موسوی: در صورت عدم اقدام عملی اروپا، گام بعدی ایران مبهوتکننده خواهد بود
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجه و بینالملل گروه بینالملل خبرگزاری آنا، نشست خبری سیدعباس موسوی صبح امروز در محل وزارت امور خارجه برگزار شد.
وی در ابتدای این نشست خبری درباره درخواست چین و روسیه از ایران برای خارج نشدن از برجام گفت: ایران به هیچ کشوری چه دوستان و چه دیگران امید نبسته و موضوع مهم برای ما، عمل به تعهدات است. از اینکه دولتها تلاش میکنند انتظارات ایران برآورده شود، قدردانی میکنیم اما این کارها باید زودتر انجام میشد. طرفهای مقابل 11 تعهد را متقبل شده بودند که انجام دهند؛ طبعاً اگر مذاکراتی باشد مربوط به اجرای تعهدات طرف مقابل است.
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه ایران طبق منافع ملی خود تصمیم خواهد گرفت، تصریح کرد: اروپاییها اگر میخواستند نگران باشند باید بیش و پیش از این حرفها نگران میبودند. این نگرانیها از نظر ما وجهه حقوقی، قانونی و اخلاقی ندارد.
وی در خصوص توقیف نفتکش ایرانی تصریح کرد: مقصد سوپر تانکر مشخص نیست و اینکه گفته میشود سوریه بوده درست نیست، زیرا بنادر سوریه قابلیت پهلوگیری آن را ندارند. ما از انگلیس میخواهیم نفتکش را آزاد کند، این دزدی دریایی را نمیپذیریم و هشدارهای لازم را دادهایم.
موسوی گفت: برای نفتکش توقیف شده حامل نفت ایران مشکل فنی ایجاد شده بود که درخواست کمک کردند و به یکی از بنادر نزدیک عربستان بردند. یک کار فنی و حقوقی دارد و وزارت نفت پیگیر آن است و امیدواریم هر چه سریعتر بعد از تعمیر و کارهای معمولی به مسیر خود ادامه دهد، ولی اقدامات سیاسی و حقوقی ما در حال پیگیری است.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران دو بار سفیر انگلیس را فراخوانده و با برخی دیپلماتهای اروپایی مشورت کرده است، تأکید کرد: کماکان هرگونه اسناد و مدارک را به دوستانی که موضوع را پیگیری حقوقی میکنند، ارائه میکنیم و وکیلی نیز گرفته شده است. ما از دولت انگلیس میخواهیم با قید فوریت و طبق اسناد و شواهد ارائه شده از ایران، این کشتی را رفع توقیف کند. این راهزنی و دزدی دریایی و عملی که به افزایش تنش منجر میشود را نمیپذیریم و توصیههای لازم را هم انجام دادهایم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره ازسرگیری گفتگوها با طرفهای برجامی تصریح کرد: مذاکرات ما در چارچوب برجام با 1+4 و قبلتر 1+5 ادامه داشته و موضوع جدیدی نیست. کلمهای از برجام کموزیاد نمیشود و همه باید به توافق موجود پایبند باشند و عمل کنند. آمریکا اگر خواهان بازگشت به برجام است، باید فوراً دست از فشار و جنگ اقتصادی دست بردارد و تعهداتش را اجرا کند.
وی افزود: پنجره دیپلماسی ما باز است و امکان تردد هیئتهای دیپلماتیک وجود دارد. ما این سفرها را از روی حسن نیت تلقی، ولی قاطعانه از حقوق ملت ایران نیز حمایت میکنیم.
گام مبهوتکننده ایران
موسوی افزود: ما برای آمریکا فرش قرمز پهن نمیکنیم، ولی اگر به تعهداتش عمل کند، اقدام مثبتی است. ما اقدام تقابلی و کاهش تعهدات خود در برجام را آغاز کردهایم و تصمیم گام به گام طبق منافع ملی و کلیت نظام است و وزارت امور خارجه تابع نظام است. ایران گام سوم را بعد از 60 روز برمیدارد. در این مدت اگر اروپا به تعهداتش عمل نکند گام بعدی ایران قاطعانه و مبهوتکننده و در چارچوب بندهای 26 و 36 برجام خواهد بود، مگر اینکه برخی کشورها بخواهند اقدام عجیبی انجام دهند که ایران اقدام بزرگتر و نهایی خود را انجام خواهد داد. 60 روزهای دیگری در کار نیست و معطل اروپاییها نمیمانیم. امیدواریم گامهای رو به جلویی بردارند و درعینحال ما گامهای خود را برمیداریم.
موسوی گفت: اگر غربیها نگران زنده ماندن برجام هستند میتوانند با اقدامات عملی و نه صرفاً برای سفر و عکس یادگاری گرفتن به ایران بیایند. قرار است در روزهای آینده بار دیگر مشاور دیپلماتیک امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه به تهران سفر کند.
وی تاریخ نشست بعدی کمیسیون برجام را در اواخر جولای (اوایل مرداد سال جاری) که زمان و مکان آن متعاقباً مشخص میشود، اعلام و تصریح کرد: اجلاس فوقالعاده آژانس بینالمللی انرژی اتمی اقدام عجیبی است و جالب نیست؛ ولی اگر چنین اتفاقی رخ دهد، ایران از فرصت استفاده میکند و مدعی بدعهدیهای اروپا و آمریکا خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در زمینه اقدامات اخیر ایران در برجام گفت: از کی تا به حال ترامپ و نتانیاهو نگران برجام شدهاند؟
برجام شکست نخورده است
دبیر اول و سرپرست سابق کنسولگری ایران در هنگکنگ تصریح کرد: ما معتقدیم برجام توافقی دارای ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی و امنیتی بود و آثار و تبعات مثبت آن در منطقه و جهان قابل انکار نیست، ولی اینکه با وضعیت کنونی بگوییم برجام شکست خورده است، درست نیست. این توافق حاصل اراده دولتی در آمریکا بود که آن اراده دیگر وجود ندارد و ما معتقدیم برجام کنونی میتواند پاسخگوی بسیاری از نیازها باشد.
وی درباره اخباری مبنی بر حضور طالبان در ایران گفت: ایران یک بازیگر فعال و مهم منطقه و به دنبال ثبات در افغانستان است. ما با دولت افغانستان و گروههایی که میتوانند در ثبات تأثیرگذار باشند رایزنی میکنیم. هرکس که فعال است، الزاماً حسن نیت ندارد ولی ما با حسن نیت در کنار ملت افغانستان حضور داریم.
ادعای آمریکا درباره ناامن بودن تنگه هرمز گزافهگویی است
موسوی در مورد ادعای کاخ سفید درباره به خطر افتادن امنیت تنگه هرمز اعلام کرد: جمهوری اسلامی ایران مسئول حفظ امنیت تنگه هرمز است و حسب وظیفه ذاتی امنیتش را حفظ میکنیم و حرف کسانی که از هزاران کیلومتر دورتر ادعایی خلاف آن را دارند، گزافهگویی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره آخرین وضعیت شیخ زکزاکی، رهبر شیعیان نیجریه گفت: ایران از ابتدا پیگیر وضعیت وی بوده و هرچه در توان داشته انجام داده است. چندی پیش کاردار سفارت نیجریه به وزارت امور خارجه فراخوانده شد و ابراز نگرانی کردیم. امیدواریم تلاشهای دیپلماتیک و پزشکی به نتیجه دست یابد و زمینههای آزادی وی فراهم شود.
موسوی درباره امکان اتکا به اظهار نظر مقامات اروپایی در زمینه برجام، تصریح کرد: ما به کشوری امید و اعتماد نداریم و فعلاً طرحی نداریم و شنونده مواضع هستیم و طبق دستور شورای عالی امنیت ملی گامهای خود را برمیداریم. اروپاییها باید از سفرهایشان برنامه و اقدام عملی داشته باشند.
وی درباره نوسازی و سازماندهی حشدالشعبی تصریح کرد: این موضوع، مسئله داخلی عراق است ولی ایران برای تصمیمات سطوح عالی این کشور و ارتش و نیروهای مسلح عراق که در برابر داعش و تروریسم جنگیدند، احترام قائل است.
آنچه درباره ظریف در سریال گاندو نشان داده شد، واقعی نیست
رئیس سابق اداره دیپلماسی رسانهای درباره سریال گاندو که وزارت امور خارجه را هدف قرار میدهد، گفت: آنچه درباره شخص وزیر و وزارتخانه نشان داده شده، واقعی نیست و اسناد مکاتبات موجود است. فیلم بدی نیست ولی ای کاش تقوا بیشتر رعایت میشد.
وی افزود: اینکه پیشتر محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه گفتند تلویزیون نگاه نمیکنند، منظور برنامههای صدا و سیما نیست. وی به دلیل مشغله کاری کلاً تلویزیون را روشن نمیکنند و وقت برای تماشای تلویزیون ندارند.
موسوی گفت: ما با آژانس بینالمللی انرژی اتمی هماهنگی نمیکنیم، بلکه آژانس در کشور ما حضور دارد، رصد میکند، اقدامات خود را انجام میدهد و هماهنگ شده با کسی و جایی نیست. آنها حضور دارند و شفاف گامهای عملی ایران را میبینند و میتوانند گزارش دهند.
همه گزینهها حتی خروج از برجام میتواند مطرح باشد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اینکه کمیسیون امنیت ملی روند خروج از برجام و خروج از NPT را در دست بررسی دارد، تأکید کرد: همه گزینهها میتواند در گامهای بعدی ایران مطرح باشد، ولی در حال حاضر تصمیمی اتخاذ نشده است و تصمیم فعلی در چارچوب این دو گام اولیه و اساسی است. ما متناسب با وضعیت موجود تصمیم میگیریم.
لغو روادید برای اتباع چینی با هدف سفر به ایران
وی با تأیید خبر لغو روادید برای اتباع چین با هدف سفر به ایران، روابط کشورمان با جمهوری خلق چین را چند بُعدی، مهم و راهبردی خواند و روابط فرهنگی و روابط میان ملتها را عاملی در راستای فهم بیشتر دو ملت قلمداد کرد.
موسوی گفت: از سویی مردم چین به عنوان پرجمعیتترین کشور جهان اهل مسافرت هستند و میتوانند ایران را به عنوان یکی از مقاصد توریستی خود انتخاب کنند و از سوی دیگر روابط اقتصادی مهم و مفیدی با چین داریم که این موضوع میتواند به حضور بازرگانان و تجار چینی در کنار توریستهای این کشور نیز کمک کند.
انتهای پیام/4106/4033/
انتهای پیام/