صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۰:۰۵ - ۱۷ مرداد ۱۳۹۸
درباره سهام عدالت چه می‌دانید؟

هزارتوی سهام عدالت/ این سهام نسیه کی «نقد» می‌شود؟

سهام عدالت که روزگاری با هدف مشارکت دادن مردم در اقتصاد به تعدادی از اقشار ضعیف جامعه اهدا شد که اکنون این سهام ابزاری برای مدیریت دولتی در سهام با ارزش تبدیل شده است.
کد خبر : 409472

گروه اقتصادی خبرگزاری آنا_ ماجرای سهام عدالت که نوعی یارانه دولت برای اقشار مختلف مردم هست، از آنجایی آغاز شد که طبق نظر دولت نهم، از طریق شرکت‌های تعاونی استانی سبدی از سهام با ارزش به مردم واگذار شد؛ این سهام بی‌فرجام پیش از آغاز سال ۱۳۸۵ در چهار استان به تعدادی از مشمولان طرح توسط احمدی‌نژاد رئیس جمهور وقت و کرد زنگنه رئیس وقت سازمان خصوصی سازی اعطا شد.


ابتدا دولت هدف از عرضه سهام عدالت را گسترش سهم بخش تعاون در اقتصاد اعلام کرد اما بعدها دچار تغییر و تحولات بسیار شد؛ در این طرح بخشی از شرکت‌های با ارزش و سود‌ده دولتی به اقشار مستضعف فروخته شد با این تفاوت که بازپرداخت اقساط از طریق بازگشت سود تسویه شود.


در گام اول واگذاری سهام عدالت به برخی از افراد تحت پوشش کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان بیکار فاقد شغل تقسیم شد و برگه‌هایی به عنوان برگه سهام عدالت نیز به مشمولان طرح سهام عدالت داده شد.


ساده‌تر بگوییم که دولت با هدف مشارکت دادن مردم در اقتصاد دست به واگذاری سهم عدالت کرد تا مردم و کارگران را در کارخانه‌ای که کار می‌کنند، سهیم کند تا بازدهی سرمایه‌گذاری‌های انجام شده چند برابر شود.


اما روال واگذاری سهام عدالت آنطور که دولت می‌خواست پیش نرفت، با روی کارآمدن دولت جدید، بساط تعاونی‌های سهام عدالت به کلی برچیده شد و سازمان خصوصی سازی به بهانه ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری در بورس، مالکیت سهام عدالت را که در واقع مردم صاحبان اصلی آن هستند، به اختیار خود گرفت.


سپس با انتصاب اعضای هیأت مدیره از طریق شرکت‌های سرمایه‌گذاری سهام عدالت، افسار هدایت شرکت‌های پرسود و ارزشمند  را به دست گرفت تا مبادا مدیریت دولتی به مدیریت مردمی تبدیل شود!


با این حال نمایندگان مجلس اعتراضات بسیاری را مطرح کردند و خبر از رانت‌های عجیب و غریب در انتصابات شرکت‌های سهام عدالت دادند؛ با برداشتن پرده‌های فساد در این ماجرا سازمان بازرسی کل کشور و مراجع نظارتی وارد شدند و تا حدی این مشکلات برطرف شد.


اظهارات محمد رضا پورابراهیمی، رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نشانگر وجود مافیا در ماجرای سهام عدالت است.


وی گفته است، طی چند‌سال آینده شاهد اتفاقات ناگواری درخصوص پرونده‌های مفاسد اقتصادی از محل مدیریت سهام عدالت خواهیم بود.



عملیات اجرایی سهام عدالت به وضعیتی بسیار بغرنج در اقتصاد ایران تبدیل شده یعنی 40 درصد سهام بزرگ‌ترین شرکت‌های فعال در اقتصاد کشور که عمدتاً بورسی هستند سهام عدالتی شد. یعنی ماهیت این سهام به برگ کاغذ‌های بی‌خاصیت دست مردم تغییر یافت. 



پور ابراهیمی گفته است که سهام عدالت در دست 250 نفر است، شبکه‌ای که به صورت یک شبکه مافیایی در اقتصاد کشور عمل می‌کند و پدر اقتصاد کشور را درآورده است. همین قدرت به تشکیل باند مافیایی تبدیل شده که اقتصاد کشور را به خاک سیاه نشانده است. یعنی شرایط آنچنان بحرانی است که مجلس ترجیح می‌دهد دست‌کم به صورت موقت قدرت تصمیم‌گیری و مدیریت این سبد سهام به دست دولت برگردد اما در اختیار این گروه خاص قرار نگیرد!


و اما سهامی که به نام مردم و به کام دولت تمام شد


مردم عزیز ایران باید بدانند که سهام عدالت با بازپرداخت 10 ساله سود حاصل پس از برگزاری مجامع، به طور کامل تسویه شده و عملا این سهام باید آزاد شود؛ این آزادسازی به معنای در اختیار گرفتن حق خرید و فروش سهام در بورس یا از طریق تعاونی‌های سهام عدالت است و اما چون تعاونی‌ها عملا کنار گذاشته شدند مردم باید منتظر حرکت کند دولت برای ایجاد سازوکار بورس باشند.


این سهام در ابتدا 500 هزار تومان ارزش داشت و پس از چند سال ارزش آن با افزایش قیمت سهام در بورس و فرابورس به 1 میلیون تومان رسید؛ طبق اخرین برآوردها قیمت سهام عدالت به بیش از 5 میلیون تومان رسیده است البته با احتساب افزایش سرمایه‌ها و قیمت سهام در بورس این رقم اعلام می‌شود.


نکته جالب‌تر اینکه دولت با وجود تسویه کامل این سهام هیچ رغبتی از خود برای آزادسازی و دست برداشتن از مالکیت در هیأت‌مدیره شرکت‌ها نشان نمی‌دهد.


اما  قوه مقننه مجدانه پیگیر موضوع آزادسازی کامل سهام عدالت و واگذاری آن به مردم شده تا مردم بتوانند پس از سال‌ها درباره آن تصمیم‌گیری و آزادانه آن را خرید و فروش کنند.


با این حال سهام عدالت اکنون در کش‌وقوس دولت و مجلس گرفتار است از طرفی دولت بر ایجاد صندوق‌های سرمایه‌گذاری تأکید دارد و از آن طرفی مجلس ایجاد سازوکار جدید برای آزادسازی سهام عدالت را منوط به بررسی کارشناسی بیشتر توسط صاحب‌نظران کرده است.


انتهای پیام/4083/


انتهای پیام/

ارسال نظر