دمای هوای ایران 1.5 درجه بالاتر از میانگین نرمال/ رکورد گرمای 60 ساله شکسته شد
احد وظیفه در گفتگو با خبرنگار محیط زیست گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، در خصوص اینکه چرا دمای هوا در نقاط مختلف متفاوت احساس شده اما درجه هوا با یک عدد مشخص اعلام میشود، گفت: پارامتر دما که بدن احساس میکند با آنچه که به صورت طبیعی وجود دارد، متفاوت است. حتی قرار گرفتن در زیر سایه درخت و در زیر آفتاب با یک دمای مشخص احساس متفاوتی از دما را ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه دمای هوا در نقاط مختلف دنیا باید به صورت هماهنگ گزارش شده تا جریانهای هوا و گذر آنها به نقاط مختلف مشخص شود، اضافه کرد: یک روش یکنواخت اندازهگیری در همه جای دنیا وجود دارد به این صورت که جعبه اسکرین با ضخامت چهار سانتیمتر و با حالتی که آفتاب و باران به آن نفوذ نکند و هوا در آن جریان داشته باشد، در فاصله دو متری زمین قرار داده میشود و این روشی است که به صورت مشترک در جای دنیا استفاده میشود.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی تصریح کرد: اگر ارتفاع حتی برای یک متر تغییر کند، باز هم دمای هوا متفاوت خواهد بود. به همین دلیل در همه جای یک شهر، این دما تقریباً به صورت یکسان از سوی مراجع مسئول اعلام میشود.
وظیفه خاطرنشان کرد: از سوی دیگر دمای واقعی با دمای احساسی متفاوت است. برای مثال میزان رطوبت هوا در احساس گرما و میزان آن مؤثر است.
وی در توضیح این مطلب گفت: اگر درجه هوای تهران 30 درجه با 10 درصد رطوبت باشد، احساس گرمای هوا با درجه هوای رشت با درجه 30 و رطوبت 30 درصد، متفاوت خواهد بود و فرد احساس خفگی و ناراحتی میکند. به همین دلیل دمای واقعی نیز در شرایط رطوبتی احساس متفاوتی از گرما ایجاد میکند.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی خاطرنشان کرد: این ماجرا در هوای سرد نیز مشابه است و در صورتی که ارتفاع تغییر کند، فرد احساس متفاوتی از سرما را تجربه میکند.
وظیفه در پاسخ به این سؤال که آیا گرمای تهران امسال بیسابقه بوده است یا نه، افزود: این مسئله نیاز به بررسی آماری دارد اما میتوانیم بگوییم سهشنبه و چهارشنبه گذشته دو دمای کمینه در تهران رکورد زده شد که در 60 سال گذشته بیسابقه بوده است. همچنین رکوردهای 32.6 در روز سهشنبه و 32.8 در روز چهارشنبه به ثبت رسیده است و به صورت کلی باید گفت که درجه هوای کشور 1.5 درجه از میانگین نرمال بالاتر است.
وی خاطرنشان کرد: امسال نسبت به شرایط نرمال (شرایط نرمال از سال 1951 تا 1980 بهعنوان مبنا در نظر گرفته میشود) درجه هوا در همه ایستگاههای دنیا یک تا 1.5 درجه بیشتر است که دلیل اصلی آن افزایش دمای جهان و گرمایش زمین است.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی دلیل دیگر گرمای زمین را گسترش سطح شهرها عنوان کرد و ادامه داد: دمای میانگین کمینه و بیشینه هوا نسبت به گذشته افزایش داشته است و آن هم به دلیل تغییر بافت طبیعی خاک در مراکز شهری است. بهطور مثال سنگفرش کردن خیابانها با آسفالت و بتون سبب شده که این مصالح خود به عنوان جاذب گرما عمل کنند و سبب گرمایش محیط شوند زیرا بهشدت جاذب گرما هستند.
انتهای پیام/4087/پ
انتهای پیام/