صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۱۰ - ۲۳ مرداد ۱۳۹۸
رئیس مرکز ملی خشکسالی:

خشکسالی سال‌های گذشته با بارش‌های ابتدای سال جبران نشد

رئیس مرکز ملی خشکسالی گفت: بارش‌های ابتدایی امسال در سراسر کشور به دلایل مختلفی نتوانست خشکسالی سالیان گذشته در کشور را جبران کند.
کد خبر : 410326

صادق ضیائیان در گفتگو با خبرنگار حوزه محیط‌زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا گفت: در یک دوره طولانی ۱۲ ساله در کشور دچار کمبود بارش شدیم و همین کمبود بارش سبب شد که شاهد خشک‌سالی طولانی‌مدت باشیم.


وی با تأکید بر اینکه در سال جاری بارش‌های خوبی داشتیم اظهار کرد: بارش‌ها از حد نرمال هم بیشتر بود و ادامه‌دار بودن آن‌ها در فصل بهار همه را شگفت‌زده کرد.


رئیس مرکز ملی خشک‌سالی تصریح کرد: اگر در تابستان امسال نیز شاهد بارش باران زیاد نبودیم این به دلیل شرایط اقلیمی کشور است زیرا وضعیت اقلیمی به‌گونه‌ای است که در تابستان بارش نداریم.


ضیائیان تأکید کرد: اما بهار امسال شاهد بارش‌های خوبی بودیم و بر اساس آمار بارش‌ها بیش از ۹۵ درصد نسبت به سال گذشته و میانگین بارش در بلندمدت ۳۸ درصد افزایش داشته است.


وی اضافه کرد: اما اینکه آیا این بارش‌ها توانسته میزان خشک‌سالی رو جبران کند باید بگوییم که این اتفاق رخ نداد زیرا نسبت به دوره خشک‌سالی هم بارش‌ها کم بود و هم از میزان مصرف آن کم نکردیم.


رئیس مرکز ملی خشک‌سالی با اشاره به اینکه اگر بخواهیم در درازمدت نگاه کنیم می‌توانیم بگوییم خشک‌سالی جبران نشده است و نیاز به بارش باران در مدت طولانی دارد تا بتواند قدری از خشک‌سالی‌های کشور را بکاهد، خاطرنشان کرد: در یک دوره زمانی ممکن است خشک‌سالی پیاپی رخ دهد و اگر خشک‌سالی و ترسالی نباشد مقدار متوسط معنای پیدا نمی‌کند به همین دلیل ترسالی باید به‌صورت متناوب رخ دهد.


رئیس مرکز ملی خشک‌سالی تأکید کرد: از اول مهر ۹۷ سال زراعی آغاز و تا آخر شهریور ادامه پیدا می‌کند. امسال ترسالی داشتیم و بر اساس پیش‌بینی‌ها نیز به نظر می‌رسد که در پاییز نیز بارش‌های نرمال یا بیش از نرمال داشته باشیم و به همین طریق سال آینده زراعی بازارهای خوبی خواهیم داشت.


وی در پاسخ به این سؤال که چه اتفاقی باید رخ دهد که خشک‌سالی جبران شود ادامه داد: وقتی تمام آب‌های ازدست‌رفته جبران شود می‌توانیم بگوییم وارد دوره ترسالی شده‌ایم.


ضیائیان اظهار کرد: اما این جبران آب اگر در یک روز اتفاق بیفتد ضرروزیان است مانند سیل‌هایی که در اوایل سال شاهد آن بود زیرا در این زمان زمین فرصتی برای جذب این آب‌ها برای منابع زیرزمینی پیدا نمی‌کنند و زمان برای نفوذ ندارد و از سوی دیگر عمده منابع آب کشور منابع آب‌های زیرزمینی است و اگر فرصتی برای تأمین آن نباشد این منابع را ازدست‌داده‌ایم.


وی با تأکید بر اینکه برای آن‌که این کمبود آب جبران شود باید بارش‌های مداوم و مستمر داشته باشیم ادامه داد: باید چند سالی بارندگی‌های خوب داشته باشیم تا چنین خشک‌سالی که سال‌ها در کشور ما وجود داشته، جبران شود.


رئیس مرکز ملی خشک‌سالی در پاسخ به این سؤال که آیا در دوره‌های خشک‌سالی و یا ترسالی عدد مشخصی دارد ادامه داد که دانشمندان تاکنون نتوانسته‌اند به عدد مشخصی برسند اما دوره‌های مختلف بررسی‌شده اما به نتیجه معناداری منتهی نشده است.


ضیاییان اضافه کرد: در یک دوره ده‌ساله بررسی‌ها در نقاط مختلف کشور نشان داده که شرق و غرب و مرکز کشور دچار خشک‌سالی بسیار شدید بودند که این موضوع در جنوب شرق کشور از همه بیشتر نمود پیدا کرد اما در شمال شرق کشور و شمال غرب دچار خشک‌سالی متوسط شده و بخش‌هایی از گلستان، لرستان، همدان و آذربایجان شرقی نیز دوره ترسالی را پشت سر گذاشتند


وی با تأکید بر این‌که شاخصه‌های متنوعی برای معرفی میزان خشک‌سالی مطرح می‌شود ادامه داد: میزان بارش، افزایش دما و میزان تبخیر و تعرق و پتانسیل منطقه برای این اتفاق‌ها در تعیین میزان خشک‌سالی لحاظ می‌شود.


ضیائیان خاطرنشان کرد: آنچه در سناریوی تغییر اقلیم شاهد هستیم نشان می‌دهد که در سال‌های آینده شاهدِ روزهای خشک بیشتری نسبت به دوره‌های ترسالی خواهیم بود.


انتهای پیم/4087/


انتهای پیام/

برچسب ها: خشکسالی
ارسال نظر