسجم کنند.


در ادامه جلسه عبدالحمید احمدی نماینده وزارت ورزش و جوانان گفت: باید از دستگاه‌ها نسبت به بندهای تکلیفی آنها در سند مهندسی فرهنگی مطالبه به عمل آید و تکالیف متوجه هر دستگاه به آن ابلاغ شود.


کبری خزعلی نماینده شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده نیز با تأکید بر ضرورت گنجانده شدن بندهای سند در برنامه‌های پنج‌ساله و برنامه‌وبودجه سالانه برای اجرایی شدن آن گفت: پیشنهاد بنده تعبیه یک بخش نظارتی و یک بخش اجرا با استفاده از ظرفیت اعضای حقیقی شورای عالی انقلاب فرهنگی است.


همچنین حسن نوروزی نماینده سازمان برنامه‌وبودجه گفت: باید خود دستگاه‌ها برنامه‌های خود و سطح و نوع اجرای آن را پیشنهاد دهند و برای تخصیص اعتبار شرایط بهره‌وری رعایت شود.


سوسن باستانی نماینده معاونت امور زنان ریاست جمهوری نیز بر مشخص کردن رابطه سند با اسناد بالادستی دیگر، رابطه سند با سند تحکیم خانواده و به امضای رئیس‌جمهوری رساندن مصوبات ستاد برای قابلیت اجرایی بیشتر تأکید کرد.


محمداسماعیل سعیدی نماینده کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی استفاده از ظرفیت‌های مراکز علمی و جامعه نخبگانی و همچنین ظرفیت‌های مردمی و سازمان‌های مردم‌نهاد را یکی از راهکارهای مهم برای تحقق سند مهندسی فرهنگی دانست.


فریده اولادقباد نماینده کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز بر نظارت بر حسن اجرای مصوبات و اهمیت بالای آن تأکید کرد.


بیژن رنجبر نماینده دانشگاه آزاد اسلامی نیز ایجاد اراده در مرحله اول و برنامه‌ریزی دقیق برای اجرا در مرحله بعد را به‌عنوان مهم‌ترین عوامل موفقیت اجرایی سازی سند مهندسی فرهنگی نام برد.


همچنین بنا بر اظهار محمد ناظمی اردکانی در ادامه جلسه؛ تقسیم‌کار ملی، آوردن برنامه پنج‌ساله، تمرکز روی اقدامات سند، عدم ورود به اسناد بالادستی دیگر و تعیین و تصریح برنامه پنج‌ساله فرهنگی دستگاه‌ها؛ مهم‌ترین موارد برای تحقق سند مهندسی فرهنگی است.


ستاد راهبری مهندسی فرهنگی؛ تنها شورای اقماری که در سطح معاون اول برگزار می‌شود


همچنین در انتهای جلسه عاملی تأکید کرد که بنا بر اعلام معاونت حقوقی رئیس‌جمهور ابلاغ معاون اول رئیس‌جمهور در حکم ابلاغ رئیس‌جمهور بوده و ستاد راهبری نقشه مهندسی فرهنگی تنها شورای اقماری شورای عالی انقلاب فرهنگی است که در سطح معاون اول و رئیس‌جمهور برگزار می‌شود و مصوبات آن لازم‌الاجراست.


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نامه وی خطاب به اقشار جامعه به‌ویژه صاحب‌نظران و کارشناسان برای اظهارنظر و نقد سند مهندسی فرهنگی گفت: راه برای بازنگری و روزآمدسازی سند باز است و همان‌طور که مقام معظم رهبری مدظله‌العالی فرموده‌اند در خصوص تمام مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی موضوع به‌روزرسانی وجود دارد.


وی افزود: طی جلسه‌ای با رؤسای سیزده دانشگاه برتر کشور کمیسیون معینی برای همین منظور شکل گرفت و نگاه دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی این است که هر چه تعداد لایحه‌ها در مصوبات بیشتر باشد بهتر است و تصمیم سازی از بدنه و ذی‌نفعان بسیار مثمر ثمر تر خواهد بود.


حضور رؤسای دانشگاه‌ها در ستاد راهبری نقشه جامع علمی و شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها


عاملی گفت: نگاه تصمیم‌سازی از ذی‌نفعان منافاتی با بررسی موضوع در کمیسیون‌های تخصصی ندارد. همچنین ضرورت دارد توسط معاون اول رئیس‌جمهور نحوه مشارکت این کمیته با سازمان برنامه‌وبودجه در قالب یک توافق‌نامه اجرایی سازی و قانونی شود.


رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور با اشاره به حضور روسای دانشگاه‌های کشور به‌عنوان عضو اصلی در جلسه ستاد راهبری نقشه جامع علمی کشور و شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها گفت: در حال اصلاح مسیر برای حضور مؤثرتر و مشارکت بیش‌ازپیش عوامل ذی‌نفع در تصمیم‌سازی‌های شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم.


تصویب تشکیل کمیته تلفیق برنامه‌های پنج‌ساله دستگاه‌ها


در ادامه جلسه در جمع‌بندی نظرات اعضا در خصوص الگوهای پیشنهادی پنج‌گانه مطرح‌شده برای ایجاد سازوکار هماهنگی بین برنامه‌های سالانه و پنج‌ساله کشور و سند مهندسی فرهنگی؛ پیشنهاد تشکیل کمیته تلفیق و هماهنگی برنامه‌های پنج‌ساله برای تمام دستگاه‌ها با مسئولیت دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضویت معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاون رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و دبیری معاون سازمان برنامه‌وبودجه و معاون دستگاه اجرایی ذی‌ربط برحسب موضوع دستور جلسه، به تصویب رسید.


ابلاغ مأموریت‌های دستگاه‌ها در سند مهندسی فرهنگی


دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی همچنین با اشاره به درخواست نمایندگان دستگاه‌ها برای مشخص شدن مأموریت‌های آنها در سند مهندسی فرهنگی گفت: این وظایف احصاء شده است که به دستگاه‌ها ابلاغ خواهد شد.


تشکیل کمیته‌های تخصصی اجرایی سازی نقشه مهندسی فرهنگی در دستگاه‌ها و آیین‌نامه داخلی کمیته دیگر مصوبات این جلسه بودند.


انتهای پیام/4084/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر