صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۲۱ - ۱۵ تير ۱۳۹۸

گلوبال هاوک یا تریتون؛ سپاه پاسداران کدام مدل پهپاد آمریکا را منهدم کرد؟

پهپاد جاسوسی آمریکا که توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منهدم شده دارای دو نوع گلوبال هاوک و تریتون است که در این گزارش به نوع این پهپاد و مشخصات آن پرداخته شده است.
کد خبر : 402550

گروه سیاسی خبرگزاری آناسعید امینی؛ در سی‌ام خرداد 1398 خبری در رسانه‌‎های داخلی و خارجی منتشر و به تیتر یک این رسانه‌ها تبدیل شد. تمامی این رسانه‌ها از انهدام پیشرفته‌‎ترین و گران‌قیمت‌ترین پهپاد جاسوسی آمریکا توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نزدیکی تنگه هرمز خبر دادند.


پهپاد منهدم‌شده ساخت شرکت نورثروپ(Northrop) است که جزء غول‌های تولید‌کننده پهپاد جاسوسی به شمار می‌آید. اما پهپادی که توسط نیروی هوافضای سپاه پاسداران منهدم شده دارای دو مدل شبیه به یکدیگر از لحاظ ظاهری است؛ یعنی دو نسخه «RQ-4 Global Hawk» و «MQ-4C Triton» که کاملاً از لحاظ ظاهری به یکدیگر شباهت دارند.



(تریتون)


سید‌مصطفی خوش‌چشم، کارشناس مسائل بین‌‌الملل در برنامه جهان‌آرا که از شبکه افق پخش شد، گفت، پهپادی که توسط سامانه موشکی سوم خرداد منهدم شده از نوع تریتون بوده نه از نوع گلوبال‌ هاوک که به اشتباه رسانه‌های داخلی این پهپاد را از نوع RQ-4 یا همان گلوبال هاوک معرفی کرده‌اند؛ درصورتی‌که این پهپاد از نوع MQ-4C یا همان تریتون است.


سخن خوش‌چشم باعث شده تا به سراغ بررسی مشخصات پهپاد تریتون با گلوبال هاوک برویم. در بررسی‌های انجام‌شده مسئله تفاوت قیمتی این دو پهپاد به چشم می‌خورد. قیمتی که واقعاً تفاوتش محسوس و چشم‌گیر است. تریتون قیمتی در حدود 225 میلیون دلار دارد، اما قیمت گلوبال هاوک تنها 122 میلیون دلار است. این تفاوت قیمتی بسیار زیاد قطعاً این سؤال را در ذهن ایجاد می‌کند که تریتون چه مشخصاتی دارد که باعث شده تا حدود 100 میلیون دلار گران‌تر از گلوبال هاوک باشد؟


هواپیمای بدون سرنشین تریتون نوع ارتقایافته گلوبال هاوک است و به‌طور اختصاصی برای خدمت در نیروی دریایی آمریکا به‌کار گرفته می‌شود، اما گلوبال هاوک بیشتر در خدمت نیروی هوایی آمریکا بود. تریتون یک پهپاد تجسسی، هواگرد گشت و رادارگریز است، اما گلوبال هاوک بیشتر کاربرد جمع‌آوری اطلاعات دارد و از لحاظ رادارگریزی و گشت، نسبت به تریتون ضعیف‌تر عمل می‌کند.


پهپاد Triton برای پرواز بر فراز محیط آبی، بررسی مساحت‌های بزرگی از اقیانوس، سواحل و زمین از ارتفاع بیش از 17 هزار متر بهینه و تخصصی‌سازی شده است، اما گلوبال هاوک مساحت کمتری را نسبت به تریتون پوشش می‌دهد. همچنین تریتون بر خلاف نسل پیشین خود یعنی گلوبال هاوک با چهار نفر خدمه روی زمین هدایت می‌شود، اما RQ-4 با سه خدمه. از دیگر تفاوت‌‎های این دو باید به نوع موتور پیشران آن که مهم‌ترین بخش این پهپاد است، اشاره کرد.


تریتون از پیشرانه هواگرد یک موتور توربوفن Rolls-Royce AE 3007 بهره می‌برد که این پیشران بر روی جت‌های تجاری مختلفی استفاده شده و سرعت آن را به بیش از ۵۹۰ کیلومتر بر ساعت می‌رساند. برخلاف بسیاری از جت‌های نظامی تریتون برای سرعت‌های بالا ساخته نشده و بر کارآمد بودن سیستم سوخت تأکید دارد که باعث شده این هواپیمای بدون سرنشین بتواند بدون نیاز به سوخت‌گیری مجدد تا ۲۴ ساعت در آسمان به عملیات خود به‌صورت بی‌وقفه ادامه دهد، اما بر روی گلوبال هاوک موتور توربوفن رولز-رویس اف ۱۳۷ تعبیه شده است که به مراتب سرعت کمتری نسبت به پیشران تریتون دارد.


تریتون به سنسورهای متعددی مجهز شده که تفاوت قیمتی 100 میلیون دلاری را با گلوبال هاوک رقم زده است. در واقع از اصلی‌ترین سنسورهای این پهپاد می‌توان به سنسورهای الکترواپتیکال و دوربین‌های مادون قرمز برای عملیات‌های تجسسی اشاره کرد. یکی دیگر از سنسورهای کلیدی این پهپاد برای مأموریت‌های دریایی سنسور فعال چند کاربردی و یک رادار ۳۶۰ درجه‌ای تخصصی است و به طور ویژه برای شناسایی اشیاء بر روی سطح اقیانوس‌ها طراحی شده است.



(گلوبال هاوک)


بر اساس این گزارش؛ در ترکیب با توانایی این پهپاد برای انجام عملیات در ارتفاع‌های بسیار بالا، چنین قابلیت‌هایی باعث شده که MQ-4 بتواند تا بیش از 2.7 میلیون مایل مربع را در طی یک مأموریت پوشش اطلاعاتی دهد. این پهپاد همچنین دارای دریافت‌کننده‌های سیگنال باند کوتاه و بلند برای شناسایی اشعه‌های الکترومغناطیسی از رادارها به سیستم‌های ارتباطی دیجیتالی، ردیابی آنها تا منبع و در ادامه تحلیل آن‌هاست.


در پایان باید به این نکته اشاره کرد که سید امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی رئیس فراکسیون اقدام پیش‌دستانه علیه تهدیدات آمریکا صحبت‌هایی را درباره نوع این پهپاد مطرح کرده و گفت: «آمریکایی‌ها اعلام کردند پهپاد منهدم شده RQ-4 است، ولی کدینگ روی بدنه هواپیما MQ-4 تریتون ثبت شده است». لذا آمریکایی‌ها به‌طور غیرمستقیم پذیرفته‌اند که پهپاد منهدم‌شده از نوع تریتون است و فقط با کلمات بازی می‌کنند. ‌


انتهای پیام/4079/4082/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر