صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۴۶ - ۰۵ مرداد ۱۳۹۸
قنادباشی در گفتگو با آنا تشریح کرد؛

رمزگشایی از خیز مشکوک سازمان ملل علیه عربستان/ شکست قطعی ائتلاف سعودی در یمن به‌زودی

کارشناس ارشد منطقه اقدام سازمان ملل در باقی نگه‌داشتن عربستان و امارات در لیست رژیم‌های ناقض حقوق کودکان را مشکوک توصیف کرد و آن را با شکست قطعی و قریب‌الوقوع ائتلاف سعودی مرتبط دانست.
کد خبر : 407095

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، آمار کودک‌کشی رژیم‌های قرون‌وسطایی عربستان و امارات به نقطه‌ای رسیده که حتی صدای سازمان ملل متحد را هم درآورده است. «آنتونیو گوترش»، دبیرکل این نهاد به‌اصطلاح بین‌المللی اعلام کرده که همچنان عربستان را در لیست سیاه نقض‌کنندگان حقوق کودکان باقی نگه داشته است. در گزارشی که شخص دبیرکل به شورای امنیت ارائه داده، آمده است که در سال گذشته میلادی حداقل هزار و 689 کودک یمنی کشته و یا زخمی شده‌اند. به‌طور مشخص، ائتلاف کودک‌کشان سعودی و اماراتی، 729 کودک را با روش‌هایی به‌جز حمله نظامی ازجمله قحطی و بیماری کشته‌اند و 686 نفر از آن‌ها نیز در حملات هوایی جان‌باخته‌اند.


سخنرانی و تصریح گوترش در خصوص باقی نگه‌داشتن آل سعود و امارات در سیاهه کشورهای کودک‌کش را باید اتفاقی کم‌نظیر اما درعین‌حال مشکوک به شمار آورد، چراکه در سال 2016، «بان کی مون»، دبیرکل پیشین سازمان ملل، نام عربستان را از فهرست سیاه کشورهای کودک‌کش حذف کرده بود. نشریه فارین پالیسی علت این امر را تهدید ریاض مبنی بر عدم تخصیص صدها میلیون دلار به برنامه‌های این سازمان عنوان کرده بود که انتقاد تند سازمان عفو بین‌الملل را نیز در پی داشت. این نهاد حقوق بشری که در موارد بسیاری، از استانداردهای دوگانه و سیاست یک بام و دو هوا در قبال فجایع جاری در عرصه بین‌المللی استفاده می‌کند، سه سال پیش طی بیانیه‌ای نادر گفته بود: «پس‌ازاین که سازمان ملل به‌طور شرم‌آوری تسلیم فشار حذف ائتلاف نظامی تحت فرمان عربستان سعودی از فهرست کشورها و گروه‌های مسلح ناقض حقوق کودکان در جنگ شد، اعتبار این سازمان در خطر قرار دارد.» بااین‌حال، رویکرد جدید شخص دبیرکل سازمان ملل متحد درباره تثبیت نام این دو کشور بسیار بدنام و شرور که عامل کشتار و جراحت صدها هزار نفر در یمن بوده‌اند، اتفاقی است که از تحولاتی جدید در آینده خبر می‌دهد.


در این خصوص، با «سید جعفر قنادباشی»، کارشناس ارشد امور بین‌الملل گفتگویی را ترتیب داده‌ایم که در ادامه ازنظر می‌گذرد.


آنا: اقدام اخیر آنتونیو گوترش برای باقی نگه داشتن نام عربستان و امارات در سیاهه رژیم‌های ناقض حقوق کودکان از نظر حضرت‌عالی، اقدامی نمایشی است یا واقعی؟ این رویکرد را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


قناد باشی: قبل از پاسخ به این سؤال، باید به سابقه بد سازمان ملل در برخورد با رژیم‌های کودک‌کش پرداخت. سازمان ملل متحد در خصوص کودک‌کشی اسرائیل تاکنون هیچ اقدام درخوری صورت نداده و حداکثر، توصیه کرده است که طرف‌های درگیر، خویشتن‌داری خود را حفظ کنند! این رویه بسیار بی‌شرمانه در حالی است که شاید هیچ رژیمی در سده اخیر، برای سلاخی کردن کودکان مظلوم و بی‌دفاع فلسطینی و لبنانی، به‌اندازه رژیم صهیونیستی سبعیت به خرج نداده است. طبق برخی آمارهای رسمی منتشرشده از سوی سازمان‌های حقوق بشری مستقر در فلسطین اشغالی ازجمله «بتسیلم» و «دفاع از کودکان فلسطینی» از سال ۱۹۸۷ (آغاز انتفاضه اول) تا سال گذشته میلادی، بیش از 2 هزار و 365 فلسطینی 10 تا 18 ساله جان خود را از دست داده‌اند. طبق این گزارش، طی ۱۸ سال قبل (۲۰۰۰ تا ۲۰۱۸) نظامیان صهیونیست به‌طور متوسط هر سه روز، یک کودک فلسطینی را به شهادت رسانده‌اند. به گفته دکتر «فیلیپ ویرمان»، روانشناس هلندی و متخصص حقوق کودکان،‌ واکنش پلیس و ارتش رژیم صهیونیستی علیه کودکان فلسطینی بیش‌ازحد خشن بوده و عملاً شانس اجرای دستورات برای حفاظت از کودکان را از بین برده است. بااین‌حال، آیا تابه‌حال شنیده یا خوانده‌اید که سازمان ملل و شخص دبیرکل فعلی یا اسلاف او، سخنی در مذمت جلادان صهیونیست بر زبان آورده باشند؟



رویکرد اخیر گوترش در قبال عربستان و امارات و درج نام آنها در فهرست رژیم‌های ناقض حقوق کودکان را نمی‌توان از سر انسان‌دوستی دانست، چراکه کاملاً نمادین است و باید برای آن، دلایل دیگری جستجو کرد.




آنا: در چند ماه اخیر شاهد بودیم که برخی از فروشندگان اروپایی سلاح به عربستان، به دلیل نقض فاحش حقوق بشر، سعودی‌ها  را تحریم تسلیحاتی کردند و حتی کنگره آمریکا، به عدم فروش سلاح به آل سعود رأی داد؛ هرچند که این مصوبه توسط ترامپ وتو شد. آیا فشار افکار عمومی را می‌توان علت این تصمیم‌گیری سازمان ملل دانست؟


قناد باشی: باید به مسائل بین‌المللی با نگاه عمیق‌تر و جامع‌تری نگاه کرد. فشار افکار عمومی گرچه در بسیاری از موارد کارساز است اما اگر این فشار کارگر بود، باید شاهد تغییر رویکرد سازمان ملل در قبال رژیم صهیونیستی می‌بودیم، حال‌آنکه این‌چنین نشد. امروز حتی در اروپا، تشکل‌های پرجمعیت و پرطرفداری در حمایت از مردم فلسطین تشکیل شده‌اند که اقدامات عملی و رسانه‌ای قابل‌توجهی نیز دارند. انتقادات در میان کشورهای غربی از کودک‌کشی رژیم صهیونیستی تا جایی است که در رویداد هنری «یورو ویژن» که در سرزمین‌های اشغالی برگزار شد، نمایندگان ایسلند در مرحله نهایی با پرچم فلسطین روی صحنه حاضر شدند. این سطح از فشار جهانی بر روی یک رژیم جعلی واقعاً بی‌سابقه است اما بااین‌حال، نمی‌بینیم که سازمان ملل، اسرائیل را به دلیل اقدامات وحشیانه علیه فلسطینی‌ها در لیست سیاه ناقضان حقوق کودکان قرار داده باشد. بنابراین، باید گفت که علل دیگری در پس این اقدام نهفته است.


آنا: با توجه به دست برتر انصارالله در معرکه یمن و با عنایت به نکته ظریفی که فرمودید، به نظر می‌رسد که شکست قریب‌الوقوع سعودی‌ها، موجب شده که سازمان ملل را به این تحرک وادارد. به بیان ساده‌تر، چون عربستان، عن‌قریب از میدان فرار خواهد کرد، سازمان ملل می‌کوشد که انفعال خود را در قبال فجایع چهار سال گذشته، تطهیر کند و با مقصر جلوه دادن سعودی‌ها که دیر یا زود شکست خواهند خورد، برای خود اعتبار بخرد.


قناد باشی: بله، همین‌طور است. سازمان ملل، همیشه نشان داده که موج‌سوار خوبی است. اگر مطمئن بودند که ائتلاف سعودی شکست نمی‌خورد، حتماً همان سیاستی را در پیش می‌گرفتند که سال‌هاست در قبال رژیم صهیونیستی در پیش گرفته‌اند. حالا که کُمیت ارتجاع در یمن لنگ شده، فرصت را مغتنم شمرده‌اند تا وجهه خود را اندکی ترمیم کنند.


آنا: پس به نظر حضرت‌عالی، ائتلاف سعودی در حال شکست خوردن است؟ چه شواهد و قرائنی برای هزیمت عربستان و کوتوله‌های منطقه در یمن وجود دارد؟


قناد باشی: قطعاً. «ولید المعلمی»، نماینده دائم عربستان در سازمان ملل، پس از پایان جلسه دو هفته پیش شورای امنیت با موضوع جنگ علیه یمن، اعلام کرد که ریاض آماده تعامل دیپلماتیک با جمهوری اسلامی ایران است. وی همچنین با بیان اینکه کشورش خواستار جنگ با ایران، در یمن و خارج از آن نیست تصریح کرده که زمان پایان بحران یمن فرارسیده. از طرفی، اماراتی‌ها، نیروهای خود را از حدیده و بسیاری از مناطق درگیری خارج کرده‌اند. افزون بر این، حملات انصار الله روزبه‌روز خطرناک‌تر شده و پهپادهای دورپرواز و موشک‌های نقطه‌زن این کشور توانسته‌اند که اهداف راهبردی مثل تأسیسات نفتی و فرودگاه‌های نظامی این کشور را هدف قرار دهند. به‌عنوان‌مثال، هدف قرار دادن ایستگاه‌های پمپاژ نفت در بندر ینبع که روزانه 3 میلیون بشکه نفت از آنجا به مقصد اروپا راهی می‌شد، قبیله سعودی را به وحشت انداخت و موجب شد که دست به دامن ایران شوند. علت محدود بودن حمله انصارالله به اهداف امارات نیز ناشی از اطلاع این جنبش از سیاست خروج این کشور از یمن است. از سوی دیگر، هزینه‌های سنگین و کسری بودجه عربستان نیز باعث شده که سعودی‌ها نتوانند به این نبرد از پیش شکست‌خورده ادامه دهند، لذا هر خباثتی که در چنته داشتند – ازجمله هدف قرار دادن کودکان – را به کار بستند و حالا به نقطه آخر رسیده‌اند. 



سال جاری را می‌توان سال پایان تجاوز و عقب‌نشینی ریاض از یمن به شمار آورد.




آنا: آیا فقط ضرب شست انصار الله به سعودی‌ها باعث تحرک اخیر سازمان ملل شده یا دلایل دیگری نیز وجود دارد؟


قناد باشی: واقعیت این است که تاریخ‌مصرف آل سعود برای کاخ سفید، رو به اتمام است و آمریکا نمی‌تواند در برابر اختلافات داخلی این کشور بی‌تفاوت باشد. اگر وزنه مخالفان «بن سلمان»، ولیعهد سعودی در بدنه حاکمیت این کشور سنگین شود، آمریکا قطعاً طرف مخالفان را خواهد گرفت که شواهد نشان می‌دهند اختلافات داخلی در قبیله سعودی رو به افزایش است و این احتمال وجود دارد که خاندان سفاک حاکم، سرنگون شود. لذا، درز اخباری در این خصوص، در تصمیم‌گیری‌های سازمان ملل بی‌تأثیر نبوده و حالا که سعودی‌ها هم در میدان نبرد و هم در عرصه سیاست داخلی، در سراشیبی سقوط قرار گرفته‌اند، گوترش و اعوان‌وانصارش ترجیح داده‌اند که بار گناه انفعال خود در برابر سبعیت ریاض را روی دوش آن‌ها قرار دهند.


آنا: سؤال آخر اینکه با استدلال شما، رژیم صهیونیستی آیا روبه‌زوال نیست که سازمان ملل آن را در لیست رژیم‌های کودک‌کش قرار نداده است؟


قناد باشی: به‌طور حتم سراشیبی سقوط صهیونیست‌ها از سعودی‌ها تندتر است اما اسرائیل برای آمریکا اهمیت استراتژیک دارد و اجازه نمی‌دهد تحرک قابل‌اعتنایی علیه آن صورت بگیرد. اینکه واشنگتن اجازه داده عروسک خیمه‌شب‌بازی آن‌ها در سازمان ملل – گوترش – علیه سعودی‌ها وارد عمل شود، دقیقاً به دلیل همان اتمام تاریخ‌مصرف سعودی‌ها و تحقیر آن‌ها از سوی آمریکاست. ترامپ رسماً عربستان را «گاو شیرده» می‌نامد، حال‌آنکه با همه انتفاعی که از ادامه حیات رژیم صهیونیستی می‌برد، هیچ‌گاه چنین ادبیاتی را برای تل‌آویو به کار نبرده است.


ازاین‌رو، اتخاذ چنین رویکردی از جانب سازمان ملل متحد را باید با نگاهی نقادانه و بدبینانه بررسی کرد؛ نگاهی که از زاویه‌ای دیگر، شواهد و علاماتی روشن از پایان جنایات و شیشه عمر سعودی‌ها ارائه می‌دهد.


انتهای پیام/4106/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر