صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۴ - ۱۲ مرداد ۱۳۹۸
بررسی تأثیرات مسکن بر تسهیل ازدواج جوانان؛

ازدواج جوانان، نیازمند سقفی بالای سر/ مسکن را تأمین کنید، جوانان ازدواج می‌کنند

مسکن سهم زیادی در سبد هزینه خانوار دارد و تسهیل دسترسی جوانان به مسکن، می‌تواند شرایط اقتصادی و در نتیجه افزایش آمار ازدواج را نتیجه دهد.
کد خبر : 408435

به گزارش خبرنگار حوزه زنان و خانواده گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، امروز اول ذی‌حجه و سالروز پیوند آسمانی دو نفر از بهترین مخلوقات خداوند، یعنی مولی‌الموحدین امیرالمؤمنین علی‌(ع) و حضرت خیرالنساء فاطمةالزهرا(س) هست که به همین مناسبت امروز در تقویم ما به روز ازدواج نامگذاری شده است.


بسیاری از زوج‌هایی که در آستانه برگزاری مراسم جشن ازدواج خود قرار دارند این‌ روز را برای برگزاری جشن مراسم خود انتخاب می‌کنند تا به یُمن برکت پیوند آسمانی حضرت زهرا(س) و حضرت علی(ع)، پیوند زمینی آنان هم پر خیر و برکت باشد.


اما قطعاً در فرآیند مسیر آشنایی دو نفر تا تشکیل یک زندگی مشترک مشکلات فراوانی در سر راه آنان قرار دارد که باید نهادها و سازمان‌هایی که موضوع ازدواج را پیگیری می‌کنند باید به آن رسیدگی کرده و زمینه را برای تسهیل در امر ازدواج فراهم کنند.


در شرایط کنونی، افزایش سن ازدواج به عنوان یکی از مهمترین مسائل اجتماعی و فرهنگی در کشور مطرح است، زیرا بررسی آمارهای سازمان ثبت احوال نشان می‌دهد که قریب به 2.5 میلیون نفر از سن ازدواجشان گذشته و در تجرد قطعی قرار دارند.کاهش نرخ ازدواج سبب شده است تا سن ازدواج برای مردان از 23.8 سال در سال 1365 به 27.4 سال در سال 1395 برسد. البته متوسط سن ازدواج در کلان‌شهرهایی مانند تهران از مرز 30 سال نیز عبور کرده است. همه این آمار مبیّن این امر است که  طی چند دهه آینده، ایران با بحران جدی جمعیت رو به رو خواهد شد.


ازدواج جوانان در گرو تهیه مسکن


مسکن به عنوان یکی از اصلی‌ترین نیازهای یک زوج جوان نقشی اساسی در بالابردن  تعداد ازدواج دارد. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که مسئله اشتغال تأثیرگذارترین مسئله در امر ازدواج است، اما مهمتر از آن، مسئله امنیت اقتصادی است، زیرا اگر نیازهای اساسی مردم، از جمله مسکن که بیشترین سهم را در سبد هزینه خانوار دارد، حل شود، احساس امنیت اقتصادی بیشتر می‌شود و در نهایت این عامل می‌تواند تمایل جوانان به ازدواج به موقع را افزایش دهد.


مسکن، بزرگترین منبع هزینه خانواده


هزینه مسکن بیشترین سهم را در سبد هزینه‌های خانواده‌های ایرانی دارد. به صورت میانگین بیش از یک سوم هزینه‌های یک خانوار شهری به مسکن اختصاص پیدا می‌کند. این سهم در دهک‌های پایین و در کلان‌شهرها بسیار بیشتر است. در تهران مطابق سرشماری سال 1395 به طور متوسط نزدیک به نیمی از هزینه‌های یک خانواده مربوط به تأمین مسکن است. این عدد در برخی دهک‌های پایین به 70 درصد هم می‌رسد، لذا یکی از مشکلاتی که همیشه مورد دغدغه دولت‌های مختلف، بوده، کنترل بازار مسکن و اجاره و ارائه سیاست‌های مناسب جهت جلوگیری از فشار هزینه تامین مسکن بوده است. در صورتی‌که معضلات بازار مسکن حل شود و هزینه مسکن در سبد خانوار به حداقل برسد، توان اقتصادی خانوارها افزایش خواهد یافت. در نتیجه شاهد بهبود آمار ازدواج و امید در کشور خواهیم بود.


برای حل مشکل ازدواج جوانان، چه تعداد مسکن نیاز است؟


برآورد دقیق تعداد مسکن برای پاسخگویی به نیاز ناشی از ازدواج، در برنامه‌ریزی دقیق برای ساخت مسکن، اهمیت فراوانی دارد. در حقیقت با رفع مشکل مسکن، از طریق ساخت و عرضه مسکن، بسیاری از مشکلات ناشی از عدم ازدواج حل خواهد شد. 


یکی از راه‌های برآورد تقاضاهای جدید در بازار مسکن، استناد به میانگین تعداد ازدواج در 10 سال اخیر است. بر این اساس، سالانه به صورت میانگین 783 هزار ازدواج رخ داده است که بازار مسکن باید پاسخگوی این تعداد تقاضای جدید باشد. نکته قابل اهمیت در این نوع برآورد، این است که میزان ازدواج در کشور به شرایط اقتصادی خانواده‌ها وابستگی بسیاری دارد. همچنین مهمترین عامل در تعیین شرایط اقتصادی خانواده‌ها، مسکن است. در حقیقت با بهبود وضعیت مسکن، میل جامعه به ازدواج افزایش یافته و شاهد افزایش آمار ازدواج خواهیم بود.


روش دیگر برای برآورد تقاضاهای جدید، در نظر گرفتن تعداد ازدواج‌های ممکن در کشور است. بر همین اساس مطابق با سرشماری 1395، حدود 14 میلیون نفر مرد هرگز ازدواج‌نکرده در بازه سنی 10 سال و بیشتر در کشور وجود دارد که تا سال 1405 ـ با احتساب مرگ و میر، حدود 12 میلیون نفر از آنها به سن بالای 20 سال خواهند رسید. بنابراین برای تشکیل خانواده و نیاز به مسکن این 12 میلیون نفر، می‌بایست پیش‌بینی‌های لازم صورت پذیرد.


سهم بخش زمین و مسکن در تورم عمومی کشور حدود 28 درصد است. این عامل سبب شده که مسکن از جایگاه ویژه‌ای در اقتصاد خرد و کلان برخوردار باشد. در حقیقت اگر دولت‌ها بتوانند با برنامه‌ریزی مناسب زمینه کاهش و یا ثبات قیمت در بازار مسکن را فراهم کنند، می‌توانند ضمن افزایش توان اقتصادی خانوار زمینه کنترل تورم عمومی کشور را نیز فراهم کنند.


در سال‌های اخیر با توجه به شرایط نامطلوب اقتصادی، وضعیت ازدواج شرایط نامطلوبی را پشت سر می‌گذارد.


بر اساس آمار تعداد ازدواج در شهر و روستا، در سال 1391، 829هزار و 968 فقره ازدواج رخ داده است. در حالیکه این آمار در سال 1396، تقریباً با افت 50 درصدی مواجه شده و در این سال تنها 549 هزار و 861 فقره ازدواج انجام شده‌ است.


مسکن برای ازدواج فرصت است یا تهدید


مسکن عمده‌ترین منبع هزینه خانواده‌ها به شمار می‌رود و رفع این معضل منجر به توانمندی خانواده‌ها و در نتیجه افزایش تعداد ازدواج در کشور خواهد شد؛ اما در صورت عزم تصمیم‌گیران در جهت تولید انبوه مسکن، این صنعت می‌تواند به عنوان موتور محرک اقتصاد عمل کرده و سایر صنایع را در پی خود فعال کند. در حقیقت به ازای ساخت هر 100 واحد مسکونی با متراژ 100 متر مربع، به صورت متوسط، 150 نفر به صورت مستقیم و 100 نفر غیر مستقیم برای یک سال مشغول به کار می‌شوند. ایجاد این تعداد شغل برای جوانان، قطعاً موانع ازدواج جوانان را تسهیل کرده و می‎تواند در جهت افزایش تعداد ازدواج در هرسال تأثیر شگرفی داشته باشد.


انتهای پیام/4076/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر