صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۲۷ - ۰۹ تير ۱۳۹۸
توسط دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی؛

اختراعی بزرگ در زمینه ساخت کاغذ صورت گرفت

علی کاظمی تبریزی دانشجوی نمونه دکتری کشوری در سال 97 به همراه فرهاد زینلی و سید وحید اتقیاء موفق به ثبت اختراع ساخت کاغذ از ضایعات چوبی بادام‌زمینی شدند.
کد خبر : 401305

علی کاظمی تبریزی در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا در مورد ساخت کاغذ از ضایعات چوبی بادام‌زمینی گفت: سطح کل جنگل‌های ایران، طبق آمار ارائه شده توسط فائو (FAO) در گزارش وضعیت جنگل‌های جهان در سال 2007، 14.2 میلیون هکتار است که در حدود 6.8 درصد از سطح کل جهان را می­‌پوشاند. در مجموع مساحت جنگل­‌های ایران حدود 0.28 درصد از جنگل­‌های جهان را تشکیل می‌­دهد.


وی افزود: طبق آمارهای موجود در خلال چند دهه گذشته، جنگل‌های کشور از حدود 18 میلیون هکتار به 14.2 میلیون هکتار و سطح جنگل‌های شمال نیز از حدود 3.4 به 1.9 میلیون هکتار کاهش یافته است. ایران در بین 56 کشور دارای جنگل در جهان، مقام 45 را دارد.


دانشجوی دکتری صنایع چوب و کاغذ واحد علوم و تحقیقات تهران بیان کرد: با توجه به جمعیت کشور در حال حاضر، سهم هر ایرانی 0.2 هکتار است. بدیهی است که با توجه به سرانه جهانی جنگل یعنی 0.8 هکتار، این میزان از فقر و کمبود شدید کشور ما در این زمینه حکایت دارد. واردات محصولات چوبی، کاشت گونه‌های سریع الرشد (زراعت چوب)، حفاظت بهتر محصولات چوبی، تقویت بخش بازیابی و خروج دام از جنگل از جمله راهکارهایی است که برای جبران این کمبود در کشور می­‌توان برشمرد.


عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد کرج تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین راهکارهای موجود در این زمینه که شاید تا به امروز به آن کمتر توجه شده استفاده از پسماندها و ضایعات کشاورزی در تولید محصولاتی بر پایه الیاف یا ذرات چوبی است.


کاظمی تبریزی گفت: استفاده از ضایعات کشاورزی، گندم، توتون، باگاس، برنج، جو، کاه، غلات و ساقه ذرت به عنوان ماده اولیه مصرفی صنایع خمیر و کاغذ و صنایع ساخت کامپوزیت این امکان را برای این صنایع به همراه می‌­آورد که بر الیاف چوبی بکر تکیه نداشته باشند.


وی افزود: ضایعات کشاورزی به دلایل متعددی جایگزین مناسبی برای الیاف چوبی بکر هستند. در کنار فراوانی و قابلیت تجدید این منبع، ضایعات کشاورزی برای کشاورزان، صنعت و محیط زیست مفید است. با توجه به کمبود منابع چوبی و جنگلی در کشورمان، استفاده از ضایعات کشاورزی به عنوان جایگزین مناسب برای مواد خام سلولزی برای ساخت انواع کامپوزیت‌­ها، خمیر و کاغذ راهکاری امیدبخشی است.


دانشجوی نمونه دکتری کشوری بیان کرد: از آنجایی­ که منابع لیگنوسلولزی مورد استفاده برای تولید کاغذ در ایران محدود است، نیاز به استفاده از منابع نوین و مناسب دیگر در تولید کاغذ امری ضروری و با اهمیت محسوب می‌شود. بنابراین به فکر تولید الیاف مناسب و ساخت کاغذ از پوسته چوبی بادام زمینی افتادیم.


کاظمی تبریزی تصریح کرد: در ساخت کاغذ از پوسته چوبی بادام زمینی از دانش تخصصی کارشناسان، سوابق تحقیق و بهره‌‌گیری از سیستم­‌های صنعتی تولید خمیرکاغذ و کاغذسازی استفاده شده است.


وی افزود: در این اختراع از پوسته چوبی بادام زمینی برای ساخت کاغذ استفاده شده است. درصد ترکیبات پوسته چوبی نشان داد که میزان کربوهیدرات­‌های ساختاری این ماده قابل‌قبول است که از این لحاظ ماده­‌ای مناسب برای تولید خمیرکاغذ است.


دانشجوی دکتری صنایع چوب و کاغذ واحد علوم و تحقیقات گفت: پوسته چوبی توسط فرایند سودا-آنتراکینون تبدیل به خمیرکاغذ شد. خمیرکاغذ حاصل دارای عددکاپای حدود 20 بودند. پس از انجام عمل پالایش خمیرکاغذ و رساندن درجه روانی آن به مقدار 350 میلی‌­لیتر، با آب­گیری خمیر، کاغذ تولید شد. مقاومت به کشش و پارگی کاغذها به­‌ترتیب حدود 60 Nm/g و 4/11 mN.m2/g بود.


وی در انتها خاطرنشان کرد: درنهایت مشخص شد که کاغذ اختراعی ویژگی­‌هایی قابل‌قبولی دارد و قابلیت استفاده و تولید در صنعت را دارد. ارزان بودن، قابل دسترس بودن و  جلوگیری از آلودگی محیط زیست از جمله مزیت‌های استفاده از کاغذ ساخته شده از ضایعات چوب بادام‌زمینی است.


انتهای پیام/4107/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر